ANA DESETNICA 2024 – Tour de ŽUR!

Ana Monro, 27. maj ― Počasi, a zanesljivo prihaja Ana Desetnica 2024! Natanko mesec dni pred začetkom 27. mednarodnega festivala uličnega gledališča zato objavljamo traso njene poti po Sloveniji! Maribor, 27.-29.6. Novo mesto, 27. & 28.6. Logatec, 29.6. Ilirska Bistrica, 29.6. Slovenj Gradec, 30.6. Ljubljana, 1.-7.7. Nova Gorica, 1. & 3.-5.7. Krško, 2. & 3.7. Izola, 4.7. Sežana, 5.7. Kranj, ... The post ANA DESETNICA 2024 – Tour de ŽUR! appeared first on Ana Monro.

Predstavitev Združenja multiple skleroze Slovenije

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. maj ― Zdravje je naša največja vrednota, saj nam omogoča kakovostno in srečno življenje. Žal se tega premalokrat zavedamo, največkrat se zdrznemo šele takrat, ko se nam zdravstveno stanje poslabša in se pojavi bolezen, ki nam onemogoča normalno življenje. Tako nepredvidljiva, kronična, avtoimuna in kompleksna bolezen je multipla skleroza, za katero je v Sloveniji obolelo že več kot 3500 ljudi. Bolnikom z omenjeno boleznijo nudi pomoč invalidska reprezentativna organizacija Združenje multiple skleroze Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 1973 z namenom, da pomaga bolnikom z multiplo sklerozo pri izboljšanju psihofizičnega zdravja in sprejemanju ...

Jurij Krpan predlagan za predsednika nove sestave Nacionalnega sveta za kulturo

Asociacija, 27. maj ― Vlada RS je v državni zbor poslala predlog naslednje sestave Nacionalnega sveta za kulturo in predlog za njenega naslednjega predsednika. Za to prestižno funkcijo je predlagan dolgoletni aktivni član našega društva in trenutno član Upravnega odbora društva Jurij Krpan. Poleg njega bodo nov NSK sestavljali Uroš Korenčan, Franci Krevh, Tanja Petrič, Martin Srebotnjak, Majda Širca … Preberi več o Jurij Krpan predlagan za predsednika nove sestave Nacionalnega sveta za kulturo

Kako zgraditi 10.000 stanovanj

OUTSIDER, 27. maj ― V predvolilnem času je stanovanjska politika postala vroča tema. Z neznansko lahkoto nam v kratkem času obljubljajo 10.000, celo 30.000 novih stanovanj. Pri tem nihče ne pove, kako bi bilo to izvedljivo. Za lažjo predstavo je zanimivo pogledati primer v naši bližini. Na Dunaju so, po letu 2007 potrjenem urbanističnem razvojnem načrtu začeli graditi novo […]

Otvoritev razstave pinhole fotografije

Foto klub Kamnik, 27. maj ― v prenovljenih prostorih Foto kluba Kamnik 14.6.2024 ob 19. uri V Foto klubu Kamnik smo v letošnji pomladi izvedli nekaj delavnic, na katerih so se udeleženci naučili izdelati pinhole fotoaparat iz preprostih materialov, poleg tega pa so spoznali osnovne zakonitosti analogne fotografije. Na delavnicah je nastalo veliko lepih in zanimivih del, zato vabimo vse fotografske […] The post Otvoritev razstave pinhole fotografije appeared first on .

Slavnostno srečanje vsevesoljnih ljubiteljev dobrih knjig in zagrizenih raziskovalcev kamnožerjev!

Sodobnost, 27. maj ― Dragi nagrajenci in nagrajenke našega literarno-likovnega natečaja, vabljeni na slavnostno srečanje vsevesoljnih ljubiteljev dobrih knjig in zagrizenih raziskovalcev kamnožerjev! Srečanje se bo odvijalo 30. maja 2024 ob 18. uri v mediateki Knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi 4 v Ljubljani! Kamnožerji so slabo poznana bitja, večinoma nagajiva, simpatična in zabavna, včasih pa tudi nevarna. Proučevanje kamnožerjev […] The post Slavnostno srečanje vsevesoljnih ljubiteljev dobrih knjig in zagrizenih raziskovalcev kamnožerjev! appeared first on .

55. FNZG: Novi valčki in polke za vesela druženja

Štajerski tednik, 27. maj ― Najstarejši festival narodno-zabavne glasbe Slovenije, NZG Ptuj 2024, bo že tradicionalno gostil najboljše slovenske narodno-zabavne ansamble, ki s svojo glasbo in vižami že od leta 1969 bogatijo zakladnico slovenske narodno-zabavne glasbe. Letos vabi 6. septembra na novo prizorišče, v Rimski kamp Poetovio v Štukih pri Ptuju. Organizatorji so čas za prijavo za sodelovanje na letošnjem festivalu podaljšali. Zadnji rok za prijavo je 7. junij.

Arsana - Festival za največje glasbene sladokusce

Štajerski tednik, 27. maj ― Dogodki letošnjega festivala Arsana bodo bogatili ptujsko poletje od 22. junija z otvoritveno Operno nočjo na Panorami do konca avgusta, ko bo na Mestni tržnici nastopila Nina Pušlar.Že vrsto let so si organizatorji prizadevali, da bi se razširil, mestu v poletnem času dal čim več, da bi privabili čim več domačih in tujih obiskovalcev, tudi tistih, ki ga zaradi strnjenih dogodkov in dopustov doslej niso mogli obiskovati. Več kot 50 festivalskih dogodkov so prepletli med druge ptujske dogodke v tem času.

Osnovnošolci predstavili svoja dela

Štajerski tednik, 27. maj ― Učenci OŠ Majšperk, natančneje 60 učencev, v občinski zgradbi razstavlja svoja likovna dela, ki jo jih ustvarili v sklopu tedna umetnosti. Na ogled so platna, na katerih je v ospredju belina, maske, lutke, miniature. »Zelo sem ponosna na dela, ki so danes na ogled, na učence,« je dejala mentorica in profesorica likovne vzgoje Majda Črešnik.

Mavčni odlitki –dokumenti nekega časa

Štajerski tednik, 27. maj ― V prostorih nekdanje grajske konjušnice so odprli občasno razstavo z naslovom Iz muzejske gipsoteke. Na njej Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož (PMPO) predstavlja izbor mavčnih odlitkov različnih del, ki jih je muzej od ustanovitve leta 1893 dalje pridobival za svojo dejavnost in jih hrani v depojih.

Kako lahko nebralci navdušijo mlade za branje?

Štajerski tednik, 27. maj ― V knjižni zbirki za mlade Zvezdna Beletrina je v tretjem letniku izšel ponatis mladinskega romana slovenske klasike Ko zorijo jagode Branke Jurca. Gre za zbirko svetovnih mladinskih klasikov, ki je svojo pot začela leta 2022, v petih letih pa naj bi izšlo kar 25 izbranih naslovov. V tretjem letniku te nove knjižne zbirke za mlade je izšlo pet naslovov izvirnih mladinskih klasikov, pet čudovitih del, slovenskih in tujih pisateljev, ki jih na nek način povezujejo tudi okrogle obletnice.

Otok v Ljubljani

Kinodvor, 27. maj ― Izbrani filmi festivala Kino Otok se v okviru programa Otok v Ljubljani predstavijo tudi v Kinodvoru. Že 3. junija začenjamo s filmom Kitajka v režiji Jean-Luca Godarda in nadaljujemo s filmom Samo en gib, svobodno priredbo filma Kitajka. V programu Kinobalon 9. junija predvajamo film Pot in na projekciji gostimo režiserja. 12. junij pa je dan za ganljivo odo filmski umetnosti Na pokopališču filma in večerno otvoritev Kinodvorišča s filmom Črni čaj. Septembra in oktobra se obetajo še filmi Tukaj, El Eco, Stari hrast, Eureka, Portreti duhov in uvodni film retrospektive Kire Muratove.
Podobe demokracije

Podobe demokracije

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 27. maj ― V Zgodovinskem arhivu Celje bomo 4. junija 2024, ob 18. uri odprli razstavo »Podobe demokracije: izbor gradiva iz posameznih arhivov držav Evropske unije«. Razstava je bila prvič za zelo kratek čas premierno predstavljena že v Celju, 7. in 8. maja v »Prostoru začasne uporabe« na Glavnem trgu 8, ko je bila umeščena v program Teden […] The post Podobe demokracije first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
še novic