POGOVOR Z VERONIKO (STRITAR) ŠOSTER: »TE ZVEZDE SO MRTVE ZA VESOLJE, A NISO MRTVE ZA MOJE OKO«

POGOVOR Z VERONIKO (STRITAR) ŠOSTER: »TE ZVEZDE SO MRTVE ZA VESOLJE, A NISO MRTVE ZA MOJE OKO«

Revija Primus, 23. julij 2020 ― Piše: Sara Špelec   Svet lucidne mlade kritičarke in komparativistke Veronike Šoster se že nekaj let vrti okrog drugih, ki jih na varni razdalji bližine ovekovečuje v naših najpomembnejših medijih. Na doktorskem študiju preučuje in prevaja slovaško poezijo, piše pa tudi že večkrat opaženo avtorsko poezijo, za katero ji na številnih literarnih popotovanjih zmanjkuje časa. ...
Arsana 2020: Stoodstotno slovenski nastopi in omejena prizorišča

Arsana 2020: Stoodstotno slovenski nastopi in omejena prizorišča

Štajerski tednik, 23. julij 2020 ― Z dogajanjem na Mitrovem vrtu hotela Mitra se bo nocoj začel 12. glasbeni festival Arsana 2020, ki bo v celoti gostil domače glasbenike oz. izvajalce. Le-ti se tako kot občinstvo že veselijo nastopov v najstarejšem slovenskem mestu, ki jih je vedno prijazno sprejelo. Z glasbenimi dogodki in spremljevalnim programom (poletna glasbena šola) in otroškim festivalom bo Društvo za glasbeno umetnost Arsana s soorganizatorji tudi letos poskrbelo za glasbeno eksplozijo v mestu do 30. julija. Z delom dogajanja pa bo 1. avgusta gostovalo še v Ormožu.
Nihče ni rekel, da moramo imeti radi kratke filme

Nihče ni rekel, da moramo imeti radi kratke filme

Koridor, 23. julij 2020 ― Kratek pregled kratkovidnega odnosa Slovencev do domačih kratkometražnih filmov, njihovim uspehom navkljub. Zaokroženo s kratkim intervjujem z režiserjem filma, ki je postavil nov mejnik na tem področju. The post Nihče ni rekel, da moramo imeti radi kratke filme appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Nosljive interaktivne mravlje na PIFcampu!

Nosljive interaktivne mravlje na PIFcampu!

PIFcamp, 23. julij 2020 ― Pridruži se PIFdelavnici na daljavo (https://zoom.us/j/96953379653) in oblikuj svoje nosljivo mravljišče!! O projektu Čeprav so mravlje po svoji številčnosti na svetu prevladujoče živali, njihove vseprisotne mreže človeku pogosto ostanejo neopažene. Projekt MYRMECORPORA raziskuje življenje mravelj na način, da se z njimi intimno poveže preko izdelovanje mravljišč, ki jih lahko nosimo na svojem telesu ter vzpostavlja … Preberi več o Nosljive interaktivne mravlje na PIFcampu! The post Nosljive interaktivne mravlje na PIFcampu! appeared first on PIFcamp.

Odziv ob pozivu k umiku ali spremembi besedila ob ogledu predstave Psiho v okviru kampanje Mi smo #odprti za kulturo

Ministrstvo za kulturo, 23. julij 2020 ― Obveščamo vas, da smo s spletne strani Ministrstva za kulturo in facebook profila ministrstva umaknili besedilo, naslovljeno Kampanja Mi smo #odprti za kulturo, v katerem je državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc pohvalila predstavo Psiho režiserja Jaše Kocelija, ki si jo je na povabilo pobudnikov kampanje ogledala v sklopu širše kampanje Mi smo #odprti za kulturo.

Dolgo skrit zaklad – 150 let dolga pot do objave Križnikovih pravljic

Kamnik.info, 23. julij 2020 ― Pravkar je izšla knjiga Križnikovih pravljic z naslovom Sveti Coprijan. S to knjigo smo po stopetdesetih letih sodelavci Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, kjer se je Križnikovo gradivo hranilo, zdaj vendarle uspeli izdati bogato pripovedno gradivo. Gašper Križnik je kot preprost ambiciozen čevljar in trgovec zbiral folklorno izročilo v ... Prispevek Dolgo skrit zaklad – 150 let dolga pot do objave Križnikovih pravljic je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Mesta mestom: Umetniška četrt v Celju

Mesta mestom: Umetniška četrt v Celju

Inštitut za politike prostora, 23. julij 2020 ― V zadnjih desetletjih so tudi v Sloveniji v porastu umetniške iniciative, ki pogosto naseljujejo zapuščene in degradirane prostore. Te ne le ponovno odpirajo prostore skupnosti, temveč pomagajo tudi oblikovati organizacijske in socialne strukture, ki prej na območju niso bile prisotne. Redkejši so primeri, kjer pobuda za oživitev praznih in degradiranih prostorov s kreativnimi vsebinami pride... The post Mesta mestom: Umetniška četrt v Celju appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Tatiana Kocmur | Liza Šimenc – MARY JANE

Tatiana Kocmur | Liza Šimenc – MARY JANE

Cirkulacija 2, 23. julij 2020 ― V sredo, 29. julija 2020 ob 21.00 vabljeni v Cirkulacijo 2 | podhod Ajdovščina na ekstatični performens / družbeni komentar telesa in giba. Tatiana Kocmur in Liza Šimenc – MARY JANE Perfomans je živa skulptura, ki se postopoma razkraja. Nasičeni kostumi poudarjajo telo – obdano z vsemi družbenimi normativi o idealnem izgledu – objektivizacija telesa kodificiranega kot vir užitka na način voajerizma, fetišizma, idealizacije in identifikacije. Mary Jane Predstavlja sobivanje dveh teles. P...

Wallmakers: Shikhara

OUTSIDER, 23. julij 2020 ― Hiša na vrhu gozdnatega hriba v indijski zvezni državi Kerala je zgrajena iz zemlje in nosi ime Shikhara – Vrh. Investitor je velik ljubitelj potovanj, od nekdaj pa ga je privlačila tudi Himalaja. Odločitev za gradnjo odmaknjenega bivališča vrh hriba mu je bila tako pisana na kožo. Lokacija je orientirana proti zahodu, in arhitekti so… The post Wallmakers: Shikhara appeared first on OUTSIDER.
»Njena jutranja halja je bleu de ciel*, barve neba, kamor nič več ne poletita.«

»Njena jutranja halja je bleu de ciel*, barve neba, kamor nič več ne poletita.«

Airbeletrina, 23. julij 2020 ― Bookerjev nagrajenec Julian Barnes je knjigo Lege življenja, ki je po izboru časopisa Guardian uvrščena med sto najboljših knjig 21. stoletja, kritiki pa so zanjo zapisali, da potrjuje Barnesovo »čarodejstvo«, spisal več let po smrti soproge Pat Kavangh (2008), tudi literarne zastopnice, s katero sta skupaj preživela trideset let. Tega se ni lotil v dnevniško beletrističnem slogu, temveč v žanrsko raznolikem literarnem delu, razdeljenem na tri poglavja.

PRIJAVE na ŠUGLO sprejemamo še mesec dni!

Ana Monro, 23. julij 2020 ― Mlade ustvarjalce z različnimi umetniškimi interesi in izkušnjami, ki bi se radi naučili osnov nastopanja (v javnem prostoru), razširili svoja performativna znanja, ali pa uporabili elemente gledališča v kulturno-izobraževalne namene, vabimo k vpisu na ŠUGLO, Šolo sodobnih in performativnih umetnosti, ki od leta 2007 deluje pod našim okriljem. Na njej izvajamo 4-stopenjski program neformalnega izobraževanja ... The post PRIJAVE na ŠUGLO sprejemamo še mesec dni! appeared first on Ana Monro.

POSEBNO OBVESTILO!

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 23. julij 2020 ― Spoštovani obiskovalci Ptujskega gradu, obveščamo vas, da se kruši grajsko obzidje med zahodnim in južnim pravokotnim stolpom. Dostop na grad z Muzejskega trga (Sončni park pri nekdanjem dominikanskem samostanu) bomo zaradi nevarnosti zaprli. Dostop na grad je trenutno mogoč po severni asfaltirani poti s parkirišča pod gradom in po južni poti iz starega mestnega jedra […]
1976 Cerknica — Nova Iverka

1976 Cerknica — Nova Iverka

Stare slike (Cerknica), 23. julij 2020 ― Fotografija neznanega fotografa prikazuje slavje ob odprtju nove Brestove tovarne ivernih plošč Iverka. Tovarna je zrasla na novi industrijski zoni v Podskrajniku. Zgradili so 12.000 kvadratnih metrov pokritih površin, skupaj z odprtim skladiščem za surovine pa je zavzemala površino 22.000 kvadratnih metrov. Tovarna je bila zgrajena v 21 mesecih. V njej je bilo v začetku […]
Shakespearova rojstna hiša zopet odpira vrata

Shakespearova rojstna hiša zopet odpira vrata

Misli, 23. julij 2020 ― Shakespearovo rojstno hišo v mestu Stratford-upon-Avon bodo ponovno odprli za obiskovalce. Kot so sporočili s sklada Shakespeare Birthplace Trust, ki je zadolžen za pet domov, povezanih s svetovno znanim dramatikom, se bo 1. avgusta odprl le eden od njih in to zaradi milijon evrov vredne denarne podpore, piše britanski BBC.

Na težko pričakovani Nolanov film Tenet bo treba še počakati

Misli, 23. julij 2020 ― Triler Tenet, ki velja za enega najbolj ambicioznih projektov režiserja Christopherja Nolana, se znova izmika datumu uradne objave. Poznavalci filmske industrije so upali, da bo film rešilna bilka za od koronavirusa oslabljeno hollywoodsko produkcijo, vendar po preloženem datumu filma, ki bi moral v kina priti sredi avgusta, temu ne bo tako.
Nabriti zveni Komba C

Nabriti zveni Komba C

Odzven, 23. julij 2020 ― Kombo C združuje tretjo generacijo učencev šole Zlatka Kaučiča, ki je v zadnjih letih postala tudi pomembno sidrišče lokalnega dogajanja z vse širšim dometom. Tokrat so se predstavili na odru Gale hale v Ljubljani.
še novic