POTEPANJE PO MJANMARU

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. januar 2018 ― Matej Košir, geograf, svetovni popotnik in član Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev pod okriljem priznanih fotografov Arneta Hodaliča in Iztoka Bončine nam je v petek, 19. januarja 2018, pripravil izvrstno vsebinsko in fotografsko prestavitev Mjanmara, ki jo je podkrepil s tradicionalno glasbo in nam s tem deželo še približal. Dežela, ki je bila desetletja izolirana od zahodnega sveta, je ohranila neverjetno naravno in kulturno prvobitnost: čudoviti in prijazni domačini, bogata kulturna dediščina, globoka predanost naukom budistične vere, neokrnjena narava. V sliki in besedi smo potovali skozi kolonialno zapuščino pozabljenega raja, ...
Intima v kulturi

Intima v kulturi

Literatura v živo, 19. januar 2018 ― Nekakšen mehanizem se zagotovo vzpostavi že zaradi tega, ker pišoči človek najverjetneje stremi k nepristranski presoji o svojih besedilih, bi rekla. Nekako nagonsko manj zaupa kritiki bližnjega kakor kritiki neznanca, če si seveda sploh želi povratne informacije, in verjamem, da si je vsakdo želi.
FEDERICO

FEDERICO

Majda Širca blog, 19. januar 2018 ― 25 let je od njegove smrti, skoraj sto let od njegovega rojstva (20.januar 1920) in skoraj trideset let od njegovega zadnjega celovečernega filma (La voce della luna, 1990), četudi je bil njegov res zadnji angažma pri reklami za banko (Banca … Continue reading →
Prijatelji Muzejev radovljiške občine na ekskurziji v Beogradu

Prijatelji Muzejev radovljiške občine na ekskurziji v Beogradu

Muzeji radovljiške občine, 19. januar 2018 ― Muzeji radovljiške občine so jeseni vabili na doslej že deseto  strokovno ekskurzijo.  Po Briksnu na Tirolskem, Špitalu ob Dravi, Freisingu v Nemčiji, Dunaju, Moravski v Republiki Češki, Trstu, Krškem z Rajhenburgom, poteh predgorja Dolomitov v Italiji in Baročni Ljubljani, smo se v začetku oktobra odpravili v Srbijo, točneje v Beograd… ... več o tem
Zgodbe iz rumenega fotelja: Romania, honest review

Zgodbe iz rumenega fotelja: Romania, honest review

Rajzefiber-biro, 19. januar 2018 ― Have you ever heard of “the Carpathian garden”? If not, then this is the perfect opportunity to find out more about it. In this Yellow chair we will talk about Romania, a small but beautiful country in the South-East of Europe that has many tales to tell. Although you might already be familiar with the most popular one, in which count Dracula is the main character, we assure you there are many other mysterious and enchanting things that wait to be discovered.  Interested? If yes, then we welcome you to our Yellow Chair event on January 26th where our EVS Robert Bălan from Romania will present his honest review of this country. V prvih Zgodbah iz rumenega fotelja v tem letu, vas bomo popeljali v Romunijo. Ste že slišali za Karpatski vrt? Če ne, potem je to prava priložnost, da izveste več. Petkov večer bomo namenili zgodbam o Romuniji, majhni, a lepi državi na jugovzhodu Evrope, ki ima veliko pripovedk. Čeprav ste morda že seznanjeni z najbolj priljubljenimi, v katerih je glavni lik grof Dracula, vam zagotavljamo, da obstaja veliko drugih skrivnostnih in čarobnih stvari, ki čakajo na odkritje. Zainteresirani? Če je odgovor da, potem vas bomo 26. januarja pozdravili na našem dogodku, kjer bo naš EVS prostovoljec Robert Bălan iz Romunije predstavil svoj iskren pregled na to državo.
TASTE MARIBOR!

TASTE MARIBOR!

Rajzefiber-biro, 19. januar 2018 ― You want to pamper your buds with a delicious Styrian wine, while tasting traditional Styrian cuisine? The tastes of Maribor will take you on a culinary journey around the city where you will relish in Styrian cuisine and wine culture. All those who swear on domestic and foreign beers of micro brewers will be able to indulge themselves with a glass of good beer. There is absolutely no excuse for missing out on a culinary experience around the city.  

Bergmanova Laterna Magica po ugodni ceni

Kinodvor, 19. januar 2018 ― Avtobiografija švedskega režiserja in scenarista Ingmarja Bergmana je prvič izšla leta 1986 in je bila prevedena v vsaj 30 jezikov. V Knjigarnici so na voljo zadnji izvodi slovenskega prevoda knjige Laterna Magica (založba Modrijan). V letu, ko praznujemo stoletnico režiserjevega rojstva, jo lahko dobite za samo 3€!

UMETNOST SREDNJEGA IN ZGODNJEGA NOVEGA VEKA 1200 – 1550, odprtje stalne razstave in predstavitev publikacije

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 19. januar 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož hrani vrhunske umetnine iz obdobja srednjega veka, ki smo jih uvrstili v novo stalno galerijsko postavitev v drugem nadstropju ptujskega gradu. Ob tem smo izdali tudi slikovno bogato opremljeni razstavni katalog Umetnost srednjega in zgodnjega novega veka (1200 – 1550), v katerem dr. Janez Balažic, dr. Gašper Cerkovnik, dr. Samo […]

Osnove Adobe Photoshop CC: Video predavanje

Fakulteta za dizajn, 19. januar 2018 ― Fakulteta za dizajn predstavlja prvo serijo brezplačnih predavanj na spletu, s katero boste lahko osvojili osnove Adobe Photoshop CC 2015. Skozi 10+ ur vaj boste spoznali osnove vmesnika, transformacij, plasti, oridij in mask. Predavanje je namenjeno tako čistim začetnikom Adobe aplikacij, kot tistim, ki želijo malo osvežiti svoje znanje.
Fotograf Tihomir Pinter danes praznuje 80. rojstni dan

Fotograf Tihomir Pinter danes praznuje 80. rojstni dan

Misli, 19. januar 2018 ― Fotograf Tihomir Pinter danes praznuje 80. rojstni dan. Pinter, ki je ustvarjalnost v fotografskem mediju gojil vzporedno s svojim poklicem kemika in farmacevta, je v skoraj šestih desetletjih ustvarjanja razvil prepoznaven avtorski slog ter v svoji temnici izpopolnil mojstrstvo klasične fotografske tehnike.

Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 19. januar 2018 ― Andrej Tomažin (1988) je pisatelj, kritik in novinar. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je zaključil študij primerjalne književnosti in slovenistike. Je avtor zbirke kratkih zgodb Stramorjevi koraki (Litera, 2014) in romana Črvi (Litera, 2016). Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Roka Bozovičarja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti Simona Smoleta.

Diplomatska arhitektura in slab posel

OUTSIDER, 19. januar 2018 ― Pred dnevi se je odprlo novo londonsko veleposlaništvo Združenih držav. Diplomati so zaradi poostrenih varnostnih zahtev elitno lokacijo na trgu Grosvenor v Westminstru zamenjali za precej manj ugledno, pa zato hitro razvijajočo se četrt Nine Elms na južnem bregu Temze. Selitev je pomenila tudi menjavo nekoliko zadržane modernistične palače Eera Saarinena iz petdesetih let za…

V GT22 premiera predstave Nič novega po motivih Kaligule

SiGledal Novice, 19. januar 2018 ― Na Intimnem odru mariborskih prostorov GT22 bo drevi premiera predstave Nič novega. Nastala je po motivih drame Alberta Camusa Kaligula, ki je petim mladim igralcem pri oblikovanju avtorskega projekta služila kot inspiracija. V okviru ŠtudenTeatra, ki ga organizira eksperimentalno gledališče Glej, ga je podprl javni sklad za kulturne dejavnosti.
1967 Novi Kot – Kosca

1967 Novi Kot – Kosca

Stare slike (Cerknica), 19. januar 2018 ― Gospodar in njegov zet kosita krmo za govedo, konje in ovce. V ozadju se je nekaj že suši na ostrnicah, ki veljajo za posebnost Loške doline, a so jih uporabljali tudi v Novem Kotu, prav tako kot v Loškem Potoku. Sonce je že visoko, sence so kratke in vroče jima je, a vztrajata, da bi […]

Janis Joplin bi danes praznovala 75. rojstni dan

Misli, 19. januar 2018 ― Ameriška pevka Janis Joplin, ki se je v zgodovino zapisala kot ena ključnih osebnosti glasbene in kulturne revolucije 60. let minulega stoletja, bi danes praznovala 75. rojstni dan. Življenje glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino, je prezgodaj prekinil prevelik odmerek heroina. Umrla je na vrhuncu slave, stara 27 let.
še novic