Mertelj Vrabič Arhitekti: Prenova 13. nadstropja Metalke

Mertelj Vrabič Arhitekti: Prenova 13. nadstropja Metalke

OUTSIDER, 19. januar 2022 ― Poslovno stavbo Metalke, zgrajeno leta 1962 na Dalmatinovi ulici v Ljubljani, je zasnoval slovenski arhitekt Edo Mihevc. Pri zasnovi stolpnice se je zgledoval po pionirski stolpnici Seagram v New Yorku arhitekta Ludwiga Miesa van der Roheja. Prosti tloris, modernistična nuja, v Metalki ni bil realiziran. Tloris je bil pred prenovo razdeljen na številne manjše pisarne, […]

Ana Pepelnik: Treš

Koridor, 19. januar 2022 ― tréti trèm tudi tárem nedov., trì tríte; tŕl (ẹ́ ȅ, á) 1. s silo, pritiskom delati, da kaj ni več celo The post Ana Pepelnik: Treš appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Inventura leta 2021

Inventura leta 2021

Inštitut za politike prostora, 19. januar 2022 ― IPoP je v letu 2021 obeležil 15 let delovanja. V teh letih smo pridobili veliko znanja in izkušenj ter razvili trdna partnerstva in odnose z nevladnimi organizacijami, občinami, ustanovami in številnimi posamezniki. V letu 2021 smo še dodatno okrepili sodelovanje z občinami na različnih področjih našega delovanja in še v večji meri omogočali izmenjavo znanja,... The post Inventura leta 2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Praznične Katrinas

Praznične Katrinas

Odzven, 19. januar 2022 ― Na plošči praznične božično-novoletne glasbe zasedbe Katrinas, godalnega kvarteta Feniks, harfistke Urške Križnik Zupan in Tomaža Habeta se sprehajamo skozi različne glasbene žanre.

SKOZI MOJE OČI (26.1.2022 19:00)

Španski borci, 19. januar 2022 ― Razstava “Skozi moje oči” prikazuje vizualna dela mladoletnikov brez spremstva – mladoletnih oseb, s statusom prosilca/ke za mednarodno zaščito ali begunca/ke, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva odrasle osebe.
Poslednji dvoboj (The Last Duel)

Poslednji dvoboj (The Last Duel)

Koridor, 19. januar 2022 ― »Posilstvo ni zločin proti ženski, ampak zločin proti lastnini njenega moškega skrbnika,« so besede, ki odzvanjajo v »anti-viteški« drami Poslednji dvoboj (The Last Duel) izpod režiserske taktirke Ridleyja Scotta. The post Poslednji dvoboj (The Last Duel) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Rog, od kolesa do slovesa

Rog, od kolesa do slovesa

Kulturnik, 19. januar 2022 ― Avtonomna tovarna Rog je s svojo unikatnostjo in udejstvovanjem v širšem slovenskem umetniškem okolju zagotovo predstavljala prostor, ki ga ni mogoče nadomestiti. Najrazličnejši ljudje, ki […] The post Rog, od kolesa do slovesa appeared first on Kulturnikov blog.

Prvo leto po koncu Roga

Inštitut za politike prostora, 19. januar 2022 ― Roga že eno leto ni več, a vprašanje, kdo je mesto, je še vedno odprto. Čeprav je za nami posebno leto, je z rušenjem Roga Ljubljana bolj kot ne izgubila številne vsebine, skupnosti, predvsem pa solidarnost in občutek, da se je mogoče tudi o kompleksnih problemih dogovoriti, in da ne bo nihče sredi epidemije čez... The post Prvo leto po koncu Roga appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Uspešno leto bistriške umetnice Andreje Kranjec

Uspešno leto bistriške umetnice Andreje Kranjec

Notranjsko primorske novice » Kultura, 19. januar 2022 ― Uspešno leto bistriške umetnice Andreje Kranjec Featured Ilirska Bistrica – Vizualna umetnica iz Trnovega v Ilirski Bistrici Andreja Kranjec ima za sabo ustvarjalno leto navkljub trenutnim razmeram, ki za umetnike in ustvarjalce vseh vrst niso ravno prijazne. Jeseni se je s svojim delom dvakrat predstavila v Portorožu. Med 11. n 13. februarjem pa jo lahko obiščete v njenem studiu v Ljubljani, kjer bo predstavila posebno valentinovo ponudbo svojih slik. Andreja Kranjec Foto: Petar Nikolić Njena slika Plavalca (akril na platnu, 50 x 70 cm, 2021) je bila izbrana na mednarodnem likovnem Ex-temporu Piran za razstavo, ki je bila v galeriji Monfort na ogled od septembra do novembra. Slika je ustvarjena z živahnimi barvami in prikazuje dva plavalca, ki lovita drug drugega v krogu, obkrožena z igro barv. Drugič pa se je Kranjčeva oktobra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu predstavila s svojim kratkim filmom Vdih, od začetka. Gre za kratki film o skladateljici Nani, ki se bori z ustvarjalno blokado in težavnim ljubezenskim odnosom. Idejo za film je dobila leta 2016, ko je ugotovila, da so skladateljice zelo malo reprezentirane v javnosti in je želela dati glas tej zgodbi. Film postavlja vprašanja, koliko lahko verjamemo vase, koliko poguma potrebujemo za vztrajanje, koliko prostora si upamo vzeti zase in stati za tem ter v kakšno ljubezen si želimo verjeti. V filmu igrata tudi znana obraza Lea Cok in Domen Blatnik. Andreja Kranjec Foto: Petar Nikolić Konec leta pa je Andreja začela z delovanjem v novem studiu na Prisojni ulici 1 v Ljubljani, kjer ima razstavljena svoja dela in kjer že piše nov scenarij za plesno-igrani film. Za konec tedna med 11. in 13. februarjem vas vljudno vabi na obisk studia, saj pripravlja posebno valentinovo ponudbo svojih slik, primernih za darilo. Petar Nikolić ČlanekUspešno leto bistriške umetnice Andreje Kranjec se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#
Olje črne kumine

Olje črne kumine

Koridor, 19. januar 2022 ― Star pregovor pravi, da za vsako bolezen raste rožica, a kaj ko človeški odnos vendar ni bolezen. The post Olje črne kumine appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Nagradni izziv – Inšpektor Jože

Sodobnost, 19. januar 2022 ― Napiši pismo avtorici Majdi in predlagaj, kaj vse bi še lahko ušpičila Kapo in Bundo. Najboljše domislice bomo nagradili z veliko brisačo Kapo in Bundo. Pismo pošlji na naslov KUD Sodobnost International, Stare Črnuče 2b, 1231 Ljubljana-Črnuče.…
še novic