Študijsko potovanje

ZZMS, 14. september 2020 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije je med 9. in 13. septembrom izvedlo študijsko potovanje za predstavnike avstrijskih medijev. Največje bisere zgodovinskih mest Zahodne Slovenije (Jesenice, Tržič, Radovljica, Kranj, Kamnik, Škofja Loka, Idrija, Koper in Piran) so si ogledali: Anita Arneitz (anitaaufreisen.at; alpe-adria.tv; 55plus-magazin.net), Manfred Ruthner (Kurier, kurier.at) in Hans-Jürgen Lehner, (Steiermark Magazin Klipp, www.klippmagazin.at). Udeleženci potovanja so bili navdušeni nad ohranjeno […] The post Študijsko potovanje appeared first on ZZMS.
Potujmo zdravo in manj onesnažujmo okolje

Potujmo zdravo in manj onesnažujmo okolje

Inštitut za politike prostora, 14. september 2020 ― Letos je v ospredju Evropskega tedna mobilnosti (ETM2020) spodbujanje potovanj, ki povzročajo manj onesnaževanja. IPoP se v okviru svojih prizadevanj za spreminjane potovalnih navad in trajnostno mobilnost posebej posveča hoji in parkirni politiki. Letos pri tem v času ETM sodelujemo z več občinami, ki skupaj z nami spodbujajo k hoji po vsakdanjih opravkih, izboljšujejo pogoje... The post Potujmo zdravo in manj onesnažujmo okolje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Obvestilo o terminih izobraževanj

Zgodovinski arhiv Ljubljana, 14. september 2020 ― Vse zainteresirane obveščamo, da termini za seminarje, preizkuse strokovne usposobljenosti in arhivske delavnice še niso določeni. Vabimo vas, da se prijavite na našo listo za obveščanje, preko katere vas bomo obvestili, ko bodo znani datumi in ko se bodo začele zbirati prijave.

Marija Mojca Pungerčar: PORTABLE HOME – STARA IN NOVA NORMALNOST

KUD Trivia, 14. september 2020 ― Vabljeni na enodnevno razstavo Marije Mojce Pungerčar z naslovom Portable Home – stara in nova normalnost, ki bo v soboto, 19. septembra 2020 od 13.00 do 18.00 ure v ateljeju umetnice v Švicariji v Ljubljani. Projekt je vključen v dogodek Dan odprtih vrat v Švicariji. Kustosinja projekta je Nina Jeza. Foto: Portable Home 1996 – […]
ART STAYS festival 2020: BREZ TIŠINE / NO MORE SILENCE

ART STAYS festival 2020: BREZ TIŠINE / NO MORE SILENCE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 14. september 2020 ― Umetniki / Artists: Robin Meier, Roberto Pugliese, Michele Spanghero, Alberto Tadiello, Hui Ye, Nicolò Masiero Sgrinzatto, Lynn Book, Zul Mahmod, Marko Batista, Bastiaan Maris, Hans Beckers,Mario Velocci, Robert Jurak, Transversal Project, Silene Arnaldi, Milojka Drobne, Euro Rotelli... Letošnja 18. izvedba festivala nosi naslov NO MORE SILENCE (Brez tišine) in je nadaljevanje preteklih edicij, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)). NO MORE SILENCE je aktualno vodilo festivala ART STAYS, a hkrati tudi opozorilo, saj ponuja kritičen, mestoma dramatično ironičen pristop do časa, v katerem živimo. Že pred časom začeta raziskava, ki temelji na predpostavki, da moramo z najvišjo stopnjo nujnosti prisluhniti ranljivosti našega sveta, če želimo preoblikovati prihodnost, in ki se je danes, v času covida-19, znašla v nepričakovani, s tišino obdani in redefinirani fazi, se ozira na zvok, glasbo, besedo, praznino, notranji in zunanji konflikt ter na človekovo nenehno željo, da omogoči glas prostoru, času, komunikaciji in odnosom. ART STAYS 2020. NO MORE SILENCE. Berimo tišino, da lahko slišimo; osvobodimo se vsega, da lahko spet zaživimo in ponovno razmislimo o samih sebi in svetu. This year’s 18th edition of the festival is titled NO MORE SILENCE and is a continuation of previous editions, entitled Future, Fragile, and NaturAL(L). NO MORE SILENCE is not only the current motto of the Festival ART STAYS, but also a warning, as it offers a critical, albeit occasionally dramatically ironic approach to the times we live in. A research that began some time ago from the premise that fragility of the world needs to be addressed with utmost urgency in order to rethink our future, has now made an unexpected turn into a phase consisting mostly of “silence”, redefining itself in the time of COVID-19; it maintains a vision to sound, music, words, emptiness, internal and external conflicts, as well as to man’s continuous desire to give voice to space,
Gledališče Celje v jubilejno 70. sezono s komedijo Marjetka, str. 89

Gledališče Celje v jubilejno 70. sezono s komedijo Marjetka, str. 89

Misli, 14. september 2020 ― Gledališče Celje bo slavnostno 70. sezono začelo s komedijo Lutza Hübnerja Marjetka, str. 89 v režiji Andreja Jusa. Prvič v zgodovini gledališča bodo predstavo uprizorili z dvojno zasedbo, je na današnji novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tina Kosi. Uprizoritev bo imela tako kar dve premieri, prvo v sredo in drugo v petek.

Fotoknjiga

UGM, 14. september 2020 ― Maribor Photobook Award je bienalna nagrada in razstava fotografskih knjig, ki letos poteka tretjič. Cilj nagrade je predstaviti najnovejšo svetovno produkcijo fotoknjig.

Film Oaza navdušil v Benetkah

Misli, 14. september 2020 ― Film srbskega režiserja Ivana Ikića Oaza, ki je slovenska manjšinska koprodukcija, je na 77. mednarodnem beneškem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev. Nagrado Europa Cinemas Label podeljuje mreža Europa Cinemas, katere člani so tudi kinematografi slovenske Art kino mreže.

Zahvala

Vilenica, 14. september 2020 ― Ob koncu 35. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica se zahvaljujemo vsem, ki so na različne načine sodelovali pri realizaciji letošnjega programa. Ta ne bi bil mogoč brez podpore festivalskih partnerjev, sponzorjev in financerjev letošnje jubilejne Vilenice. Posebna zahvala gre tudi občinam, ki so gostile dogodke v živo. Nasvidenje na 36. Vilenici!
Na sporedu: Deževen dan v New Yorku

Na sporedu: Deževen dan v New Yorku

Kinodvor, 14. september 2020 ― Kinotrip izpostavlja: Še ena ljubezenska pustolovščina Woodyja Allena, ki v komičnem prepletu naključji in usode ustvarja večne podobe romantike na ozadju nepredvidljivega New Yorka. Tokrat v dežju. Na sporedu v nedeljo, 20. septembra, ob 19. uri.
SVOBODA JE GLAGOL, dvanajsti večer

SVOBODA JE GLAGOL, dvanajsti večer

Društvo slovenskih pisateljev, 14. september 2020 ― Spoštovani vsi kolesarji, pešci, sprehajalci, ljubitelji poezije in prijetnih petkovih večerov, pa tudi vsi ostali … VSE VAS VABIJO slovenski pesniki in pisatelji – v petek, 18. septembra, ob 21h na dvanajsti večer poezije, glasbe in druženja! Program dvanajstega večera: Simona Klemenčič, Vlado Pivec, Ksenija Jus, Damir Jazbec, Saša Pavček, Nada Grošelj, Katarina Gomboc Čeh Glasba: […]
Beležiti minljivo, minevati v času

Beležiti minljivo, minevati v času

Airbeletrina, 14. september 2020 ― Male teorije vidnega prinašajo nov izbor nekaterih Bergerjevih vplivnejših esejev na temo klasičnega slikarstva, fotografije, značaja (na)videznega ter družbene kritike skozi prizmo teorije vizualnih sporočil. Sukajo se okoli ene skupne premise: da je zasledovanje razvoja umetnosti vedno tudi preiskava manifestacij kolektivne psihe, konec koncev pa pripoznanje posameznikovega mesta v redu stvari in časa, ki se danes giblje s še nikdar prej izkušeno hitrostjo.
Prodaja vinilk prvič po več kot 30 letih presegla prihodke zgoščenk

Prodaja vinilk prvič po več kot 30 letih presegla prihodke zgoščenk

Misli, 14. september 2020 ― Prvič po 80-ih letih minulega stoletja je prodaja vinilnih albumov v ZDA prekosila prodajo zgoščenk, kažejo podatki Združenja ameriške diskografske industrije (RIAA). Ljubitelji glasbe so za gramofonske plošče odšteli skoraj 200 milijonov evrov, za zgoščenke pa manj kot 110 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
1. prelet: TNH

1. prelet: TNH

Radio Študent, 14. september 2020 ― Jesensko sezono bomo otvorili z zvočnimi deli ustvarjalcev, ujetih med kratkim preletom Ljubljane. Z zvočno kompozicijo, skolažirano iz podarjenih posnetkov vseh spodaj naštetih ljudi in še koga, se prva predstavlja Tisa Neža Herlec, lokalna ustvarjalka, trenutno bazirana v Rotterdamu, ki se je v poletnem - recimo bolj - mimoletu Ljubljane, ozvočila tudi pri nas in z nami.  
Briška nenavadna kakofonija zvokov

Briška nenavadna kakofonija zvokov

Odzven, 14. september 2020 ― V prvih tednih septembra se valovita briška pokrajina tradicionalno ovije v nenavadno kakofonijo zvokov, ki jih v Brda že desetletje vabi festival ustvarjalne glasbe in improvizacije Brda Contemporary Music Festival pod vodstvom Zlatka Kaučiča.
še novic