200 romantičnih komedij – III. del

200 romantičnih komedij – III. del

Deseta umetnost, 28. november 2020 ― Dvesto najboljših romantičnih komedij sodeč po portalu Rotten Tomatoes.   Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    Cannes 2018 – 2. dan: ogled treh filmov, Martin Scorsese in Ryan Coogler  Instant Family (2019)  Blade Runner 2049 (2017)  Irreversible (2002)  Šazam!Copyright © Deseta umetnost […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Happytime Murders (2018)  Vertigo (1958)  Under the Skin (2013)  Stuber (2019)  It’s a Wonderful Life (1946) Copyright © Deseta umetnost [200 romantičnih komedij - III. del], All Right Reserved. 2020.

URADNI ZAČETEK PROJEKTA REFRESH+

ZZMS, 28. november 2020 ― Young art(ist)s refreshing heritage sites and legends   27.11.2020 se je, z online »Kick-off« sestankom vseh partnerjev, uradno pričel projekt ReFresh+ (Young art(ist)s refreshing heritage sites and legends), sofinanciran iz programa Kreativna Evropa/Kultura.  V projektu, ki traja 2 leti in je skupno ovrednoten na 314.546 eur, poleg vodilnega partnerja – Združenje zgodovinskih mest Slovenije – […] The post URADNI ZAČETEK PROJEKTA REFRESH+ appeared first on ZZMS.
Sure, JJ is a Nazi. But it’s still complicated

Sure, JJ is a Nazi. But it’s still complicated

Smetnjak, 28. november 2020 ― V tekstu Making it with Death: Remarks on Thanatos and Desire-Production iz leta 1993 Nick Land sestavi svojevrsten priročnik o tem, kako se spremeniti v nacista: 1) Kjerkoli vladata brezosebno in naključje, vpelji zaroto, razumljivost in zlobo. Povsod išči sovražnike … Continue reading →
Ko je Janša srečal Landa

Ko je Janša srečal Landa

Smetnjak, 28. november 2020 ― V tekstu Making it with Death: Remarks on Thanatos and Desire-Production iz leta 1993 Nick Land sestavi svojevrsten priročnik o tem, kako se spremeniti v nacista: “1) Kjerkoli vladata brezosebno in naključje, vpelji zaroto, razvidnost in zlobo. Povsod išči sovražnike … Continue reading →

Zapisi iz brloga: Kristijan Guček

SiGledal Novice, 28. november 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Kristijan Guček: "Vsi smo že igralci, kot ugotavlja Shakespeare, a igralec potrebuje tudi gledalca, ne samo v dvorani, ampak nemega notranjega opazovalca, ki ga zvesto uči razvijati se, odraščati in sprejemati realnost takšno, kakršna pač je."

Animateka v 17. spletni izdaji odprta v svet

Misli, 28. november 2020 ― V skladu z aktualnim stanjem bodo ljubitelji animacije letos preko spleta prvič spremljali tudi 17. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Programski direktor Igor Prassel je za STA dejal, da bo kar 80-odstotkov programa Animateke odprtega za ves svet, je pa po drugi strani izrazil skrb glede zastoja slovenske filmske produkcije.

MGL z novo gledališko kriminalno nadaljevanko na spletu

SiGledal Novice, 28. november 2020 ― Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo v okviru projekta Gledališče na spletišče po gledališki nadaljevanki Nejca Gazvode Vranja vrata v režiji Aleksandra Popovskega ponudilo novo kriminalko. Tako bodo drevi ob 20. uri na Youtube kanalu MGL prikazali prvo epizodo Praznine spomina, ki je premiero doživela maja 2018 v režiji Nine Šorak.
MGL z novo gledališko kriminalno nadaljevanko na spletu

MGL z novo gledališko kriminalno nadaljevanko na spletu

Misli, 28. november 2020 ― Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo v okviru projekta Gledališče na spletišče po gledališki nadaljevanki Nejca Gazvode Vranja vrata v režiji Aleksandra Popovskega ponudilo novo kriminalko. Tako bodo drevi ob 20. uri na Youtube kanalu MGL prikazali prvo epizodo Praznine spomina, ki je premiero doživela maja 2018 v režiji Nine Šorak.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 28. november 2020 ― Pri založbi Beletrina so izdali roman francoskega pisatelja Andrea Gidea Ozka vrata v prevodu Boža Voduška, pri Založbi V.B.Z. pa roman italijanskega avtorja Giovannija Dozzinija Spredaj je hodil Baboucar, ki ga je prevedel Vasja Bratina. Celjska Mohorjeva družba je izdala slikanico Andreja Arka Naš Astor z ilustracijami Jelke Reichman.

Pismo mojemu igralcu Janezu Škofu

SiGledal Novice, 28. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Breda Slavinec piše igralcu Janezu Škofu.

28. novembra 1898 se je v Orešju na Bizeljskem rodil Anton Smeh, prvi slovenski poklicni filmski snemalec

Kamra.si, 28. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. novembra 1898 se je v Orešju na Bizeljskem rodil Anton Smeh, filmski snemalec in igralec. Umrl je 2. julija 1953 v Ljubljani. Življenje v veliki kmečki družini je bilo težko. Ko je bil star pet let, mu je umrla mama Francka. Oče Martin je težko nahranil vso družino, zato so otroci drug za drugim odhajali od doma. Med zadnjimi je dom zapustil Anton, ki je sestram sledil v Zagreb. Opravljal je različne poklice (rudar, pek itd.), ves čas pa se je spogledoval s fotografijo. Ko je spoznal, da je kamera sposobna zabeležiti premik, hojo, dogodek, se je z vsem srcem in predanostjo posvetil snemanju. Viri navajajo, da se je leta 1924 vpisal v filmsko šolo tedanjega filmskega podjetja Jadran film v Zagrebu, ki pa jo je kmalu zaradi neresnih razmer, ki so vladale v njej, zapustil. Med 2. svetovno vojno je bil zaprt zaradi suma, da je sodeloval z odporniškim gibanjem. To je bilo obdobje, ki mu je vzelo zdravje in premoženje. Z ženo sta preživela, a je ob okupaciji Beograda dobil poškodobo levega očesa, kar je v zadnjih letih njegovega življenja povzročilo pešanje vida - najhuje, kar lahko doleti snemalca. Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/zivljenjepis-4.html Priporočamo tudi:- Anton Smeh - Harry (1898-1953)- https://bsf.si/sl/ime/anton-smeh/- https://www.imdb.com/name/nm1167707/
Domača knjižnica: Pia Marincelj Bregar

Domača knjižnica: Pia Marincelj Bregar

Airbeletrina, 28. november 2020 ― Pia Marincelj Bregar s knjigami živi na različne načine. V prostem času je strastna bralka, knjige pa so tudi del njenega delovnega vsakdana, saj je zaposlena na otroškem in mladinskem oddelku v splošni knjižnici Kočevje. Avtorica lani izdane knjige Življenje knjig z domačih knjižnih polic za domačo knjižnico pravi, da je ta »kot neko pričevanje o našem življenju in osebnosti: kdo smo bili, kdo smo in kdo si želimo postati ter kaj nas zanima.«
1936 Rakek – Norček iz Kraljice palčkov

1936 Rakek – Norček iz Kraljice palčkov

Stare slike (Cerknica), 28. november 2020 ―  Nuška Pogačnik – Kansky kot norček iz igre “Kraljica palčkov”. Rakek, 1936. Na predstavitvi moje knjige Vasi v objemu železnice je bila tudi Nuška Pogačnik Kansky (1927-2014), kjer mi je povedala, da hrani iz časov, ko je živela na Rakeku, precej fotografij, ki pričajo o aktivnosti mladih in starih Rakovcev pred drugo svetovno vojno. Tako […]

28. november 1968 - Škocjanske jame so vključene na Unescov seznam svetovne dediščine

Kamra.si, 28. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. november 1968 - Škocjanske jame vključene na Unescov seznam svetovne dediščine Škocjanske jame so predvsem naravni pojav izjemne svetovne vrednosti, postavljen ob bok Grand Canyonu, Velikemu koralnemu grebenu, Galapagosu, Mount Everestu, itn.   Prehod kameninske podlage iz flišne kamnine na apnenec, ki predstavlja kontaktni kras Škocjanske jame uvršča kot enkraten – šolski oz. klasični primer takega pojava.    Vir: https://www.park-skocjanske-jame.si/informacije/certifikati#a_unesco   Priporočamo: https://www.park-skocjanske-jame.si/vsebina/skocjanske-jame/osebna-izkaznica-jam  
V Zagrebu se začenja 13. Subversive festival filmov in aktivizma

V Zagrebu se začenja 13. Subversive festival filmov in aktivizma

Misli, 28. november 2020 ― Z dokumentarcem White Riot bodo danes v Zagrebu odprli 13. Subversive festival, ki tudi letos ima svoj filmski in forumski del. V tekmovalnem filmskem programu bodo v zagrebški kinih in na spletu predvajali 17 celovečercev. Panelov, ki bodo v celoti potekali na spletu, se bodo udeležili nekateri vodilni svetovni intelektualci.

Judyth Hill: Skleni mir

Poiesis, 28. november 2020 ― Skleni mir s svojim dihom. Vdihni gasilce in ruševine, izdihni pa celotne stavbe in jate rdečeperutih škorčevcev. Vdihni […] The post Judyth Hill: Skleni mir appeared first on POIESIS.
še novic