Javni natečaj za pridobitev naziva Branju prijazna občina

Ministrstvo za kulturo, 7. februar 2023 ― Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije občine so objavile Javni natečaj za pridobitev naziva Branju prijazna občina. Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine. Rok za prijavo je 30. september 2023.
Kulturni večer v Pivki: O Borisu Pahorju z njegovim sinom Adrijanom

Kulturni večer v Pivki: O Borisu Pahorju z njegovim sinom Adrijanom

Notranjsko primorske novice » Kultura, 7. februar 2023 ― Kulturni večer v Pivki: O Borisu Pahorju z njegovim sinom Adrijanom Featured Pivka – Ob kulturnem prazniku je bila v Krpanovem domu 3. februarja osrednja občinska prireditev z naslovom Spomini na Borisa Pahorja ali S Pahorjem o Pahorju. Z gostom, prof. Adrijanom Pahorjem, sinom pisatelja in častnega občana Pivke se je pogovarjala Irena Margon. Prireditev je vodila Saša Zafred, ki je poudarila, kako velike in pomembne kulturne velikane imamo Slovenci. Prireditev ob kulturnem prazniku, o Borisu Pahorju, Pivka, 3. februar 2023 Foto: Na začetku prireditve je slovensko himno zapel kvartet Sonček. Zafredova je znamenitega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki je lani umrl v 109. letu starosti, predstavila kot pričevalca 20. stoletja, ki je doživel veliko grozot, ki so se dogajale evropskim narodom v času fašizma in nacizma. Pahor je bil narodno zaveden in pokončen človek, odkar se je zavedal sebe. Bil je kritičen do družbe in znal je ubesediti svoja občutenja pa tudi stiske človeka v prelomnih časih. Direktorica Zavoda za turizem Pivka Jane Gržinič je v nagovoru poudarila pomen in vrednote, ki jih je Pahor posredoval ljudem, še posebej svojemu narodu. Nato so nastopili mladi glasbeniki Osnovne šole Pivka v bendu Neprešteti. Miha, Oskar, Dimitrij in Ambrož so na instrumentih spremljali pevki Rebeko in Fijono in skupaj so izvedli skladbo O Vrba, ki jo je uglasbil Vlado Kreslin. Obiskovalci večera so si nato ogledali kratek dokumentarni film o pisatelju Borisu Pahorju, ki je povedal tehtne misli o svetu, slovenstvu, življenju. Pahor je bil tesno povezan s pivškim kvartetom Sonček, katerega pevci so ga večkrat obiskali na domu, predvsem v zadnjih letih. Zapeli so mu štiri pesmi, ki jih je rad poslušal, med njimi priljubljeno Slovenec sem. Sledil je pogovor s pisateljevim sinom Adrijanom Pahorjem, ki je spregovoril o drugi, bolj družinski perspektivi svojega očeta. Adrijan Pahor je profesor slovenščine in zgodovine ter publicist. Pogovor je vodila Irena M
Bibliobus: Ko trditev o vsem dostopni kulturi ni zgolj floskula

Bibliobus: Ko trditev o vsem dostopni kulturi ni zgolj floskula

Misli, 7. februar 2023 ― Okoli kulturnega praznika večkrat slišimo, da bi morala biti kultura dostopna vsem. Ker se stavek iz leta v leto ponavlja, ga imamo za floskulo. Verjetno si marsikdo misli, da ima knjižnico skoraj vsak kraj kot tudi kulturni center, tako in tako pa je vse na spletu. Pa je res tako? Sledi dan na bibliobusu.
ANDY GRACIE: 2.8B420K

ANDY GRACIE: 2.8B420K

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 7. februar 2023 ― Čez 2,8 milijarde let bo povprečna globalna temperatura na Zemlji dosegla 147 stopinj Celzija. Tedaj bodo izumrli še poslednji ostanki življenja, preprosti podzemni mikrobi, ki so se zatekli na tečaje. Ta izjemno pomemben trenutek v zgodovini planeta bo minil neopaženo. Projekt 2.8B420K predlaga spomenik, znan kot “Objekt”, ki bo obeležil prehod planeta iz biološkega v postbiološki sistem in s tem konec življenja na Zemlji. 2.8 billion years from now, the average global temperature on Earth will reach 147 Celsius. The final vestiges of life, simple sub-terrestrial microbes taking refuge at the poles, will become extinct. This hugely significant moment in Earth’s history will pass unnoticed. The project 2.8B420K proposes a monument, known as ‘The Object’, to commemorate this transition from biological to post-biological, and mark the end of all life on Earth.

Ljubezenska vandranja po Ljubljani

Kinodvor, 7. februar 2023 ― LUV fest je festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja, ki se bo v Ljubljani odvijal od 8. februarja, ko se spominjamo Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika, pa vse do 12. marca, ko se ženijo ptički.
Tár

Tár

MMC Gledamo, 7. februar 2023 ― V naboru filmov zadnjih let, ki so bodisi na podlagi fikcije ali pa resničnih dogodkov tematizirali zlorabo moči vplivnih posameznikov, je Tár prvi, ki od nas dejansko terja razmislek. Pa ne zato, ker "ruši" žensko plenilko, in ne moškega.
Otroci ne ravnajo vedno po kodu

Otroci ne ravnajo vedno po kodu

MMC Oder, 7. februar 2023 ― Razmisleki igralke, lutkarice in ustvarjalke predstav dr. Elene Volpi izhajajo iz prepričanja, da delo, ki temelji na ideji otroka kot emancipiranega, kompetentnega gledalca ter obenem soustvarjalca umetniške izkušnje, ponuja priložnosti tudi odraslim.  
še novic