ŠUM#8 / Laboria Cuboniks: Ksenofeminizem: politika za alienacijo

ŠUM#8 / Laboria Cuboniks: Ksenofeminizem: politika za alienacijo

ŠUM, 22. april 2018 ― NIČ 0x00 Naš svet ima vrtoglavico. To je svet, v katerem hrumi tehnološka mediacija, ki naš vsakdan prepleta z abstrakcijo, virtualnostjo in kompleksnostjo. Ksenofeminizem konstruira feminizem, prilagojen tem pogojem, feminizem nezaslišane premetenosti, širine in vizije; prihodnost, v kateri uresničenje družbenospolne pravičnosti in feministične emancipacije prispevata k univerzalistični politiki, sestavljeni iz potreb slehernika, onkraj rase, zmožnosti, […]

Naša pesem 2018 – 4. koncert

Naši zbori, 22. april 2018 ― Še en koncert nas loči do trenutka, ko bomo slišali imena zmagovalcev letošnje zborovske prireditve Naša pesem. Tokratne fotografije so… The post Naša pesem 2018 – 4. koncert appeared first on Naši zbori.
Poslovil se je igralec Demeter Bitenc

Poslovil se je igralec Demeter Bitenc

Misli, 22. april 2018 ― V 96. letu je umrl Demeter Bitenc, eden najbolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija.

Naša pesem 2018 – 3. koncert

Naši zbori, 22. april 2018 ― Prelep sončni vikend zborovskega petja v Mariboru se je nadaljeval danes dopoldne s tretjim koncertom tekmovanja Naša pesem, na kateri… The post Naša pesem 2018 – 3. koncert appeared first on Naši zbori.
Slovenski praznik pisane besede se preveša v svetovni dan knjig

Slovenski praznik pisane besede se preveša v svetovni dan knjig

Misli, 22. april 2018 ― Pred nami je svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki ga praznujemo 23. aprila. Dan bo v znamenju številnih z literaturo in knjigami povezanih dogodkov, tudi po Sloveniji, kjer knjigo na prvo mesto postavljamo že v sklopu Slovenskih dnevov knjige, ti pa se bodo tudi letos prevesili oziroma prekrili z Nočjo knjige.

Nova vitezinja poezije je Nina Dragičević

Misli, 22. april 2018 ― Vitezinja Pesniškega turnirja 2018, ki ga je v soboto zvečer v Mariboru priredila Založba Pivec, je postala Nina Dragičević. Prvič se je zgodilo, da je tako strokovno žirijo kot občinstvo prepričala ista pesem. Gre za pesem brez naslova, ki se začenja z verzom In seveda mi ni, so sporočili iz založbe.

DAYS OF CANKAR – iCANKAR – A DETECTIVE STORY FOR YOUNG PEOPLE

SLG Celje, 22. april 2018 ― Coproduction of Mestno gledališče Ptuj, Zavod Margareta Schwarzwald and Cankarjev dom Ljubljana iCANKAR Detective story Director Maruša Kink   Young people are often reluctant to read Cankar because it hints mandatory school readings. Even though his language is rich in symbolism and written in a language that needs time to comprehend, Ivan Cankar's works are still current with today's world. In his writings he is witty and delicate, but at the same time, sarcastic, sharp and very critical. Above all, he was a man of action.This tense story consists of real life events combined with Cankar's imagination. In iCankar the viewers will get to know the famous writer through his life. These events intertwine with some of his literary stories that create a picture of who he really was. Cankar is revealed, but does not lose his mystery and significance.

1724 – Rojen Immanuel Kant

Zgodovina na dlani, 22. april 2018 22. aprila leta 1724 se je v Konigsbergu (danes Kaliningrad) rodil nemški filozof, antropolog, fizik, knjižničar, profesor in pisatelj Immanuel Kant. Napisal je več kot 35 del, najpomembnejša pa so Kritika čistega uma (1781), Kritika praktičnega uma (1788) in Kritika razsodne moči (1790), v katerih je pojasnil pojem transcendentalnega idealizma. … Preberi The post 1724 – Rojen Immanuel Kant appeared first on Zgodovina na dlani.
1952 Cerknica – Tombola

1952 Cerknica – Tombola

Stare slike (Cerknica), 22. april 2018 ― Neznani fotograf je leta 1952 posnel to fotografijo, ki je zdaj v lasti Toneta Urbasa z Male gase. Gospoda na fotografiji sta: Dušan Trotovšek na levi in Slavko Mikše na desni strani. Mislim, da je bila tombola v Kolenu. Dušan Trotovšek je mnogokrat vodil razne prireditve in je bil dober konferansje. Na Brestu je imel […]
Razstava kiparskih del Henryja Moorea na Poljskem

Razstava kiparskih del Henryja Moorea na Poljskem

Misli, 22. april 2018 ― V poljskem mestu Oronsko je v Centru za poljsko kiparstvo na ogled razstava z naslovom Moč narave: Henry Moore na Poljskem. Razstava obsega 23 umetnikovih kipov, pet bronenih kipov bodo postavili tudi v bližnji park. Razstava se bo nato preselila še v Vroclav in Krakov.
še novic