Predavanje dr. Željka Ćurića: Čutim, premislim, delujem

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. oktober 2021 14. oktobra 2021 smo v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu večer preživeli v družbi izjemnega predavatelja, psihiatra in svetovalca dr. Željka Ćurića, ki nam je v sklopu treh srečanj, tokrat zadnjič, predaval o čustveni in socialni inteligenci. Iz bogate palete strokovnih izkušenj nam je pojasnil, da je motivacija bistveno vezana na čustva, ne razum. Tako je prvo pravilo motivacije, da »motivacijo čutim, dejanje bom sam izbral«. Zato lahko govorimo o motivacijski verigi, ki je torej »čustvo – razum – dejanje« oziroma »čutim – premislim – delujem«. Velja si zapomniti, ...

Durand Jones & The Indications: Private Space

Koridor, 14. oktober 2021 ― Durand Jones & The Indications niso novi Stevie Wonder, vendar pa s svojimi albumi dokazujejo, da je še vedno moč najti popularne glasbene izvajalce, ki kljub vplivom in smernicam izstopajo. The post Durand Jones & The Indications: Private Space appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Banket. Črna oda sedanjosti

Radio Študent, 14. oktober 2021 ― Banket je avtorska interdisciplinarna uprizoritev, ki enakovredno prepleta glasbeno, gibalno in dramsko umetnost in bo v okviru platforme Radar premierno izvedena tudi v radijski obliki.

Vrtnarsko predavanje strokovnjakinje Kluba Gaia

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. oktober 2021 ― V četrtek, 14. oktobra 2021, je v Občinski knjižnici Prebold predavala agronomka in strokovnjakinja iz Kluba Gaia Nevenka Breznik Beton. Obiskovalci so pridobili koristne informacije o boleznih in škodljivcih na zelenjavnem vrtu ter spoznali različne poškodbe in značilne znake na semenih, listih, steblu, cvetu in celotni rastlini, ki lahko nastanejo kot posledica različnih glivičnih in bakterijskih bolezni ali škodljivcev. Agronomka je predstavila možne vzroke, pogoje in rešitve z naravnimi ekološkimi varovalnimi sredstvi. Poudarila je, da je v ekološki pridelavi vrtnin za zdrave rastline še zlasti pomembno dobro opazovanje in preventivno ...

POLONA DEMŠAR: OD TELESA DO UŠESA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 14. oktober 2021 ― Pregledna razstava objektov in kipov predstavljajo kiparkino dvajsetletno ustvarjalno obdobje. Na ogled so dela, ki pomenijo pregled vseh njenih likovnih dognanj in njeno svojevrstno vživljanje v naravo materialov, ki jih uporablja. Predstavljena so dela ustvarjena v različnih tehnikah, kot so papir, les, žgana glina, železo. Na pregledni razstavi so na ogled objekti in kipi Polone Demšar iz zadnjih dvajsetih let. Pomeni tudi razvidno nadaljevanje razstavnega predstavljanja likovnega ustvarjanja glede na razstavo PD Profil. Prav ta je bila leta 2013 na ogled v Bežigrajski galeriji 1. Zasnovana je bila na podlagi avtoričinega obrisa obraza, kot je viden s strani. Likovna dela so bila ustvarjena v različnih likovnih tehnikah, kot so svinčnik na papirju, karton, les, žgana glina, mešana tehnika in fotografija. Tudi na tokratni razstavi so dela ustvarjena v različnih tehnikah – papir, les, žgana glina, železo. Ponovno je za njeno ustvarjanje značilno nizanje in vrstenje istih ali podobnih elementov. Vrsti jih v različnih kompozicijah, npr. v delu Rojstvo (The Birth). Niza in vrsti v delih Rodbina, Pročelje in Avtoportret 11. Niza v kompoziciji Nore ribe. Na razstavi sta tudi deli Levi in desni, 2013 in Avtoportret, 2012 iz serije avtoportretov. Na ogled so dela, ki pomenijo pregled vseh njenih likovnih dognanj in njeno svojevrstno vživljanje v naravo materialov, ki jih uporablja. Prvinsko in dognano. Miloš Bašin Pregled kiparskih del, ki zajema dvajset let ustvarjanja, je razvoj lastnega dojemanja sveta, domišljije in odkrivanja materialov. Prepletanje domišljije, izbranega materiala in ideje kot proces ustvarjanja, pa ni le pot k cilju, ampak tudi razvoj osebnosti, ter raznolik pogled na svet. Od portreta, telesa, živali, zvonov, do arhaičnih form. Kipi stojijo in govorijo svoje zgodbe, kot da se ne starajo. Umetnost, kipi in glina so prvi zametki zavedanja v otroštvu. Ti pestri spomini so moje izražanje igre s svetlobo, obliko in materijo. Pogled opusa dveh desetletij

Hannah Arendt in evropski projekt

Razpotja, 14. oktober 2021 ― Peter Verovšek Kriza evroobmočja in migracij predstavljata potencialno eksistenčne probleme za Evropsko Unijo. V času naraščajočega skepticizma, uperjenega proti ideji nadnacionalne integracije, je pomembno, da se spomnimo izvora tega projekta. Nadnacionalna integracija, kot jo v Evropi poznamo danes, je namreč zakoreninjena v izkušnji totalne vojne v prvi polovici dvajsetega stoletja. Evropsko gibanje je bilo, kljub vsem svojim problemom, uspešno pri integraciji različnih družb in ekonomij svojega kontinenta do te mere, da si nasilja med njenimi članicami skoraj ne moremo predstavljati. Po koncu dobe imperijev in kolonizacije je evropsko gibanje omogočilo majhnim narodom, da so preživeli kot samostojne entitete v vse bolj globaliziranem svetu velikih držav in mogočnih multinacionalih korporacij. The post Hannah Arendt in evropski projekt appeared first on Razpotja.

Kako do kulturnih vsebin, ko dom postane naše edino okolje?

Vrabec Anarhist, 14. oktober 2021 ― Najbolj mi je v spominu ostal klic gospe, ki zaradi slepote ni več sposobna brati. »Veste, saj mi hčerke prinesejo zvočne knjige iz knjižnice za slepe, vendar se to s tem, da sam avtor bere svoje delo, in to samo zame, na mojem domu, ne more primerjati.« The post Kako do kulturnih vsebin, ko dom postane naše edino okolje? first appeared on Vrabec Anarhist.

DSS v sezono z novostjo - Ciklom 1808

Misli, 14. oktober 2021 ― Koncertna sezona 2021/2022 Društva slovenskih skladateljev (DSS) bo ponudila več kot 50 novih solističnih, komornih in orkestralnih skladb. Program je, kot je na današnji predstavitvi dejal predsednik društva Nenad Firšt, "tako ambiciozen, kot smo ga navajeni".

A propos: Kultura za popolno okrevanje; Dr. Danica Purg: IEDC je poslovna šola in galerija na treh stebrih – trajnostnem razvoju, umetnosti in etiki.

Radio Kaos, A propos, 14. oktober 2021 ― Spoštovane gospe, cenjeni gospodje, to je Radio KAOS in oddaja A propos: Kultura nove normalnosti, v kateri so naši sogovorniki ustvarjalni in vplivni ljudje, ki delujejo na področjih kot so umetnost, znanost, izobraževanje, raziskovanje, prodorno poslovanje in vzdržna, trajnostna proizvodnja, ustvarjanje novih možnosti in priložnosti za sonaravno in krožno gospodarjenje in kar je še takih […] The post A propos: Kultura za popolno okrevanje; Dr. Danica Purg: IEDC je poslovna šola in galerija na treh stebrih – trajnostnem razvoju, umetnosti in etiki. first appeared on Radio KAOS.

Osnovnošolci na obisku v Občinski knjižnici Polzela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. oktober 2021 ― V sklopu kulturnega dneva na Osnovni šoli Polzela, ki je bil v znamenju kulturnih ustanov in spomenikov na Polzeli, so trije oddelki tretjega razreda obiskali tudi grad Komenda. Knjižnična dejavnost je ena od vsebin prenovljenega gradu. Z veseljem smo jih sprejeli in poklepetali o gradu, o knjižnici, o branju in še o čem. Mladi raziskovalci kulturne dediščine so z zanimanjem poslušali, v katerih prostorih na Polzeli je bila v preteklosti knjižnica, kdo so bili ljudje, ki so vzdrževali knjižnično dejavnost skozi čas, in kakšne storitve ponuja sodobna grajska knjižnica. Tudi ...

Program Sqvot – Program za zmanjševanje tveganja za brezdomnost in stanovanjsko izključenost LGBTIQ+ mladih

Fakulteta za dizajn, 14. oktober 2021 ― V okviru Društva Parada ponosa že od leta 2020 deluje Program Sqvot – Program za zmanjševanje tveganja za brezdomnost in stanovanjsko izključenost LGBTIQ+ mladih. V okviru programa mladim LGBTIQ+ osebam […] The post Program Sqvot – Program za zmanjševanje tveganja za brezdomnost in stanovanjsko izključenost LGBTIQ+ mladih appeared first on Fakulteta za dizajn.
Nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2021 so …

Nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2021 so …

Društvo slovenskih pisateljev, 14. oktober 2021 ― JENKOVI DNEVI in JENKOVA NAGRADA 2021 18.–27. oktober 2021   Danes, 14. oktobra, je v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob naznanitvi Jenkovih dnevov in nominirancev Jenkove nagrade 2021, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let že 36. leto zapored. Komisija za Jenkovo nagrado je ob intenzivnem prebiranju in razpravljanju […]

Kali Malone predstavlja projekt Does Spring Hide Its Joy na festivalu INDIGO

MoTA, 14. oktober 2021 ― Z veseljem napovedujemo koncertni večer v sodelovanju festivala SONICA in Festivala INDIGO. Nastopila bo KALI MALONE s projektom DOES SPRING HIDE ITS JOY Z LUCY RAILTON IN STEPHENOM O’MALLEYJEM Does Spring Hide Its Joy je hipnotična skladba, študija globokega poslušanja in nelinearna časovna kompozicija s povečanim poudarkom na septimalni naravni intonaciji in interferenčnih ritmičnih vzorcih. […] The post Kali Malone predstavlja projekt Does Spring Hide Its Joy na festivalu INDIGO appeared first on MoTA.

Sporočilo za javnost v zvezi z odborom LIBE

Ministrstvo za kulturo, 14. oktober 2021 ― Na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije obžalujemo, da ni prišlo do sestanka z delegacijo Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). Na ministrstvu smo želeli, da se ta sestanek posname, kar pa so v delegaciji zavrnili. Posnetek in magnetogram tega srečanja bi bila samo interna in namenjena zgolj za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva.

Sklenil se je niz razprav o izzivih v evropskem avdiovizualnem sektorju

Ministrstvo za kulturo, 14. oktober 2021 ― Včeraj, 14. oktobra 2021, se je zaključila dvodnevna mednarodna strokovna konferenca o tem, kako omogočiti enakovredno razmerje med akterji na svetovnem trgu ponudnikov avdiovizualnih vsebin. Zaradi razvoja novih tehnologij in epidemije covida-19 so se namreč pomembno spremenile produkcija in distribucija oziroma dostopnost avdiovizualnih del.
Slovenski filmi odslej na voljo na novi platformi videa na zahtevo

Slovenski filmi odslej na voljo na novi platformi videa na zahtevo

Misli, 14. oktober 2021 ― ZKP RTV Slovenija je s Slovenskim filmskim centrom in z neodvisnimi producenti vzpostavila slovensko in angleško različico Filmoteke. Z novo platformo videa na zahtevo želijo gledalcem omogočiti izbor domačih filmskih naslovov. Trenutno je dostopnih 50 naslovov: največje slovenske klasike, sodobni in na mednarodnih festivalih nagrajeni filmi.

Društvo slovenskih režiserjev na Festivalu slovenskega filma

Društvo slovenskih režiserjev, 14. oktober 2021 ― Društvo slovenskih režiserjev na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prireja niz dogodkov, kamor vas najvljudneje vabimo: V petek, 15. oktobra, ob 11.00 bo v Zeleni dvorani Avditorija zaključek scenaristične delavnice s predstavitvijo projektov treh letnikov Scenarnice: 2019, 2020 in 2021. Odlomke iz nadvse raznovrstnih, zanimivih, zabavnih in nasploh privlačnih scenarijev za nove potencialne celovečerce bodo brali udeleženci Scenarnice ter igralca Nika Rozman in Jurij Drevenšek, […]
Krt (El Agente Topo)

Krt (El Agente Topo)

Koridor, 14. oktober 2021 ― Vsekakor se mi zdi, da se je Krt znašel ob pravem času na pravem mestu, saj je tematika, ki se je dotika, v prvi vrsti zelo vsakdanja, vendar zaradi tega toliko bolj srce parajoča. The post Krt (El Agente Topo) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Janja Vidmar: Niti koraka več

Janja Vidmar: Niti koraka več

MMC Knjige, 14. oktober 2021 ― Janja Vidmar, avtorica več kot 40 del otroške in mladinske literature ter prejemnica praktično vseh nagrad za mladinsko književnost, je z romanom Niti koraka več dokazala, da ji niti potopisno obarvana literatura za odrasle ni tuja.
še novic