Viharno slovesno odprtje

Borštnikovo srečanje, 10. junij 2023 ― Dočakali smo tudi slovesno odprtje letošnjega Borštnikovega, ki napoveduje tudi začetek tekmovalnega programa. Pozdravnim nagovorom umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka, podžupana MO Maribor Sama Petra Medveda, ministrice za kulturo RS Aste Vrečko in nj. eksc. Carla Campanila, veleposlanika Republike Italije (CC), ki je v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji častni pokrovitelj predstave, je sledila predstava La Tempesta / Vihar Williama Shakespeara v izvedbi Teatro Stabile di Torino - Teatro Nazionale iz Italije. Izjemen večer s številnimi gosti je ponudil tudi krasno druženje po predstavi. Pred uradno otvoritvijo pa smo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in Forumom Ljubljana predstavili monografijo Vinka Möderndorferja, Gledališče Möderndorfer. Pogovoru je sledilo odprtje istoimenske fotografske razstave, ki bo v SNG Maribor na ogled do konca festivala. Foto utrinki -->
V Trebnjem 56. mednarodni tabor likovnih samorastnikov

V Trebnjem 56. mednarodni tabor likovnih samorastnikov

Misli, 10. junij 2023 ― V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem bodo drevi ob 18. uri odprli 56. mednarodni tabor likovnih samorastnikov, tradicionalno srečanje, ki bo gostilo osem umetnic in enega umetnika iz šestih evropskih držav. S podelitvijo nagrade strokovne žirije izbranemu umetniku in razstavo galeriji podarjenih del bodo tabor v soboto, 17. junija, končali.
Park pred Cankarjevim domom danes namenjen otrokom in knjigam

Park pred Cankarjevim domom danes namenjen otrokom in knjigam

Misli, 10. junij 2023 ― V parku Sveta Evrope pred Cankarjevim domom (CD) se bo ob 10. uri s predstavo Katje Povše za najmlajše Zlati ključek začel Otroški knjižni festival. Letos festival Vodnikova domačija, ki je trenutno v prenovi, pripravlja s CD, kamor se bo dogajanje preselilo v primeru slabega vremena. Festival brezplačnih dogodkov bo spremljal sejem knjig.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. junij 2023 ― Pri založbi Miš je izšel roman Profesor angleške pisateljice Charlotte Bronte, pri KUD Sodobnost International pa delo Gosak in njegov brat belgijskega pisatelja Barta Moeyaerta. Založba Harlekin No.1 je izdala knjigo novinarja, publicista in fotografa Primoža Hienga S kolesom po novih kolesarskih poteh.
Bjork: Musk bi moral zgraditi festivalske ladje na sončni pogon

Bjork: Musk bi moral zgraditi festivalske ladje na sončni pogon

Misli, 10. junij 2023 ― Slavna islandska pevka in tekstopiska Bjork je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP tehnološke milijarderje pozvala, naj domislijo bolj zelene rešitve za glasbene turneje, kot bi lahko bile denimo okolju prijazne potniške ladje, ki bi bile namenjene gostovanju potujočih festivalov. Pri tem svoje upa polaga v podjetnika Elona Muska.
V Louvru na ogled iz Ukrajine evakuirane bizantinske ikone

V Louvru na ogled iz Ukrajine evakuirane bizantinske ikone

Misli, 10. junij 2023 ― V pariškem muzeju Louvre želijo javnosti pokazati del dragocenih bizantinskih ikon, ki so bile evakuirane iz Ukrajine. Od 14. junija do 6. novembra jih bodo razstavili pet od skupno 16, preostale bodo ostale v depojih. Ikone so sicer iz Muzeja Hanenkiv v ukrajinski prestolnici Kijev, ki velja za enega najpomembnejših muzejev v Ukrajini.
še novic