Nonument! Simpozij | 21.-22. februar 2018

MoTA, 12. januar 2018 ― Simpozij Nonument: Mapiranje in arhiviranje javnih prostorov se ukvarja z vprašanjem javnega prostora vzhodne in srednje Evrope ter deloma ZDA in Bližnjega Vzhoda. V času, ko smo priča netransparenti obravnavi prostora, hitrim in radikalnim posegom v zasnove mest, procese spremlja intenzivno krčenje javnega prostora. Slednje zahteva premislek tudi o specifiki arhitekturne dediščine oz. kulturne dediščine […] The post Nonument! Simpozij | 21.-22. februar 2018 appeared first on MoTA.
Stavba je nesnovna

Stavba je nesnovna

Zapiski (Alenka Pirman), 12. januar 2018 ― Berem, da je direktorica Ljubljanskega gradu zadovoljna z dosežki v preteklem letu, grajski kompleks je obiskalo skoraj milijon in pol ljudi. K temu je verjetno pripomogla turistična ponudba, obogatena z doživljajskim vodenim ogledom o zgodovini kaznovanja Izza grajskih rešetk in …

Naprej v 2018

Seviqc Brežice, 12. januar 2018 ― Dragi prijatelji stare glasbe in festivala Seviqc Brežice, dovolite, da Vam na začetku letošnjega leta najprej zaželim eno dobro in vznemirljivo leto 2018, vsakemu od Vas po Vaših osebnih željah in vsem, ki Vas na Vaši poti spremljajo in spodbujajo.
Pred Festivalom Emona 2018

Pred Festivalom Emona 2018

SIGIC - Novice, 12. januar 2018 ― Začenja se Festival Emona, ki ga od leta 2011 organizira Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Letos bo ob koncertih, mojstrskih tečajih in delavnicah izvedeno tudi mednarodno glasbeno tekmovanje.

Servis: Vodič pobiranja vstopnin za NVO

Asociacija, 12. januar 2018 ― Eden od pogojev štiriletnega programskega razpisa ministrstva za kulturo, objavljenega poleti 2017 in katerega rezultati so bili objavljeni ta teden, je tudi obvezno pobiranje vstopnin v znesku najmanj enega evra. Temu ukrepu smo v Asociaciji, kjer se zavzemamo za široko dostopno kulturo, ostro nasprotovali, a ministrstvo pogoja kljub odsotnosti argumentacije, zakaj naj bi bil smiseln, … Preberi več o Servis: Vodič pobiranja vstopnin za NVO

EPK 2018: Leeuwarden in Valetta

CED, 12. januar 2018 ― Letošnji evropski prestolnici kulture gostita Malta in Nizozemska, ki od druge polovice januarja vabita k obisku številnih kulturnih in filmskih dogodkov v letošnjem letu. Valetta s tradicionalno malteško festo odpira vrata med 14. in 20. jan., Leeuwarden načrtuje otvoritveni vikend med 26. in 28. jan. 2018, ko bodo v Friziji na ogled številne umetniške instalacije, performansi, idr.
Javno vodstvo po razstavi Boris Jesih, Povezave

Javno vodstvo po razstavi Boris Jesih, Povezave

MGLC Ljubljana, 12. januar 2018 ― DANES četrtek, 18. januar, ob 17. uri vodi direktorica MGLC, Nevenka Šivavec Vodstvo bo poskus vpogleda v razumevanje povezanosti umetnikovega dela s sočasnim stanjem družbe, ki je latentno (prej kot neposredno) prisotno v Jesihovem ustvarjalnem procesu. V njegovi viziji sodobni človek izgublja izvorno povezavo z naravo, saj mu je civilizacijski razvoj odtujil razumevanje njenih skrivnih moči, povezavo z njimi ter njihovo posedovanje. To izkušnjo je nadomestilo umetno, kulturno pogojeno dojemanje naravnega okolja. Jesih naravo od opazovalca vizualno ločuje, in sicer tako, da pred iluzijo krajine in pred gledalca postavlja znake – ovire. To so umetnikove notranje reakcije na družbeno dogajanje, na vse tisto, kar ga zmoti, ko zre skozi okno svojega ateljeja, kjer se narava prebuja v tiha jutra, nekje drugje na tej zemlji pa je posameznikova realnost popolnoma drugačna. Njegova dela so priče in dokument sodobnega razumevanja sveta in človekove vloge v njem. Boris Jesih: Valovanje (1995, akril, jajčna tempera).
Kaj bomo brali v letu 2018? (1)

Kaj bomo brali v letu 2018? (1)

Airbeletrina, 12. januar 2018 ― Dobrodošli v 2018! Ste uspeli zadihati? Mi komaj. Lansko leto je bilo pestro in področje literature ni bilo nobena izjema, a kaj dosti časa za počitek si strastni bralci pač ne boste mogli vzeti, saj nas založbe že zasipajo z naslovi, ki jih bodo izdale v letošnjem letu. Vas zanimajo kriminalke, kolumne, teorija? Za vas smo izbrskali čisto vse! Zaradi pomanjkanja prostora smo se sicer, tako kot preteklo leto, pri vseh založbah omejili na pet naslovov, a verje

Večer z Vladimirjem Levstikom

Kamra.si, 12. januar 2018 ― Osrednja Knjižnica Celje v ponedeljek, 15. januarja 2018, ob 17.30 vabi na Večer z Vladimirjem Levstikom, na katerem bo spomin nanj osvetljen z dvema priznanima predavateljema:  - VLADIMIR LEVSTIK: njegove šolske poti in stranpoti je naslov prispevka, v katerem bo dr. Anton ŠEPETAVC, ravnatelj I. gimnazije v Celju, predstavil pisateljeva mlada leta in začetke njegovega šolanja. - Večer bo nadaljevala dr. Florence GACOIN-MARKS, docentka za francosko književnost na Filozofski fakulteti, s predstavitvijo knjige DO PARIZA IN NAZAJ: Vladimir Levstik in francoska književnost. V razpravi najprej raziskuje, kako se je mladi Levstik srečal s francoskim jezikom in kulturo in ju vzel za svoja, sledi pogled na njegovo poglobitev v prevajanje francoske in frankofonske proze, zadnje poglavje pa je posvečeno vplivu francoskega romana na Levstikovo prozo.  Obeta se nam zanimiv kulturno-izobraževalni večer. Dogodek bo v okviru programa Univerze za tretje življenjsko obdobje.   

Rok Bozovičar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 12. januar 2018 ― Gledališki kritik Rok Bozovičar je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Nadine Štefančič. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti Simona Smoleta.

Zakaj London ne pozna vogalov?

OUTSIDER, 12. januar 2018 ― Ko se iz božično-novoletne Ljubljane, ves poln prazničnih pojedin, slaščic, kuhanega vina in šampanjca, vrneš v London, je neizogibno, da ti pred očmi namesto rdečih dvonadstropnih avtobusov in opečnatih vrstnih hiš kdaj ne zaplešejo rezine domače potice. Nič čudnega, saj so ravno angleške vrstne hiše po svoji urbanistični kompoziciji tako blizu narezanemu kolaču: ob cesti…

Univerza v Teksasu pridobila arhiv Arthurja Millerja

Misli, 12. januar 2018 ― Center Harryja Ransoma na Univerzi Teksas v Austinu je pridobil arhiv leta 2005 preminulega ameriškega dramatika Arthurja Millerja. Za več kot sto zabojev rokopisov, beležk, zapiskov fotografij in dnevnikov je center odštel okoli 2,7 milijona dolarjev, piše nemška tiskovna agencija dpa.
Slovenska literatura se predstavlja v Indiji

Slovenska literatura se predstavlja v Indiji

Misli, 12. januar 2018 ― Slovenija se te dni predstavlja na knjižnem sejmu World Book Fair v New Delhiju, ki je največji mednarodni knjižni sejem v tem delu Azije. Javna agencija za knjigo RS (Jak) se je pridružila skupini evropskih držav, ki so opremile evropski paviljon, saj sejem v fokus postavlja EU kot regijsko gostjo.
še novic