Zapisi iz brloga: Janja Majzelj

SiGledal Novice, 23. november 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. Navdih za ime rubrike, v kateri objavljamo replike gledaliških ustvarjalcev, smo na portalu SiGledal dobili pri igralki Janji Majzelj, ki se je prva odzvala na naše vabilo in nam poslala svoj zapis.
PROGRAM DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV NA 36. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU

PROGRAM DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV NA 36. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU

Društvo slovenskih pisateljev, 23. november 2020 ―   PROGRAM DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV NA 36. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU S SPOREDOM PREDVAJANJ NA FB PROFILU DSP TOREK, 24.11. Ob 11h GLASBENO POPOTOVANJE PO POEZIJI MILANA JESIHA Uglasbitve pesmi letošnjega jubilanta, pesnika Milana Jesiha. Uglasbil: Matej Krajnc. MODERATOR: Matej Krajnc ORGANIZATOR: DRUŠTVO SLOVENSKIH PISATELJEV POVEZAVA: https://youtu.be/XkPGtAq99RM Ob 17h DSP OB PETIH: VELIKA RADOST IN DRUGE […]

NOV MUZEJSKI ZBORNIK

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 23. november 2020 ― Z veseljem sporočamo, da je izšel novi muzejski zbornik z naslovom UMETNOST PTUJA IN PTUJSKI UMETNIKI! Zbornik je plod širšega sodelovanja, saj so prispevke, ki prinašajo številna nova spoznanja o umetnosti in umetnikih našega mesta, poleg muzejskih sodelavcev napisali tudi poznavalci tematike in strokovnjaki iz sorodnih institucij. Izid publikacije sta poleg Ministrstva za kulturo sofinancirala […]
Organizatorji z 31. Liffom zelo zadovoljni

Organizatorji z 31. Liffom zelo zadovoljni

Misli, 23. november 2020 ― V Cankarjevem domu so z 31. spletno izdajo Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) zelo zadovoljni. Programski direktor festivala Simon Popek je za STA dejal, da so ob letošnjem četrtinskem obsegu festivala dosegli četrtinsko prodajo vstopnic prejšnjih let - 12.500 letos proti 48.000 lani.

Matjaž Bolčina: Prenova Štupičeve vile

OUTSIDER, 23. november 2020 ― Hiša spominjanja Zgodovina Štupičeve vile na Zavrhu pri Lenartu je tesno povezana z življenjem Rudolfa Maistra. Lenarški notar Fran Štupica je bil namreč dober prijatelj tega generala, pesnika in intelektualca, zato je Maister na Zavrhu pogosto počitnikoval – tu pa naj bi nastale celo nekatere izmed njegovih najbolj znanih pesmi. V letu 2018, ob obeležitvi… The post Matjaž Bolčina: Prenova Štupičeve vile appeared first on OUTSIDER.

Mobilne in namizne delovne postaje HP

OUTSIDER, 23. november 2020 ― HP delovne postaje serije Z so namenjene naprednim pisarniškim uporabnikom, ki potrebujejo zmogljivosti, ki presegajo običajne pisarniške osebne računalnike. Delovne postaje so oblikovane posebej z mislijo na uporabnike, ki pri svojem delu potrebujejo visoko kakovosten računalnik z zmogljivo baterijo, vrhunskim zaslonom in možnostmi za povezovanje s sodelavci tudi s terena. Arhitekti lahko z delovnimi postajami… The post Mobilne in namizne delovne postaje HP appeared first on OUTSIDER.
If Beale Street Could Talk (2019)

If Beale Street Could Talk (2019)

Deseta umetnost, 23. november 2020 ― Barry Jenkins, ki je pred dobrimi tremi leti presenetil z ganljivo poetično dramo o odraščanju in iskanju lastne identitete Moonlight, si je za svoj naslednji projekt izbral nekaj precej ambicioznega; filmsko adaptacijo romana If Beale Street Could Talk pisatelja Jamesa Baldwina, ki pripoveduje zgodbo o Tish, mlademu dekletu iz Harlema in njenih prizadevanjih, da bi dokazala nedolžnost svojega zaročenca, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Objective (2008)  Hardcore Henry (2015)  Mulholland Dr. (2001)  The Blackcoat's Daughter (2015)  Barton Fink (1991) Copyright © Deseta umetnost [If Beale Street Could Talk (2019)], All Right Reserved. 2020.
V Kragujevcu nagradili predstavo LGL Nekje drugje

V Kragujevcu nagradili predstavo LGL Nekje drugje

Misli, 23. november 2020 ― Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja je na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra, ki je pred dnevi potekal v srbskem Kragujevcu, prejela dve nagradi. Žirija je za igralsko stvaritev nagradila Asjo Kahrimanović Babnik, obenem pa je bila predstava nagrajena tudi za vizualno podobo.
Dr. Branislava Sušnik, spletna dogodka

Dr. Branislava Sušnik, spletna dogodka

SEM, 23. november 2020 ― Letos obeležujemo 100-letnico dr. Branislave Sušnik in se spominjamo te neustrašne znanstvenice, etnologinje, antropologinje in etnolingvistke slovenskega rodu, ki je svojo raziskovalno pot posvetila Paragvaju. V tem tednu prijazno vabljeni na dva dogodka: Ponedeljek, 23. november 2020, ob 14. 00: Paragvaj, kot ga je spoznala in živela Branislava Sušnik, spletni seminar Program Dogodek organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Veleposlaništvo Paragvaja na Dunaju v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem kot uvod v mednarodno konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov. Pridružite se na Zoom povezavi! Četrtek, 26. november 2020, ob 13.00: Dr. Branislava Sušnik: Refeleksije, spletni kolokvij Program Dogodek organizira Slovenski etnografski muzej in z njim napoveduje razstavo La Dotora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju za marec 2021. Pridružite se na Zoom povezavi! #BRANKA100
Irreversible (2002)

Irreversible (2002)

Deseta umetnost, 23. november 2020 ― Zdi se nenavadno, da francoski film Irreversible postreže z zgolj dvema prizoroma eksplicitnega nasilja, vendar sta bila že ta dovolj, da je izdelek ob izidu dvignil ogromno prahu po vsej Evropi. Film odlikuje podoben način pripovedovanja zgodbe kot nekaj let pred tem Nolanova mojstrovina Memento, kar pomeni, da se začne na koncu in preko posameznih prizorov pluje proti začetku. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mulan (2020)  Dobrodošli v Marwenu  Kingsman: The Golden Circle (2017)  Oz the Great and Powerful (2013)  Terminator: Temačna usoda Copyright © Deseta umetnost [Irreversible (2002)], All Right Reserved. 2020.
Peter Jovanovič

Peter Jovanovič

Loški muzej, 23. november 2020 ― Med peščico ustvarjalcev, ki s svojimi deli resnično zaznamujejo loški likovni prostor od 60. let prejšnjega stoletja do danes, je brez dvoma na vidnem mestu Peter Jovanovič, likovni samorastnik iz Poljanske doline.

Slovenski knjižni sejem

Borštnikovo srečanje, 23. november 2020 ― Letošnji 36. Slovenski knjižni sejem, najpomembnejša prireditev na področju knjige in branja pri nas, se zaradi epidemije seli na splet. Narazen ... a vendar skupaj je osnovno vodilo letošnjega posebnega e-sejma, na katerem ponovno skupaj nastopamo Slovenski gledališki založniki: Festival Borštnikovo srečanje, Slovenski gledališki inštitut, Knjižnica Mgl, Zavod Maska in Emanat. Predstavljamo novitete, temeljna dela in založniške zanimivosti, namenjene strokovni in tudi širši javnosti – ustvarjalcem, raziskovalcem in gledalcem, vsevedom, radovednim, starejšim in mladim. E-knjižni sejem bo potekal od ponedeljka, 23. novembra, do nedelje, 29. novembra 2020. Na Festivalu Borštnikovo srečanje smo v čast prejemnikom Borštnikovega prstana pred tremi leti uvedli novo knjižno edicijo Borštnikov prstan, v kateri so doslej izšle tri knjige: - Saša Pavček (posvečena prejemnici Borštnikovega prstana leta 2017)  - Janez Škof (posvečena prejemniku Borštnikovega prstana leta 2018) - Marinka Štern (posvečena prejemnici Borštnikovega prstana leta 2019). V knjigah objavljena besedila podrobno osvetljujejo življenje in delo prejemnic in prejemnikov nagrade, dopolnjujejo jih fotografije. Publikacije Marinka Štern, Janez Škof in Saša Pavček lahko od 23. do 29. novembra kupite po sejemski ceni z 20% popustom, in sicer po 16,00 EUR . Redna cena knjige je 20,00 EUR. Ponujamo vam tudi paketni popust; v primeru nakupa vseh publikacij je cena paketa 45,00 EUR. Naročila sprejemamo na spodnjih naslovih: po pošti na naslov: Festival Borštnikovo srečanje, Slovenska ulica 27, 2000 Maribor; po e-pošti: info@borstnikovo.si.

D&K arhitekti: Prenova restavracije hotela Šport Otočec

OUTSIDER, 23. november 2020 ― Projekt prenove restavracije v hotelu Šport na Otočcu so pripravili in izpeljali D&K arhitekti. “Hotel Šport na Otočcu se je moral v senci svojega prestižnega soseda istega lastnika Hotela Grad Otočec na novo pozicionirati, tudi ob spremenjenih prometnih tokovih, ko je izgubil tranzitno lego in pridobil na mirnosti lokacije,” pojasnijo arhitekti. Del gradnje nove identitete… The post D&K arhitekti: Prenova restavracije hotela Šport Otočec appeared first on OUTSIDER.
Začenja se spletni 36. Slovenski knjižni sejem

Začenja se spletni 36. Slovenski knjižni sejem

Misli, 23. november 2020 ― Z literarnim večerom in podelitvijo Schwentnerjeve nagrade se bo drevi začel Slovenski knjižni sejem (SKS), ki bo potekal v spletni obliki. Poleg sejemskega dela, na katerem se bo predstavilo 97 založb, bodo v 36. izdaji ponudili več kot 100 spletnih dogodkov, od katerih jih bodo 14 prenašali ob določenem času.
Pomnik miru na Cerju bogatejši za donacijo Oskarja Kogoja

Pomnik miru na Cerju bogatejši za donacijo Oskarja Kogoja

Misli, 23. november 2020 ― Najbolj obiskana točka turistične destinacije Miren Kras, Pomnik miru na Cerju, poleg zgodovinskih zbirk obiskovalcem ponuja na ogled tudi nekaj dragocenih umetnin. Del stalne umetniške zbirke bosta kmalu postala tudi ikonična konja, zlati Venetski konj in beli Lipicanec svetovno priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja.

Alenka Korenjak: Matematika odprtega prostora

OUTSIDER, 23. november 2020 ― Običajen korona urnik, za kuhinjsko mizo običajni jesenski prostoRoževski opravki: zoomi s sodelavkami, pripravljanje predavanja in oblikovanje konceptov za nove projekte. Iz ene sobe se sliši ponavljanje ulomkov, v drugi pri matematiki potrebujejo nož in desko: režejo jabolka, jih delijo, seštevajo, množijo. Vtem zazvoni telefon, Maja Pegan iz društva Hiša iz Maribora. Brez običajnih uvodnih… The post Alenka Korenjak: Matematika odprtega prostora appeared first on OUTSIDER.

Vrednotenje dediščinske krajine

ZVKDS, 23. november 2020 ― V  strokovni reviji Urbani izziv tudi o varstvu oz. vrednotenju dediščinske krajine. Znotraj varstva kulturne dediščine je kulturna krajina specifična zvrst kulturne dediščine. Zaradi tega je tudi ne moremo vrednotiti po splošnih merilih vrednotenja, uveljavljenih znotraj službe varstva kulturne dediščine. Enako kot za vso dediščino velja, da dobro postavljena merila vrednotenja, definirajo vsebino varstva. Več o tem v članku: Jezik Slovenščina

VABILO: Zahtevamo zakonite in strokovne postopke

Asociacija, 23. november 2020 ― V društvu Asociacija že vse od poletja spremljamo dogajanje glede podeljevanja statusa samozaposlenim v kulturi, pri čemer so bili postopki neobičajno dolgi, številni so bili v status vpisani za nazaj, odločbe pa niso bile izdane istočasno kot to predvideva zakon. V zadnjih dveh tednih spremljamo epilog dogajanja, pri čemer se težave za marsikoga žal še … Preberi več o VABILO: Zahtevamo zakonite in strokovne postopke

Pismo oblikovalcu svetlobe Borutu Bučinelu

SiGledal Novice, 23. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalec Primož Vresnik piše oblikovalcu svetlobe Borutu Bučinelu.
Mesta mestom: Parkirna politika Trebnje

Mesta mestom: Parkirna politika Trebnje

Inštitut za politike prostora, 23. november 2020 ― V zadnjih 40 letih se je prometna infrastruktura po celotni državi podredila avtomobilom, katerih število se je povečalo za 4-krat. Mesta so preplavljena s stoječimi avtomobili, saj prebivalci in zaposleni uporabljajo parkirna mesta, ki pa odvzemajo dragocen mestni prostor ljudem. Zaradi povpraševanja se gradi še več parkirišč, kar zmanjšuje potencial za hojo ali uporabo kolesa.... The post Mesta mestom: Parkirna politika Trebnje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Veliki Slovenci – 23. november, dan Rudolfa Maistra

Medobčinski muzej Kamnik, 23. november 2020 ― Primerjava in povezovanje velikih Slovencev, kot so bili arhitekt Jože Plečnik, pisatelj in duhovnik Fran Saleški Finžgar, slikar Tone Kralj ter general in pesnik Rudolf Maister, se zadnje čase zaradi različnih razlogov, tudi obletnic in stoletnic, ponujata kar sama. O Finžgarju in Plečniku ter njunem delu govori razstava v Plečnikovi hiši z naslovom Finžgar in […] The post Veliki Slovenci – 23. november, dan Rudolfa Maistra appeared first on MM:K.
Grahovo 1966/67 – 4. razred

Grahovo 1966/67 – 4. razred

Stare slike (Cerknica), 23. november 2020 ― V šolskem letu 1966/67 so se učenci 4. razreda osnovne šole Grahovo slikali pred svojo šolo, s povsem novo fasado. Z njimi je mladi učitelj in razrednik Slavko Kranjc. Po zapisu na hrbtni strani vidimo, da je razred obiskovalo 22 učencev, čeprav smo jih na sliki našteli le 21. Ugotovilo se je, da je na dan […]
V Pulju bodo decembra organizirali knjižni sejem

V Pulju bodo decembra organizirali knjižni sejem

Misli, 23. november 2020 ― V skladu s protiepidemiološkimi ukrepi bodo med 5. in 13. decembrom organizirali 26. prireditev Sa(n)jam knjige, so potrdili organizatorji enega največjih knjižnih sejmov na Hrvaškem. Osrednji del sejma bo letos potekal v prostorih arheološkega muzeja v Pulju, v katerem so obiskovalcem zagotovili knjige po sejemskih cenah.

23. novembra 1990 je umrl Roald Dahl, britanski pisatelj

Kamra.si, 23. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. novembra 1990 je umrl Roald Dahl, britanski pisatelj. Rodil se je 13. septembra 1916. Med letoma 1929 in 1932 je obiskoval Reptonsko šolo, med 1936 in 1945 pa je služboval v Kraljevem vojnem letalstvu. Leta 1953 se je poročil s Patricijo Neal, imela sta pet otrok Svetovno znan je predvsem zavoljo leposlovja za otroke. Zanje je napisal številne zgodbe in tri pesniške zbirke. Veliko del njegovih knjig je prevedenih v slovenščino in so tudi pri našem bralstvu - tako pri otrocih kot pri odraslih - zelo iskano in brano čtivo: Jakec in breskev velikanka (1961), Čarli in tovarna čokolade (1964), Čarli in veliko stekleno dvigalo (1967), Čudoviti lisjak (1970), Danny, prvak sveta (1975), Veliki dobrodušni velikan (1982), Čarovnice (1983), Matilda (1988), Odvratne rime (1982), Gravža (1980)... Po mnogih njegovih zgodbah so bili posneti risani in igrani filmi: Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971), Danny, Champion of the World (1989), The BFG (1989), The Witches (1990), Matilda (1996), James and the Giant Peach (1996), Charlie and the Chocolate Factory (2005), Fantastic Mr. Fox (2009). Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl

Umetnost kritike 2020 / kritiški simpozij

Trubarjeva hiša literature, 23. november 2020 ―                                   Umetnost kritike 2020 gre na splet! Društvo slovenskih literarnih kritikov v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature tudi letos pripravlja kritiški simpozij, na katerem se bodo med 3. in 4. decembrom 2020 srečali slovenski in tuji umetnostni kritiki ter kritičarke. Več na spletni strani! Sodobno kritiško besedilo ima v zmesi družbenega, metodološko-teoretskega in publicističnega mnogo obrazov in oblik. Skoraj zagotovo je mogoče tudi trditi, da prostor kritike ni prostor, v katerega bi potencialni naslovnik vstopal naključno. Kako pa vidita zmožnost in meje kritiškega besedila njegova avtorica ali avtor? Komu ga pravzaprav namenjata? Gostje letošnjega simpozija bodo odgovarjali na krovno vprašanje: Kaj je kritika? Virtualni prispevki, pogovor s tujimi kritiki in živi prenos okrogle mize s slovenskimi kritiki bodo v okviru simpozija dostopni na spletni strani simpozija. Po končanem simpoziju boste lahko vse prispevke še enkrat prebrali in se vanje poglobili na spletni strani Trubarjeve hiše literature. Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in poteka v sodelovanju in s finančno podporo Trubarjeve hiše literature. Nastop Daniela Terkla je finančno podprl Avstrijski kulturni forum v Ljubljani. {fshare id=3927}
Zveneči načrti za beg

Zveneči načrti za beg

Odzven, 23. november 2020 ― Prvenec Mihe Peterliča prinaša lirične kitarske zvene s prav tako pretanjeno poetiko, ki priklicuje plemenite korenine samospevske zgodovine. Uglasbljena poezija hodi po svojih poteh med letnimi časi in nizkimi vodami.
Animateka 2020

Animateka 2020

BSF, 23. november 2020 ― Animateka bo letos potekala med 30.11. in 9.12.2020 na spletu, vendar pa to ne pomeni, da bo program okrnjen, saj je ta tudi letos raznolik in kvaliteten ter šteje 338 kratkih filmov in 9 celovečercev. Veliko število filmov bo dostopnih po vsem svetu. Na spletnem delu festivala si boste lahko ogledali kar 7 celovečernih filmov in 252 kratkih animiranih filmov. Ostale filme bomo prikazali v kinodvoranah, ko bo to dopuščala situacija.
še novic