NAPREJ V PRETEKLOST (6.): Pomežik razstavam v Galeriji Murska Sobota

NAPREJ V PRETEKLOST (6.): Pomežik razstavam v Galeriji Murska Sobota

Galerija Murska Sobota, 11. december 2022 ― Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih postajajo moja stalnica. Zadovoljna ugotavljam, da je bilo tudi letos veliko pomežikov umetniškim delom, razstavam, umetnikom, kustosom, likovnim pedagogom in obiskovalcem vseh starosti. Pomežiki so bili narejeni iz različnih zornih kotov. Po vseh že znanih navodilih iz prejšnjih vaj pomežikov popijmo kozarec mlačne vode in umijmo roke […]

Adriano Sofri se vrača domov

Razpotja, 11. december 2022 ― ADRIANO SOFRIIl martire fascista: una storia equivoca e terribile Sellerio editore, Palermo, 2019 Luka Lisjak Gabrijelčič Italijanska tragedija, prvo dejanje. Dvanajstega decembra 1969 popoldne v pritličju Nacionalne kmetijske banke na trgu Fontana v Milanu eksplodira bomba. Poslovalnica, lučaj od stolnice, je natrpana s komitenti, ki hitijo po zadnjih opravkih pred koncem delovnika. Bomba ni bila nastavljena, da bi prestrašila: tempirana je za pokol. Eksplozija ubije sedemnajst ljudi, oseminosemdeset jih je ranjenih. Notranjost banke je razdejana. V naslednji uri odjeknejo še tri bombe v Rimu, ki povzročijo ducat ranjenih; peta, v bližini milanske Scale, je odkrita in odstranjena le nekaj minut pred eksplozijo na trgu Fontana. The post Adriano Sofri se vrača domov appeared first on Razpotja.

ANA MRAZ v PRAVLJIČNEM CELJU! (15.12.)

Ana Monro, 11. december 2022 ― V četrtek, 15. 12. ob 18:00 vabljeni, da si v Celju na Zvezdi ogledate zabavno cirkuško predstavo Đoni Kesten šou v izvedbi umetnika iz skupine Cirkultura (HRV), ki jo gosti Ana Mraz 2022.   VEČ INFORMACIJ PROGRAM ANE MRAZ 2022           The post ANA MRAZ v PRAVLJIČNEM CELJU! (15.12.) appeared first on Ana Monro.
1915 Brno – Vitez Wehrmann

1915 Brno – Vitez Wehrmann

Stare slike (Cerknica), 11. december 2022 ― Slika lesenega kipa tevtonskega viteza Wehrmanna iz Brna, Češka je iz zbirke Jerneja Malovrha. Stal je na trgu svobode in je varoval mesto. Pod koničastim baldahinom je figura vojaka v nepopolnem bojnem oklepu. Spredaj je naslonjen na ščit. Ob vznožju je brnski grb in lesen drog, ob katerem sta nekdaj stala dva topa. Masivni bojevnik […]
Evropska filmska nagrada za kratki film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić

Evropska filmska nagrada za kratki film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić

BSF, 11. december 2022 ― Včeraj so v Reykjaviku na Islandiji podelili evropske filmske nagrade (EFA). V kategoriji kratkih filmov je nagrado za najboljši film prejel večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić. Režiserka je ob prejemu nagrade povedala: »Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen. Če povzamem besede igralke Vicky Krieps, je sedaj čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklosti, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi. Le tako bomo lahko skupaj z moškimi gradile boljšo prihodnost za vse nas.«

I LOVE NJOFRA / I ♥ NJOFRA 10.12.2022 zaradi bolezni v ansamblu ODPOVEDANO

Mestno gledališče Ptuj, 10. december 2022 ― OBVESTILO Obveščamo vas, da vračamo kupnino vstopnic odpadle predstave. Za nakup opravljen preko spleta Mestnega gledališča Ptuj avtomatsko prejmete vračilo kupnine na vašo plačilno sredstvo s katero ste opravili nakup.... The post I LOVE NJOFRA / I ♥ NJOFRA 10.12.2022 zaradi bolezni v ansamblu ODPOVEDANO appeared first on Mestno Gledališče Ptuj.
Rez! (Coupez!)

Rez! (Coupez!)

Koridor, 10. december 2022 ― Drzen film, ki zavede gledalca, da bi mu dal prav posebno filmsko izkušnjo. The post Rez! (Coupez!) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Banksy s 50 grafikami v pomoč Ukrajini

Planet Siol.Net, 10. december 2022 ― Anonimni britanski ulični umetnik Banksy je tokrat razkril, da je ustvaril 50 grafik, ki jih bo prodal ter sredstva namenil humanitarni organizaciji za pomoč Ukrajini. Ob fotografiji enega od del je na Instagramu zapisal: "Izdelal sem 50 teh sitotiskov, ves izkupiček pa bo namenjen našim prijateljem v Ukrajini."
Bas Smets, belgijski krajinski arhitekt: 32 brez, ki se držijo za roke

Bas Smets, belgijski krajinski arhitekt: 32 brez, ki se držijo za roke

OUTSIDER, 10. december 2022 ― Bas Smets se je z menoj pogovarjal na pozno petkovo popoldne v maju iz svojega avtomobila, ko mu je nekako uspelo najti čas v svojem natrpanem urniku. Bureau Bas Smets je krajinskoarhitekturna pisarna iz Bruslja v Belgiji, ustanovljena leta 2007. Smetsovo delo na področju krajinske arhitekture ter v tesni povezavi z gradbeništvom in arhitekturo temelji […]
Doba Armagedona

Doba Armagedona

MMC Gledamo, 10. december 2022 ― Doba Armagedona, ki jo kot režiser in scenarist podpisuje James Gray, ni apokaliptični triler, kot bi morda pričakovali, temveč družinska drama, postavljena v leto 1980, ki ga je v ZDA zaznamoval vzpon Ronalda Reagana in njegova izvolitev za predsednika.

V Gleju avtorski projekt Marka Čeha Soap opera

SiGledal Novice, 10. december 2022 ― V Gledališču Glej danes in v nedeljo ponujajo vpogled v nastajajočo avtorsko predstavo Soap opera Marka Čeha. Soap opera bo v praksi pokazala uporabnost nove tehnologije v gledališču, saj scenografijo sestavljajo predmeti iz milnice. Delo v nastajanju bo kot zaključena avtorska predstava zaživela spomladi prihodnje leto.
Silvestrovo tudi letos mogoče preživeti v teatru ali kinu

Silvestrovo tudi letos mogoče preživeti v teatru ali kinu

Misli, 10. december 2022 ― Tudi letos bodo večje gledališke hiše in kinodvorane po Sloveniji ponudile silvestrske predstave. Najbolj pestro bo v Ljubljani, program med drugim pripravljajo v ljubljanski Drami, MGL, v ljubljanski Operi ter v Cankarjevem domu. Vstopnice za večino prireditev so še na voljo, za predstavi na Velikem odru Drame in Mali sceni MGL pa so že pošle.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. december 2022 ― Založba Arna je izdala biografijo alpinista z naslovom Paul Preuss: Gospodar prepada izpod peresa Davida Smarta in v prevodu Gorazda Pipenbaherja. KUD Sodobnost International roman Tamarindina zgodba Sundara Ramaswamyja v prevodu Maje Kraigher, VigeVageKnjige pa risoroman Dom za umret Alison Bechdel v prevodu Boštjana Gorenca - Pižame.
Preveč ruševin – zgradite hrib

Preveč ruševin – zgradite hrib

MMC Knjige, 10. december 2022 15. februarja 1945 je George Orwell oblekel uniformo in se kot vojni dopisnik podal na evropsko celino. Njegove članke so lani ponatisnili v knjigi z naslovom Ruševine, saj je založba Comino izkoristila dejstvo, da so se avtorske pravice zanje iztekle.
še novic