SVET KOT MANIFESTACIJA NAŠE NOROSTI ALI ŽALOVANJE ZA IZGUBLJENO SVOBODO

SVET KOT MANIFESTACIJA NAŠE NOROSTI ALI ŽALOVANJE ZA IZGUBLJENO SVOBODO

Revija Primus, 25. maj 2020 ― Piše: Žiga Čamernik – humanist, umetnik in prostovoljec Slovenskega društva hospic   Predstavljajmo si, kako bi živeli s prirojeno zmožnostjo uresničitve vseh naših želja in strahov. Vabim vas, da si v spomin prikličete, kako smo živeli tik pred korono, in si iskreno odgovorite, kolikokrat ste v zadnjem letu pomislili, da »tako ne gre več naprej« ...
Ženska na kolesu

Ženska na kolesu

Majda Širca blog, 25. maj 2020 ― Konec 19. stoletja gredo na kolo tudi ženske. To sproži plaz očitkov o njihovi nespodobnosti in pregrešnosti. »V napačni poziciji telesa pri kolesarjenju – nagnjeno je naprej – naj bi imel posledični pritisk na klitoris v vsakem primeru zaznaven stimulativni … Continue reading →

25. maj 1537 - nadvojvoda Ferdinand je teharskim plemičem znova obnovil in potrdil svoboščine

Kamra.si, 25. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. maj 1537 - nadvojvoda Ferdinand je teharskim plemičem znova obnovil in potrdil svoboščine Teharje imajo bogato zgodovino. V pisnih virih se prvič posredno omenjajo že v 12.stoletju. Krajevna zgodovina je tesno povezana s Celjskimi grofi, saj so si Teharčani pridobili poplemenitenje. Po legendi naj bi Celjski grof Ulrik II. rad zahajal k teharskim dekletom. Pri enem takšnem nočnem pohodu so ga teharski fantje ujeli in pridržali. Grof je v želji, da bi si prihranil sramoto, Teharčanom ponudil odkupnino, vendar je fantje niso sprejeli. Grofa so spustili šele, ko jim je obljubil, da jih bo poplemenitil in jim iz svojega grba podelil dve zvezdi. To legendo sta uporabila tudi Benjamin Ipavec za prvo slovensko opero Teharski plemiči in Ferdo Kočevar za pripovedko Mlinarjev Janez.   Po izumrtju Celjskih grofov je nadvojvoda Ferdinand 25. maja 1537 teharskim plemičem znova obnovil in potrdil svoboščine. Na ta dan KS Teharje tudi praznuje svoj krajevni praznik.    Vir: https://moc.celje.si/krajevne-skupnosti-in-mestne-cetrti-3/8-staticne-strani/1001-ks-teharje
Neposlušno - Razlika

Neposlušno - Razlika

SIGIC - Novice, 25. maj 2020 ― Ker se v Zavodu Sploh ne želijo pretvarjati, da se z izolacijo ni nič zgodilo, 25. maja odpirajo prostor in čas (CK Španski borci, od 14. - 22 ure), da ju oživijo v tukaj in zdaj, držeč se priporočil in zapovedi.

ZAKLJUČEK PRIJAVNIH ROKOV Z DNEM 9. 6. 2020 

Fakulteta za dizajn, 25. maj 2020 ― Spoštovani, obveščamo vas, da se bo prvi prijavni roki v sklopu skupnega Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21 za javne in koncesionirane študijske programe zaključil  dne 9. 6. 2020, kar velja tudi za razpise za vpis zasebnih visokošolskih zavodov. Zaključek prijavnih rokov z dnem 9. 6. 2020 […] The post ZAKLJUČEK PRIJAVNIH ROKOV Z DNEM 9. 6. 2020  appeared first on Fakulteta za dizajn.

Nova knjiga Aleša Štegra Pričevanje

Štajerski tednik, 25. maj 2020 ― Najnovejša knjiga Aleša Štegra Pričevanje je izpisana v posebnih stanjih zavesti. Ob njeni izdaji so pri Založbi Pivec zapisali, da kaj podobnega v slovenskem prostoru še ni izšlo in čeprav tema morda deluje provokativno, vsebina knjige ob branju zelo preseneti s svojo preprostostjo.

25. maja 1915 se je v Novem mestu rodil Bogo Komelj, slovenski bibliotekar

Kamra.si, 25. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. maja 1915 se je v Novem mestu rodil Bogo Komelj, slovenski bibliotekar. Umrl 18. septembra 1981 v Novem mestu. Bogo Komelj se je rodil 25. maja 1915 v Novem mestu v družini branjevcev. Poleg njega je bilo še troje otrok, med njimi Ivan, kasnejši umetnostni zgodovinar. Čeprav so bili starši preprosti ljudje, so veliko brali, posebno mati, ki je verjetno najbolj vplivala, da se je v sinovih tako zgodaj zbudila ljubezen do knjige.

Projekt Zunaj: podprli bomo 15 pobud za boljši javni prostor

Inštitut za politike prostora, 25. maj 2020 ― V okviru projekta Zunaj, s katerim podpiramo lokalne pobude prebivalcev Ljubljane, bomo letos uresničili 15 idej. Prejeli smo 57 pobud, med katerimi je komisija, ki so jo sestavljali sodelavci Mestne občine Ljubljana, ProstoRoža in IPoP – Inštituta za politike prostora, izbrala 15 zmagovalnih pobud. Zmagovalne pobude Klopi ob parku na Rašiški ulici Igrišče za vse! “Welcome... The post Projekt Zunaj: podprli bomo 15 pobud za boljši javni prostor appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Ugodje nelagodja

Ugodje nelagodja

Odzven, 25. maj 2020 ― Koncert skupine Silence, ki se je (z)godil znotraj sklopa štreamovih serij v sodelovanju dveh javnih zavodov, Kina Šiška in RTV Slovenija, je bil resnično poseben. Kljub »nabito prazni dvorani« se je njegov interaktivno akustični zven slišal daleč iz naših sprejemnikov in oddajnikov.

Ajda Bračič: Leto brez Bienala

OUTSIDER, 25. maj 2020 ― Maj 2018; vroč dan; iz kanalov puhti nezamenljiva aroma Benetk, prefinjen koktajl ribjega vonja, urina in sončne kreme, pomešane z znojem neštetih turistov.  Globoko vdihnem kanalski mulj, se potopim v množico in že komolčim proti Arsenalu, proti beneškemu arhitekturnemu bienalu, največji svetovni arhitekturni razstavi, ki tistega leta nosi naslov Freespace. Svoboda, zrak, prostor: tega tu… The post Ajda Bračič: Leto brez Bienala appeared first on OUTSIDER.
Beneški filmski festival v načrtovanem terminu v septembru

Beneški filmski festival v načrtovanem terminu v septembru

Misli, 25. maj 2020 ― Filmski festival v Benetkah bo potekal v načrtovanem terminu, od 2. do 12. septembra, je v nedeljo sporočil predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia. Filmski festival v francoskem Cannesu, ki bi moral potekati te dni, pa je bil zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa v fizični obliki letos odpovedan.
Pohujšanje v družbi spektakla

Pohujšanje v družbi spektakla

LUD Literatura, 25. maj 2020 ― Mnoštvo drobnih detajlov, ki proizvajajo nove in nove pomene, atmosfere, sproža v gledalcu vrsto interpretacij, sugestij, podob, v katerih se zrcali resničnost: tista Cankarjevih (anti)junakov in tista baudrillardovskega postmilenijskega sveta simulakra, v katerem razpoznavamo same sebe.

Marko Klemen: »Univerzalne formule za uspešnost ni«

OUTSIDER, 25. maj 2020 ― Marko Klemen Sovre, človek za Instagram profilom revije Outsider Vas kdaj zanima, kdo tiči za Outsiderjevim Instagram profilom? Čigava roka sega po ročno izdelani kavni skodelici, kdo se greje pod belimi rjuhami, kdo bo obrnil naslednji list v reviji na sliki? To je Marko Klemen Sovre, mlad multitalent, ki za podobo revije Outsider na enem… The post Marko Klemen: »Univerzalne formule za uspešnost ni« appeared first on OUTSIDER.

NOVIČNIK – najbolj sveže informacije z ulice!

Ana Monro, 25. maj 2020 ― Tokratni NOVIČNIK prinaša najpomembnejša dejstva o Ani Desetnici 2020 in naših drugih aktualnih projektih: akciji Ana pod oknom, novi ulični predstavi Zadnji ulov, novi sezoni Ljubljanskih zgodb in izboru za nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020. Pa tudi povabilo k vpisu na ŠUGLO in nove Odzive iz tujine.  Privoščite si najbolj sveže informacije z ulice tukaj in zdaj!   ... The post NOVIČNIK – najbolj sveže informacije z ulice! appeared first on Ana Monro.
Pri Sotheby's dražba del velikih umetnikov 20. stoletja

Pri Sotheby's dražba del velikih umetnikov 20. stoletja

Misli, 25. maj 2020 ― Na dražbi avkcijske hiše Sotheby's bodo ponudili dela nekaterih največjih umetnikov 20. stoletja iz zbirke strastnega zbiratelja Albina Schrama (1926-2005). Med 40 deli so predvsem skice in risbe, ki jih med drugimi podpisujejo Edgar Degas, Paul Klee, Emil Nolde, Camille Pissarro in Alfred Kubin, piše Art Daily.
še novic