Za uvod v skorajšnjo revijo pevskih zborov: Kakšno raven dosegajo kamniški pevski zbori

Kamnik.info, 27. februar 2018 ― Kamničani že od nekdaj radi pojemo, saj se, med drugim, s ponosom ponašamo tudi s prvim slovenskim pevskim društvom Lira, zato najbrž ni prav nič nenavadnega, da na Kamniškem deluje lepo število različnih pevskih zborov, ki se bodo, no, vsaj nekateri izmed njih, v soboto, 3. marca 2018, v Domu kulture Kamnik znova srečali na ... Prispevek Za uvod v skorajšnjo revijo pevskih zborov: Kakšno raven dosegajo kamniški pevski zbori je bil najprej objavljen na portalu Kamnik Info.

Studio.a+v: Sun Caffe

OUTSIDER, 27. februar 2018 ― Prenovljena kavarna Sun Caffe z urbano sproščenostjo vabi v svojo notranjost. Pod prenovo so se podpisali arhitekti Studia.a+v. Arhitekti so k prenovi pristopili z idejo o celostni reorganizaciji tlorisa. Del prostora, ki je bil v preteklosti namenjen skladišču, so priključili preostalemu lokalu, nove servisne prostore pa premaknili ob vzdolžno stranico kavarne, kjer prostor meji na…

Pravljična ura v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. februar 2018 ― Letošnjemu februarju so poleg snega in mraza dale pečat tudi zimske olimpijske igre v Južni Koreji. Ker smo za naše športnike vsi navijali, smo za pravljično uro izbrali zgodbico o lisjaku Foksiju. Foksi je maskota Olimpijskega komiteja Slovenije. Foksi je lisjak, ki ima rad gibanje in naravo. Je močan in pogumen, vztrajen in potrpežljiv. Nekega dne je šel na sprehod in zagledal živahno dogajanje v dolini. Živali so se pripravljale na največje zimsko tekmovanje. Ko je prišel bližje k dogajanju, je videl, da so nekatere živali bile jezne in razočarane, ...

Dunkirk

Koridor, 27. februar 2018 ― Christopher Nolan se kljub izrednemu talentu na prvi pogled ne zdi primerna izbira za režijo vojne drame o eni največjih in najuspešnejših pomorskih evakuacij druge svetovne vojne (in navsezadnje v zgodovini) – njegov slog je namreč vse prej kot prizemljen. Trilogija o Batmanu realizem črpa iz dejstva, da je ozračje, ki obdaja ta lik, vsaj […] The post Dunkirk appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Glave živijo! Podrobno!

Glave živijo! Podrobno!

Glave (Apparatus), 27. februar 2018 ― Pižama in Anže povesta kje se zdaj da slišati Glave. Feedback je vedno dobrodošel. Težite nam lahko preko Twitterja ali pa na mail glave(afna)apparatus.si. Mreža Apparatus.si je tudi na Facebooku in jo lahko finančno podprete tudi osebno. Hvala. – Zapiski: Podrobnosti
Rojstvo mostu (odlomek)

Rojstvo mostu (odlomek)

Airbeletrina, 27. februar 2018 ― V torek, 6. marca, bo na festivalu Literature sveta Fabula nastopila Maylis de Kerangal, ena najbolj kakovostnih in v zadnjih letih najbolj prevajanih francoskih avtoric. Pri Sanjah je že izšel njen roman Pokrpajmo žive (v sklopu Filmske Fabule priporočamo tudi ogled filma!), kmalu se mu bo pridružilo še delo Na tej točki noči, Beletrina pa je v Fabulini zbirki izdala Rojstvo mostu. Odlomek iz slednjega objavljamo spodaj; pripoveduje o naključnem srečanju med ljudmi, ki sodelujejo pri istem nemogočem gradbenem projektu (gradnji mostu).

Plesna predstava Nikrmana

Društvo Slovenski staroverci, 27. februar 2018 ― Akademska folklorna skupina France Marolt ob svojem 70. jubilejnem koncertu pripravlja plesno predstavo, ki je zasnovana s temo, ki doslej še ni bila odrsko (po)ustvarjena. Dotika se staroverskih ritualov, ki izhajajo iz naravnega ravnovesja in so uravnavani s pomočjo prasile Nikrmane. Na odru se bodo vrstile umetniško upodobljene koreografije v prepletu različnih ritualov starovercev, ki […]
Ghostpoet

Ghostpoet

Radio Študent, 27. februar 2018 ― Obaro Ejimiwe, bolje znan kot Ghostpoet, se sicer ne hvali z dvakratno nominacijo za nagrado Mercury prize. Urbani bard, ki govori o ulicah in o vsakdanjem življenju v maniri "spoken-work-čez-indie-rock/eletroniko", se ne pusti speljati po poti slave.

Povabilo študentom FD na mednarodno mentorsko konferenco

Fakulteta za dizajn, 27. februar 2018 ― Prejeli smo: Poišči svoj mentorski program in se poveži s podjetji Life Learning Academia aktivno podpira in povezuje različne mentorske programe z namenom, da okrepimo  sodelovanja med dijaki/študenti in predstavniki podjetij. V ta namen smo pripravili Mednarodno mentorsko konferenco, na katero vas vabimo: v torek, 6. marca med 10.00 in 16.00 uro v Hiši Evopske Unije […]

Odprtje likovne razstave TROSI

SNG Maribor, 27. februar 2018 ― Pred premiero baletnega večera sodobnih koreografij Leva desna, leva desna bo v petek, 2. marca 2018, ob 18.30 odprtje likovne razstave akademskega slikarja Mitje Ficka, akademskega kiparja Primoža Puglja ter oblikovalke in kreativne ustvarjalke Bojane Kovačič Zemljič z naslovom TRoSI.

Amenra – VI

Kino Šiška, 27. februar 2018 ― Za en kurac pa niso Amenra, kajti njihov propad v brezno depresije lahko spremljamo že od leta 2003, do danes pa so izdali 6 studijskih albumov in kar nekaj ostalega zvočnega šodra, ki ga verjetno poznata samo dva člana Facebook skupine GLUHUxUHU.

Likovna ustvarjalnica v Galeriji mesta Ptuj

Kamra.si, 27. februar 2018 ― Galerija mesta Ptuj vabi otroke in mladino na likovno ustvarjalnico v okviru razstave Tugo Sušnik, Kvazimodo 2. Ustvarjalnica bo v soboto, 3. marca 2018, ob 10. uri v prostorih Galerije mesta Ptuj. Mladi ustvarjalci si bodo skupaj z likovno pedagoginjo Sonjo Pišek ogledali razstavo Tuga Šušnika. Morda bodo, podobno kot pedagoginja, ob nekaterih delih dobili asociacijo na namizne družabne igre. Lotili se bodo oblikovanja čisto svoje igre. Ob koncu ustvarjanja bodo igre preizkusili. Ustvarjalnica je primerna otroke in mladino in je brezplačna. Trajala bo od 10.00 do 11.30 ure. Ves likovni material bo na voljo. Prostor bo ogret, vendarle pa priporočamo, naj bodo otroci toplo oblečeni. Zaradi lažje organizacije so zaželene prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakd063f5ef36e9c40e7c95cc04953b49b4').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addyd063f5ef36e9c40e7c95cc04953b49b4 = 'galerija' + '@'; addyd063f5ef36e9c40e7c95cc04953b49b4 = addyd063f5ef36e9c40e7c95cc04953b49b4 + 'ptuj' + '.' + 'si'; var addy_textd063f5ef36e9c40e7c95cc04953b49b4 = 'galerija' + '@' + 'ptuj' + '.' + 'si';document.getElementById('cloakd063f5ef36e9c40e7c95cc04953b49b4').innerHTML += ''+addy_textd063f5ef36e9c40e7c95cc04953b49b4+''; . Vabljeni!
KUKU$ KLAN

KUKU$ KLAN

Radio Študent, 27. februar 2018 ― V RŠ Intervjuju smo gostili hrvaški trap kolektiv KUKU$ Klan, ki ga sestavljajo MC-ja GOCA R.I.P. ter Hilj$on Mandela ter producent ter DJ Iso Miki.

Rockersko preganjanje mraza

Kamnik.info, 27. februar 2018 ― Najhladnejši sobotni večer v letošnji zimi so ogreli kamniški rockerji zasedbe Kalaia, ki so na »odru« Puba Pod Skalo nastopili že osmič. Tudi tokrat so navdušili z avtorskimi skladbami, suvereno interpretacijo in svojevrstnim »šovom«, ki je dodobra razgrel obiskovalce koncerta. Predstavili so nekaj povsem novih skladb in seveda morje uspešnic, ki jih poznamo že iz ... Prispevek Rockersko preganjanje mraza je bil najprej objavljen na portalu Kamnik Info.
Nepresežena dramatičnost zgodnjega baroka

Nepresežena dramatičnost zgodnjega baroka

Odzven, 27. februar 2018 ― Na novem koncertu iz cikla Harmonia Concertans so spored spletli prvenstveno iz vokalno-inštrumentalnih del Claudia Monteverdija. Kot medigre so med njegova dela umestili inštrumentalne skladbe, sonate, Monteverdijevih sodobnikov Daria Castella in Giovannija Rovette.
Slabe plati dobro plačanih služb 

Slabe plati dobro plačanih služb 

LUD Literatura, 27. februar 2018 ― Večkrat sem že pomislila, da nikoli ne bi menjala svojega relativno svobodnega delovnika, za katerega v Sloveniji resda ne vem, koliko časa bo zaradi nizkih in poznih honorarjev sploh še mogoč, s serijskim delom za evropske mastodonte, ki ne puščajo prostora za ugovore v smislu osebne svobode.
Prenova novomeškega mestnega središča kljubuje zimi

Prenova novomeškega mestnega središča kljubuje zimi

Misli, 27. februar 2018 ― Na novomeškem Glavnem trgu, kjer so oktobra lani začeli arheološke raziskave in hkratno prenovo, arheologi kljubujejo zimi. Šotor, ki jim omogoča delo v zimskih razmerah, so te dni premaknili v skrajni gornji del Glavnega trga. Glede na odločbo ministrstva za kulturo bodo izvajalci prenove v prenovljenem tlaku ohranili del odkrite starejše ceste.
V Klubu CD bodo ponovno vzklili jazzovski Zvončki in trobentice

V Klubu CD bodo ponovno vzklili jazzovski Zvončki in trobentice

Misli, 27. februar 2018 ― V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo v sklopu Cankarjevih torkov drevi potekal že 4. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice, ki je namenjen mladim slovenskim glasbenikom in njihovim avtorskim projektom. Na koncertnem maratonu s pričetkom ob 18. uri se bodo predstavile štiri zasedbe in posameznik.

Sodelujte v posvetovanju o prihodnosti kohezijske politike

Inštitut za politike prostora, 27. februar 2018 ― Do 8. marca lahko sodelujete v spletnem javnem posvetovanju o prihodnosti kohezijske politike. Ta anketa je priložnost, da podate svoje mnenje o naslednji generaciji finančnih programov EU (po letu 2020). V letu 2018 bo Evropska komisija pripravila celovite predloge za naslednjo generacijo finančnih programov za večletni finančni okvir po letu 2020, to je dolgoročni proračun […]

CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM

ZVKDS, 27. februar 2018 ―  Vabljeni, da si ogledate razstavo »CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM - skrivnostna zapuščina starih Rimljanov« in obiščete ustvarjalne delavnice za otroke v Europarku Maribor . Jezik Slovenščina
Sonca in sonca

Sonca in sonca

LUD Literatura, 27. februar 2018 ― V nogavicah smo stopile na skupinski hodnik. Na obeh straneh so se vrstila vrata s predpražniki, polnimi čevljev, ki so na prvi pogled dajali vtis, kot da so se za praznike vsi vrnili domov.

4. vseslovenski pohod z rdečimi baloni

Kamra.si, 27. februar 2018 ― Mestna občina Ptuj vas ob mednarodnem dnevu redkih bolezni vabi na 4. vseslovenski pohod z rdečimi baloni.    Na sprehod se bomo odpravili v soboto, 3. marca 2018, ob 11. uri, zbrali pa se bomo na dvorišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in krenili na potep po ptujskih ulicah.  Zaključili ga bomo v Mestnem kinu Ptuj, z ogledom kratkega dokumentarnega filma Sofia 13, ki govori o deklici Sofii, rojeni s trisomio 13, redko boleznijo, ki je njeni družini obrnila svet na glavo in jim pokazala nove razsežnosti ljubezni in sprejemanja.  Verjamemo, da se nam boste pridružili tudi letos in da bodo Ptuj znova preplavili rdeči baloni. Tako bomo simbolično opomnili, da so med nami prisotne redke bolezni, ki jih imajo prav posebni in pogumni ljudje. Njim in njihovim svojcem v podporo, obarvajmo ta dan v barve ljubezni. Vabljeni!  

LITERARNI NATEČAJ OB 150-LETNICI II. SLOVENSKEGA TABORA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. februar 2018 ― Spoštovani, 9. 2018 bo minilo 150 let, odkar se je v Žalcu zbralo več tisoč Slovencev, ki so na drugem velikem slovenskem taboru izražali podporo jezikovni enakopravnosti in Zedinjeni Sloveniji. Da bi se tega pomembnega dogodka spomnili tudi osnovnošolci Spodnje Savinjske doline, smo – ob številnih drugih dejavnostih – razpisali literarni natečaj z naslovom ZGODBE SPODNJE SAVINJSKE DOLINE. Učenci lahko napišejo pripoved o doživetju ali domišljijsko pripovedno besedilo, pesem, dramsko besedilo ali razmišljanje z vključevanjem zgodovinskih dejstev o II. slovenskem taboru, a tudi širše, o svojem kraju, kulturni dediščini kraja ali doline. Izbirajo lahko ...

Arhitekturne ostaline starega Kamnika

Kamra.si, 27. februar 2018 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 28. februarja 2018, ob 18. uri na muzejski večer, ki bo v sredo, 28. marca 2018 v Galeriji Miha Maleš na Glavnem trgu 2. Arheologa Gregor Gruden in mag. Pavla Peterle Udovič bosta predstavila več arhitekturnih ostalin, ki so bile najdene ob arheološkem nadzoru obnove Glavnega trga v juliju 2017
Zoper krivoverstva

Zoper krivoverstva

KUD Logos, 27. februar 2018 ― V četrti knjigi Zoper krivoverstva Irenej Lyonski (ok. 135–200) obravnava odnos med Staro in Novo zavezo. Zoper gnostike želi dokazati, da obstaja samo en Bog in samo en Kristus. Naslednja odlomka z začetka omenjene knjige nazorno prikazujeta, kako lyonski škof postavlja temelje krščanski eksegezi in teologiji daritve. V prvem odlomku Irenej pojasnjuje, da sta postava […]

1728 – Rojen Blaž Kumerdej

Zgodovina na dlani, 27. februar 2018 27. februarja leta 1728 se je v Zagoricah na Bledu rodil slovenski šolnik, jezikoslovec, razsvetljenec in narodni buditelj Blaž Kumerdej. Blaž Kumerdej je leta 1773 na Dunaju končal študij prava in se po končanem študiju zaposlil v šolstvu. Najprej je postal okrožni šolski nadzornik v Celju, kasneje pa ga je … Preberi The post 1728 – Rojen Blaž Kumerdej appeared first on Zgodovina na dlani.
1906 Cerknica – Birma

1906 Cerknica – Birma

Stare slike (Cerknica), 27. februar 2018 ― Antonija Milavec je pri 12 letih prejela zakrament svete birme. Obe z botro sta imeli lepo obleko, se pa Antonija drži strašno grdo. Nekaj ji ni bilo prav in kot vsi Milavci tega ni znala skriti in se ji vidi na obrazu. V Ljubljanskem škofijskem listu iz leta 1895 so objavljena precej natančna navodila o […]
The Rolling Stones na turnejo po Veliki Britaniji

The Rolling Stones na turnejo po Veliki Britaniji

Misli, 27. februar 2018 ― Legendarna zasedba The Rolling Stones se po 12 letih ponovno odpravlja na koncertno turnejo po Veliki Britaniji. V sklopu turneje No Filter (Brez filtra) na Otoku načrtujejo pet postaj. Uspešnice (I Can't Get No) Satisfastion, Paint it Black, Tubling Dice in Brown Sugar bo slišati v Dublinu, Edinburghu, Cardiffu, Manchestru ter dvakrat v Londonu.
V Egiptu odkrili 2500 let staro nekropolo

V Egiptu odkrili 2500 let staro nekropolo

Misli, 27. februar 2018 ― Arheologi so v bližini mesta Minja južno od egiptovske prestolnice Kairo odkrili starodavno nekropolo. Ekipa je na območju obsežnega, več kot 2500 let starega pokopališča, našla zlato masko, približno 40 sarkofagov iz apnenca, okoli 1000 skulptur, lončeno, nakit in druge predmete.
še novic