Letošnji Slovenski dnevi knjige s 30 dogodki na vrtu DSP

Misli, 7. junij 2023 ― V cirkuški dvorani Fuskabo v Ljubljani so ob plesno-cirkuških nastopih predstavili letošnje 28. Slovenske dneve knjige, ki bodo pod geslom Na poti v deželo čudes potekali med 15. in 18. junijem. Literarni dogodki bodo potekali na vrtu Društva slovenskih pisateljev (DSP) in bodo sklenili prireditve, ki so že bile v partnerskih mestih festivala.

Lukatelce 2023

SiGledal Novice, 7. junij 2023 ― Ekipa KD Myra Locatelli z Zdravkom Dušo in pobudnikom in snovalcem Simonom Dobravcem v svojem osemnajstem letu delovanja uvajajo poletne prireditve Lukatelce. Gledališke večere bralnih uprizoritev so poimenovali po slovenskem igralcu in prevajalcu Sreču Špiku.

Glasbena popestritev festivala

Borštnikovo srečanje, 7. junij 2023 ― Tretji festivalski dan je prinesel še več raznolikega dogajanja. Na Malem odru SNG Maribor se je opoldan in zvečer zgodila uprizoritev Ersatz, ki je fantazijska projekcija človeka prihodnosti, kot si ga je zamislil vsestranski gledališki ustvarjalec Julien Mellano, ki se enako domače počuti v vlogah režiserja, scenografa in performerja, kar je odlično upodobil v današnji predstavi. Slovenski gledališki inštitut je v Univerzitetni knjižnici Maribor pripravil odprtje razstave 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, ki se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred dobrimi sto leti napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek, drugo pa avantgardist Ferdo Delak pred približno devetdesetimi leti. Dan se je zaključil s koncertom Kontra-Alba v izvedbi zmeraj odličnih šansonjerke Vite Mavrič in vsestranskega glasbenega ustvarjalca Janija Kovačiča. Aplavzi celotni zasedbi so bili zasluženi. Foto utrinki -->

CEDilke, junij 2023

CED, 7. junij 2023 ― Novosti programa Ustvarjalna Evropa, vključno z #rezultati2022. II Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. Zelene prakse. II Aktualni razpisi. II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. II KULTURA Partnerske ponudbe. II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …). In tudi priložnosti za sofinanciranje projektov Ustvarjalna Evropa.
Novice: Poletna muzejska noč

Novice: Poletna muzejska noč

Tolminski muzej, 7. junij 2023 ― Leto je naokoli in pred vrati je nova izvedba tradicionalne prireditve slovenskih muzejev in galerij POLETNA MUZEJSKA NOČ. Muzeji na ta poseben dan vabimo obiskovalce na brezplačen ogled naših razstav vse do polnoči, večer pa običajno popestrimo z različnim spremljevalnim programom. Glavna tema tokratne tolminske poletne muzejske noči bo les, pomembna surovina, ki omogoča različne načine uporabe in ustvarjanja. Ponovno bomo govorili tudi o okolju. S posebno razstavo ...

Od kamna do apna – Pečovnik (predavanje)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 7. junij 2023 ― Zgodovinsko društvo Celje prireja v torek, 13. junija, ob 18. uri, v Zgodovinskem arhivu Celje predstavitev raziskovalne naloge treh osmošolcev iz Osnovne šole Frana Kranjca iz Celja. Lev Kodre, Anej Firšt in Lenart Kač, so pod mentorstvom Bojana Rebernaka raziskali apnenico »Apnenik« v Pečovniku pri Celju in pripadajoči kamnolom. Osvetlili so njuno zgodovino, preučili lastnike […] The post Od kamna do apna – Pečovnik (predavanje) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Prejemnik nagrade vilenica 2023 in slovenska avtorica v središču 2023

Vilenica, 7. junij 2023 ― 38. Mednarodni literarni festival Vilenica bo pod geslom ›Raznoliki obraz Evrope‹ potekal od 4. do 9. septembra z dogodki v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani, Štanjelu, Lokvi in Trstu. Letošnji koncept bo tematizirala okrogla miza Srednjeevropske pobude, ki bo potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednje ime festivala in prejemnik nagrade vilenica 2023 je madžarski pisatelj

Prejemnik nagrade vilenica 2023 in slovenska avtorica v središču 2023

Vilenica, 7. junij 2023 ― 38. Mednarodni literarni festival Vilenica bo pod geslom ›Raznoliki obraz Evrope‹ potekal od 4. do 9. septembra z dogodki v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani, Štanjelu, Lokvi in Trstu. Letošnji koncept bo tematizirala okrogla miza Srednjeevropske pobude, ki bo potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednje ime festivala in prejemnik nagrade vilenica 2023 je madžarski pisatelj

Zaključek IMPRO sezone (tudi) na SIMS-u! (11.&16.6.)

Ana Monro, 7. junij 2023 ― Naš partner v okviru projekta SIMS, Društvo IMPRO, zaključuje sezono 2022/2023 na dveh velikih programih. Impro liga, temeljni program impro gledališča za odrasle z dogodkom Impro liga: Finale 2023, kjer bosta nastopili ekipi Snig 1 in Snig A. Dogodek bo potekal v nedeljo, 11. 6. ob 20:00, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. ŠILA ... The post Zaključek IMPRO sezone (tudi) na SIMS-u! (11.&16.6.) appeared first on Ana Monro.
70. Puljski filmski festival ob visokem jubileju posvečen Pulju

70. Puljski filmski festival ob visokem jubileju posvečen Pulju

Misli, 7. junij 2023 ― Jubilejni, 70. Puljski filmski festival, ki bo potekal od 15. do 23. julija v puljski Areni, bo letos posvečen mestu Pulj ter odnosu med občinstvom in filmom. Festival se bo začel in končal s filmoma na temo Pulja - Hotel Pula in Brod. Da sta tako otvoritveni kot sklepni film ustvarila puljska avtorja, se bo zgodilo prvič v zgodovini festivala.
Pečeno pohištvo

Pečeno pohištvo

Speculum Artium, 7. junij 2023 ― Projekt Pečeno pohištvo je oblikovalski odgovor na naraščajoči problem odpadne plastike. Z lastno napravo za topljenje plastike avtorici izdelujeta reciklirane plastične plošče, različnih debelin in vzorcev, ki služijo kot osnova za izdelavo izdelkov. Na festivalu Speculum Artium predstavljata proces, ki pripelje od odpadne surovine do končnega izdelka s fotografijami, s fizičnimi primeri odpadkov, z zmleto […]
Miha Kosovel: Čezmejna mesta kot laboratorij Evrope

Miha Kosovel: Čezmejna mesta kot laboratorij Evrope

OUTSIDER, 7. junij 2023 ― V teoriji je evropska zgodba sanjska: nacionalne države se odpovejo svojim imperialnim in ekspanzionističnim ciljem, svoji osrediščenosti in samozadostnosti znotraj svojih meja, da bi se povezale in sobivale v enotni evropski družini narodov. In nedvomno so dosežki vidni. Čeprav Evropski uniji lahko očitamo marsikaj, od nerazumljivih in pomanjkljivih demokratičnih procesov in nesmiselnih predpisov do konfuzne […]

Let's play – poletje treh tržaških gledališč

SiGledal Novice, 7. junij 2023 ― Po dveh uspešnih izvedbah se vrača cikel gledaliških dogodkov LET’S PLAY, ki ga skupaj prirejajo tržaška gledališča La Contrada, Bonawentura /Teatro Miela in Slovensko stalno gledališče. Festival se bo odvijal na vrtu Muzeja Sartorio v Trstu, s sodelovanjem Občine Trst in Občinskih muzejev, od 8. junija do 2. julija.

Poletna plesna šola 2023

SiGledal Novice, 7. junij 2023 ― Javni sklad RS za kulturne dejavnosti za začetek počitnic organizira plesne delavnice in klase za vse generacije, ki jih vodijo priznani domači in tuji plesni strokovnjaki. Med programi lahko izbirajo tako izkušeni plesalci kot popolni začetniki.
Obletnica rojstva skladatelja iz Štor

Obletnica rojstva skladatelja iz Štor

Celje.info, 7. junij 2023 ― Na današnji dan se je leta 1859 se je v Štorah rodil Stanko Pirnat, slovenski pravnik in skladatelj. Umrl je 28. avgusta 1899 v Mokronogu. Pravnik, skladatelj in rodoljub Stanko ... Beri dalje The post Obletnica rojstva skladatelja iz Štor appeared first on Celje.info.
Štore v dokumentih tudi v živo

Štore v dokumentih tudi v živo

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 7. junij 2023 ― Razstava Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje je od konca meseca maja do konca junija 2023 na ogled na zunanjih panojih v Športnem parku Lipa. Po tem, ko je bila razstava premierno predstavljena na portalu virutalni.zac.si, jo je partnerska občina Štore umestila in ji namenila veliko pozornosti še v okviru praznovanj občinskega praznika. V Kulturnem […] The post Štore v dokumentih tudi v živo first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
še novic