Izjava za javnost št.10

"J'Accuse ...!", 9. oktober 2015 9. oktober 2015, deseti dan gladovne stavke Mihe Turšiča soustanovitelja Ksevta Tiskovna konferenca je danes privabila nepričakovano mnogo ljudi, vendar novinarjev ni bilo ravno veliko. Ne vem ali je to dober ali slab znak. Napovedal sem taktično spremembo saj je čas za hitre in elegantne rešitve potekel. Ministrstvo za kulturo še vedno ne razume. Ponavlja […]
Sluga, Ana - Somewhere Else (2011) Instalacija

Sluga, Ana - Somewhere Else (2011) Instalacija

DIVA video arhiv, 9. oktober 2015 ― Video sestavljata dve vzporedni naraciji. Na levi strani mlada ženska, najverjetneje umetnica, sedi na strehi in zre v daljavo mesta Ljubljana. Vidimo jo v hrbet. Na desni strani se nizajo posnetki narave: ptič na drevesu, trave v vetru, jata ptičev, sled letala na nebu, drevesa ob potoku, žuboreča voda, cvetoče drevo, dim, oblaki, jesenski gozd ... V ozadju se melanholična klavirska glasba (Jože Baša) prepleta s posnetki živahnih dialogov v različnih jezikih (spominjajo na preklapljanje med tele...
VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO

VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO

Rokova modrina, 9. oktober 2015 ― MLADINSKO : TISKOVNA KONFERENCA Vabimo vas na tiskovno konferenco pred težko pričakovano premiero predstave o Roku Petroviču. Smučali, plavali, izvajali jogo in brali poezijo bomo v sredo, 14. oktobra, ob 15. uri v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča. Z vami bodo: režiser Matjaž Pograjc z igralsko ekipo, kostumografinja Mateja Benedetti, ilustratorka Meta Wraber in duo Silence. Vabljeni tudi na MLADINSKI DISKURZ: po ponovitvi 19. oktobra bo pogovor z režiserjem Matjažem Pograjcem, avtorjem Boštjanom Videmškom in drugimi ustvarjalci.

PRVOŠOLCI OBISKALI OBČINSKO KNJIŽNICO NA POLZELI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. oktober 2015 ― Učenci prvih razredov so z učiteljicami obiskali Občinsko knjižnico na Polzeli. Tam jih je sprejela knjižničarka Renata Novak, ki jim je predstavila knjižnico, povedala, kako se vpišeš vanjo in kdaj je odprta. Učencem je prebrala tudi pravljico Otroka, ki sta imela rada knjige. Ob koncu je gospa knjižničarka vsem učencem podarila raznobarvne frizbije z znakom knjižnice z željo, da se poleg branja knjig otroci na svežem zraku tudi razgibajo.

Mit o Novorusiji

Razpotja, 9. oktober 2015 ― Kostjantin Skorkin V razpravah o tako imenovani »Novorusiji«, nenavadnem konglomeratu piratskih republik, ki so nastale na vzhodu Ukrajine v letu 2014, med Ukrajinci prevladuje prepričanje, da gre za fenomen, ki je izključno rezultat ideološkega družbenega inženiringa s strani Kremlja.[1] Ni dvoma, da bi bila brez ruske podpore zmožnost preživetja Luganske in Doneške ljudske republike pod vprašajem, vendar bi se ustavili na površju, če bi fenomen novonastalih republik skušali pojasniti s tako preprostimi dejavniki. Gre za veliko globlje procese, ki so na vzhodu Ukrajine potekali ves čas ukrajinske neodvisnosti. Če teh procesov ne upoštevamo, prispevamo h krepitvi ukrajinofobnega mitologema o »Avstrijskem generalnem štabu«, ki naj bi svoj čas »izmislil« Ukrajino.

BioOne revije - testni dostop

CTK, 9. oktober 2015 ― Uporabniki CTK, NUK in UL imajo do 30. novembra 2015 na voljo testni dostop do  zbirke e-revij BioOne Complete, ki obsega ca. 180 naslovov,  predvsem s področij biologije, ekologije in varstva okolja. Vstopna točka je http://www.bioone.org/. 

09.10.2015 – Slovenj Gradec, Čajnica Peč

Feedback, 9. oktober 2015 ― Vabljeni na koncert skupine Feedback v Slovenj Gradec, v Čajnico Peč, na promocijo četrtega studijskega albuma Skrivnost. Prireditev: koncert skupine Feedback Datum: petek, 09.10.2015 Lokacija: Čajnica Peč, Glavni trg 24,... The post 09.10.2015 – Slovenj Gradec, Čajnica Peč appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

Feedback, Slovenj Gradec

Feedback, 9. oktober 2015 ― Nepozabno vzdušje v Slovenj Gradcu! V čudovitem jesenskem atriju Čajnice Peč smo se počutili naravnost fantastično! Hvala odlični ekipi za gostoljubje in predvsem vam, dragi obiskovalci, za nadvse prijeten sprejem!... The post Feedback, Slovenj Gradec appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

Krški leseni most

Kamra.si, 9. oktober 2015 ― Krški leseni most, ki se ga mnogi Krčani danes spominjajo tudi kot starega mostu čez Savo, je od leta 1866 predstavljal pomembno povezavo med štajerskimi in kranjskimi posavskimi kraji.
Ljerka Belak v predstavah SLG Celje

Ljerka Belak v predstavah SLG Celje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 9. oktober 2015 ― Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana, najbolj prestižne slovenske nagrade za igralske dosežke je Ljerka Belak, so sporočili že pred začetkom letos jubilejnega 50. Festivala Borštnikovo srečanje v SNG Maribor. Nagrajenka, ki je kariero zaznamovala v več poklicnih gledališčih, je bila med letoma 1971 in 1993 zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Prav posamezne etape povezane s […]

Sončni torki za mlade (24.11.2015 17:00)

Španski borci, 9. oktober 2015 ― SONČNI TORKI za mlade je celoletni program brezplačnih ustvarjalnih delavnic. Poslanstvo projekta je na inovativen in zanimiv način mladim približati recikliranje, oblikovanje, raznovrstne likovne tehnike in predvsem svobodno ustvarjanje. Na predpraznični delavnici bomo v različnih likovnih tehnikah izdelovali posebne voščilnice, ki razveselijo prav vse.

POLJA RDEČEGA MAKA – simpozij

Galerija Photon, 9. oktober 2015 ― Četrtek, 15. oktobra od 16. ure dalje V četrtek, 16. oktobra od 16. ure dalje, se bo v Photonu – Centru za sodobno fotografijo odvijal simpozij s številnimi mednarodnimi govorci, okoli 19. ure pa bo sledilo odprtje razstave Iz zraka letalske ali t.i. zračne ali izvidniške aerofotografije iz 1. svetovne vojne. Na razstavi bo predstavljen izbor fotografij izvidniških pilotov in fotografov Janka Vertina in Rudolfa Benna Hammerlitza ter posamezne aerofotografije neznanih avtorjev, ki bodo prvič predstavljene širši javnosti. PROGRAM SIMPOZIJA: 16.00: Miha Colner & Dejan Sluga: predstavitev projekta Polja rdečega maka 16.30: Darije Petković: pogovor z avtorjem 16.50: Lara Ciarabellini: pogovor z avtorico 17.10: Hassan Abdelghani: pogovor z avtorjem 17.30: diSTRUKTURA: pogovor z avtorjema 18.00: Gabriella Uhl: predavanje o uporabi arhivskega materiala v sodobni umetnosti 18.30: Marko Štepec: predavanje o vlogi fotografije med 1. svetovno vojno 19.30: odprtje razstave Iz zraka *urnik je okviren in lahko pride do manjših časovnih zamikov Za več informacij o projektu Polja rdečega maka kliknite tukaj.

Sončni torki za otroke (3.11.2015 17:00)

Španski borci, 9. oktober 2015 ― Novembra nostalgiki in vaši najmlajši nikakor ne smete zamuditi srečanja s slovitim Palčkom Smukom, legendarni igralec Jurij Souček bo prebral kratko zgodbo iz knjige Palček Smuk in zvezde (3. 11.), nato pa bomo ustvarjali palčka s sedmimi lasmi, velikim nosom in ušesi. Na ustvarjalni delavnici Mačje drsališče (10. 11.) pa bomo izdelovali mačke Murije, muce Mace in druge mačje junake ter jim obuli drsalke! Prisrčno vabljeni, vstopnine ni!

Janko G. Zlodre (1949-2015) Arhitektura govori

Praznine, 9. oktober 2015 ― ‘Novembra leta 2011 sva se s soavtorico Matejo Kurir v drugi ediciji oddaje Arhitektura govori na Radiu Študent pogovarjala z Jankom Zlodretom. Naš telefonski pogovor ni potekal ravno gladko, ampak bolj z zastoji, preskoki in neujemanji, očitno je bilo, da Zlodretu rigidna forma oddaje s svojimi kratkimi, neposrednimi in na prvi pogled splošnimi vprašanji, ne […] The post Janko G. Zlodre (1949-2015) Arhitektura govori appeared first on Praznine.

Pogovor s Petro Čeferin

Praznine, 9. oktober 2015 ― TS Vprašanja, ki jih bom zastavil, zadevajo teoretsko polje (stališče), s katerim se zadnja leta ukvarjate, hkrati pa gre za področje oziroma vrsto mišljenja, ki je velikokrat spregledano znotraj polja arhitekture. Govorim o filozofiji arhitekture, če si izposodim ta izraz. Teorija arhitekture nikakor ne bi smela biti zgolj priročnik za gradnjo, temveč nekoliko širši razmislek, […] The post Pogovor s Petro Čeferin appeared first on Praznine.

Lepe grde arhitekture

Praznine, 9. oktober 2015 ― Pred nekaj leti se je v Ljubljani odvila anonimna akcija, v kateri so (po vsej verjetnosti) študentje arhitekture na prepoznavnejše stavbe po svoji izbiri grafitirali napise ‘lepo’ ali ‘grdo’. V akciji so označili stavbe, ki so po njihovem mnenju veljale za lepe ali grde. Grafiti z enoznačnim sporočilom so vzbudili vprašanja predvsem zaradi svoje neposrednosti […] The post Lepe grde arhitekture appeared first on Praznine.

KONCERT OB DNEVU BOJA PROTI TRGOVANJU Z LJUDMI

Kino Šiška, 9. oktober 2015 ― Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi organizira brezplačen Koncert ob dnevu boja proti trgovanju z ljudmi. Nastopajoči:  Pliš z Muratom in Jurijem Zrnecem, Marta Kosturska & Ethnusiasm, Imset, Demolition Group, presenečenje² in  Niet. Organizacija Društvo Ključ … Preberi več →
Vrata v pekel so nam odprta na stežaj

Vrata v pekel so nam odprta na stežaj

Marijan Zlobec, 9. oktober 2015 ― Za Ljubljansko Opero in balet SNG se je že začela novoletna zabava, bi lahko rekli po odprtju nove sezone z Offenbachovo opereto Orfej v peklu. Toliko zabave sami zase, kot so si jo uprizorili nastopajoči na odru, sicer ne bo nikoli ostalo porazdeljene še med občinstvom, čeravno je na koncu nastopajoče nagradilo s skandirajočimi aplavzi. […]

VII. Plesna Nacionala (17.10.2015 20:00)

Španski borci, 9. oktober 2015 ― Na utečeni prireditvi se bodo profesionalni ustvarjalci na področju sodobnega plesa že sedmo leto zapored predstavili s kratkimi odlomki iz svojih novejših del ali iz del v nastajanju. Splošna in strokovna javnost si na brezplačni prireditvi tako lahko ogledata strnjen pregled posebnosti, pogledov, zamisli in potencialov slovenskih plesnih ustvarjalcev. Ker pa je Nacionala namenjena tudi druženju, jo bomo sklenili z zabavo.

2. Zbor za publiko 2015/2016 (14.10.2015 22:00)

Španski borci, 9. oktober 2015 ― V letošnji sezoni je Zbor za publiko zamišljen kot serija pogovorov, ki bodo potekali takoj po predstavah na različnih prizoriščih ljubljanske neodvisne scene. Drugi Zbor za publiko bo sledil predstavi avtorice Irene Tomažin: Telo glasu. Z gledalci, ki si bodo tisti večer ogledali predstavo, bomo govorili o tem, kaj smo videli in kako smo gledali, kaj je vzbudilo našo pozornost, kakšna so bila naša pričakovanja in kakšna je naša gledalska predstava o predstavi zdaj, ko so...

Ivan Dvoršak

UGM, 9. oktober 2015 ― Ivan Dvoršak je bil eden najvidnejših slovenskih fotografov druge polovice 20. stoletja in priznan grafični oblikovalec. S svojim delom je vidno zaznamoval slovenski in jugoslovanski likovni prostor, njegovo fotografijo sedemdesetih let pa lahko postavimo ob bok takratnim aktualnim svetovnim tokovom.
S čim se bomo hvalili?

S čim se bomo hvalili?

MMC Drugo, 9. oktober 2015 ― Pod novico o gladovni stavki direktorja KSEVT-a smo brali komentar (komentatorja, ki se podpisuje kot Zek), ki je impliciral, da po EU-ju 'kultura' več denarja ustvari kot porabi.
*

*

LUD Literatura, 9. oktober 2015 ― Zobje se zarijejo v sočno meso. Pojem košček prostora, ki ga dobro prežvečim, da ga spomin lahko vsrka. Izpljuvam snov,  najprej oglje,  potem  rjo. Dotik, stik. Ko […]
#girlsquad get real

#girlsquad get real

Airbeletrina, 9. oktober 2015 ― Svoje prijateljice lahko preštejem na prste ene roke. Včasih so glamurozne, včasih pa ne. V ponedeljek zjutraj jim je težko vstati in še težje delati, do srede pa na novo odkrijejo svet ličil, BB kreme in popoldanske rekreacije. Svojim prijateljicam rada kuham, ker jih to razveseli. Skupaj pijemo čaj in se pogovarjamo o čustvih, oblekah in prihodnosti. Ko napočijo avanturistični časi, torej poletje, se odpravimo na izlet. Tudi v hribe in na morje gremo. Kadar imam herpes ali še posebej veliko mozoljev, jih pred svojimi prijateljicami ne skrivam. Najbolj sproščena in najbolj sama sebi podobna sem v družbi ene izmed njih, ki ji z največjo radostjo nataknem naziv najboljše prijateljice #bff. Z njo počnem vse, kar nam je s prijatelji početi.

Peer Gynt. Svet je premalo, življenje pa preveč, če človek ni v skladu s samim seboj.

KEVD'R, 9. oktober 2015 ― Življenje, življenje, ki ga je vredno živeti, ustvari šele samostojni, neprestano osmišljajoči se jaz, sicer je življenje zgolj lupina, zgolj nekaj na videz trdnega, kar ovijemo okoli sebe samo zato, da lahko rečemo, da eksistiramo; zgolj tolažba, da morda pa le nismo zapravili svojega življenja. Od tod naprej lahko razvijam misel, da so besede še… More Peer Gynt. Svet je premalo, življenje pa preveč, če človek ni v skladu s samim seboj.

V MAO ob Dnevu arhitektov vrsta dogodkov in podelitev priznanj

Misli, 9. oktober 2015 ― Ljubljana, 9. oktobra (STA) – Zbornica za arhitekturo in prostor (ZAPS) bo danes Dan arhitektov obeležila z vrsto dogodkov v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Med drugim bodo odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor ter podelili priznanja ZAPS. Podelili bodo pet zlatih svinčnikov za odlično izvedbo in zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo. Kot […]

Izdana monografija o zbirki Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj

Misli, 9. oktober 2015 ― Kranj, 9. oktobra (STA) – V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj bodo drevi ob 18. uri predstavili monografijo o stalni zbirki slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Z monografijo bo prvič predstavljena celotna zbirka umetniških del, ki jih je kranjska galerija pridobila v svoji 20-letni zgodovini, med letoma 1995 in 2015. Stalna zbirka […]

Ob obletnici Velikonočnega festivala v Salzburgu nova nagrada

Misli, 9. oktober 2015 ― Salzburg, 9. oktobra (STA) – Eliette von Karajan, vdova Herberta von Karajana, je ob 50-letnici Velikonočnega festivala v Salzburgu, ki ga je ustanovil slavni maestro, napovedala nagrado, ki bo nosila njegovo ime. Od leta 2017 jo bo predvidoma vsako leto dobil glasbenik oziroma glasbenica, ki izkazuje izjemne umetniške dosežke po vsem svetu. Vredna bo 50.000 […]

ALUO je nocoj 70-letnico delovanja obeležila s slavnostno akademijo

Misli, 9. oktober 2015 ― Ljubljana, 8. oktobra (STA) – Ljubljanska Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) je nocoj 70-letnico delovanja obeležila s slavnostno akademijo. Kot je ob tej priložnosti dejal rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik, je v praznovanju jubileja čuti tisti zanos, ki je verjetno preveval tudi ustanovitelje nekdanje Akademije upodabljajočih umetnosti. Ta zanos pa po Svetlikovih […]
Ni navaden stol

Ni navaden stol

Večer, 9. oktober 2015 ― V Mariboru te dni domuje prav poseben stol. Na videz povsem običajen pisarniški stol je spremenjen v napravo za sprožanje spolne vzburjenosti. Opremljen je s skritimi pripomočki za potenciranje spolnega doživljaja: med nogami lahko držite vibrator, se odločite, da vam zavežejo roke in noge, kako daleč pa vas lahko popeljejo še avdio-vizualni možganski stimulatorji, ugotovite sami ...
1932 Begunje – Šolska kronika (5)

1932 Begunje – Šolska kronika (5)

Stare slike (Cerknica), 9. oktober 2015 ― Fotografija Begunjske osnovne šole je nastala pred letom 1932, ko jo je v last dobil predhodnik Slovenskega šolskega muzeja. Šola je prav takšna, kot je bila ob otvoritvi. Opazil nisem nobene spremembe. Še ograja je enaka kot ob otvoritvi. V šoli sem v petdesetih letih stanoval osem let. Takrat je bila še stala ta ograja, ki je […]

Matej Krajnc: Knjige

Poiesis, 9. oktober 2015 ― Knjige prazno strmijo. Njihove strani so bele. Platnice so molji nažrli. Hladne so. Ovdovele.   Čakajo. Ne vejo, koga. Umrle bi, a se ne da. Večkrat so že poskušale. Vztrajno. A smrt jih vselèj naplahta.   Slonijo na starih policah. Brišejo včerajšnjo slino. Rade bi imele zgodbo, zgodbo in zgodovino …  
Nobelova nagrajenka za literaturo je beloruska raziskovalna novinarka Svetlana Alexievich

Nobelova nagrajenka za literaturo je beloruska raziskovalna novinarka Svetlana Alexievich

Trubarjeva hiša literature, 9. oktober 2015 ― Letošnja Nobelova nagrajenka za literaturo je Svetlana Aleksijevič, beloruska novinarka in pisateljica, znana po besedilih o posledicah katastrofe v Černobilu in vojni v Afganistanu. V slovenščino imamo prevedeno knjigo Černobilska molitev: kronika prihodnosti (prevod Veronika Sorokin, založba Modrijan). Več na spletni strani časopisa Delo. {fshare id=1728}  
Nobelova nagrajenka za literaturo je beloruska raziskovalna novinarka Svetlana Alexievich

Nobelova nagrajenka za literaturo je beloruska raziskovalna novinarka Svetlana Alexievich

Trubarjeva hiša literature, 9. oktober 2015 ― Letošnja Nobelova nagrajenka za literaturo je Svetlana Aleksijevič, beloruska novinarka in pisateljica, znana po besedilih o posledicah katastrofe v Černobilu in vojni v Afganistanu. V slovenščino imamo prevedeno knjigo Černobilska molitev: kronika prihodnosti (prevod Veronika Sorokin, založba Modrijan). Več na spletni strani časopisa Delo. {fshare id=1728}  

Izjava za javnost št.9

"J'Accuse ...!", 9. oktober 2015 8. oktober 2015, deveti dan gladovne stavke Mihe Turšiča soustanovitelja Ksevta Danes je bilo veliko telefoniranja in nekaj obiskov ljudi za katere mislim, da lahko pomagajo k razrešitvi. Nobene obljube in nobenih predlogov, vendar sem imel občutek, da gre zdaj zares. Ali pa sem samo tako utrujen, da zgubljam distanco. Prebral sem pismo, ki ga […]
Zadnji romantični križar

Zadnji romantični križar

Pogledi, 9. oktober 2015 ― Njuno prvo srečanje, ki je botrovalo ustanovitvi manchestrske vokalno-instrumentalne skupine The Smiths, je bilo videti kot hudičeva iniciacija pobalinov iz kultnega filma Walterja Hilla Streets of Fire. Zgolj z eno razliko: do srečanja med Stevenom Patrickom Morrisseyem in Johnnyjem Marrom je prišlo dobri dve leti pred omenjenim »noire rock« filmom. 
Polnokrven, izjemen, čist

Polnokrven, izjemen, čist

Večer, 9. oktober 2015 ― Ob 19. uri bodo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) odprli prvo pregledno razstavo del fotografa Ivana Dvoršaka (1934-2013). Na ogled bo okoli 120 originalnih Dvoršakovih fotografij, izbor njegovega grafičnega oblikovanja in izbor fotografije Mariborskega kroga. Kot pravijo v UGM, je razstava priložnost za ovrednotenje dela osrednjega protagonista mariborskega Fotokluba in ključnega predstavnika ...
Odpisani že dvajset let

Odpisani že dvajset let

Večer, 9. oktober 2015 ― Dvajset let je od tega, kar so se prleški metalkorovski G.R.B in prekmurski hardkorovski Not Why Yes združili v skupini Odpisani. Borut Horvat in Peter Beznec iz prleške prestolnice ter Jože Pal in Saša Dolgov iz Lendave in Murske Sobote so najprej priredili izbor pesmi obeh bendov, potem so začeli ustvarjati nove komade. Leta 2001 so za sedem let prenehali delovati, potem spet začeli igrati ...
še novic