Premierna uprizoritev študentske produkcije

Borštnikovo srečanje, 15. oktober 2020 ― Na festivalu se mudi okoli štirideset študentov UL AGRFT, ki v času Borštnikovega srečanja del svojega študijskega procesa izvajajo v Mariboru. Danes so začeli s praktičnim seminarjem Izkustveno gledališče, ki ga vodi ukrajinski režiser Saško Brama, zvečer pa je bila v GT22 premierno uprizorjena študentska produkcija Kvartet, študij je pod mentorskim vodstvom Jerneja Lorencija in Branka Jordana mesec dni potekal v Mariboru. V Vetrinjskem dvoru se je začel mednarodni znanstveno-umetniški simpozij Senzorialno v gledališču: na sledi vonjav v vsakdanjem življenju in onkraj njega, ki delno poteka preko video konference, mogoče pa ga je bilo spremljati tudi v živo na festivalskem youtube kanalu. Po koncu simpozija je antropolog dr. Rajko Muršič izvedel čutni sprehod po središču mesta. Na Malem odru SNG Maribor smo gostili diskusijo ob petdesetletnici Gledališča Glej, na kateri so udeleženci spregovorili o neinstitucionalnih praksah v gledališču. Dan se je zaključil z gostovanjem predstave Tri sestre v režiji Boba Jelčića in izvedbi HNK Zagreb (HR). Foto utrinki v galeriji -->
Urša Sekirnik

Urša Sekirnik

Koreografski imenik, 15. oktober 2020 ― Koreografinja, plesalka, performerka, pedagoginja Urša Sekirnik (1986, Kranj) je leta 2011 diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance), leta 2014 pa iz Kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Trenutno živi in ustvarja med Španijo in Slovenijo. V svojem delu vedno išče skupno točko z občinstvom, naj si…
Urša Sekirnik

Urša Sekirnik

Koreografski imenik, 15. oktober 2020 ― Koreografinja, plesalka, performerka, pedagoginja Urša Sekirnik (1986, Kranj) je leta 2011 diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance), leta 2014 pa iz Kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Trenutno živi in ustvarja med Španijo in Slovenijo. V svojem delu vedno išče skupno točko z občinstvom, naj si…

V Gledališču Koper odpovedali premiero Obutega mačka

SiGledal Novice, 15. oktober 2020 ― V Gledališču Koper so se odločili odpovedati predstavo za otroke Andreja Rozmana Roze Obuti maček, ki bi morala biti premierno na sporedu v soboto. Namesto nje bodo odigrali hišno predstavo Butalci. Ob upoštevanju navodil inšpektorice bi se število otrok namreč tako zmanjšalo, da predstave iz finančnih in terminskih razlogov ne bi mogli odigrati.
Svetovni dan hoje: koraki za zdravje

Svetovni dan hoje: koraki za zdravje

Inštitut za politike prostora, 15. oktober 2020 ― Nekatere države 15. oktobra praznujejo Dan hoje. Promocija hoje sovpada s prizadevanji za zdravje in trajnostni razvoj. Hoja je bila prepoznana kot eden od ukrepov, s katerimi lahko razvita družba temeljito spremeni svoje navade in vplive na okolje ter poskrbi za dolgoročno bolj vzdržen in zdrav način življenja in dela. Letos so zdravstvene razmere prizadevanjem... The post Svetovni dan hoje: koraki za zdravje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Sorry We Missed You (2019)

Sorry We Missed You (2019)

Deseta umetnost, 15. oktober 2020 ― Ken Loach je eden redkih britanskih filmarjev, ki mu je težko očitati, da se je tekom dolge in plodne kariere podrejal trendom in se – po domače povedano – prodal. 83 – letni Loach je še danes izredno vitalen, trmast in iskren predstavnik sedme umetnosti, ki se ne odreka naturalističnemu prikazu težavnega eksistencialnega položaja predstavnikov delavskega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Robin Hood (2018)  Little Women (2019)  Oskarji: Največ kipcev lovi Povratnik, nominiran tudi Sylvester Stallone  Killer Joe (2011)  The Countess (2009) Copyright © Deseta umetnost [Sorry We Missed You (2019)], All Right Reserved. 2020.
Posebno obvestilo

Posebno obvestilo

Kinodvor, 15. oktober 2020 ― Projekcije 5. festivala Kinotrip v četrtek, 15. oktobra, potekajo po urniku, brez sprememb, potem se festival ustavlja. Informacije o vseh drugih nadaljnjih aktivnostih bomo na naši spletni strani objavili v petek, 16. oktobra. Zahvaljujemo se vam za podporo in razumevanje.

Mag. Hedvika Zdovc prejemnica Aškerčevega priznanja

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. oktober 2020 ― Arhivsko društvo Slovenije v petek, 16. oktobra 2020 v Veliki sejni dvorani ljubljanske Mestne hiše podeljuje Aškerčevo nagrado in dve Aškerčevi priznanji za obdobje 2019–2020. Med prejemniki bienalnih in osrednjih nagrad s področja arhivistike je tudi mag. Hedvika Zdovc. Nagrajenka, od leta 1985 zaposlena v Zgodovinskem arhivu Celje, kjer je skrbnica fondov uprave za obdobje […] The post Mag. Hedvika Zdovc prejemnica Aškerčevega priznanja first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

KULTURA PO MERI – varen format dogodkov za šolarje!

Ana Monro, 15. oktober 2020 ― Ob zagotavljanju vseh preventivnih ukrepov smo na OŠ Cerknica (13.10.) in OŠ Mozirje (15.10.) izvedli program kulturno-umetnostne vzgoje KPM – Kultura po meri in tako omogočili šolarjem stik z gledališčem, za katerega so v teh časih zelo prikrajšani. Učenci so uživali v praktičnih delavnicah (mentorji Sara Šabec, Tea Vidmar, Goro Osojnik in Silvia Viviani) in ... The post KULTURA PO MERI – varen format dogodkov za šolarje! appeared first on Ana Monro.

Marjeta Černe: Hiša BT

OUTSIDER, 15. oktober 2020 ― Družinska hiša na Notranjskem arhitektka Marjete Černe se dobro vklaplja v vaško okolico in postreže s krasnimi sodobnimi ambienti. Arhitektka Meta Černe iz Studia7 je zasnovala hišo na dolgi in ozki parceli, obdani s sosednjimi hišami. Oblika in orientacija parcele sta tako odigrali ključno vlogo pri oblikovanju projekta. Hiša BT nadaljuje ritem zazidave ob cesti… The post Marjeta Černe: Hiša BT appeared first on OUTSIDER.

Joanne Ramos: Farma

Koridor, 15. oktober 2020 ― Ali je nadomestno nosečništvo sporno ali ne, je odvisno od vsakega posameznika, zagotovo pa postane pereča tema za pogovor, ko se vanjo vmešata politika in interes kapitala. The post Joanne Ramos: Farma appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dnevnikova nagrada za izjemno odrsko stvaritev Mateju Pucu

Misli, 15. oktober 2020 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so po premieri prve slovenske uprizoritve drame Ta obraz britanske dramatičarke Polly Stenham v režiji Tijane Zinajić Dnevnikovo nagrado za izjemno odrsko stvaritev v minuli sezoni MGL izročili Mateju Pucu. Prejel jo je za vrhunsko igralsko interpretacijo v drami Sedem dni.
David Grossman v Frankfurtu pozval pisatelje k pričanju o pandemiji

David Grossman v Frankfurtu pozval pisatelje k pričanju o pandemiji

Misli, 15. oktober 2020 ― Priznani izraelski pisatelj David Grossman je ob odprtju knjižnega sejma v Frankfurtu, ki se sicer letos osredotoča na splet, pozval svoje kolege, naj bodo "močne priče" pandemije covida-19 in "zvočna opozorila na vseh krajih", kjer so zaradi krize ogrožene državljanske in človekove pravice. O tem je spregovoril iz svojega doma v Jeruzalemu.

Arhitektura iz zemlje: PAMS zdravstveni center

OUTSIDER, 15. oktober 2020 ― Zdravstveni center v mestu Newman v zahodni Avstraliji je zgrajen iz zemlje in zagotavlja zdravstveno oskrbo pretežno aboriginski populaciji. Puntukurnu Aboriginal Medical Service (PAMS) je zdravstvena organizacija, ki deluje v regiji Pilbara, in aboriginski skupnosti, ki prebiva v tamkajšnjih mestih pa tudi v puščavi, omogoča zdravstveno oskrbo. Glavni cilj gradnje nove klinike v Newmanu je… The post Arhitektura iz zemlje: PAMS zdravstveni center appeared first on OUTSIDER.
Oktobrski dogodki odpovedani

Oktobrski dogodki odpovedani

Loški muzej, 15. oktober 2020 ― Obveščamo vas, da vse dogodke, napovedane za oktober, zaradi trenutne epidemiološke situacije odpovedujemo. Predavanje kustosa Jožeta Štukla o keramični dediščini na Loškem bo od srede, 21. 10., na ogled v videoarhivu.

V Španskih borcih premiera nove predstave EN-KNAP Group

SiGledal Novice, 15. oktober 2020 ― V Španskih borcih bo nocoj premiera plesne predstave Odvečni (Čas bežnosti) v izvedbi EN-KNAP Group. Izhodišče za njen nastanek je bil esej Odvečni človek, razmislek pisatelja Ilije Trojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku kot človeštvu, so zapisali v Zavodu EN-KNAP.

to jabolko, zlato

Borštnikovo srečanje, 15. oktober 2020 ― Predstava to jabolko, zlato v produkciji Zavoda Imaginarni, Cankarjevega doma Ljubljana, SNG Drame Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega,ki bi morala biti na programu v soboto, 17. oktobra, ob 20.30 uri je zaradi bolezni v ansamblu odpovedana. 

V Španskih borcih premiera nove predstave EN-KNAP Group

Misli, 15. oktober 2020 ― V Španskih borcih bo nocoj premiera plesne predstave Odvečni (Čas bežnosti) v izvedbi EN-KNAP Group. Izhodišče za njen nastanek je bil esej Odvečni človek, razmislek pisatelja Ilije Trojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku kot človeštvu, so zapisali v Zavodu EN-KNAP.
Zgodbe o uporu in pogumu

Zgodbe o uporu in pogumu

LUD Literatura, 15. oktober 2020 ― Zgodbe Elizabeth Cochran, raziskovalne novinarke, Christine Jorgensen, ženske v moškem telesu in Phoolan Devi, kraljice razbojnikov, so tri od tridesetih biografskih črtic pogumnih in neuklonljivih žensk v stripu Neustrašne (Les Culottées) francoske striparke in ilustratorke Pénélope Bagieu.

Smodnišnični zid zopet krasijo črno bele fotografije

Kamnik.info, 15. oktober 2020 ― Kreativna četrt Barutana je včeraj zvečer zamenjala podobo svojih zidov, ki so bili med Kamfestom ozaljšani s stripom in podobami stare fabrike, zdaj pa je na ogled postavljena razstava Foto kluba Kamnik. Z razstavo f/192 Foto klub kolektivno prikazuje fotografije posnete z najstarejšim orodjem, ki datira v leto 1827, ko je bila posneta prva fotografija, ... Prispevek Smodnišnični zid zopet krasijo črno bele fotografije je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Zakulisje pogreba Ivana Kovačiča Efenke

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. oktober 2020 ― V rubriki Iz hiše pisanih spominov objavljamo združen dokument: Načrt zavarovanja pogrebnih svečanosti ob pokopu Ivana Kovačiča Efenke. Gradivo hranimo v okviru Zbirke fotografij, in sicer pod signaturo SI_ZAC/0524/004/00044. V to zbirko je bilo gradivo v preteklosti uvrščeno verjetno zaradi izstopajoče skupine fotografij v zadnjem delu združenega dokumenta. Z vidika konteksta nastanka in razlage fotografij […] The post Zakulisje pogreba Ivana Kovačiča Efenke first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Camaleonda: večno mlada oblikovalska ikona

OUTSIDER, 15. oktober 2020 ― Pisalo se je leto 1970, ko je priznani italijanski oblikovalec Mario Bellini javnosti predstavil revolucionaren izdelek: zofo Camaleonda, eno prvih modularnih zof na svetu. Klasika italijanskega oblikovanja letos praznuje petdesetletnico obstoja. Ob tej priložnosti je znova stekla proizvodnja te izjemno iskane ikone, ki je z leti postala priljubljena tako med zbiralci starin, oblikovalci interierja, pa… The post Camaleonda: večno mlada oblikovalska ikona appeared first on OUTSIDER.
V MGL premiera drame Ta obraz britanske dramatičarke Polly Stenham

V MGL premiera drame Ta obraz britanske dramatičarke Polly Stenham

Misli, 15. oktober 2020 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo drevi na velikem odru premiera prve slovenske uprizoritve drame Ta obraz britanske avtorice Polly Stenham. Režijo igre, ki obravnava problematičen odnos med materjo in otrokoma, podpisuje Tijana Zinajić. Sledila bo podelitev Dnevnikove nagrade najboljšemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v minuli sezoni.
Slovenci, korona in praznovanja

Slovenci, korona in praznovanja

Airbeletrina, 15. oktober 2020 ― Vesna V. Godina ugotavlja, da temeljni vir okužb s korono pri Slovencih predstavljajo zasebna druženja, še posebej praznovanja, in da ljudje zavestno odločijo kršiti vladna korona priporočila. Ukrepi, ki na Švedskem in v Nemčiji delujejo, zato v Sloveniji ne delujejo. Slovencem individualna odgovornost ni prioriteta. Prioriteta jim je individualno preživetje. In kvaliteta individualnega preživetja.
1914 Sarajevo – Atentat (1)

1914 Sarajevo – Atentat (1)

Stare slike (Cerknica), 15. oktober 2020 ― Prihod Franca Ferdinanda   Na sliki v nemškem jeziku piše: »Prihod nadvojvode na Ilidžo«. Od kod je prišel? Vojaške vaje je zapustil 27. junija 1914. V večernih urah se je vrnil na Ilidžo. Dve pomanjkljivosti mi ne dasta miru. Na sliki ni videti, da bi nastala v večernih urah. Če bi prišel z vojaških vaj, […]

15. oktober - svetovni dan kmetic

Kamra.si, 15. oktober 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. oktober  - svetovni dan kmetic Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej vsakega 15. oktobra obeležuje svetovni dan kmetic, s katerim skuša pozornost širše javnost usmeriti na problematiko mladih žensk v kmetijstvu. S tem Združeni narodi poudarjajo njihov prispevek h trajnostnemu kmetovanju, varni oskrbi s hrano in opozarjajo na njihovo pomembno vlogo pri zmanjševanju revščine na podeželju. Vir: https://www.gov.si/novice/2019-10-15-12-svetovni-dan-kmetic-v-luci-boja-zoper-podnebnim-spremembam/  

Ukrepi za zajezitev epidemoloških tveganj

Trubarjeva hiša literature, 15. oktober 2020 ― V skladu z uradnimi ukrepi za zajezitev epidemioloških tveganj od danes, 16. oktobra 2020, do nadaljnjega zapiramo Trubarjevo hišo literature in odpovedujemo vse fizične dogodke. Spletne dogodke boste lahko spremljali preko Facebook profila Trubarjeva hiša literature. Informacije o dogodkih najdete na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana, Trubarjeve hiše literature in na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature. {fshare id=3918}
še novic