Zdravilo zoper zagovednost

Zdravilo zoper zagovednost

LUD Literatura, 5. julij 2018 ― Občutje popolne svobode. Tistih nekaj dni pred odhodom, ko je mogoče čisto vse, je najlepših. Skoraj tako lepih kot vsak večer tistega štiritedenskega potovanja posebej, saj nikoli ne veš natanko, kam te bo zaneslo.
Love, Simon (2018)

Love, Simon (2018)

Deseta umetnost, 5. julij 2018 ― Četudi je homoseksualnost v filmih tematizirana že vrsto let, se Hollywood vedno znova obnaša, kot da z vsako novo zgodbo o sprejemanju drugačnosti odkriva toplo vodo in pri gledalcih sproža nekakšno “miselno” revolucijo. Drugače si ne znam razložiti vzhičenih odzivov čezlužne javnosti in stroke na mladinsko komično dramo Love, Simon, ki so jo mnogi razglasili […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Cannes 2018 - Zlato palmo na Japonsko odnesli "Tatiči"!  Podedovano zlo  Toy Story (1995)  Fantastična ženska  The Book Thief (2013) Copyright © Deseta umetnost [Love, Simon (2018)], All Right Reserved. 2018.
Gašper Malej: Pod tisto celino

Gašper Malej: Pod tisto celino

ARS Izšlo je, 5. julij 2018 ― Tretja knjiga poezije Gašperja Maleja, Pod tisto celino, je obsežna, močna, zelo natančno grajena in oblikovana Tretja knjiga poezije Gašperja Maleja, Pod tisto celino, je obsežna, močna, zelo natančno grajena in oblikovana.  Formalno se v njej prepletajo tri pesniške oblike: pesmi v verzni obliki, pesmi v prozi in fragmenti; tematsko je knjiga razgibana, a vendar se zdi, da se navsezadnje vse tematike prepletajo v stremljenju po prepoznanju, ohranjanju in ščitenju osebne integritete in svojega mesta v svetu.
Dvojina enosti

Dvojina enosti

Odzven, 5. julij 2018 ― Osrednja karakteristika novega projekta Jureta Pukla je brez dvoma dvojina. Gre za glasbo dveh tenorskih saksofonistov, ki se jima pridružita Joe Sanders na basu in Gregory Hutchinson na bobnih.

Razbij me nežno

Kamra.si, 5. julij 2018 ― Tovarna umetnosti Majšperk vas v nedeljo, 8. julija 2018, ob 18. uri vabi na otvoritev razstave Razbij me nežno v sklopu 16. Festivala sodobne umetnosti Art Stays 2018.  Kustos razstave: Dušan Fišer Umetniki: Tanja Boh Sokolov, Dragica Čadež Lapajne, Milojka Drobne, Meta Kastelic, Ines Kovačič, Marija Rudolf, Nataša Sedej, Miljanka Simšič, Mojca Smerdu, Jože Šubic, Ljubica Zgonc Zorko. Vabljeni!  
Drobci časa sredi XX. stoletja

Drobci časa sredi XX. stoletja

ARS Ars humana, 5. julij 2018 ― Obdobje sredine 20. stoletja je mnogim družinam spremenila vse - Vojna spremeni vse. Istoimenski naslov spominov Stashe Furlan Seaton in Domov njenega brata Aljoše,oče je bil tržaški intelektualec in pravnik Boris Furlan - izhodišče pogovora Zgodovina je vedno pripoved o preteklosti. Lani izdani spomini še vedno v ZDA živeče Stashe Furlan Seaton »Vojna vse spremeni« in »Domov«, njenega mlajšega brata Aljoše, njun oče Boris Furlan je bil univerzitetni profesor in dekan Pravne fakultete Univerze v LJ (1945-47), so izhodišče pogovora o širših okoliščinah tragične usode uporniške protifašistične družine liberalnih in izobraženih tržaških Slovencev pred, med in po koncu 2. svetovne vojne. Predvsem primorski Slovenci so v osvobodilnem boju presegli ideološke razlike in za to po vojni mnogi plačali visoko ceno. Zgodovinarja, prof.dr.Peter Vodopivec iz Ljubljane in izr.prof.dr.Gorazd Bajc iz Trsta osvetljujeta povojni obračun z demokratično inteligenco in posebnosti povojnega obdobja v Sloveniji. Te so jo od preostalega dela skupne države razlikovale takoj po vojni kot tudi pozneje. Povezuje Goran Tenze.
Zvezdne steze: Discovery (Star Trek: Discovery, 1. sezona)

Zvezdne steze: Discovery (Star Trek: Discovery, 1. sezona)

Koridor, 5. julij 2018 ― Po komercialno uspešni vrnitvi Zvezdnih stez na filmska platna se ena najbolj prepoznavnih in za oblikovanje današnje popkulture najbolj pomembnih franšiz vrača tja, kjer se je leta 1966 vse začelo. Na male ekrane. Če je moderna interpretacija utopične vizije prihodnosti Gena Roddenberryja izpod rok režiserjev JJ Abramsa (Zvezdne steze [Star Trek, 2009], Zvezdne steze: V […] The post Zvezdne steze: Discovery (Star Trek: Discovery, 1. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Iz prve vrste: Moment

Asociacija, 5. julij 2018 ― Moment deluje na polju uprizoritvene umetnosti, kjer združujejo zelo različne in raznolike žanre ter izrazne oblike. Moment deluje skozi nenehno preizkušanje in preizpraševanje, veliko pozornosti pa posvečajo tudi odnosu s publiko. Moment je že vrsto let član Asociacije, mi pa smo se pogovarjali s predsednikom društva Zoranom Petrovičem. Govorili smo o decentralizaciji, kulturno-politični situaciji na … Preberi več o Iz prve vrste: Moment

ZERO WASTE FASHION DESIGN COMPETITION 2018

Fakulteta za dizajn, 5. julij 2018 ― POVABILO K SODELOVANJU V NATEČAJU  »ZERO WASTE FASHION DESIGN COMPETITION 2018« INVITATION to the ZERO WASTE FASHION DESIGN COMPETITION 2018 Vabimo vas k sodelovanju v natečaju »Zero Waste Fashion Design Competition 2018«, ki ga razpisuje Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem. Namen natečaja »Zero Waste Fashion Design Competition« je spodbuditi mlade oblikovalce in […]

V Galeriji Kresija lutke, maske in plakati Eke Vogelnik

SiGledal Novice, 5. julij 2018 ― V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo Lutke v maskah. Razstavni projekt zaobjema 35 let delovanja Eke Vogelnik na področju gledališke likovnosti. Ob lutkah in maskah bodo na ogled gledališki plakati ter scenski elementi z lutkami iz TV serij Bisergora in Pozabljene knjige naših babic, pa tudi scenska postavitev za predstave Kinetikon KUD.
Lenka Đorojević & Matej Stupica - Prosti pad (2016) Video performans

Lenka Đorojević & Matej Stupica - Prosti pad (2016) Video performans

DIVA nove pridobitve, 5. julij 2018 ― Video performans je bil prvič predstavljen kot del prostorske instalacije Prosti pad leta 2016 v Galeriji P74 v Ljubljani. Samostojna razstava je bila del Nagrade skupine OHO, ki sta jo avtorja prejela leta 2015. Prostorska instalacija z videom je bila zasnovana kot prazen pisarniški prostor z okensko nišo za video. Celotni prostor je bil zasukan za 90 stopinj. Video izmenično prikazuje moškega in žensko (Primož Bezjak in Katarina Stegnar), oblečana sta v enostavno sivo uniformo, vidimo ju frontal...
Kaja Avberšek za STA: Ne maram mej in ne maram zastav

Kaja Avberšek za STA: Ne maram mej in ne maram zastav

Misli, 5. julij 2018 ― Kaja Avberšek je vizualna umetnica, ki se ukvarja z oblikovanjem in ilustracijo ter podpisuje več samostojnih stripovskih izdaj. Njen zadnji strip, v katerem je med Mileta in disko postavila srce, je izšel pri Stripburgerju. Ko riše, potrebuje zrak, da lahko diha, in tisto, kar nariše, tudi. Ne mara mej in ne mara zastav, je povedala za STA.
Na Ljubljanskem gradu bodo ponovno zasijale filmske zvezde

Na Ljubljanskem gradu bodo ponovno zasijale filmske zvezde

Misli, 5. julij 2018 ― Z nocojšnjo projekcijo filma Moški ne jočejo bosanskega režiserja Alena Drljevića se na Ljubljanskem gradu začenjajo projekcije Film pod zvezdami. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in zavodom Ljubljanski grad je Kinodvor znova pripravil izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, pet pa jih bo prvič prikazanih javnosti.
Fermentacije z divjimi rastlinami

Fermentacije z divjimi rastlinami

PIFcamp, 5. julij 2018 ― Z lokalnim strokovnjakom za užitne divje rastline Dariem Cortesejem & Kristijanom Tkalcem (BioTehna Lab) bomo preizkušali stare in nove oblike vzhodno ter zahodno azijskih fermentacij. Zadali smo si dve nalogi: Produkte tradicionalnih oblik fermentacij, med katere štejemo tempeh, mlečni in vodni kefir ter kimči, bomo aktivno uporabljali v kuhinji PIFcampa. Drugi del fermentiranja se bo … Continue reading Fermentacije z divjimi rastlinami The post Fermentacije z divjimi rastlinami appeared first on PIFcamp.

1843 – Začetek izdajanja Kmetijskih in rokodelskih novic

Zgodovina na dlani, 5. julij 2018 5. julija leta 1843 je v Ljubljani dr. Janez Bleiweis izdal prvo številko Kmetijskih in rokodelskih novic, ki so bile dolgo časa edini v slovenskem jeziku pisan list. Slovenski poljudno-strokovni tednik je izhajal od leta 1843 do 1902. Do leta 1852 so izhajale kot tednik; v obdobju 1852-57 dvakrat tedensko … Preberi The post 1843 – Začetek izdajanja Kmetijskih in rokodelskih novic appeared first on Zgodovina na dlani.
1934 Unec – Gostilna Škulj

1934 Unec – Gostilna Škulj

Stare slike (Cerknica), 5. julij 2018 ― Gostilna pri Škulju leta 1934. Pozneje jo je kupil Rogelj in je bila še daleč po drugi svetovni vojni znana gostilna Rogelj, ki jo je vodila ga. Ivica Rogelj. Le krajše obdobje, ko ni bilo zasebništva po drugi vojni, je bilo tu Državno podjetje gostilna in mesarija Unec. Pa si poglejmo nekaj zanimivosti iz zapisnikov […]

5. julija 1867 se je rodil Jaka Štoka, gledališki igralec ...

Kamra.si, 5. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. julija 1867 se je rodil Jaka Štoka, slovenski gledališki igralec, režiser, pisatelj in založnik. Umrl je  15. avgusta 1922.  Vsestranski gledališki ustvarjalec Jaka Štoka se je rodil v Kontovelu pri Trstu, 5. julija 1867. Po letu 1891 je služboval v odvetniških pisarnah v Trstu, leta 1914 pa odprl prvo slovensko knjigarno v mestu, kjer je izdajal in zalagal slovenske knjige. Že leta 1902 je dal pobudo za ustanovitel Dramatičnega društva v Trstu in postal njegov intendant, režiser in igralec. Dve sezoni je vodil tudi gledališko skupino v Narodnem domu ter napisal nekaj dramskih besedil. Umrl je 15. avgusta 1922 v Trstu. Vir: http://sigledal.org/geslo/Jaka_%C5%A0toka

5. julija 1921 se je rodil Ludvik Rebeušek, ekonomist, šolnik ...

Kamra.si, 5. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. julija 1921 se je v Celju rodil Ludvik Rebeušek,  ekonomist, šolnik, turistični delavec. Umrl je 29. novembra 2017. Rojen v Celju, kjer je obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo, šolanje na trgovski akademiji v Ljubljani pa je moral zaradi očetove smrti prekiniti in v Celju vpisati dvorazredno trgovsko šolo. Šolanje je nato nadaljeval na dunajski Višji strokovni šoli za gostinstvo in hotelirstvo, svoje teoretično znanje je izpopolnjeval v švicarskem zdravilišču Bad Tarasp blizu St. Moritza, neposredno pred vojno pa se je vrnil v družinsko podjetje celjski Hotel Pošta.

5. julija 1900 se je rodil Miran Jarc, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 5. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. julija 1900 se je Črnomlju rodil Miran Jarc, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in prevajalec. Umrl je 24. avgusta 1942 na Pugledu pri Starem Logu. V letih 1910/11-1917/18 je obiskoval novomeško gimnazijo. V letih 1918-1922 je študiral slavistiko in romanistiko v Zagrebu in Ljubljani, vendar študija ni dokončal. L. 1923 je opravil enoletni tečaj na Trgovski akademiji v Ljubljani. V l. 1923-1942 je bil bančni uradnik na Kreditni banki v Ljubljani. 
V Čedadu začetek milenijcem posvečenega Mittelfesta

V Čedadu začetek milenijcem posvečenega Mittelfesta

Misli, 5. julij 2018 ― V Čedadu se bo popoldan začel mednarodni festival Mittelfest, ki se bo s programom glasbenih, gledaliških in plesnih projektov poklonil milenijcem. Do 15. julija bo festival postregel z 31 umetniškimi projekti, Čedad pa bo obiskalo več kot 500 umetnikov in članov ekip iz več kot 20 držav. Na zaključku bo nastopil Challe Salle.

5. julij 1843 - izhajati začno Kmetijske in rokodelske novice

Kamra.si, 5. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. julij 1843 - izhajati začno Kmetijske in rokodelske novice Kmetijske in rokodelske novice so bile slovenski časnik, ki je izhajal med letoma 1843 in 1902. Do leta 1852 so izhajale kot tednik; v obdobju 1852-57 dvakrat tedensko in nato spet kot tednik. Do smrti leta 1881 jih je urejal Janez Bleiweis. Kot praktik in živinozdravnik je Novicam vtisnil svoj osebnostni pečat. Znan je bil tudi po tem, da je strokovnim in slovstvenim prispevkom kot urednik dodajal kritične pripombe, ki so imele mogoče celo negativni vpliv. S tem je od Novic nemalokrat odvračal mlade literarne sodelavce.

Lutkarji spet zbrani v Kopru

SiGledal Novice, 5. julij 2018 ― S predstavo Šivilja in škarjice se je danes v Kopru začel 16. mednarodni festival uličnega in lutkovnega gledališča, PUF festival. Do konca avgusta bodo lutkarji, klovni in ulični umetniki vnašali igrivost, presenečenja in čudenja za otroke in odrasle. Program je zasnovan na uveljavljenih mojstrih in novi generaciji domačih in tujih ustvarjalcev.
še novic