Bližajoča se preteklost

Bližajoča se preteklost

Airbeletrina, 11. oktober 2018 ― Režiser Pawel Pawlikovski, ki je svetovno slavo doživel po vrnitvi iz Velike Britanije na rodno Poljsko, je posnel nov film, ki si ga je te dni mogoče ogledati v Kinodvoru – Hladno vojno. Ta že velja za filmsko klasiko, ki je stilistično še polnejša od znamenite Ide, za katero je leta 2015 prejel oskarja. Naslov ni naključen, saj sta osrednja lika postavljena v dogajalni čas delitve sveta na imperialistični in socialistični blok, medtem ko gledalec zazna še močnejšo alegorijo železne zavese v njunem odnosu. Če smo ob veden

11. oktobra 1874 se je v Dolenjih Raduljah pri Bučki rodil Josip Wester

Kamra.si, 11. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. oktobra 1874 se je v Dolenjih Raduljah pri Bučki rodil Josip Wester. Umrl je 6. decembra 1960 v LjubljaniJosip Wester se je rodil 11. oktobra 1874 v Dolenjih Raduljah pri Bučki kot sin oskrbnika na gradu Radeljca. Osnovno šolo je obiskoval na Bučki, v Sodražici in Novem mestu, v Ljubljani pa je obiskoval klasično gimnazijo, na kateri je leta 1893 maturiral. V Gradcu je doštudiral slavistiko in klasično filologijo, hkrati se je usposobil za pouk telovadbe na srednji šoli. Nato je krajši čas služboval na gimnazijah v Ljubljani, Ptuju in Novem mestu, dokler ni dobil zaposlitve na II. državni gimnaziji v Ljubljani. Po prvi svetovni vojni je bil leta 1918 imenovan za ravnatelja gimnazije v Novem mestu, v letih 1921 do 1926 pa je bil višji šolski nadzornik v Ljubljani.

O ZASLEDOVANJU PEVCEV PRAGOZDOV SUMATRE, O DŽUNGLI, LJUDEH IN ŽIVLJENJU NA POSTAJAH SREDI NIČESAR

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. oktober 2018 ― V Občinski knjižnici Polzela smo gostili biologinjo Živo Justinek, ki se je septembra vrnila z enoletnega bivanja v Indoneziji, kjer je sodelovala pri raziskovalnem projektu v zvezi z giboni. Živa je odkrivala deževni pragozd province Aceh v severni Sumatri, ki je hkrati najbolj strogo muslimanska provinca v Indoneziji. Navdušeno je predstavila življenje na odročnih raziskovalnih postajah, se razgovorila o neuspešnem boju proti podganam in pijavkam ter nam potožila o neznanski ljubezni, ki jo Indonezijci gojijo do čilija. Na terenu je skupaj z lokalnimi fanti sledila največji vrsti gibonov, imenovani siamang, ...

11. oktober 1958 - TV Ljubljana začne z rednim oddajanjem

Kamra.si, 11. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. oktober 1958 - TV Ljubljana začne z rednim oddajanjem RTV Slovenija, nekoč RTV Ljubljana, je zavod z dolgo in bogato tradicijo. Radijska postaja Ljubljana je začela delovati 1. septembra 1928, Televizija Ljubljana pa trideset let pozneje. Za uradni začetek televizije v Sloveniji velja 11. oktober 1958. Več: https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/pogled-nazaj-v-bogato-zgodovino-rtv-slovenija/318662  
Bergman: A Year in a Life (2018)

Bergman: A Year in a Life (2018)

Deseta umetnost, 11. oktober 2018 ― Ingmar Bergman se je rodil 14. julija 1918 v Uppsali na Švedskem. Sin luterantskega duhovnika, ki je verjel v strogo disciplino nad njim in njegovim bratom. Vzgojen v teh okoliščinah je Bergman kasneje vzljubil filme in je začel obiskovati kinematografe, kolikor mu je pač oče dovolil. To je bil njegov pobeg. V fantazijski svet, daleč […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Lost In Translation (2003)  Unsane (2018)  The Shape of Water (2017)  Oče in sin na neslužbeni poti  Filmsko poletje 2013 (1. del) Copyright © Deseta umetnost [Bergman: A Year in a Life (2018)], All Right Reserved. 2018.

11. oktobra 1926 se je na Mostecu pri Brežicah rodil Jože Toporišič, slovenski jezikoslovec

Kamra.si, 11. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. oktobra 1926 se je na Mostecu pri Brežicah rodil Jože Toporišič, slovenski jezikoslovec. Umrl je 9. decembra 2014 v Ljubljani. Šolati se je začel v Dobovi, obiskovanje klasične gimnazije v Mariboru pa je prekinila vojna, saj je bil od leta 1941 do 1945 izseljen v Šlezijo. Po maturi leta 1947 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani leta 1952 dokončal študij slovenistike in rusistike, eno leto služboval kot profesorski pripravnik na gimnaziji v Novem mestu in bil nato od leta 1954 do 1965 lektor za slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Zagrebu, kjer je pripravil tudi prvi slovenski fonetični učbenik za tujce Slovenski jezik na pločama: izgovor i intonacija s recitacijama v okviru zagrebške fonetične šole prof. dr. Petra Guberine. Vmes je v študijskem letu 1962/63 kot štipendist Humboldtove ustanove študiral fonetiko v Hamburgu in leta 1963 na Filozofski fakulteti v Ljubljani obranil literarno-stilistično doktorsko disertacijo z naslovom Nazorska in oblikovna struktura Finžgarjeve proze.

Umirjeno s sunki pretresljivega; Son Lux napolnili Kino Šiška

Kino Šiška, 11. oktober 2018 ― Na ‘Easy’ so nas poslali v ‘Dream State’. Najprej ‘Slowly’, ampak smo bili hitro ‘Surrounded’ in v ‘All Directions’. Tako so nas skozi svojo glasbeno pot vodili trojec Son Lux, veličastna vizija elektronskega popa, ki je napolnila Kino Šiška. Zame pač niso bili tako veličastni, kot sem pričakoval. Navsezadnje niso imeli niti dodelane odrske prezence ali vizualne reprezentacije. Njihova glasba, kompozicije in ideje za njimi potrebujejo neko dodano vrednost v obliki komunikacije s publiko, ki sem jo tekom koncertm vse bolj pogrešal. Močni žarometi niso dovolj, čeprav so nam nekajkrat pošteno skurili očesno mrežnico.

Kulturne novice: KRALJ MATJAŽ MORA BIT NOR

Kino Šiška, 11. oktober 2018 ― Ne prvič Kulturne novice začenjamo s festivalom Tinta. Nenazadnje smo le medijski pokrovitelj. Danes zvečer se v DobriVagi otvarjata kar dve razstavi, in sicer Lene muze Sanje Pocrnjić v dobrovaganem sklopu Umetnica na mesec ter She Must Be Mad oz. Mora bit nora Ivane Armanini v seriji Zine Vitrine. V tokratnih novicah se osredotočamo na slednjo.

Tukaj so The Sonics!

Kino Šiška, 11. oktober 2018 ― Bum, tukaj so The Sonics! In soboto zvečer, 20. oktobra, si rezervirajte za obisk njihovega prvega koncerta pri nas, v Kinu Šiška v Ljubljani, če vam je seveda kaj mar za pristni, visokooktanski rokenrol.

E-posvetovanje: Standardi za specialne knjižnice

Asociacija, 11. oktober 2018 ― Nedavno je ministrstvo za kulturo v javno obravnavo poslalo dokument Strokovni standardi za specialne knjižnice. Tudi na področju nevladnih organizacij s področja kulture delujejo specialne knjižnice oziroma vznikajo različne iniciative, ki bi lahko vzpostavile specialne knjižnice. Ker je pomembno, da so tovrstni dokumenti usklajeni tudi z nevladnih sektorjem in s samozaposlenimi v kulturi smo se … Preberi več o E-posvetovanje: Standardi za specialne knjižnice
Večer DSR z Nicolo Lubitsch

Večer DSR z Nicolo Lubitsch

Društvo slovenskih režiserjev, 11. oktober 2018 ― Ernst Lubitsch kot Soprog v filmu Ko sem bil mrtev /foto Arhiv Slovenske kinoteke/ Društvo slovenskih režiserjev v okviru svojega rednega programa že sedmo sezono zapovrstjo prireja mesečne Večere DSR (zvečine v Slovenski kinoteki), posvečene različnim temam s področja produktivne kinematografije in širše avdiovizualne umetnosti. V ponedeljek, 15. oktobra, ob 20.00  v sodelovanju s Slovensko […]
Rene Rusjan v Mestni galeriji Nova Gorica

Rene Rusjan v Mestni galeriji Nova Gorica

ARS Likovni odmevi, 11. oktober 2018 ― Pregledna razstava "Epizoda v mreženju spomina" Rene Rusjan je kot kiparka ustvarjala le krajše začetno obdobje, kmalu je namreč v središče svoje prakse postavila komunikacijo; postala je zbiralka in pripovedovalka zgodb, ki jo zanimajo spomini prostorov, ljudi, človeštva. Več kot 30 let deluje na polju sodobnih umetnosti, njeno široko področje delovanja pa se, poleg pedagoške dejavnosti na področjih kiparstva in sodobnih umetniških praks, razteza od vizualne, intermedijske in uprizoritvene umetnosti, scenografije, oblikovanja do kuriranja razstav in kompleksnejših umetniških projektov. Predstavila se je v številnih eminentnih galerijah, a vse bolj so jo zanimala okolja izven galerij in projekti, ki komunicirajo na drugačne načine. Novogoriška razstava je tako poskus osmišljanja njenega celotnega umetniškega opusa. Kot prostorsko situacijo, sestavljanko kosov, umetniških del, dokumentov in fragmentov, sta jo zasnovala galerist Primož Nemec in umetnostna zgodovinarka Saša Nabergoj.
Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

ARS Kulturna panorama, 11. oktober 2018 ― 70. knjižni sejem v Frankfurtu je združil vso svetovno založniško industrijo, v Ljubljani pa so podelili priznanja za arhitekturo Častna gostja sejma v Frankfurtu je bila letos Gruzija, prvič pa se je kot častna gostja leta 2022 predstavila tudi Slovenija. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so odprli pregledno razstavo članov Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in podelili strokovna priznanja. Predstavljamo tudi Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov 2018, ki ga letos posvečajo grafiki ter razstavo slovenskega slikarja Ivana Vavpotiča. Strnili smo vtise s prevajalskega simpozija, v oddaji pa predstavljamo tudi poudarke letošnjega 53. festivala Borštnikovo srečanje.

Za uvod v Dneve nemškega filma tenkočutna melodrama Med policami

Misli, 11. oktober 2018 ― Goethejev inštitut in Slovenska kinoteka bosta že četrto leto zapored predstavila sodobno nemško filmsko produkcijo. Dneve nemškega filma bo nocoj odprla tenkočutna melodrama Med policami v režiji Thomasa Stuberja, do 16. oktobra se bodo zvrstili še trije filmi, obeta se tudi posebna brezplačna projekcija kratkega filma Maxa Graua.
Prognoza: Beograd

Prognoza: Beograd

Radio Študent, 11. oktober 2018 ― V resnici je bil ta jesenski vikend obisk Beograda precej naključen. Fotr je imel neke biznis poslove tam na jugu in se je odločil, da bo šel z avtom. Koncept prevozov mu še ni najbolj znan, rad pa ima sopotniško družbo in res je, da je pot tja dol precej ... ravna. Ampak par dni v Beogradu, kdo ne bi?
Ljubljanska opera v novo sezono s Hoffmanovimi pripovedkami

Ljubljanska opera v novo sezono s Hoffmanovimi pripovedkami

ARS Svet kulture, 11. oktober 2018 ― V Ljubljani bo nocoj premiera najbolj znanega dela Jacquesa Offenbacha, opere Hoffmanove pripovedke Danes o prvi premieri nove sezone v ljubljanski operi – Hoffmanovih pripovedkah, najbolj znanemu glasbenemu delu francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha, ki ga na oder postavlja režiser Aleksandar Popovski. V nadaljevanju bomo napovedali dokumentarni portret o bioenergetiku Marjanu Ogorevcu, oglasili se bomo s Frankfurtskega knjižnega sejma in pokomentirali osvežen protokol podeljevanja Jenkove nagrade. Danes so namreč razglasili enajst nominirancev. Vabljeni k poslušanju!

Cinecittà

Galerija Fotografija, 11. oktober 2018 ― IGOR ANDJELIĆ – CINECITTÀ   Igor Andjelić je vizualni umetnik, grafični oblikovalec in fotograf, ki je nepogrešljiv del ljubljanskega kulturnega dogajanja. Je integralen del mesta, v katerem živi, ter ključni so-oblikovalec nekaterih prostorov ljubljanske kulturne scene, med njimi Galerije ŠKUC, Kluba K4 in Salona Minimal. Svojo predanost domu je med drugim dokazal z nedavno umetniško […] The post Cinecittà appeared first on Galerija Fotografija.

Projekt Šipk 2018

Fakulteta za dizajn, 11. oktober 2018 ― Projekt »Epicenter kulturno umetniških vsebin v središču Ljubljane« se je izvajal za meščansko hišo na Križevniški 3, ki  ima bogato umetniško zapuščino. V hiši so se zbirali tedanji intelektualci: Prešeren, Čop, Smole, Förster in drugi. Hiša z zanimivimi freskami, ki so trenutno v fazi restavriranja bo zaživela kot središče umetnikov in prostor spomina na kulturno […]

Kje jih lahko slišimo?

Kino Šiška, 11. oktober 2018 ― Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk je že štiriindvajseto leto zapovrstjo vključeval tudi glasbenice. Letos so pomen zastopanosti glasbenih ustvarjalk podčrtali s programskim sklopom Musica Femina.
Na muzejski strokovni ekskurziji: Frančišek Karel Remb in nekateri njegovi sodobniki

Na muzejski strokovni ekskurziji: Frančišek Karel Remb in nekateri njegovi sodobniki

Muzeji radovljiške občine, 11. oktober 2018 ― Letos smo Muzeji radovljiške občine za Prijatelje muzeja organizirali strokovno ekskurzijo v Brežice, Podčetrtek in Olimje. 23. septembra je namreč minilo 300 let od smrti v Radovljici rojenega slikarja Frančiška Karla Remba (1674–1718). Zanimalo nas je njegovo znamenito delo, poslikana Viteška dvorana v Brežiškem gradu, ob razlagi umetnostnega zgodovinarja in… ... več o tem

Borštnikovo v knjigi

Borštnikovo srečanje, 11. oktober 2018 ― Mariborska knjižnica in Festival Borštnikovo srečanje v medsebojnem sodelovanju vabita med knjižne police, kjer bralce v eni od knjig lahko čaka prijetno presenečenje - vstopnici za gledališko predstavo. 78 brezplačnih vstopnic za predstave v okviru letošnjega Festivala Borštnikovo srečanje je skritih v različnih literarnih delih, ki so predloga za posamezne gledališke predstave ali pa obstaja z njimi povezava vsaj v avtorstvu. Na vas čakajo vstopnice za naslednje predstave:  Zojkino stanovanje Avgust predstave po motivih Milana Jesiha Pohujšanje v dolini šentflorjanski Prekleti kadilci Zid, jezero KONS:O:VEL Alice v Čudežni deželi.  

1785 – Rojen Luka Čeč

Zgodovina na dlani, 11. oktober 2018 11. oktobra leta 1785 se je v Postojni rodil jamar in začetnik slovenske speleologije Luka Čeč. Čeč je postal znan, ko je 14. aprila 1818 odkril pot v dotlej neznani del Postojnska jama Cave-Grotte-Höhle. Do odkritja je prišlo po naključju. Avstrijski cesar Franc I. in njegova žena ter cesarica Karolina… Preberi The post 1785 – Rojen Luka Čeč appeared first on Zgodovina na dlani.
Prva premiera v ljubljanski Operi Offenbachove Hoffmannove pripovedke

Prva premiera v ljubljanski Operi Offenbachove Hoffmannove pripovedke

Misli, 11. oktober 2018 ― SNG Opera in balet Ljubljana bo kot prvo letošnjo premiero uprizorilo opero Hoffmannove pripovedke Jacquesa Offenbacha. Posvetili so jo 35-letnici operne kariere tenorista Branka Robinšaka, ki se je prvič spopadel z glavno vlogo v njej. Pripravil jo je Aleksandar Popovski, ki je prvič režiral za ljubljanski operni oder. Premiera bo nocoj ob 19.30.
1944 Logatec – V uniformi

1944 Logatec – V uniformi

Stare slike (Cerknica), 11. oktober 2018 ― Valentin, Matevž in Henrik Kočevar iz Kozarišč, slikani v Logatcu decembra 1944. Jeseni leta 1944 so tudi domobranci krepili svoja prizadevanja zlasti na področju propagande. S tem so skušali pridobiti čim več ljudi za svojo dejavnost. Pred cerkvami na Rakeku, v Dolenjem Logatcu, Rovtah in drugje so prodajali pa tudi zastonj delili svoje časopise, kot […]
Slovenski film se seli v Budimpešto

Slovenski film se seli v Budimpešto

Misli, 11. oktober 2018 ― V madžarski prestolnici bodo od petka do nedelje potekali dnevi slovenskega filma. Po Sarajevu, Sombotelu, Pulju in Osijeku je to že peta letošnja predstavitev slovenske kinematografije v tujini. Madžarsko občinstvo bo lahko videlo Ivana Janeza Burgerja, Rudarja Hanne Slak, Playing Men Matjaža Ivanišina in Fountain Gorana Vojnovića.
Maja Hodošček - Potrebujemo naslov (2014) Avtorski video

Maja Hodošček - Potrebujemo naslov (2014) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 11. oktober 2018 ― Delo je nastalo v sodelovanju s šestimi člani šolskega debatnega kluba v šolskem letu 2013/2014, kjer so debaterji sodelovali v nekakšnem paralelnem učnem načrtu. Izhodiščna točka debate je bilo Gibanje neuvrščenih oziroma bolj natančno, fotografski arhiv prve konference tega gibanja v Beogradu leta 1961 (arhiv hrani Muzej Istorije Jugoslavije). Debaterji so razmišljali o tako imenovani “tretji” politiki danes, novih oblikah komunizma, ter reflektirali njihovo lastno vlogo znotraj družine,...
Maja Hodošček - Pesem (2015) Avtorski video

Maja Hodošček - Pesem (2015) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 11. oktober 2018 ― Dijakinja se prvič sreča s pesmijo, ki so jo napisali člani šolskega debatnega krožka. V videu vidimo kako se odziva na napisano besedilo. Igra se z besedami, ali jih preoblikuje v komaj prepoznavne zvoke. Bere nazaj ali ustvarja povsem nove besede in zvoke. Sooči se z neznanim materialom in se tako znajde v prostoru učenja in delovanja, njen lastni kreativni proces je v ospredju. (Vir: Maja Hodošček) OPOMBA: Na željo avtorice spletni arhiv Postaje DIVA predstavlja zgolj krajši napovednik (tra...
TINTA | Risanka v živo - »Povej mi, kaj bereš, in povem ti, kaj boš postal.« (poročilo z dogodka)

TINTA | Risanka v živo - »Povej mi, kaj bereš, in povem ti, kaj boš postal.« (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 11. oktober 2018 ― V sredo, 10. oktobra 2018, se je v Trubarjevi hiši literature v okviru festivala stripa Tinta hudomušno pisala risanka v živo. Dogodek je vodil Rok Kušlan, strip pa je risal Ciril Horjak – dr. Horowitz. Nostalgično sta se spomnila časa, ko je na podoben način živela legendarna radijska oddaja Risanka na Radiu Študent. Dr. Horowitz je risal stripe po predlogih klicateljev, ki jih je Rok Kušlan spodbujal preko radijskih frekvenc, tokrat pa je obiskovalce spodbadal k sodelovanju pri nastajanju stripovske pravljice in sproti interpretiral besedilo v živo. Tako sta na preizkušnjo postavila domiselnost publike in v prijetnem, uigranem tandemu poskrbela za obilico smeha. Slučaj je nanesel, da se je vse to dogajalo ravno na svetovni dan duševnega zdravja.
Fantom prve slovenske opere dvignil prah

Fantom prve slovenske opere dvignil prah

Odzven, 11. oktober 2018 ― Belina, prvo opero, napisano na slovensko besedilo, je leta 1780 ustvaril poznobaročni skladatelj Jakob Frančišek Zupan. Vse do leta 2008 se je verjelo, da se je notni zapis izgubil. A najdbo zastira tančica skrivnostnosti, saj zapisa do danes še niso predali v roke strokovnjakov, da bi ti z muzikološko analizo potrdili njegovo avtentičnost.
še novic