SINTA WERNER: NEKJE ALI DRUGOD / SOMEWHERE OR OTHER

SINTA WERNER: NEKJE ALI DRUGOD / SOMEWHERE OR OTHER

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 28. oktober 2019 ― Berlinska umetnica Sinta Werner v svoji umetniški praksi kot osnovo za svoja dela uporablja arhitekturne elemente prostorov in jim z optičnimi iritacijami dodaja umetniške vsebine. Prostorske intervencije v razgibano ostenje Galerije Vžigalica skušajo dezorientirati percepcijo prostora in elementom odvzeti težnost, da bi se obiskovalec ukvarjal z učinkom gravitacije v prostoru. Skoraj z gotovostjo lahko trdimo, da večina galerij sodobne umetnosti v Sloveniji domuje v starih objektih z oboki, podporniki, statičnimi elementi, nišami, prehodi in okni, ki vplivajo na domala vsako umetniško postavitev in v retrospektivi določajo svojevrsten pogled na slovensko umetniško produkcijo. V dveh t. i. site-specific instalacijah ta avtentična arhitektura razstave ne nastopa le kot izhodišče za umetniško delo, temveč dejansko postane njegov del. Instalacija Obrnjen element je natančna replika zgornje polovice galerije, ki je vertikalno zrcaljena na tla. Skozi podvojitev spodnji dograjeni del privzame negativno obliko, kar ustvarja futuristično eliptično sfero oziroma predoru podobno strukturo, ki spominja na vesoljsko ladjo. Z izgubo funkcionalnosti se arhitektura spremeni v samozadosten element, v negativ skulpture. Podobno kot je obokan cerkveni strop prispodoba svoda med božanskim in zemeljskim svetom, je tudi postavitev namenjena ustvarjanju vmesnega mesta med funkcionalnim resničnim in vizionarskim krajem. Za drugo instalacijo Razdružena podoba je bil posnetek razstavnega prostora obdelan z orodjem za grafično obdelavo Photoshop tako, da je izbrani del prostora obrnjen za 90 stopinj. Orodje za izbiro in obrnjeni segment sta bila nato poustvarjena v treh dimenzijah. "Združi podobo" (Flatten Image) je funkcija v Photoshopu, ki združi različne sloje v en sam sloj ozadja. Orodje, ki bi se imenovalo "Razdruži podobo", pa ne obstaja. Takšno orodje bi lahko razumeli kot razveljavitev funkcije "Združi podobo", na enak način, kot je instalacija razveljavitev združene podobe. Iluzioni
DEM1CA

DEM1CA

LUD Literatura, 28. oktober 2019 ― Mogoče nasprotni občutek konkretnega bivanja nastane zaradi spomina, zato ker veš, da si to in to, doktor in profesor, predsednik in višji znanstveni sodelavec, da si bil tam in tam, v Etiopiji in Indiji, na Jamajki in v Ameriki, na Golovcu in Rožniku, v Štepcu in na Teznem, a kaj, če vse to pozabiš? Kdo si potem?

Vabilo k pisanju za Razpotja 38: Smeti

Razpotja, 28. oktober 2019 ― Foto: Martin Abbeglen, Flickr   Uredništvo Kaj tvori smet? Kdaj nekaj postane smet? Kdaj denimo postane smet plastenka vode? Že ko je na policah? Ko spijemo vodo v njej? Ko se odločimo, da je ne bomo ponovno uporabili? Ali lahko plastenka vode kadarkoli konča biti smet? Ali ne vedno nova ponovna uporaba v najboljšem primeru časovno odlaga njeno končno romanje na smetišče? V kakšni meri zadevo rešuje recikliranje? Ali ni industrija reciklaže prav tako še ena industrija s svojimi lastnimi potratnostmi? Je smet sploh izničljiva? Ali lahko sploh obstaja globalna ekonomija brez globalnega problema smeti? Globalna ekonomija ni le pretok financ, ki se ne ozira na meje, temveč tudi pretok surovin in produktov, pri čemer je že sama produkcija navadno razčlenjena prek celotnega sveta.
Zvočni desant skozi nikotinski oblak

Zvočni desant skozi nikotinski oblak

Odzven, 28. oktober 2019 ― Ko zamenjaš strune za računalnik, ti ne preostane drugega kot to, da se poskušaš držati vsaj dveh kitarskih načel: bodi silovit in silen ter skladaj spotoma in spontano. Ravno tako (iz)zveni solističen prvenec Gašperja Letonje, ki sliši na ime Nicotiana Tabacum.

Deset do osmih

Španski borci, 28. oktober 2019 ― Deset do osmih je vadba, pri kateri razvijamo širok spekter gibalnih sposobnosti, zbujamo um in telo, se osredotočimo ter napolnimo z energijo.

Miloš Kosec: Plečnikova Ljubljana, ki je ni

OUTSIDER, 28. oktober 2019 ― Neuresničeni arhitekturni načrti pogosto burijo domišljijo bolj kot tisti, ki jih okoliščine iz papirja in računalniškega ekrana prenesejo v opeko in beton. To ni nič čudnega: arhitekturni načrt je obljuba prihodnosti, ki je dovolj ohlapna, da lahko v njej izberemo tisto, kar nam je najbolj všeč, si jo z domišljijo prilagodimo in, ko se je… The post Miloš Kosec: Plečnikova Ljubljana, ki je ni appeared first on OUTSIDER.

Deset do osmih (6.11.2019 7:50)

Španski borci, 28. oktober 2019 ― Deset do osmih je vadba, pri kateri razvijamo širok spekter gibalnih sposobnosti, zbujamo um in telo, se osredotočimo ter napolnimo z energijo. Vadbeni program vsebuje širok nabor vaj, ki izvirajo iz pilatesa in joge in se med seboj lepo prepletajo in dopolnjujejo.

Z JANEZOM KARLINOM MED »SVOBODAŠI«

Revija Primus, 28. oktober 2019 ― Piše: Franci Pivec Konec maja 2019 nas je pri sedemindevetdesetih letih zapustil nestor slovenske društvene kulture. K izrečenim poslovilnim besedam želim dodati kratko spominjanje v spodbudo tistemu, ki bo o Janezu Karlinu napisal zasluženo izčrpno študijo. Te vrstice pišem tudi za mnoge, ki so zrasli s kulturnimi društvi in nam je Janez predstavljal poosebljenje društvene ...
Prihaja dunajski knjižni sejem Buch Wien (6.-10. november)

Prihaja dunajski knjižni sejem Buch Wien (6.-10. november)

Javna agencija za knjigo, 28. oktober 2019 ― Mednarodni knjižni sejem BUCH WIEN 2019, ki bo potekal od 6. do 10. novembra 2019 na Dunaju, ni samo največji dogodek v svoji panogi v Avstriji, ampak s približno 300 dogodki tudi najpomembnejša avstrijska literarna prireditev. Pet dni bo z literaturo živela vsa prestolnica, saj bodo prireditve potekale po vsem mestu, osrednji prostor dogajanja pa bo dunajsko sejmišče v Dvorani D (Halle D), kjer bo pod okriljem Javne agencije za knjigo RS delovala tudi slovenska nacionalna stojnica (pozicija B08).
Razpis Kultura za projekte sodelovanja 2020 – rok 27. november!

Razpis Kultura za projekte sodelovanja 2020 – rok 27. november!

Javna agencija za knjigo, 28. oktober 2019 ― Izvajalska agencija EACEA je objavila zadnji tovrstni razpis v okviru te generacije Ustvarjalne Evrope. Rok za oddajo vlog je 27. november 2019 do 17.00 (CET). Več o razpisu EACEA 32/2019 tukaj. Razpis Kultura za projekte sodelovanja 2020 (EACEA 32/2019) je zadnji tovrstni razpis v okviru trenutne generacije Ustvarjalne Evrope, možne so prijave s projekti sodelovanja manjšega obsega (Kategorija 1) in s projekti sodelovanja večjega obsega (Kategorija 2). Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji ob tej priložnosti pripravlja tehnično delavnico za prijavitelje, ki bo potekala v sredo, 6. novembra. Rok za prijavo udeležbe je do torka, 5. nov. 2019 do 12. ure preko info@ced-slovenia.eu s pripisom »Delavnica Kultura«. Več informacij na spletni strani CED Slovenija.
Aktualne prijave na mednarodne fellowshipe

Aktualne prijave na mednarodne fellowshipe

Javna agencija za knjigo, 28. oktober 2019 ― Organizacija Publishing Scotland bo v decembru odprla prijave na njihov mednarodni fellowship program, ki bo potekal v času edinburškega mednarodnega literarnega festivala med 23. in 30. avgustom 2020. Program je namenjen urednikom in vodjem založb, katerih program vključuje angleško prevodno literaturo in ki kupujejo leposlovje, humanistiko ali otroško literaturo.
Bili smo na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2019

Bili smo na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2019

Javna agencija za knjigo, 28. oktober 2019 ― V Frankfurtu smo se letos predstavili z devetimi dogodki in stojnico, na kateri smo predstavljali novosti številnih slovenskih založb. Kaj vse se je dogajalo in kdo je bil z nami, preverite v našem programu. Letos smo se odločili, da bomo o naših aktivnostih obveščali tudi preko podcasta z naslovom Skrivno življenje knjig in prva dva prispevka smo posneli ravno v času pred in med Frankfurtskim knjižnim sejmom, kjer se nam je pridružil tudi Drago Jančar. Lahko ju poslušate tukaj. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate v priponkah.
JAK sodeluje v novem projektu »Vsaka zgodba šteje«

JAK sodeluje v novem projektu »Vsaka zgodba šteje«

Javna agencija za knjigo, 28. oktober 2019 ― Javna agencija za knjigo je od 1. septembra dalje vključena v triletni mednarodni projekt Vsaka zgodba šteje (Every Story Matters – making books more inclusive), ki ga finančno podpira program Ustvarjalna Evropa. V triletnem projektu pod vodstvom Flamskega fonda za literaturo poleg JAK sodelujejo še štiri partnerske organizacije: Acesso Cultura, Associação Cultural (PT), Bluedar (DE), Mediart International (HR) in Stichting ROSE (NL).
JAK na Šanghajskem sejmu otroških in mladinskih knjig

JAK na Šanghajskem sejmu otroških in mladinskih knjig

Javna agencija za knjigo, 28. oktober 2019 ― Javna agencija za knjigo se bo novembra udeležila mednarodnega sejma otroških knjig v Šanghaju, China Shanghai International Children’s Book Fair (CCBF). To je edini knjižni sejem na katerem so predstavljene knjige, ki so namenjene zgolj otrokom med 0 - 16 letom starosti. Šestdnevni program, ki se bo odvijal med 11. in 16. novembrom 2019, je namenjen založnikom in urednikom, ki jih zanima kitajski trg otroških knjig.
Dogajalo se bo na Pisateljskem odru

Dogajalo se bo na Pisateljskem odru

Društvo slovenskih pisateljev, 28. oktober 2019 ― DOGAJALO SE BO NA PISATELJSKEM ODRU:   Lucija Stupica: Točke izginjanja, Literaturina literatura petek 29. 11. 2019 ob 21.00 PISATELJSKI ODER Društva slovenskih pisateljev na 35. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma Lucija Stupica bo z branjem predstavila svojo četrto pesniško zbirko Točke izginjanja, ki je pravkar izšla pri LUD Literatura v zbirki Prišleki. […]
Momentov “avtorski parazitski paralelen projekt” Abonma

Momentov “avtorski parazitski paralelen projekt” Abonma

Neodvisni, 28. oktober 2019 ― Tokrat v enem prispevku objavljamo dva zapisa dveh avtoric, ki razmišljata vsaka o enem izmed projekta Abonma mariborske nevladne organizacije s področja neodvisnega gledališča Moment. Maša Radi Buh piše o Abonmaju Micka in Abonmaju Mučenica, ki skupaj z režiserji in igralci_kami iz originalne uprizoritve, ki se je odvila v institucionalnem tratru, reflektirata procese dela in sami uprizoritvi. Zala Dobovšek pa piše o podcastih Abonmaja, ki z ready made formatom neposrednega športnega prenosa v živo komentirajo festivalske predstave: "Izraz igra je le še eden izmed osupljivih fenomenov slovenščine, ki prek jezikovne antropologije nehote in nevede »enači« športno (game) in gledališko (play) igro."

Vabilo: Novinarska konferenca – Kaj pa odgovornost?

Asociacija, 28. oktober 2019 ― Vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo potekala 4. novembra 2019 ob 11.00 uri (Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, sejna soba v šestem nadstropju), na kateri bo društvo Asociacija, vsebinska mreža nevladnih organizacij na področju kulture, predstavila zadnje dogajanje glede programskega razpisa ministrstva za kulturo za obdobje 2018 – 2021. Kot kaže trenutno, obstaja namreč resna … Preberi več o Vabilo: Novinarska konferenca – Kaj pa odgovornost?
Dopolnilno izobraževanje (28. 11. 2019)

Dopolnilno izobraževanje (28. 11. 2019)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 28. oktober 2019 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Uradni list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Uradni list RS, št, 66/2016) bomo v  Mestnem kinu Metropol 28. novembra 2019 izvedli izobraževanje za strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, […]
V režiji Tijane Zinajić začeli snemati celovečerec Eva

V režiji Tijane Zinajić začeli snemati celovečerec Eva

Misli, 28. oktober 2019 ― V Ljubljani je v petek padla prva klapa celovečernega igranega filma Eva v režiji Tijane Zinajić. Film pripoveduje o diplomirani slikarki Evi, ki se bliža 27. letu starosti in ugotavlja, da s svojim življenjem ni še nič naredila. Scenarij za romantično komedijo je v sklopu delavnice Scenarnica napisala Iza Strehar.
Simpozij ob stoletnici Filozofske fakultete Neevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju

Simpozij ob stoletnici Filozofske fakultete Neevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju

SEM, 28. oktober 2019 ― Ob stoletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani bo med 5. in 7. novembrom 2019 v Slovenskem etnografskem muzeju potekal simpozij Neevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju. Simpozij pripravljata Oddelek za azijske študije in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo. V okviru simpozija bo v sredo, 6. novembra 2019 ob 18.30 organizirana tudi okrogla miza: Aktivistično raziskovanje in družbena gibanja: kako razumemo Rožavo? Več informacij je v priponki. Vabljeni!
Nevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju, simpozij

Nevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju, simpozij

SEM, 28. oktober 2019 ― Ob stoletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani bo med 5. in 7. novembrom 2019 v Slovenskem etnografskem muzeju potekal simpozij Neevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju. Simpozij pripravljata Oddelek za azijske študije in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo je posvečen prof. dr. Zmagu Šmitku. V okviru simpozija bo v sredo, 6. novembra 2019 ob 18.30 organizirana tudi okrogla miza: Aktivistično raziskovanje in družbena gibanja: kako razumemo Rožavo? Več informacij je v priponki. Vabljeni!
Neevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju, simpozij

Neevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju, simpozij

SEM, 28. oktober 2019 ― Ob stoletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani bo med 5. in 7. novembrom 2019 v Slovenskem etnografskem muzeju potekal simpozij Neevropske raziskave v Sloveniji: od zbiranja k raziskovanju. Simpozij pripravljata Oddelek za azijske študije in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo je posvečen prof. dr. Zmagu Šmitku. V okviru simpozija bo v sredo, 6. novembra 2019 ob 18.30 organizirana tudi okrogla miza: Aktivistično raziskovanje in družbena gibanja: kako razumemo Rožavo? Več informacij je v priponki. Vabljeni!

1922 – Fašisti vkorakajo v Rim

Zgodovina na dlani, 28. oktober 2019 28. oktobra leta 1922 so italijanski črnosrajčniki na čelu z Benitom Mussolinijem vkorakali v Rim in s pomočjo Katoliške cerkve prevzeli oblast. Papež Pij XI. je takrat izjavil, da je Mussolini mož, ki ga je poslala sama božja previdnost. Mussolini je poveljeval milici s približno 30.000 možmi in je zahteval,… Preberi The post 1922 – Fašisti vkorakajo v Rim appeared first on Zgodovina na dlani.
Razstava v Milanu vzporeja dela Canove in Thorvaldsena

Razstava v Milanu vzporeja dela Canove in Thorvaldsena

Misli, 28. oktober 2019 ― Na razstavi Canova/Thorvaldsen v milanskem razstavišču Gallerie d'Italia - Piazza Scala so soočena dela dveh velikih kiparjev - italijanskega Antonia Canove (1757-1822) in danskega Bertela Thorvaldsena (1770-1844), ki je večino življenja ustvarjal v Italiji. Umetnika sta bila v svojem času prepoznana in slavljena kot "sodobna klasika".

Velika Borštnikova nagrada predstavi še ni naslova Tomija Janežiča in prstan Marinki Štern

SiGledal Novice, 28. oktober 2019 ― Najboljša uprizoritev pretekle gledališke sezone je po presoji žirije 54. Festivala Borštnikovo srečanje še ni naslova v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan pa si je na nocojšnjem zaključku festivala v Mariboru nadela dolgoletna članica omenjenega gledališča Marinka Štern.
še novic