BREZ MASKE Z JANKOM PETROVCEM

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 31. julij 2020 ― Vsi poznamo legendarni rek »Vse poti vodijo v Rim«. Izraz izvira iz časa Rimskega cesarstva, ko so zgradili več kot 400 poti v skupni dolžini več kot 70 tisoč kilometrov, ki so povezovale oddaljene kraje z Rimom. S tem pregovorom običajno izrazimo prepričanje, da lahko zastavljen cilj dosežemo na različne načine, po različnih poteh. Dobesedno pa je pot vodila v Rim gosta Medobčinske splošne knjižnice Žalec Janka Petrovca, dopisnika RTV Slovenija iz Rima. Z njim se je v petek, 31. julija 2020, v Občinski knjižnici Prebold pogovarjala Jolanda Železnik, direktorica ...
Stroj za izboljšanje sveta | weltverbesserungmaschine

Stroj za izboljšanje sveta | weltverbesserungmaschine

Cirkulacija 2, 31. julij 2020 ― Prvi iz serije “Stroj za izboljšanje sveta” je potekal od 4. do 6. avgusta 2020 /s poudarkom na koncertnem performensu v torek, 4. avgusta/ v | pri galeriji Alkatraz /Metelkova Mesto/ in dodatna dneva videomilozvočne instalacijske situacije v notranjosti galerije Alkatraz. Cirkulacija 2 /v razširjeni obliki/ – Uvod v Stroj za izboljšanje sveta Boštjan Leskovšek, Ryuzo Fukuhara, Stefan Doepner, Milan Kristl, Borut Savski torek 4. avgusta 2020 ob 21.00: Koncertni performens pred Alkat...
Kettejeva poezija v sodobni glasbeni preobleki

Kettejeva poezija v sodobni glasbeni preobleki

Notranjsko primorske novice » Kultura, 31. julij 2020 ― Prem, Ilirska Bistrica – Na gradu Prem sta 25. julija violinist in pevec Zdravko Pleše ter pianistka Snježana Pleše Žagar obiskovalce koncerta Kette nas povezuje navdušila s krstno izvedbo šestih novih uglasbenih Kettejevih pesmi. Pleše je do zdaj sicer uglasbil že 25 pesmi tega velikana slovenske moderne in jih bo še nekaj. 28. avgusta bosta glasbenika Kettejevo poezijo v glasbi predstavila še pivškemu občinstvu v Kavarni Pivka. Kette nas povezuje, projekt, koncert – grad Prem, 25. julij 2020 Foto: Kette nas povezuje Celovečerni koncert je na grad Prem privabil ljubitelje Kettejeve poezije, ki jo je uglasbil Zdravko Pleše, pobudnik in vodja projekta Kette nas povezuje. Prvič so lahko prisluhnili šestim novim pesmim, to so Romanca, Na trgu, Slovenka vzor, Ah, zapojte, Staro srečo zopet si mi dala in 2. sonet iz venčka sonetov Izprehod. »Sonet iz venčka Izprehod sem poimenoval kar Bistrica reka, ker se začenja s temi besedami in je posvečen reki Bistrici,« je pojasnil Pleše. Poslušalci, ki so napolnili grajsko ozemlje, kolikor je to dopuščala varnostna razdalja, po koncu koncerta niso skrivali navdušenja. »Veseli me, da so je publika začutila moje sporočilo, moj pristop h Kettejevim pesmim. Kot skladatelj sem sledil besedilu, ki sem ga začutil na svojstven način. Občinstvo je to videlo, prepoznalo je iskrenost in toplino. Povedali so mi, da sta se besedilo in glasba zlila v eno,« je Pleše dejal po zaključku koncerta. Izjemni violinist se je tokrat prvič preizkusil kot pevec na celovečernem koncertu, kar mu je predstavljalo še poseben izziv. »Odpiram novo področje v svojem življenju, kar sem ki sem že dolgo želel. Vidim, da so me ljudje sprejeli kot pevca pa tudi komika – čeprav sem ta koncert vodil v bolj resnih tonih, so od mene pričakovali kakšen komičen vložek. Komika Zdravka niso spustili z odra, dokler niso dobili, kar so želeli,« se nasmeje. Sicer običajno nekoliko zadržana bistriška publika je nastopajoča nagradila z gromozanskim aplavzom,
Cerknica: V galeriji Krpan na ogled dela Karmen Križančič

Cerknica: V galeriji Krpan na ogled dela Karmen Križančič

Notranjsko primorske novice » Kultura, 31. julij 2020 ― V Krpanovi prodajni galeriji na prostem, bomo avgustovske sobote posvetili  enodnevnim predstavitvami umetnikov in ustvarjalcev, ki svoj navdih črpajo v deželi okoli Cerkniškega jezera. To soboto, 1. avgusta, bomo poleg bogatega prodajnega programa na ogled postavili dela akademske slikarke Karmen Križančič. Galerija Krpan razstava akad.slikarke Karmen Križančič, Foto arhiv galerija Krpan Pod umetniškim imenom Kalma so v teh čudnih in negotovih časih nastala likovna dela, ki skozi svojo intenzivno barvitost odražajo veselje do življenja ter domišljijska potovanja v posameznikove energijske svetove.  Natančna strukturna interpretacija predmetnosti ter premišljena barvna razmerja odražajo slikarkino poglobljeno razumevanje  blagodejnega vpliva umetnosti na človeka. Svoj pogled na lastno ustvarjanje opiše z besedami:  “Moje slike so odraz mojih misli in čutenj. Proces spominjanja v proces sproščanja v popolno ljubezen univerzalnega. Tu ni nič določljivega. Slikarstvo govori molče, če ga želiš občutiti, moraš utihniti, prisluhniti in se prepustiti.” Vabljeni, da galerijo  obiščete to soboto med 10.00 in 15.00 uro, saj boste lahko akademsko slikarko Karmen Križančič – Kalmo tudi osebno spoznali in spregovorili o slikarkinem pogledu na umetnost. Uredništvo Notranjsko-primorskih novic

Kovač

Vrabec Anarhist, 31. julij 2020 ― 'Kakšni bebci!' si med sabo šepetajo, kuhajo zakone, lončke že ravnajo, polne rožnatih odlokov in tabletij, z veseljem davke nam pričnejo šteti, ko smo blizu, zgrabijo za nos se svoj. – Predstavnikom tem našim, dragim, mi smo gnoj! The post Kovač appeared first on Vrabec Anarhist.

Ema Kugler: Intervju z vampirko

OUTSIDER, 31. julij 2020 ― Z umetnico Emo Kugler sta se pogovarjala prijatelja arhitekta Natalija Zanoški in Darko Plevnik Portret: Klemen Dvornik Večer pred intervjujem pri prijateljih na balkonu kadimo cigarete. Iz železniških delavnic na drugi strani tirov na ves glas odmeva opera. Prijatelji se že nekaj let sprašujejo, kdo želi z glasbo preglasiti mimo brzeče vlakovne kompozicije. Skozi smeh… The post Ema Kugler: Intervju z vampirko appeared first on OUTSIDER.
Znani so nominiranci za 24. večernico

Znani so nominiranci za 24. večernico

Misli, 31. julij 2020 ― Žirija pod vodstvom Igorja Sakside je izbrala pet za večernico nominiranih del. Podpisujejo jih Igor Karlovšek, Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman Roza, Vinko Möderndorfer in Peter Svetina. Nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo preteklega leta bo časnik Večer podelil septembra predvidoma v Murski Soboti.
Iz moje poslušalnice: Jaka Jarc

Iz moje poslušalnice: Jaka Jarc

SIGIC - Novice, 31. julij 2020 ― Današnji izbor prispeva po profesiji zgodovinar z magisterijem iz srednjeveške zgodovine in literature ter doktoratom iz anglosaške literarne zgodovine, raziskovalec, sicer pa tudi prevajalec, lektor, sinhronizator, organizator in po duši pravi glasbenik, Jaka Jarc.

The Lord of the Rings trilogija (2001-2003)

Deseta umetnost, 31. julij 2020 ― The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) Filmska adaptacija epske fantazijske trilogije kot je The Lord of the Rings avtorja J.R.R. Tolkiena je pošastno težko delo za še tako iznajdljivega predstavnika sedme umetnosti, zato ni presenetljivo, da so bili oboževalci knjig izredno skeptični in pripravljeni, da jih bo režiser in soscenarist […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mission: Impossible - Fallout (2018)  [Pozor, hud prizor] - Inside Llewyn Davis (2013)  Vinyan (2008)  Mom and Dad (2017)  [Pozor, hud prizor] - Saving Private Ryan (1998) Copyright © Deseta umetnost [The Lord of the Rings trilogija (2001-2003)], All Right Reserved. 2020.
V evropski kinematografiji manj kot četrtina režiserk

V evropski kinematografiji manj kot četrtina režiserk

Misli, 31. julij 2020 ― Pri evropskih celovečernih filmih število režiserk še vedno ostaja nizko. Po oceni Evropskega avdiovizualnega observatorija je njihov delež med letoma 2015 in 2018 znašal le 22 odstotkov. Razmerje je nekoliko boljše pri scenaristiki, kjer je pri filmih delež žensk znašal 25 in pri serijah 34 odstotkov.

31. julija 2012 je v Celju umrl Matej Rode, slovenski slavist, rusist, bolgarist in prevajalec

Kamra.si, 31. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. julija 2012 je v Celju umrl Matej Rode, slovenski slavist, rusist, bolgarist in prevajalec. Rodil se je 6. junija 1930 v vasi Meljine (Kraljevina Jugoslavija, sedaj Črna gora).  Matej Rode se je rodil materi Rozaliji Rode (rojeni Baloh) in očetu Mateju Rodetu v kraju Meljine v Boki Kotorski. Njegov oče je bil mornariški intendant in zato se je družina pogosto selila. Del časa je preživel tudi pri sorodnikih v Tuhinjski dolini in v okolici Kamnika. Začetek 2. svetovne vojne je družina pričakala v Zemunu, kjer je obiskoval osnovno šolo. Leta 1942 mu je umrl oče, mati pa je Mateja in njegovega leto mlajšega brata Božidarja dala v internat. Nižjo gimnazijo je končal v Zagrebu in višjo gimnazijo v Ljubljani, kjer se je 1950 vpisal na študij slavistike na Filozofski fakulteti. Med študijem je prijateljeval s skupino, iz katere so izšli pomembni pesniki Ivan Minatti, Tone Pavček in Ciril Zlobec. Kot profesor slovenščine in ruščine je nato služboval v Celju, večino časa na celjski gimnaziji in kasneje na celjski Srednji zdravstveni šoli. Leta 1976 je za nekaj let prevzel funkcijo predsednika Slavističnega društva Celje. Bil je tudi predavatelj ruskega jezika na Visoki komercialni šoli in Pedagoški akademiji v Mariboru ter sodni tolmač za ruski in bolgarski jezik. Ves čas je prevajal, zlasti iz ruščine, bolgarščine in srbohrvaščine, ter pisal o teoriji prevajanja. Poročen je bil s Franko Rode (rojeno Negri) in imel dva sinova.
Plavajoči Grad

Plavajoči Grad

SIGIC - Novice, 31. julij 2020 ― V soboto, 1. in nedeljo, 2. avgusta 2020 od 16. ure do večera, se bosta na gradu Snežnik odvila dva ločena in raznolika omnibusa, ki bosta združevala lutkovne predstave, koncerte etno in etno-fusion glasbe, uličnih intervencij, plesa, multimedialnih dogodkov in performensa.
Slovenski kratki film Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana v tekmovalnem programu na festivalu v Motovunu

Slovenski kratki film Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana v tekmovalnem programu na festivalu v Motovunu

BSF, 31. julij 2020 ― V tekmovalni program kratkih filmov se je uvrstil tudi slovenski kratki film Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana. V glavnih vlogah nastopata Žigan Krajnčan in Matej Puc. Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Bolj ko se trudi, bolj se zdi oče hladen in nedostopen. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Bo zbral dovolj moči, da bo še pred potopom spregledal resnico?
še novic