Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 12, številka 1

SLOGI, 26. maj ― Novo številko Amfiteatra, revije za teorijo scenskih umetnosti, bodo v četrtek, 13. junija 2024, ob 18. uri v Dvorani Slovenskega gledališkega inštituta predstavili glavna in odgovorna urednica revije dr. Maja Murnik v sodelovanju z avtorji člankov v tokratni številki prof. dr. Tomažem Toporišičem, mag. Primožem Jesenkom in Dušanom Brešarjem ter dr. Gašperjem Troho, direktorjem SLOGI. The post Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 12, številka 1 appeared first on SLOGI.

Pogovor o gledališki fotografiji, na 59. FBS

SLOGI, 26. maj ― V okviru FBS bosta na ogled kar dve razstavi gledaliških fotografij – Damjana Švarca v Umetnostni galeriji Maribor in Toneta Stojka v Medetaži SNG Maribor. Odprtje razstave Tone Stojko, Gledališka fotografija/Theatre Photography bo pospremil pogovor o gledališki fotografiji – z ustvarjalcema Damjanom Švarcem in Tonetom Stojkom se bo pogovarjala muzejska svetovalka v Umetnostni galeriji Maribor Breda Kolar Sluga. The post Pogovor o gledališki fotografiji, na 59. FBS appeared first on SLOGI.

Tone Stojko, Gledališka fotografija/Theatre Photography, potujoča razstava, gostovanje na 59. FBS

SLOGI, 26. maj ― Tone Stojko (1947) je nedvomno eden najpomembnejših slovenskih (in nekoč tudi jugoslovanskih) fotografov zadnjega pol stoletja (zadnje tretjine 20. stoletja in prvih dveh desetletij 21. stoletja). Med drugimi se lahko pohvali s portreti Alfreda Hitchcocka, Johna Lennona in Joko Ono, koncertnim posnetkom Tine Turner … od leta 1996 portretira vse prejemnike Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada (med slednje spada tudi sam).

Pesmi v grafiki / Maksa Samsa

Hiša kulture v Pivki, 26. maj ― grafična delavnica in razstava Pesmi v grafiki / Maksa SamsaErik Mavrič Neža Perovšek Adrijan Praznik Iva Tratnik delavnica3. – 6. 6. 2024 razstava7. – 28. 6. 2024otvoritev7. 6. ob 19. urikustosinja Mojca Grmek Pesmi v grafiki je naslov večletnega projekta (2022–2025), ki raziskuje povezave med poezijo in likovno umetnostjo skozi medij grafike. Projekt se izvaja enkrat letno in vključuje grafično delavnico ter razstavo nastalih del. Tematsko se osredotoča na poezijo znanih regionalnih pesnikov in pesnice. To so Dragotin Kette, Srečko Kosovel, Maksa Samsa in Miroslav Vilhar. Sodelujoči umetniki in umetnice v sodelovanju s pristojno institucijo kot partnerjem pri projektu spoznajo izbranega pesnika/pesnico in njegovo/njeno poezijo ter v tej povezavi ustvarijo novo grafično delo. K grafiki pristopajo eksperimentalno, izven njenih osnovnih parametrov (odtis, reprodukcija), in avtorsko, kar pomeni, da odtise na različne načine spreminjajo v originale. Tretja izvedba projekta se osredotoča na poezijo Makse Samsa. V uvodnem delu so si sodelujoči umetniki in umetnice ogledali stalno razstavo o pesnici in njenem delu v Knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici. Sledil je praktični del delavnice, kjer so ustvarjali grafike v tehniki sitotiska. Za izhodišče pri delu so izbrali pesem Makse Samsa in jo uporabili kot navdih za zasnovo grafike v dveh vnaprej določenih barvah. Nato so grafiko odtisnili in tretjino natisnjenih izvodov spremenili v originale z intervencijo v (tekstilnem) kolažu z vzorci. V celotnem procesu so kot likovni element uporabili tipografijo, ki predstavlja neposredno vizualno vez s poezijo. Vsa nastala dela so predstavljena na razstavi. Projekt sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Pivka in Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica.

1960 Rudolfovo – Pujsi na kmetiji

Stare slike (Cerknica), 26. maj ― Večkrat se postavlja vprašanje – kako smo se prehranjevali, ko še nismo hrane kupovali v trgovinah, in kako je sploh mogoče živeti samo z doma pridelano hrano. Odgovor je enostaven: ni lahko, je pa možno. V različnih krajih, različnih vaseh in na različno velikih kmetijah smo se do hrane obnašali varčno, skrbno in spoštljivo. Vse […]

Podeljene nagrade primorskih gledališč tantadruj

SiGledal Novice, 25. maj ― V SNG Nova Gorica so nocoj podelili nagrade primorskih gledaliških tantadruj. Poleg nagrade za življenjsko delo, ki jo je letos prejel prevajalec Srečko Fišer, so s tantadrujem ovenčali predstavo Ubesedovanje v režiji Jana Krmelja, nagrado za scenografijo je prejel Darjan Mihajlović Cerar, za igralske stvaritve pa Ana Facchini.

Zlata palma v Cannesu za film Anora režiserja Seana Bakerja

Misli, 25. maj ― Na 77. filmskem festivalu v Cannesu je najprestižnejšo nagrado, zlato palmo, prejel film Anora neodvisnega ameriškega režiserja Seana Bakerja. Veliko nagrado žirije, ki je druga najpomembnejša nagrada festivala, je prejel film All We Imagine as Light indijske režiserke Payal Kapadia. V konkurenci za nagrado je bilo letos 22 filmov.
VideoDvorišče.14 (2024-05-24)

VideoDvorišče.14 (2024-05-24)

DIVA video arhiv, 25. maj ― 14. VideoDvorišče poteka v sklopu Ljubljana Art Weekenda. Ekipa Postaje DIVA (Vesna Bukovec, Peter Cerovšek, Robert Kuret) je pripravila kuriran program Modus operandi, ki predstavlja različne načine delovanja za preživetje v današnjem neoliberalnem svetu. Sodelujejo: Nika Autor, Sara Bezovšek, Lada Cerar, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Tomaž Furlan, Neža Knez, Danilo Milovanović, Nika Oblak & Primož Novak. Projekcija in pogovor na notranjem dvorišču...

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 25. maj ― Javni zavod Mala ulica je v sozaložništvu z Založbo FDV izdal monografijo NA ULICE! Odraščanje v današnjem času. Založba Beletrina je v zbirko Žametna Beletrina dodala prevod mednarodne uspešnice Briljantna domislica gospodične Šibata avtorice Emi Yagi. Pri Hiši knjig so izdali otroško knjigo Skrivnostno življenje gozdov s prevodom Metke Bartolj.
BRANE SEVER: ČRNO NA BELEM

BRANE SEVER: ČRNO NA BELEM

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 25. maj ― Celoten ciklus »Črno na belem« je nastajal od leta 2016 do danes. Naslov ciklusa se je ponudil sam po sebi, za kar je bilo več razlogov. Prvi razlog je moja odloč itev za č rno in belo barvo. Pri tej barvni kombinaciji vztrajam z nekaj izjemami že skoraj 40 let, saj mi omogoč a najbolj avtentič en likovni izraz. Drugi razlog je nač in mojega slikanja, saj pri delu ne uporabljam nobenih skic ali predlog, oblika, ki jo išč em ali zasledujem, se spreminja, pere, briše in preslikava tekom samega postopka. Ker izhajam pri svojem delu praktič no izključ no iz notranjih obč utkov in razpoloženjskih stanj, v katerih se v določ enem obdobju nahajam, mi abstrakten izraz, ob odloč itvi za uporabo samo č rne in bele barve in seveda vsega, kar se nahaja vmes, predstavlja najboljšo možnost za meni lasten nač in izražanja. Omenjena dejstva so tretji in najpomembnejši razlog za poimenovanje ciklusa. Slika je odraz oziroma materializirana podoba moje biti, č rno na belem. Brane Sever Ko se slikar odloč i in štirideset let slika z belo in č rno, to ni več zadeva barv, ampak življenja. Skozi leta potem č rna in bela postaneta resnič ni Barvi njegove biti, njegovega telesa in duha, misli in č ustev. Z njima lahko izrazi najbolj pretanjene in najbolj divje predstave in tako se abstraktni videz spreminja v psihič no opno, v slikovito in eksistencialno zgodbo njegovega življenja. galerija Equrna

1944 Drvar – Napad na Drvar in dnevi potem

Stare slike (Cerknica), 25. maj ― Aleksander Sergejevič Šornikov (1912 -1983) je bil pilot, podpolkovnik Rdeče armade, heroj Sovjetske zveze in Narodni heroj Jugoslavije. Izhajal je iz delavske družine, obiskoval vajeniško šolo in se zaposlil v tekstilni tovarni. Leta 1931 so ga poslali v pilotsko šolo. Do začetka druge svetovne vojne je letel na civilnih linijah kot pilot–kapitan in poveljnik učne […]

Steven Spielberg v nov projekt s scenaristom Davidom Koeppom

Misli, 25. maj ― Sloviti režiser Steven Spielberg bo v prihodnje moči združil z nič manj priznanim scenaristom Davidom Koeppom, s katerim sta že sodelovala pri uspešnicah, kot so Jurski park, Indiana Jones in Vojna svetov. Tokrat pripravljata filmsko zgodbo o NLP, ki bo po pisanju filmske revije Variety na filmska platna prišla maja prihodnje leto.
še novic