MEDENA DEŽELA – STRM VZPON DO ZASLUŽENE ŽETVE

MEDENA DEŽELA – STRM VZPON DO ZASLUŽENE ŽETVE

Revija Primus, 2. julij 2020 ― Piše: Žiga Čamernik Film je bil prikazan v okviru Festivala dokumentarnega filma v Ljubljani (9. – 16.6. 2020)   Triletna epopeja z več kot 400-urnim materialom za film Medena dežela (Honeyland) makedonskega režijskega tandema Tamara Kotevska – Ljubomir Stefanov si je na letošnjih oskarjih prislužila prestižni nominaciji: za najboljši dokumentarni in najboljši tujejezični film. In ...

PUK Code To Unblock SIM Card

Glasbena mladina, 2. julij 2020 ― The operation is insensitive to visible gentle and the gating doesn’t influence the transmission within the seen spectral vary. Further, I like to recommend you wear shorts or mild pants and working sneakers or river sandals. On account of an interesting combination of environmental elements, there is definitely very little evidence of put on on […]
Zgodbe večnosti – Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur

Zgodbe večnosti – Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur

ZZMS, 2. julij 2020 ― Samostani slovenskih zgodovinskih mest ponujajo stik z nekim drugim svetom. Obdani s čudovito naravo, v miru in tišini, obiskovalce navdušujejo z mogočnostjo svojih zidov in zgodbami, ki dajejo krila domišljiji. Odkrijte zgodbe večnosti zgodovinskih mest Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur.    Kostanjevica na Krki – mesto na otoku Tam, kjer se nižinski […] The post Zgodbe večnosti – Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica in Šentjur appeared first on ZZMS.
Vlada leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca in Josipa Jurčiča

Vlada leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca in Josipa Jurčiča

Misli, 2. julij 2020 ― Vlada je na današnji seji leto 2021, ko bomo obeležili 100. obletnico smrti skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca, razglasila za leto Josipa Ipavca. Prihodnje leto bo minilo tudi 140 let od smrti pisatelja, pesnika in časnikarja ter avtorja prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča, zato je vlada leto 2021 razglasila tudi za Jurčičevo leto.
Knjiga Antona Lajha V goricah: Dragocen pomnik življenja in dela, iztrgan pozabi

Knjiga Antona Lajha V goricah: Dragocen pomnik življenja in dela, iztrgan pozabi

Štajerski tednik, 2. julij 2020 ― „Slovenci se moramo v času globalizacije, hitrih sprememb in novih povezovanj še bolj zavedati svojih korenin in jih tudi ohraniti. Naša država naj nam bo svetinja, naš jezik, navade in običaji pa vrednote, ki jih prenašajmo iz roda v rod,“ je v predgovoru svojega knjižnega prvenca V goricah: delovne navade in praznični običaji pri Svetem Lovrencu v Slovenskih goricah zapisal Anton Lajh.

ODPRTA VRATA III. MITREJA, ZG. BREG

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 2. julij 2020 ― Vabimo vas, da obiščete III. mitrej na Zgornjem Bregu! Od 3. 7. 2020 do 15. 9. 2020 bomo odprli vhodna vrata zaščitne stavbe in tako omogočili pogled v notranjost, na spomenike tega rimskega svetišča iz 3. stoletja. Zunanja vrata III. mitreja bodo odprta od torka do petka med 10. in 16. uro, v soboto in […]

Razpis PRVA PRILOŽNOST 2020

ZZMS, 2. julij 2020 ― Novo mesto, Galerija Simulaker   V Galeriji Simulaker, www.simulaker.si so objavili razpis za razstavni projekt, namenjen uveljavljajočim se avtoricam/avtorjem ter umetniškim skupinam, ki delujejo na slovenski umetniški sceni ter so mlajši od 30. leta oziroma so zaključile študij umetniške smeri v zadnjih 5 letih. Prijavijo se lahko posamezni avtorji ter kuratorji z razstavnimi projekti. Namen razpisa je […] The post Razpis PRVA PRILOŽNOST 2020 appeared first on ZZMS.

Miloš Kosec: Kako podreti spomenik?

OUTSIDER, 2. julij 2020 ― Sredi dvajsetega stoletja se je že zdelo, da so kipi zaslužnih mož brezupno zastarel način obeleževanja zgodovine in zgodovinskega spomina. Bronasta soha v uniformi ali v »umetniškem« ogrinjalu, v daljavo uprt pogled, kakšna sablja ali knjiga v roki, in pa seveda hlače – ženske so bile sprejemljive samo v obliki razgaljenih alegoričnih muz in boginj… The post Miloš Kosec: Kako podreti spomenik? appeared first on OUTSIDER.

2. julija 1920 je umrl Mihael Vošnjak, gospodarstvenik, bančnik in politik

Kamra.si, 2. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. julija 1920 je v Glionu pri Territetu (Švica) umrl Mihael Vošnjak, gospodarstvenik, bančnik in politik. Rodil se je 18. septembra 1837 v Šoštanju. Rodil se je v usnjarski družini, ki je dala nekaj pomembnih ljudi (starejši brat Josip je bil znan slovenski politik), v Šoštanju. Šolal se je najprej v domačem kraju, od tretjega razreda normalke pa v Celju. Realko je zaključil v Gradcu, študij politehnike pa na Dunaju. Tam se je veliko družil z bratom Josipom ter Benjaminom in Gustavom Ipavcem, ki sta v tem času študirala medicino. Čeprav se mu je zaradi uspešnega študija odpirala univerzitetna kariera, ga je bolj navduševalo praktično delo – predvsem ga je pritegnila takrat izredno aktualna gradnja železnic. Kot železniški inženir je delal nekaj časa po različnih krajih monarhije in bil celo načelnik velike železniške postaje v Zagrebu, nato pa so ga iz političnih razlogov premestili na Dunaj. Tam je dobil nalogo, da prouči komercialne možnosti za progo Celje – Dravograd, vendar se je zaradi slabega zdravja že leta 1879 upokojil in se za stalno naselil v Celju. Za zgodaj upokojenega inženirja se je začelo novo – gospodarsko politično obdobje.
Zlatnik poezije pesniku Iztoku Geisterju Plamnu

Zlatnik poezije pesniku Iztoku Geisterju Plamnu

Misli, 2. julij 2020 ― Prejemnik že 16. zlatnika poezije za življenjski pesniški opus in prispevek literaturi je pesnik Iztok Geister Plamen, ki se je v slovensko poezijo zapisal kot ustanovni član avantgardistične umetniške skupine Oho. Plamen bo nagrado prejel za strasten, najžlahtnejši pesniški zagovor narave, piše v utemeljitvi nagrade.
Zlatnik poezije pesniku Iztoku Geistru Plamnu

Zlatnik poezije pesniku Iztoku Geistru Plamnu

Misli, 2. julij 2020 ― Prejemnik že 16. zlatnika poezije za življenjski pesniški opus in prispevek literaturi je pesnik Iztok Geister Plamen, ki se je v slovensko poezijo zapisal kot ustanovni član avantgardistične umetniške skupine Oho. Plamen bo nagrado prejel za strasten, najžlahtnejši pesniški zagovor narave, piše v utemeljitvi nagrade.

Še dve priložnosti za ZADNJI ULOV!

Ana Monro, 2. julij 2020 ― Pridružite se Ani Desetnici 2020 na poti po Sloveniji in ujemite dve novi priložnosti, da si ogledate našo interaktivno ekološko predstavo Zadnji ulov – v četrtek, 2. julija ob 20.00 na Bevkovem trgu v Novi Gorici, in v petek, 3. julija ob 11.30 na tržnici v Gornji Radgoni. Prisrčno vabljeni pa tudi k ogledu festivalskega programa ... The post Še dve priložnosti za ZADNJI ULOV! appeared first on Ana Monro.

Prizorišče in program 2. festivalskega dne ANE DESETNICE 2020 v Ljubljani!

Ana Monro, 2. julij 2020 ― Naslednje tri festivalske dni bo Ana Desetnica 2020 v Ljubljani pripeljala gledališče na dvorišče treh večjih stanovanjskih sosesk. V četrtek, 2. julija, vas od 17.00 vabi(mo) v BS3, stanovanjsko sosesko za Bežigradom, nasproti stadiona Stožice, kjer si boste  lahko na zelenici med Trebinjsko in Puhovo ulico ogledali predstave Izruvani, Stari in drzni ter Oni in kratke ... The post Prizorišče in program 2. festivalskega dne ANE DESETNICE 2020 v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.

ANA DESETNICA 2020 v Ljubljani, 1. del, 1. DAN!

Ana Monro, 2. julij 2020 ― Ana Desetnica 2020 se vsaj v Ljubljani zagotovo ni izneverila svojemu nazivu ”znanilka poletja”, saj so temperature v prestolnici 1. festivalski dan (1.7.) segle do 30 stopinj in čez. Toda prijazno nas je povabila v senčno zavetje na zelenico za bloki na Poljanah, kjer smo izvedli Ano pod oknom, in na Fabianijev most na Ljubljanici, kjer ... The post ANA DESETNICA 2020 v Ljubljani, 1. del, 1. DAN! appeared first on Ana Monro.
Novice: Poletni urnik Tolminskega muzeja

Novice: Poletni urnik Tolminskega muzeja

Tolminski muzej, 2. julij 2020 ― Z julijem je Tolminski muzej prešel na poletni urnik, kar pomeni, da si zbirke in razstave lahko ogledate med tednom od 10. do 18. ure, ob sobotah in nedeljah pa med 14. in 18. uro. V muzeju, za debelimi kamnitimi zidovi Coroninijeve graščine, je tudi v poletni vročini prijetno hladno, razstave v nekdanjih grajskih sobanah pa na ogled ponujajo marsikaj zanimivega. Zato prav lepo vabljeni, da nas obiščete.
Razstava Pomlad 2020

Razstava Pomlad 2020

Knjižnica Postojna, 2. julij 2020 ― Gostimo novo razstavo, ki je nastala na pobudo Jasmine Čelan v času pandemije korone. Neformalna skupina ustvarjalcev se je v času karantene namreč povezala z namenom, dati ustvarjanju krila tudi v tem negotovem in težkem času.

blaanc: Hiša v vinogradu

OUTSIDER, 2. julij 2020 ― Tudi na Portugalskem je gradnja z zbito zemljo ena od tradicionalnih gradbenih tehnik, ki so jo pri družinski hiši v vinogradu uporabili arhitekti iz pisarne blaanc. Hiša se prilagaja okolici, v kateri stoji – to je ravninski vinograd, ki ga stavba s svojo horizontalno, pritlično zasnovo poskuša čim manj vznemirjati. Tloris je zasnovan v treh… The post blaanc: Hiša v vinogradu appeared first on OUTSIDER.

Začenjajo se Piranski glasbeni večeri

Misli, 2. julij 2020 ― Z nastopom violinistke Oksane Pečeny Dolenc, ki jo bo na harfi spremljala Anja Kožuh, se bodo drevi v križnem hodniku minoritskega samostana začeli tradicionalni, 42. Piranski glasbeni večeri. V Avditoriju Portorož napovedujejo skupno štiri vrhunske koncerte komorne glasbe, ki bodo sicer potekali ob upoštevanju navodil NIJZ.
Lealudvik - Safe Haven (2015) Avtorski video

Lealudvik - Safe Haven (2015) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 2. julij 2020 ― Video je del večmedijskega projekta Safe Haven (Varno zatočišče), ki sta ga Lealudvik razstavljalav sklopu Bienala neodvisnih in festivala Sonica (MoTA point) na samostojni razstavi v Bunkerju (Argentinski park) leta 2015. Projekt odraža njun specifični ljubezenski odnos, kar je nasploh značilnost njune skupne umetniške prakse, kičrpa iz podobja ekstremnih seksualnih praks in filmskega žanra slasherskih grozljivk. Video prikazuje avtorico, tokrat v vlogi domine, ki v praznem b...
Lealudvik - Safe Haven II (2015) Avtorski video

Lealudvik - Safe Haven II (2015) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 2. julij 2020 ― Video je del večmedijskega projekta Safe Haven (Varno zatočišče), ki sta ga Lealudvik razstavljalav sklopu Bienala neodvisnih in festivala Sonica (MoTA point) na samostojni razstavi v Bunkerju (Argentinski park) leta 2015. Projekt odraža njun specifični ljubezenski odnos, kar je nasploh značilnost njune skupne umetniške prakse, kičrpa iz podobja ekstremnih seksualnih praks in filmskega žanra slasherskih grozljivk. Posnetki so polni glitchev (digitalnih motenj), ki ustvarjajo z...
Lealudvik - Duality Insanity (2015) Avtorski video

Lealudvik - Duality Insanity (2015) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 2. julij 2020 ― Video je del večmedijskega projekta Safe Haven (Varno zatočišče), ki sta ga Lealudvik razstavljalav sklopu Bienala neodvisnih in festivala Sonica (MoTA point) na samostojni razstavi v Bunkerju (Argentinski park) leta 2015. Projekt odraža njun specifični ljubezenski odnos, kar je nasploh značilnost njune skupne umetniške prakse, kičrpa iz podobja ekstremnih seksualnih praks in filmskega žanra slasherskih grozljivk. Video je sestavljen iz neskončne zanke. Poigrava se z zakrito...
Vesoljska obleka iz filma 2001: Vesoljska odiseja gre na dražbo

Vesoljska obleka iz filma 2001: Vesoljska odiseja gre na dražbo

Misli, 2. julij 2020 ― Na Beverly Hillsu bo 17. in 18. julija potekala dražba predmetov, povezanih z vesoljem. Med drugim bodo na dražbi ponudili vesoljsko obleko, ki naj bi jo v filmu 2001: Vesoljska odiseja v režiji Stanleyja Kubricka nosil Dr. David Bowman. Pričakujejo, da bo prodana za od 200.000 do 300.000 dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

2. julija 1920 je umrl Mihael Vošnjak, gospodarstvenik, bančnik in politik

Kamra.si, 2. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. julija 1920 je v Glionu pri Territetu (Švica) umrl Mihael Vošnjak, gospodarstvenik, bančnik in politik. Rodil se je 18. septembra 1837 v Šoštanju. Rodil se je v usnjarski družini, ki je dala nekaj pomembnih ljudi (starejši brat Josip je bil znan slovenski politik), v Šoštanju. Šolal se je najprej v domačem kraju, od tretjega razreda normalke pa v Celju. Realko je zaključil v Gradcu, študij politehnike pa na Dunaju. Tam se je veliko družil z bratom Josipom ter Benjaminom in Gustavom Ipavcem, ki sta v tem času študirala medicino. Čeprav se mu je zaradi uspešnega študija odpirala univerzitetna kariera, ga je bolj navduševalo praktično delo – predvsem ga je pritegnila takrat izredno aktualna gradnja železnic. Kot železniški inženir je delal nekaj časa po različnih krajih monarhije in bil celo načelnik velike železniške postaje v Zagrebu, nato pa so ga iz političnih razlogov premestili na Dunaj. Tam je dobil nalogo, da prouči komercialne možnosti za progo Celje – Dravograd, vendar se je zaradi slabega zdravja že leta 1879 upokojil in se za stalno naselil v Celju. Za zgodaj upokojenega inženirja se je začelo novo – gospodarsko politično obdobje.
Uspešne mednarodne poti režiserjev Matjaža Ivanišina, Gregorja Božiča in Urške Djukić

Uspešne mednarodne poti režiserjev Matjaža Ivanišina, Gregorja Božiča in Urške Djukić

BSF, 2. julij 2020 ― Tri leta po odmevni premieri na festivalu FID Marseille, kjer je bil nagrajen z nagrado »Georges De Beauregard«, eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad tega prestižnega festivala, ki se posebej posveča zahtevnejšim avtorskim formatom, je dokumentarni film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina doživel redno distribucijo v Franciji. Zaradi pandemije je francoski distributer filma Shellac predhodno načrtovano kinematografsko distribucijo prestavil na splet, ne glede na to pa je bil izid filma v Franciji zelo odmeven. O filmu so z izrazito pozitivnimi kritiškimi zapisi poročali domala vsi glavni francoski mediji, med njimi dnevnika Le Monde in Libération, v junijski številki francoske filmske revije Cahiers du Cinéma pa je bila o filmu objavljena poglobljena recenzija.
še novic