I LOVE NJOFRA / I ♥ NJOFRA 10.12.2022 zaradi bolezni v ansamblu ODPOVEDANO

Mestno gledališče Ptuj, 10. december 2022 ― OBVESTILO Obveščamo vas, da vračamo kupnino vstopnic odpadle predstave. Za nakup opravljen preko spleta Mestnega gledališča Ptuj avtomatsko prejmete vračilo kupnine na vašo plačilno sredstvo s katero ste opravili nakup.... The post I LOVE NJOFRA / I ♥ NJOFRA 10.12.2022 zaradi bolezni v ansamblu ODPOVEDANO appeared first on Mestno Gledališče Ptuj.
Rez! (Coupez!)

Rez! (Coupez!)

Koridor, 10. december 2022 ― Drzen film, ki zavede gledalca, da bi mu dal prav posebno filmsko izkušnjo. The post Rez! (Coupez!) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Banksy s 50 grafikami v pomoč Ukrajini

Planet Siol.Net, 10. december 2022 ― Anonimni britanski ulični umetnik Banksy je tokrat razkril, da je ustvaril 50 grafik, ki jih bo prodal ter sredstva namenil humanitarni organizaciji za pomoč Ukrajini. Ob fotografiji enega od del je na Instagramu zapisal: "Izdelal sem 50 teh sitotiskov, ves izkupiček pa bo namenjen našim prijateljem v Ukrajini."
Bas Smets, belgijski krajinski arhitekt: 32 brez, ki se držijo za roke

Bas Smets, belgijski krajinski arhitekt: 32 brez, ki se držijo za roke

OUTSIDER, 10. december 2022 ― Bas Smets se je z menoj pogovarjal na pozno petkovo popoldne v maju iz svojega avtomobila, ko mu je nekako uspelo najti čas v svojem natrpanem urniku. Bureau Bas Smets je krajinskoarhitekturna pisarna iz Bruslja v Belgiji, ustanovljena leta 2007. Smetsovo delo na področju krajinske arhitekture ter v tesni povezavi z gradbeništvom in arhitekturo temelji […]
Doba Armagedona

Doba Armagedona

MMC Gledamo, 10. december 2022 ― Doba Armagedona, ki jo kot režiser in scenarist podpisuje James Gray, ni apokaliptični triler, kot bi morda pričakovali, temveč družinska drama, postavljena v leto 1980, ki ga je v ZDA zaznamoval vzpon Ronalda Reagana in njegova izvolitev za predsednika.

V Gleju avtorski projekt Marka Čeha Soap opera

SiGledal Novice, 10. december 2022 ― V Gledališču Glej danes in v nedeljo ponujajo vpogled v nastajajočo avtorsko predstavo Soap opera Marka Čeha. Soap opera bo v praksi pokazala uporabnost nove tehnologije v gledališču, saj scenografijo sestavljajo predmeti iz milnice. Delo v nastajanju bo kot zaključena avtorska predstava zaživela spomladi prihodnje leto.
Silvestrovo tudi letos mogoče preživeti v teatru ali kinu

Silvestrovo tudi letos mogoče preživeti v teatru ali kinu

Misli, 10. december 2022 ― Tudi letos bodo večje gledališke hiše in kinodvorane po Sloveniji ponudile silvestrske predstave. Najbolj pestro bo v Ljubljani, program med drugim pripravljajo v ljubljanski Drami, MGL, v ljubljanski Operi ter v Cankarjevem domu. Vstopnice za večino prireditev so še na voljo, za predstavi na Velikem odru Drame in Mali sceni MGL pa so že pošle.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. december 2022 ― Založba Arna je izdala biografijo alpinista z naslovom Paul Preuss: Gospodar prepada izpod peresa Davida Smarta in v prevodu Gorazda Pipenbaherja. KUD Sodobnost International roman Tamarindina zgodba Sundara Ramaswamyja v prevodu Maje Kraigher, VigeVageKnjige pa risoroman Dom za umret Alison Bechdel v prevodu Boštjana Gorenca - Pižame.
Preveč ruševin – zgradite hrib

Preveč ruševin – zgradite hrib

MMC Knjige, 10. december 2022 15. februarja 1945 je George Orwell oblekel uniformo in se kot vojni dopisnik podal na evropsko celino. Njegove članke so lani ponatisnili v knjigi z naslovom Ruševine, saj je založba Comino izkoristila dejstvo, da so se avtorske pravice zanje iztekle.
Prvi računalniki v Sloveniji, 6. del – računalniki IBM/360

Prvi računalniki v Sloveniji, 6. del – računalniki IBM/360

Računalniški muzej, 10. december 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: V tokratni objavi spremljamo eksplozivno rast računalništva pri nas v letih 1968 in 1969. Pišemo o revolucionarni seriji računalnikov IBM 360 in o prvih računalnikih te vrste pri nas ter o novem računalniku Zveznega zavoda za […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 6. del – računalniki IBM/360 first appeared on Računalniški muzej.
1963 Rakek – Vozni park podjetja Nanos

1963 Rakek – Vozni park podjetja Nanos

Stare slike (Cerknica), 10. december 2022 ― Lepo postrojen vozni park pred skladiščem Trgovskega podjetja Nanos Postojna na Rakeku. V vrsti so kamioni TAM Pionir, imenovani tudi Praga. Zadnjega v vrsti nisem prepoznal, kljub moji osnovni izobrazbi »avtomehanik«. Fotografijo sem izbrskal in kupil na 14. Med­narodnem sejmu zbirateljstva Collecta, 27.–29. 9. 2022 v Cankarjevem domu. Trgovsko podjetje Nanos Postojna je prvotno začelo delovati […]
še novic