Odprti studio za ustvarjalce // “Nagib k procesu”

Nagib na oder, 1. september 2020 ― SEPTEMBER je …  in Nagib v letu 2020 beleži 15. obletnico obstoja. Praznovanje smo prepletli s koncepiranjem novih programskih sklopov… >> Odprti studio za ustvarjalce >> >> “Nagib k procesu”         Društvo Nagib se v letošnjem letu, ob dekadi in pol delovanja, obrača k ustvarjalnim procesom skozi prestrukturiran programski … Continued

ODZIV NA SPOROČILO ZA JAVNOST V ZVEZI Z REBALANSOM PRORAČUNA IN KRČENJEM SREDSTEV, NAMENJENIH ZA KULTURO, ki ga je lansiralo Ministrstvo za kulturo

Javna agencija za knjigo, 1. september 2020 ― O rebalansu in vplivu rebalansa na proračun JAK s strani ustanovitelja še nismo uradno obveščeni. Glede na podane izjave o kohezijskih operacijah v obvestilu za medije pa pojasnjujemo naslednje in zavračamo diskvalifikacijski način komuniciranja Ministrstva za kulturo, pri čemer gre za načrtno šikaniranje direktorice in izčrpavanje JAK, ki traja že več mesecev: Potrditev operacije in podpis pogodbe šele omogočata črpanje sredstev, in do izdaje odločitve o podpori oz. podpisa pogodb še ni prišlo, zato se sredstva prenašajo. Pri dejavnostih, ki vodijo do potrditve operacij, je glavni t. i. posredniški organ - to je Ministrstvo za kulturo (MK); torej dokumentacijo za SVRK (ki kot "organ upravljanja" vse operacije potrjuje) pripravljata JAK kot neposredni upravičenec IN MK kot posredniški organ. Ker ima MK ta status, ima tudi Službo za kohezijsko politiko, ki ima vsaj 7 zaposlenih (vodja Irena Marš), ta služba pa se financira s sredstvi kohezijske osi, ki je namenjena tehnični podpori izvajanja kohezijske politike, ali po domače - ta služba naj bi nudila podporo in pomoč pri pripravi in potrjevanju operacij s področja kulture in naj bi imela tudi ustrezna znanja za to. Vodja neposredne potrditve operacije je torej na MK, ne na JAK. Upravičenec (JAK) brez posredniškega organa (MK) ne vlaga dokumentacije na SVRK in ne vodi neposrednih pogovorov s SVRK. Dokumentacija je že več kot dve leti v konstantnem usklajevanju in v nobenem trenutku delo na teh projektih ni mirovalo, popolnoma vsak korak je pisno dokumentiran in se časovnici da slediti*, pri čemer se povratne pripombe SVRK vsakič znova dotikajo tudi dela dokumentacije, ki jo je dolžno pripraviti MK. Navodila in usmeritve, ki so v vsem tem obdobju prihajala do nas, so bila pogosto napačna, zavajajoča ali pa jih ni bilo, sestanki pa so večkrat potekali le med MK in SVRK, brez vključenosti JAK. Pri tem poudarjamo še, da si je JAK pri pripravi obeh projektnih dokumentacij (Slovenija, osrednja gostja mednarodnega knjižn

Ministrstvo za kulturo: V rebalansu ne gre za tako obsežno krčenje, ampak za prenos kohezijskih sredstev

SiGledal Novice, 1. september 2020 ― Informacijo o nižanju osem milijonov evrov proračuna ministrstva za kulturo, kar je v predlaganem rebalansu proračuna za letošnje leto predvidela vlada, je, kot poudarjajo na ministrstvu, treba brati vsebinsko. Po njihovih pojasnilih v resnici ne gre za tako obsežno krčenje, ampak za prenos kohezijskih sredstev v naslednji dve proračunski leti.

OBVESTILO – ODPRTA ČITALNICA

Knjižnica Postojna, 1. september 2020 ― Z novim šolskim letom, 2. septembra, spet odpiramo našo čitalnico. V skladu z ukrepi NIJZ za preprečitev širjenja korona virusa bo naše poslovanje sicer nekoliko spremenjeno in omejeno, zato čitalnico obiskovalci lahko uporabljajo le v študijske namene, do nadaljnjega pa še vedno ni mogoča uporaba računalnikov. Listanje revij v čitalnici ni mogoče, omogočamo pa izposojo časopisov in revij na dom izključno s člansko izkaznico. Po vsaki uporabi bo gradivo v predpisani karanteni.

Že triindvajsetič – hvala!

Kunigunda, 1. september 2020 ― Velenje, 1. 9. 2020 Že triindvajsetič - hvala! Prst na srce - nismo si upali napovedati, kako bo v resnici izpadla letošnja Covidgunda, kako jo bomo ob vseh ukrepih in priporočilih sploh izvedli. Vedeli pa smo, da mora priti v mesto, da more pripeljati drugačnost, svežino, še nevideno in neslišano. Čeprav The post Že triindvajsetič – hvala! appeared first on Kunigunda.
»Končno nam ni treba biti ves čas na trnih, od kod bo pridrvel avto ali motor«

»Končno nam ni treba biti ves čas na trnih, od kod bo pridrvel avto ali motor«

Inštitut za politike prostora, 1. september 2020 ― Prva Odprta ulica je za nami! Zadnjo avgustovsko soboto se je na škofjeloški Šolski ulici odvil prvi del nadvse zanimive zgodbe, ki jo v sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora ambiciozno piše občina Škofja Loka. V okviru pilotne iniciative Odprta ulica se je namreč začel dober mesec dni trajajoči projekt odpiranja Šolske ulice... The post »Končno nam ni treba biti ves čas na trnih, od kod bo pridrvel avto ali motor« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
KUNI INTERVJU: Bratři, Čao Portorož, Nebulatovich

KUNI INTERVJU: Bratři, Čao Portorož, Nebulatovich

Kunigunda, 1. september 2020 ― Velenje, 1. 9. 2020 KUNI INTERVJU: Bratři, Čao Šortorož, Nebulatovich BRATŘI ...sta nova obraza na Češki elektronski glasbeni sceni. Dvojčka Jiří in Ondřej sta zasnovala glasbeni projekt s profesionalnim bobnanjem, modularnimi sintisajzerji in eksperimentalno elektroniko, ki je kombinacija catchy electronic dancea, tehchna in ambienta. Udarci na bobne v kombinaciji z vintage The post KUNI INTERVJU: Bratři, Čao Portorož, Nebulatovich appeared first on Kunigunda.

Tina Rugelj: Pripovedi Jadrana

OUTSIDER, 1. september 2020 ― Slovenska oblikovalka in arhitektka Tina Rugelj, ki jo dobro poznamo po seriji vrtnega pohištva Concrete garden, predstavlja novo pohištveno kolekcijo: ta je posvečena skrivnostim morja in življenju ob Jadranu, ki ustvarjalko neprestano navdihuje. »Kolekcijo Pripovedi Jadrana, ki bi morala biti predstavljena na letošnjem pohištvenem sejmu v Milanu (med 21. in 26. aprilom 2020), na kurirani… The post Tina Rugelj: Pripovedi Jadrana appeared first on OUTSIDER.
Gozdni požar v Grčiji prizanesel pomembnemu arheološkemu najdišču Mikene

Gozdni požar v Grčiji prizanesel pomembnemu arheološkemu najdišču Mikene

Misli, 1. september 2020 ― Grški gasilci so zajezili gozdni požar na podeželju in hkrati pred veliko škodo rešili enega najbolj pomembnih grških arheoloških najdišč v bližini - Mikene, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek sporočili uradniki. Požar je izbruhnil v nedeljo opoldne blizu ruševin najdišča, enega od središč starodavne grške civilizacije.
Filmski večer od blizu na daljavo: JEBIGA

Filmski večer od blizu na daljavo: JEBIGA

Društvo slovenskih režiserjev, 1. september 2020 ― Podpisovanje plakata ob dvajsetletnici filma JEBIGA (scenarist in režiser Miha Hočevar, Dvorana slovenskega filma, Kolosej, februar 2020) V četrtek, 3. septembra, vas ob 21.00 vabimo na youtube kanal DSR, kjer bomo v živo komentirali predvajanje slovenskega filma Jebiga (2000, 90 min.) režiserja in scenarista Mihe Hočevarja. Pogovor bo usmerjal režiser Boris Petkovič, Mihi Hočevarju pa […]
NOVA SEZONA S PRIPOROČILI NIJZ

NOVA SEZONA S PRIPOROČILI NIJZ

Hiša otrok in umetnosti, 1. september 2020 ― Pri izvajanju predstav upoštevamo vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Predstave za izven izvajamo normalno z nekaterimi posebnimi ukrepi. Zaradi omejenega števila vstopnic so rezervacije za vse dogodke, tudi brezplačne, obvezne. Maske so obvezne v vseh zaprtih prostorih, tako za odrasle kot otroke, starejše od 5 let. Prosimo, da na predstave prihajate zdravi in vsaj […]

Pregledna razstava o Francetu Bevku

Kamra.si, 1. september 2020 ― Lepo vabljeni na v Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica na odprtje in ogled razstave V preseku, V tvoj spomin je moje ime: Pregledna razstava o življenju in delu Franceta Bevka ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti. Odprtje bo v četrtek, 3. septembra 2020, ob 17. uri. Razstavo bo predstavila direktorica knjižnice Irena Škvarč. Na klavirju bo nastopil Blaž Pahor. Ogledate si jo lahko od 3. septembra do 31. decembra 2020 v razstavnih prostorih knjižnice.

Fakulteta za dizajn, 1. september 2020 ― V Regionalnem centru kreativne ekonomije (RCKE) so v okviru EU projekta COCO4CCI, objavili vabilo na spletno predavanje Dober dan, prihodnosti!, na katerem bo uvod v metode, orodja in izbrane primere odličnih aktualnih in preteklih praks, ki so znale pogledati v prihodnost in soustvarile sedanjost, v kateri živimo, predstavil priznani ameriški predavatelj in futurist Phil Balagtas. […] The post appeared first on Fakulteta za dizajn.

Sporočilo za javnost v zvezi z rebalansom proračuna in krčenjem sredstev, namenjenih za kulturo

Ministrstvo za kulturo, 1. september 2020 ― V zadnjih dneh so se v medijih pojavile zavajajoče informacije o rebalansu proračuna, ki naj bi Ministrstvu za kulturo vzel 8 milijonov evrov, od tega 1,5 milijona evrov založništvu. Ker so mediji informacije različnih družbenih deležnikov nepreverjene objavljali, preden smo na ministrstvu utegnili odgovoriti (Slovenska tiskovna agencija celo tako, da so vprašanje poslali ob 16.09 popoldne, ob 15.53 pa je članek bil že objavljen), smo prisiljeni na zavajanja odgovoriti.
1934 Markovec – Karel Žagar

1934 Markovec – Karel Žagar

Stare slike (Cerknica), 1. september 2020 ― Karel Žagar – Line se je rodil 2. decembra 1914. Končal je humanistično gimnazijo na Dunaju. S političnim udejstvo­vanjem je začel leta 1932 kot študent na državni trgovski akademiji v Ljubljani. Postal je mecen in nikomur ni odrekel finančne pomoči. Stalne pomoči je bila deležna “Ekonomska enota”, ki je izdajala marksistično literaturo. Pomagal je še […]

1939 – Začetek II. svetovne vojne

Zgodovina na dlani, 1. september 2020 ― Prvega septembra 1939 je nemška vojska napadla Poljsko. Nekaj dni kasneje sta Francija in Velika Britanija napovedale vojno Nemčiji in začela se je II. svetovna vojna. Več pa si lahko preberete v našem članku 80 let od začetka II. svetovne vojne. Preberi The post 1939 – Začetek II. svetovne vojne appeared first on Zgodovina na dlani.
Jasmina Cibic tokrat o političnem obdarovanju s kulturo

Jasmina Cibic tokrat o političnem obdarovanju s kulturo

Misli, 1. september 2020 ― V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bo drevi med 20. in 22. uro prvi ogled nove razstave mednarodno uveljavljene umetnice Jasmine Cibic. Tokrat se je v projektu z naslovom Fundus prizadevanja posvetila političnemu obdarovanju s kulturo in vlogi tovrstnih darov v nacionalnih in političnih strukturah v času evropske krize v 20. stoletju.
Slovenska kinoteka v novo sezono s poklonom Morriconeju

Slovenska kinoteka v novo sezono s poklonom Morriconeju

Misli, 1. september 2020 ― V Slovenski kinoteki v novo sezono vstopajo z nocojšnjo projekcijo filma Sergia Leoneja Bilo je nekoč na Divjem zahodu, s katero se poklanjajo letos preminulemu skladatelju Enniu Morriconeju. Za september so pripravili retrospektivo Royja Anderssona, med drugim pa napovedujejo razstavo in retrospektivo ob 100-letnici rojstva Federica Fellinija.
Na festivalu v Benetkah svetovna premiera filma s slovensko udeležbo

Na festivalu v Benetkah svetovna premiera filma s slovensko udeležbo

Misli, 1. september 2020 ― Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah bo program Obzorja odprl celovečerni igrani film Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua, v katerem je udeležena tudi Slovenija. Film tekmuje za leva prihodnosti, ki je podeljen najboljšemu prvencu iz vseh programov festivala, in za ostale nagrade iz programa Obzorja.
Začenja se 9. festival DOKUDOC

Začenja se 9. festival DOKUDOC

BSF, 1. september 2020 ― Dokudoc za svojo 9. obletnico vabi v Maribor na tri festivalske dni, polne zgodb, vrednih spoznanja! Med 4. in 6. septembrom 2020 bodo festivalske projekcije slovenskih dokumentarnih filmov zaradi prenove Sodnega stolpa tokrat predvajali v Vetrinjskem dvoru. Letos ob slovenski produkciji predstavljajo tudi zmagovalni film Mednarodnega festivala dokumentarnega filma v Jihlavi.
še novic