Začenja se jubilejni 20. festival Ana Mraz

SiGledal Novice, 25. december 2019 ― Z apokaliptično komedijo Počivajte v miru se na Linhartovem trgu v Radovljici danes začenja 20. zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz 2019. Do začetka naslednjega tedna se bo več kot 40 umetnikov iz Hrvaške, Italije, Nizozemske in Slovenije razen v Radovljici predstavljalo tudi v Ljubljani in Mariboru.

Začenja se jubilejni 20. festival Ana Mraz

Misli, 25. december 2019 ― Z apokaliptično komedijo Počivajte v miru se na Linhartovem trgu v Radovljici danes začenja 20. zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz 2019. Do začetka naslednjega tedna se bo več kot 40 umetnikov iz Hrvaške, Italije, Nizozemske in Slovenije razen v Radovljici predstavljalo tudi v Ljubljani in Mariboru.
Ob prelomu leta: Gledališče Glej obeležuje pol stoletja delovanja

Ob prelomu leta: Gledališče Glej obeležuje pol stoletja delovanja

Misli, 25. december 2019 ― Gledališče Glej bo konec junija 2020 obeležilo 50. obletnico delovanja. Glej je bil ustanovljen kot prvo neinstitucionalno gledališče v nekdanji Jugoslaviji, njegovo vodilo pa je bil gledališki eksperiment. Zadnje desetletje delo Gleja med drugim zaznamuje raziskovanje novih gledališk form ter delo z mladimi in marginaliziranimi skupinami.
Igralka Gaja Višnar o predstavi Antigona, ki nastaja med Londonom, Tolminom in Ljubljano

Igralka Gaja Višnar o predstavi Antigona, ki nastaja med Londonom, Tolminom in Ljubljano

ARS Oder, 25. december 2019 ― Predstava v opomin, da je preteklo zgodovino nujno spoštovati in prenašati na nove rodove. Med Londonom, Tolminom in Ljubljano nastaja predstava Antigona. V mednarodni igralski ekipi, ki jo vodi režiserka Sanja Gregorčič, sodeluje tudi Gaja Višnar. Antigona je prevod in priredba Jovanovićeve Antigone (Balkanska trilogija) v angleški jezik, z mednarodno zasedbo igralcev iz Italije, Amerike, Britanije in Slovenije. Zgodba sledi klasičnemu antičnemu mitu o bratomoru in prepovedanem pokopu brata izdajalca, le da je postavljena v zasedeno Sarajevo v čas krvave balkanske vojne. Kraljeva družina se skriva v zaklonišču, kjer si Kreon, Jokasta, Antigona in Ismena prepevajo stari jugo rok in kjer prerok Tejrezias napoveduje prihodnost iz straniščne kolibe. Predstava nastaja v spomin na vojne dogodke na ozemlju nekdanje Jugoslavije in v trajen opomin, da je preteklo zgodovino nujno spoštovati in prenašati na nove rodove. Mlado ustvarjalko Gajo Višnar je pred mikrofon povabil Alen Jelen. Beseda bo tekla tudi o življenju in delu slovenske igralke v New Yorku.
še novic