Večji del ANE MRAZ 2021 je zamrznjen!

Ana Monro, 20. december 2021 ― Do zadnjega smo upali, da vam bomo lahko poslali povabilo, a žal objavljamo zgolj obvestilo, da (načrtovanega) programa zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2021 ne bomo mogli izvesti v celoti! Del tega se bo v organizaciji njene ”žlahte” sicer v živo odvil v Radovljici (Ana Snežna, 25. in 28. 12.) in Mariboru (Ana ... The post Večji del ANE MRAZ 2021 je zamrznjen! appeared first on Ana Monro.
Zelda

Zelda

Koridor, 20. december 2021 ― Zelda je predstava Varje Hrvatin, oblikovana kot videoigra, ki se odvija v živo po ljubljanskih ulicah in je delno interaktivna za gledalce. The post Zelda appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Happy 2022!

Bunker, 20. december 2021 ― The transition to a new year is an agreed turning point – people have agreed to count the time in this way, and now we respect the transition. People from the theater world are counting years by seasons, and the Mladi Levi festival that happened in August seems to has happened already a year ago, […] The post Happy 2022! appeared first on .

NAMENITE 1% DOHODNINE KUD TRIVIA!

KUD Trivia, 20. december 2021 ― Dejavnosti KUD Trivia lahko podprete z donacijo 1 % procenta dohodnine. Veseli bomo vaše podpore! V ta namen izpolnite obrazec in vanj vpišete naziv Kulturno umetniško društvo Trivia in davčno številko 48686743. Obrazec oddate elektronsko ali natisnjenega pošljete na najbližjo davčno izpostavo do 31. decembra 2021. Pozor! Če ste samozaposleni, lahko donirate le v primeru, če: […]
100 Slavic Novels with Gabriela Babnik Mark the 15th Anniversary of the Project in the Russian State Library in Moscow

100 Slavic Novels with Gabriela Babnik Mark the 15th Anniversary of the Project in the Russian State Library in Moscow

Forum slovanskih kultur, 20. december 2021 ― Before the end of the year, the 15th anniversary of the 100 Slavic Novels collection was celebrated at the Russian State Library, the largest library in Russia and one of the largest in the world. Slovenian writer Gabriela Babnik took part in the event. Her novel Intimno (Intimate) is included in the Slovenian list of the collection.
Saša Heath-Drugovič: “Na evropsko sofinanciranje moramo gledati kot podporo strateškemu razvoju, ne samo kot sofinanciranje svojega lokalnega projekta”

Saša Heath-Drugovič: “Na evropsko sofinanciranje moramo gledati kot podporo strateškemu razvoju, ne samo kot sofinanciranje svojega lokalnega projekta”

Inštitut za politike prostora, 20. december 2021 ― Mag. Saša Heath-Drugovič vodi Službo za evropske zadeve na Mestni občini Celje. Pravi, da je Služba za evropske zadeve most med občino in zunanjim svetom oziroma ministrstvi. Budno spremlja evropsko dogajanje in ustrezno usmerja projekte ter tako podpira uspešno pridobivanje evropskih sredstev, ki jih Celje za svoj razvoj nujno potrebuje. V zadnjih letih je zelo... The post Saša Heath-Drugovič: “Na evropsko sofinanciranje moramo gledati kot podporo strateškemu razvoju, ne samo kot sofinanciranje svojega lokalnega projekta” appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Hoji prijazno mesto bomo 2022 načrtovali skupaj z Mestno občino Velenje

Hoji prijazno mesto bomo 2022 načrtovali skupaj z Mestno občino Velenje

Inštitut za politike prostora, 20. december 2021 ― Na tretji poziv Načrtujmo skupaj zdravo mesto! programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, s katerim spodbujamo aktivno mobilnost in ustvarjanje zdravega bivalnega okolja, se je odzvalo pet občin, ki so si zaželele s sodelovanjem pri pripravi lokalnega načrta hodljivosti izboljšati pogoje za hojo. Med njimi je bila najbolj prepričljiva in za sodelovanje izbrana Mestna občina Velenje. Poziv... The post Hoji prijazno mesto bomo 2022 načrtovali skupaj z Mestno občino Velenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Končala se je bogata življenjska pot Aškerčevega nagrajenca dr. Janeza Arneža

Arhiv RS, 20. december 2021 ― V 99. letu starosti se je poslovil dr. Janez Arnež, ki mu gre zahvala, da se je ohranilo bogato arhivsko gradivo slovenskih izseljencev. Čeprav ekonomist po izobrazbi, je kmalu po priselitvi v Združene države Amerike opazil, da arhivsko gradivo, ki nastaja v slovenskih skupnostih v tujini, nezadržno izginja. V skladu z vodilom, da je dolžan narediti kar more in ne le kar mora, je njegovo ohranitev sprejel za svojo življenjsko nalogo.

Podpora Bunkerju z 1 % dohodnine

Bunker, 20. december 2021 ― Drage prijateljice in prijatelji,leto, polno izzivov, se počasi bliža koncu. V Stari elektrarni pripravljamo še nekaj čisto svežih umetniških dogodkov in veseli smo, da jih boste doživljali skupaj z nami, v živo. Ukvarjamo pa se tudi s prihajajočim letom in že snujemo nova sodelovanja, predstave in festivale.Če želite podpreti delovanje zavoda Bunker, nam lahko namenite […] The post Podpora Bunkerju z 1 % dohodnine appeared first on .
Metamorfoze Ptuja: Mesto se mora prilagajati spremenjenim navadam in načinu življenja

Metamorfoze Ptuja: Mesto se mora prilagajati spremenjenim navadam in načinu življenja

Štajerski tednik, 20. december 2021 ― V galerijskem hodniku Zgodovinskega arhiva Ptuj so odprli nadvse zanimivo fotografsko razstavo o tem, kako so se v zadnjem stoletju spreminjali deli Ptuja, trgi, ulice in hiše. Razstavo so zasnovali v Zgodovinskem arhivu Ptuj, njen avtor je Dejan Zadravec (Zgodovinski arhiv Ptuj), soavtorja pa Boris Farič (Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož) in Aleksander Fenos.
Maja Horvat: Brez založbe in denarja za promocijo je težko priti do bralca

Maja Horvat: Brez založbe in denarja za promocijo je težko priti do bralca

Štajerski tednik, 20. december 2021 ― Maja Horvat, doma je v Žalcu, je avtorica, ustvarjalka, piarovka, bivša novinarka, zadnji dve leti se ukvarja tudi z družabnimi omrežji, z odnosi z javnostmi. S pisanjem pa se ukvarja že od zgodnje mladosti. V tem prazničnem času Maja vabi v Božično bajko Slovenije, v pravljično okrašen Mozirski gaj, kjer vodi odnose z javnostmi. Ilustracije Ptujčanke Lane Kostanjevec za mladinski ljubezenski roman Želim postati ptica so tiste, ki so nas pripeljale do pisateljice Horvatove.
JELKA: Novoletna trgovina v Metalki

JELKA: Novoletna trgovina v Metalki

OUTSIDER, 20. december 2021 ― 17.-24. december 2021 – Dalmatinova ulica 2 – 1000 Ljubljana Novoletna pop-up trgovina izdelkov domačih oblikovalcev in oblikovalk V izložbi pritličja poslovne stavbe Metalka v centru mesta je med praznično nakupovalno mrzlico odprla vrata novoletna pop-up trgovina Jelka in ponudila sveže trajnostne izdelke slovenskih oblikovalcev in oblikovalk. Ustvarjalci ljubljanske delavnice Levo so v goste pripeljali škofjeloške […]

NATARAJ SE PREDSTAVI (27.12.2021 19:15)

Španski borci, 20. december 2021 ― S svojim unikatnim pristopom k plesu bo Nataraj skozi mešanico koreografskih del in improvizacije popeljal publiko na izlet interakcije giba in glasbe. Vse od plesno-vizualnih poslastic, muzikaličnih momentov in do iskrenih doživljajev glasbe nas čaka konec decembra na odru Španskih borcev.
Trgovina: V deželici Simona Rutarja - Arheologija podkrnskega prostora

Trgovina: V deželici Simona Rutarja - Arheologija podkrnskega prostora

Tolminski muzej, 20. december 2021 ― "Ljudska modrost pravi, da naključij ni. Ta rek bi potrjevalo tudi dejstvo, da se je slavni geograf, zgodovinar in arheolog Simon Rutar (po domače Mohov) rodil v vasi Krn, prav v srčiki podkrnskega prostora, ki se je šele v zadnjem desetletju izkazal kot eden imenitnejših arheoloških zakladov Posočja. In prav ta, morda z njegove strani že sluteni arheološki potencial, ga je nezavedno vodil v poglobljeno raziskovanje zgodovine lokalnega in ...
Katharina Urbanek: Emancipacija uporabnika je za arhitekturo bistvenega pomena

Katharina Urbanek: Emancipacija uporabnika je za arhitekturo bistvenega pomena

OUTSIDER, 20. december 2021 ― Ob nevzdržnosti nepremičninske situacije v Sloveniji, ki jo spremljajo kronično pomanjkanje stanovanj in astronomske cene, ki si jih lahko privoščijo le redki, se tudi v naš diskurz vse bolj sidra pomembnost premisleka družbene trajnosti. Za primere dobre prakse lahko pogledamo že v sosednjo Avstrijo (predvsem na Dunaj), kjer obstajajo različni alternativni stanovanjski modeli, ki spodbujajo […]

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc sprejela Luč miru iz Betlehema

Ministrstvo za kulturo, 20. december 2021 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je 17. decembra sprejela skavtinje in skavte, ki so že 31 leto zapored v Slovenijo prinesli Luč miru iz Betlehema. Namen akcije je širiti sporočilo miru, ki je univerzalen dar ter si ga zasluži prejeti in imeti vsak, ne glede na rasno, versko, nacionalno ali katerokoli drugo pripadnost.
V muzeju novejše zgodovine razstava Maček Muri in muca Maca

V muzeju novejše zgodovine razstava Maček Muri in muca Maca

Misli, 20. december 2021 ― V muzeju novejše zgodovine Slovenije je na ogled fotografsko-dokumentarna razstava Maček Muri in muca Maca, ki je namenjena tako otrokom, starejšim od treh let, kot tudi odraslim. Avtorja Tone Stojko in Andreja Breznik s skoraj 40 razstavnimi fotografijami obiskovalce kronološko vodita skozi 35-letno ustvarjanje Mačje godbe.
še novic