12. Noč grozljivk

12. Noč grozljivk

Kinodvor, 13. oktober 2019 ― Tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča, jr. se bo odvil v noči iz 31. oktobra na 1. november. Paketi vstopnic že v prodaji!
Žički kartuziji nova državna sredstva za obnovo

Žički kartuziji nova državna sredstva za obnovo

Misli, 13. oktober 2019 ― Konjiška občina je skupaj s tamkajšnjo splošno knjižnico, ki upravlja z Žičko kartuzijo, uspela na letošnjem razpisu ministrstva za kulturo za obnovo kulturne dediščine. V sklopu projekta bodo tako nadaljevali z obnovo zgornjega gospodarskega poslopja, ki so se je septembra že lotili, zaključena pa bo predvidoma do maja naslednjega leta.
Evropski art kino dan tudi v 17 slovenskih kinih

Evropski art kino dan tudi v 17 slovenskih kinih

Misli, 13. oktober 2019 ― V evropskih kinematografih bo danes potekal Evropski art kino dan. Dan praznovanja art kina in raznovrstnosti evropskega filma, nastal na pobudo mednarodne art kino mreže CICAE in mednarodne mreže kinematografov Europa Cinemas, bodo zabeležili v več kot 700 kinih v 39 državah, tudi v Sloveniji.
54. Borštnikovo srečanje v Mariboru pri koncu, podeljenih več nagrad različnim ustvarjalcem

54. Borštnikovo srečanje v Mariboru pri koncu, podeljenih več nagrad različnim ustvarjalcem

ARS Kulturna panorama, 13. oktober 2019 ― Oddaja v znamenju nagrad: Jenkove, Sovretove, Ježkove, nagrade Brumen. Kaj se dogaja v Pilonovi galeriji in v Slovenskem mladinskem gedališču? V Kulturni panorami več o teh dogodkih: v Mariboru končuje 54. Borštnikovo srečanje. Podeljene bodo nagrade in Borštnikov prstan, ki ga dobi dramska igralka Marinka Štern. Sicer bo oddaja polna lavreatov: Jenkovo nagrado je dobila Kaja Teržan, podeljeni sta bili Sovretovi nagradi za književno prevajanje in sicer Bredi Biščak in Tatjani Jamnik, Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj, znane so tudi nagrade Brumen za odlično slovensko oblikovanje. Pogledali bomo v Pilonovo galerijo v Ajdovščini, na koncu pa povzeli dogajanje v Slovenskem mladinskem gledališču.
Marinka Štern, dramska igralka

Marinka Štern, dramska igralka

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 13. oktober 2019 ― Dobitnica Borštnikovega prstana 2019 »Igralska predanost, vrhunskost in unikatnost.« Tako so gledališki strokovnjaki  označili več desetletno odrsko ustvarjanje Marinke Štern, dramske igralke. V nedeljo, 27. oktobra, si bo na zaključni slavnosti Borštnikovega srečanja v Mariboru nadela Borštnikov prstan, najvišje priznanje, kar ga more dobiti slovenska igralka ali igralec. Marinka Štern je najgloblje in najdlje povezana s Slovenskim mladinskim gledališčem. Prav tam je ustvarila največje vloge, ki jih pomnimo še danes: Arkadina v Utvi Antona Pavloviča Čehova,  Susn v istoimenski Achternbuschevi drami, Penelopa v Tauferjevi igri Odisej in sin, odigrala je tudi izvrstne filmske vloge, zadnje čase smo jo gledali v televizijskih nanizankah Usodno vino in Reka ljubezni, arhiv radia Slovenija pa hrani številne radijske igre in literarne oddaje z njenimi interpretacijami. Ob najvišjem igralskem priznanju se z Marinko Štern v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom pogovarja Tadeja Krečič.    
še novic