The Favourite (2018)

The Favourite (2018)

Deseta umetnost, 9. januar 2019 ― Grk Yorgos Lanthimos je znan po filmih, ki bi jih težko označili za dostopne “povprečnemu” gledalcu, a imajo kljub temu dovolj stila in avtorskega pečata, da jih zlepa ne pozabiš. Dosedaj sem utegnil videti tri njegove filme; Dogtooth me ni posebej navdušil, The Killing of a Sacred Deer je v meni pustil enako mero fascinacije […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] – Fight Club (1999)  Projekt Titan  The Avengers (2012)  The Social Network (2010)  U - July 22 (2018) Copyright © Deseta umetnost [The Favourite (2018)], All Right Reserved. 2019.
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Zavesa (2013) Avtorski video

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Zavesa (2013) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 9. januar 2019 ― Video Zavesa je tako kot ostala dela Small but dangers v arhivu DIVA brez zvoka in zasnovan v enem kadru. Pri videu Zavesa ga v celoti prekriva platno, ki frontalno na kamero zastira okno z rešetko. Sonce sveti skozi okno na platno in nanj meče senco rešetk. Platneni zaslon plapola v vetru, senca rešetk pleše dramatičen ples, ki mestoma postane abstrakten. Jasno postane, da zaveso ne osvetljuje sonce, ampak monitor. Video Zavesa je pesem o videu. (Vir: Small but dangers)

9. januarja 1952 se je v Logatcu rodil Andrej Žigon – Aleluja, slovenski pesnik, popotnik, dobrotnik, fotograf in igralec.

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1952 se je v Logatcu rodil Andrej Žigon – Aleluja, slovenski pesnik, popotnik, dobrotnik, fotograf in igralec. Umrl je 16. julija 2003. Andrej Žigon se je rodil 9. januarja 1952 v Gornjem Logatcu (ki mu je pravil Zgornja Fovšija) kot drugi sin Julke Golob. Očeta je menda videl samo enkrat. Deset let je bil star, ko mu je umrl stari oče, na katerega je bil navezan kot na pravega očeta. Obiskoval je Osnovno šolo Tabor (takrat Edvarda Kardelja) in med drugim igral tudi violino. Prve pesmi je napisal v času obiskovanja Poljanske gimnazije in s pomočjo Občine Logatec in tovarne KLI izdal svojo prvo pesniško zbirko, Zeleni oblaki.  Ko je leta 1970 končal Poljansko gimnazijo, se je vpisal na ljubljansko Filozofsko fakulteto, kjer je študiral anglistiko in slavistiko.  Aprila 1978, ko je imel 24 let, se je njegovo življenje povsem spremenilo, saj je preživel prometno nesrečo, po kateri je bil nezavesten več kot teden dni. Po usodni nesreči je leto in pol učil v osnovni šoli Dutovlje na Krasu. Potem se je zaradi duševne stiske vrnil v Logatec. Pozneje je zaradi tega izgubil službo v osnovni šoli na Rakeku. Leta 1986 se je invalidsko upokojil in še več let nihal med življenjem in smrtjo. Postal je znan kot božji klatež z boemskim načinom življenja. Začasa življenja je izdal dve pesniški zbirki, Zelene oblake (1971) in Krt v sedlu (1986), zbirka Regratov venec pa je izšla posthumno (ur. Peter Kolšek). Leta 1988 je nastopil v filmu Pod sinjim nebom režiserja Dušana Prebila, poleg tega pa tudi v filmu Carmen Metoda Pevca. Pojavi se tudi v videospotu za pesem Poletna skupine Čuki. Medijsko odmeven je bil tudi njegov nastop v takrat priljubljeni oddaji Odklop, ki jo je vodil Borut Veselko. 

Dobre prakse NVO v kulturi: Kersnikova

Asociacija, 9. januar 2019 ― Z novim letom v Kulturosferi začenjamo s predstavitvami dobrih praks nevladnih organizacij v kulturi. Zakaj? Ker vemo, da ponujamo ogromno znanja, ker naši projekti družbo okoli nas spreminjajo na bolje, in ker naše ideje odmevajo tudi v drugih sektorjih. Iščemo inovativne pristope, ki so prepoznani pri nas in v tujini, ter so lahko zgled ostalim. … Preberi več o Dobre prakse NVO v kulturi: Kersnikova
Nezanesljiva okolja

Nezanesljiva okolja

ARS Svet kulture, 9. januar 2019 ― Razstava z naslovom Nezanesljiva okolja, ki jo bodo v ljubljanskem MSUM odprli nocoj, predstavlja 17 primerov sodobne fotografije ter ponuja razmislek o sodobnem okolju Umetnost vzhodne Evrope je svojo identiteto oblikovala tako na podlagi socialističnih in kapitalističnih silnic kot v dialogu z zahodom. To pot na prepihu predstavlja mednarodna zbirka povojnih avantgardnih umetnin Arteast 2000 + ljubljanske Moderne galerije. V Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi v Ljubljani so zdaj dvorano sredi razstave del iz te zbirke namenili še predstavitvi  sodobne slovenske fotografije. Razstava z naslovom Nezanesljiva okolja, ki jo bodo odprli nocoj, predstavlja 17 primerov sodobne fotografije in ponuja razmislek o sodobnem okolju ter o tem, kako nas je to oblikovalo z delovnimi in življenjskimi razmerami v različnih sistemih v zadnjih šestih desetletjih. V današnji oddaji pa tudi o recitalu Zoltana Petra v ljubljanski Palači Kazina, 3. koncertu simfoničnega cikla v SNG Maribor in dveh filmskih novostih – premieri celovečernega igranega filma Igram, sem v režiji Miroslava Mandića in dokumentarnem filmu Majde Širca Devet krogov.
Znani so postali dobitniki najpomembnejših priznanj za dosežke na področju umetnosti

Znani so postali dobitniki najpomembnejših priznanj za dosežke na področju umetnosti

ARS Kulturna panorama, 9. januar 2019 ― Ustavili se bomo tudi ob različnih dogodkih, ki jih prinaša Vodnikovo leto dobitniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada Vodnikovo leto beseda leta posvet o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2019 – 2023 20 let popotresne obnove kulturne dediščine v Posočju festival V novo leto z novo glasbo Maribor je naš Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli pri dobitnikih najpomembnejših nagrad za dosežke na področju umetnosti: pri dobitnikih Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Ustavili se bomo tudi ob različnih dogodkih, s katerimi naj bi letos zaznamovali 200. obletnico smrti Valentína Vodnika, prostor pa smo odmerili tudi besedi leta 2019 in posvetu o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2019 – 2023. Seznanili vas bomo z razstavo Dvajset let popotresne obnove kulturne dediščine v Posočju, ogledate si jo lahko v Tolminu, in z dvema glasbenima festivaloma: s festivalom Slovenske filharmonije V novo leto z novo glasbo in s festivalom Maribor je naš, ki ga ob 100-letnici Slovenskega narodnega gledališča Maribor pripravlja Cankarjev dom. Festival bo namenjen predstavitvi bogate palete operne, baletne, plesne in dramske ustvarjalnosti mariborske gledališke hiše.
Zadnja donacija v letu 2018 je blejska pletna

Zadnja donacija v letu 2018 je blejska pletna

SEM, 9. januar 2019 ― Decembra 2018 je Čolnarsko združenje Pletna Bled Slovenskemu etnografskemu muzeju podarilo čoln pletna, ki mu domačini rečejo kar barka. To je več kot 7 metrov dolgo plovilo s platneno streho, ki je že nekaj stoletij zanimivost Blejskega jezera. Sprva se jo je uporabljalo za prevoz romarjev, danes pa z njimi prevažajo množice obiskovalcev na Blejski otok. Skupaj z njo prihajajo tudi podatki o izdelovalcu pletne in njeni več kot tridesetletni rabi na Blejskem jezeru. Čolnarsko združenje Pletna Bled jo je pred donacijo v celoti obnovilo in poskrbelo tudi za njen varen prevoz v Ljubljano. Oglejte si fotoutrinke, kako je pletna prišla v depo SEM. Upamo, da jo bomo prav kmalu lahko pokazali tudi našim obiskovalcem.  

Delavnica: Kaj prinaša Zakon o NVO?

Asociacija, 9. januar 2019 ― Ste vedeli, da je bil v lanskem letu sprejet Zakon o nevladnih organizacija, ki spreminja pogoje pridobivanja in ohranitve statusa organizacije v javnem interesu. Vas zanima, kdo po novem šteje za nevladno organizacijo in kaj je v zvezi s tem potrebno napisati v statute in ustanovne akte? Nevladne organizacije, ki imajo status organizacije v javnem … Preberi več o Delavnica: Kaj prinaša Zakon o NVO?

Poletna šola 2019

Fakulteta za dizajn, 9. januar 2019 ― Svetovni dan industrijskega oblikovanja (WIDD), je mednarodni dan, ki ga je izbrala Svetovna oblikovalska organizacija (World Design Organization) in  je bil prvič objavljen leta 2007 na 50. obletnici organizacije. Svetovni dan industrijskega oblikovanja razširja ozaveščenost o poklicu industrijskega oblikovalca in njegov izreden pomen  za krepitev gospodarskega, družbenega, kulturnega in okoljskega razvoja. Pomemben vidik, ki ga […]

FOTOGRAFSKE DELAVNICE V GALERIJI FOTOGRAFIJI 2019

Galerija Fotografija, 9. januar 2019 ― Vabimo vas, da se prijavite na fotografske delavnice, ki jih s priznanimi slovenskimi fotografi organiziramo v Galeriji Fotografiji.* Prijave sprejemamo na: tel.: +386 (1) 25 11 529e-pošta: info@galerijafotografija.si V primeru prijave na dve delavnici vam na drugo nudimo 10% popust. FEBRUAR 16. 2.  Starogram in kemogram, Janez Bogataj (25 eur; prijave do 13. 2.) S tehniko […] The post FOTOGRAFSKE DELAVNICE V GALERIJI FOTOGRAFIJI 2019 appeared first on Galerija Fotografija.

Sobotna akademija 2019 – Pripravljalni tečaji za sprejemne izpite na Fakulteti za dizajn

Fakulteta za dizajn, 9. januar 2019 ― Smeri: NOTRANJA OPREMA TEKSTILIJE IN OBLAČILA VIZUALNE KOMUNIKACIJE DIZAJN MANAGEMENT NAKIT SOBOTNA AKADEMIJA se bo izvajala na sedežu Fakultete za dizajn v Trzinu, Prevale 10.  Udeleženci se lahko prijavijo na poljubno število Sobotnih akademij. Obsega 10 ur in sicer se izvaja dve soboti. Cena posamezne Sobotne akademije znaša 100,00€ + 22%DDV = 122,00€.  Račun vam […]
Umrl je slovenski skladatelj Urban Koder

Umrl je slovenski skladatelj Urban Koder

Misli, 9. januar 2019 ― V Ljubljani je danes zjutraj v 91. letu starosti umrl skladatelj, dirigent in trobentač Urban Koder, so iz družinskega kroga sporočili za STA. Ustvaril je glasbo za več otroških in igranih radijskih iger, gledaliških predstav in celovečercev, podpisal je tudi mnogo šansonov. Decembra mu je predsednik republike podelil srebrni red za zasluge.
V Kinodvoru premiera Mandićevega filma o igralskem poklicu in mejah

V Kinodvoru premiera Mandićevega filma o igralskem poklicu in mejah

Misli, 9. januar 2019 ― V Kinodvoru bo drevi slavnostna premiera slovenskega celovečernega filma Igram, sem, ki se je bo udeležil tudi scenarist in režiser Miroslav Mandić s filmsko ekipo. Triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom bo pozneje na ogled v art kino mreži Slovenije. V četrtek bo premiera ob navzočnosti ekipe v Mariboru.

1842 – Rojen Anton Hajdrih

Zgodovina na dlani, 9. januar 2019 9. januarja 1842 se je v Ljubljani rodil skladatelj, zborovodja in pevec Anton Hajdrih. Rojen je bil v družini bogatih ljubljanskih trgovcev kot Anton Wenzel Heydrich. Pripadal je slovenski glasbeni romantiki, njegova dela pa odlikujeta izvirna fantazija in spevna melodika. Bil je zaslužen za razvoj zborovskega petja na Primorskem. Imel… Preberi The post 1842 – Rojen Anton Hajdrih appeared first on Zgodovina na dlani.
Scenariji režiserja Michaela Hanekeja zbrani v knjigi

Scenariji režiserja Michaela Hanekeja zbrani v knjigi

Misli, 9. januar 2019 ― Scenariji avstrijskega režiserja in oskarjevca Michaela Hanekeja so zdaj dostopni v knjigi. Pod preprostim naslovom Scenariji (Die Drehbücher) so izšli pri založbi Hoffmann und Campe. Na okoli 1300 straneh se je tako mogoče ponovno podrobno sprehoditi skozi filmsko ustvarjanje v Münchnu rojenega filmarja.
Pristani sočutja sredi nevihtnih valov – Benji Davies. Babica in ptica, Kit v nevihti. Zala, 2018. Prevedla Mateja Sužnik. / Veronika Šoster

Pristani sočutja sredi nevihtnih valov – Benji Davies. Babica in ptica, Kit v nevihti. Zala, 2018. Prevedla Mateja Sužnik. / Veronika Šoster

Trubarjeva hiša literature, 9. januar 2019 ― Benji Davies je večkrat nagrajeni britanski ilustrator, ki je v slovenščini precej dobro zastopan, pred kratkim pa je založba Zala izdala še dve njegovi slikanici, ki sta del zgodbo o dečku Niku, ki »je živel ob morju, z očkom in šestimi mačkami.« Zanimivo je, da smo v enem paketu dobili njegovo prvo samostojno knjigo Kit v nevihti (2013) in pa njegovo najnovejšo Babica in ptica (2018), njegovo drugo, Dedkov otok (2015), pa imamo prevedeno že tri leta. Z malo večjim zamikom tako k nam prihaja le Kit v nevihti, ki je leta 2017 dobil še svoje nadaljevanje (The Storm Whale in Winter), vse ostale pa smo dobili še čisto sveže. Čeprav gre za knjige, namenjene otrokom, niso namenjene samo preganjanju dolgčasa ali uživanju v lepi podobi. Vsaka od njih se na svoj način loteva različnih problematik. Dedkov otok se na nežen način ukvarja z izgubo starega starša, saj dedek nekoč odpotuje na čudovit otok, s katerega pa se ne vrne, Nik pa poskuša njegovo odsotnost sprejeti. Babica in ptica in Kit v nevihti pa se ukvarjata z odtujenostjo in odsotnostjo, ki jo doživlja vse preveč otrok.

Razpisne priložnosti januar 2019

Asociacija, 9. januar 2019 ― Z januarsko grafično osvežitvijo Kulturosfere prenavljamo tudi dve izmed naših najbolj branih rubrik Evro na evro in Razpisi v kulturi. Razpisne priložnosti za nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi od doma in iz tujine vam bomo še vedno posredovali vsak mesec. Razlika je le, da jih zaradi lažje preglednosti združujemo v enoten prispevek z naslovom … Preberi več o Razpisne priložnosti januar 2019

9. januarja 1856 se je rodil Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1856 se je rodil Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist. Umrl je 10. junija 1912. Rodil se je kot prvi sin v kmečki družini v Globokem (ali morda v Senožetah, kjer je odraščal) pri Rimskih Toplicah.Njihovo posestvo je bilo prodano in v tretjem letu se je Anton z družino preselil v Senožete nad Rimskimi Toplicami. Tu je začel hoditi v osnovno šolo. Ko je bil star 12 let, mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan. Leta 1877 je vstopil v mariborsko bogoslovje. Posvečen je bil konec 3. letnika (22. julija 1880). Po končanem šolanju je kot duhovnik služboval v številnih krajih na Štajerskem: v Podsredi, Šmarjah pri Jelšah, pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah, v Vitanjah, v Sv. Marjeti, Mozirju, Škalah pri Velenju. Svoje pisanje je začel v Ljubljanskem zvonu.

9. januarja 1911 je v Beogradu umrl dvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1911 je v Beogradu umrl dvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva. Rodil se je 6. junija 1886 v Trstu.  Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. Edvardov oče Franc Rusjan je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam pa se je junija 1886 rodil sin Edvard.

9. januarja 1911 je v Beogradu umrl Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1911 je v Beogradu umrl Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva. Rodil se je 6. junija 1886 v Trstu.  Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. Edvardov oče Franc Rusjan je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam pa se je junija 1886 rodil sin Edvard.
še novic