045 Fotkast: Klavdij Sluban o(b) Henriju Cartier-Bressonu

045 Fotkast: Klavdij Sluban o(b) Henriju Cartier-Bressonu

Marsowci Fotkast, 20. december 2020 ― Kaj je »odločilni trenutek« v fotografiji? To je tista stotinka, ko se v iskalu fotoaparata izriše popolna kompozicija ter idealno razmerje med svetlobo in senco. V tem odločilnem trenutku ni ničesar odvečnega ali potvorjenega. Samo brezčasno in univerzalno bistvo ujetega dogodka. To vplivno idejo je poosebljal francoski fotograf in soustanovitelj agencije Magnum Henri Cartier-Bresson. Razstavo […]

Prvi pravi kamniški strip

Kamnik.info, 20. december 2020 ― Visoko v kamniških hribih nekega lepega dne gozdni prebivalci ugotovijo, da je nekdo onesnažil njihov bistri potok. Le kaj se je zgodilo? Napeta ekokriminalka, v kateri nastopajo prefrigani poslovneži, pretkani politiki, evforični ekologi in seveda cel kup gozdnih živali. Zgodba se dogaja le streljaj stran od vas. Morda boste v stripu prepoznali svojo najljubšo izletniško ... Prispevek Prvi pravi kamniški strip je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Jubilejne Severjeve nagrade

Borštnikovo srečanje, 20. december 2020 ― Prejemnika Severjeve nagrade za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih v letu 2020 sta igralka in članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega Jette Ostan Vejrup in igralec Drame SNG Maribor Vladimir Vlaškalić. Jette Ostan Vejrup je v zadnjih dveh letih odigrala izrazito raznolike vloge v štirih predstavah, in sicer v znanstvenem kabaretu 2020, Klitajmestro v Nesrečnem rodu, Gospo Imelde v predstavi Taka sem kot vi, rada imam jabolka ter različne like v omnibusu Sedem dni. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da igralko odlikujejo "popolna navzočnost, samorefleksija in specifična, samosvoja performativna drža. Vlogam vnaša polnokrvnost, izhajajočo iz trdnega igralskega razmisleka in samospraševanja. Je igralka s stališčem, tako na odru kot izven njega, z natančnim posluhom za umetniška in družbeno kritična vprašanja". Član igralskega ansambla Drame SNG Maribor Vladimir Vlaškalić gledalca pretrese z neverjetno neobrzdano energijo. Silovit je tudi v tišinah in obvladani umirjenosti, pa celo, ko se umakne v ozadje, piše v utemeljitvi. Nagrado si je prislužil z nizom odličnih vlog, med katerimi so John Halle v drami Lov na čarovnice Arthurja Millerja, Andraž v poetični drami Grmače Daneta Zajca in Arnolf v Molierovi komediji Šole za žene. V svoji različnosti te tri vloge pričajo o širini njegove igralske umetnosti. "Z izjemno odrsko prezenco zmore prežariti celoto neke uprizoritve, ji zagotoviti pravi naboj in vanj potegniti ves ansambel," ugotavlja žirija in dodaja, da se avtentično znajde v različnih uprizoritvenih estetikah, obenem se z lahkoto vživi v like ali vsebine različnih vrst in žanrov. Nagrajena tudi najboljša študenta … Podelili so tudi nagradi za stvaritev študenta dramske igre, ki sta ju dobili Gaja Filač in Klemen Kovačič. Prva je nagrado dobila za vlogo Punce v Koltesovi igri Roberto Zucco. Kot piše žirija, je ustvarila pretresljiv lik dekleta, ki apokaliptičnim okoliščinam navkljub zmore presunljivo moč, da temu svetu zoperstavlj

Anja G. & Dr. Obi – CMAKoncert live act stream

C.M.A.K. Cerkno, 20. december 2020 ― V drugem letošnjem CMAKoncert-nem livestreamu, ki se bo zgodil v nedeljo, 20.12. ob 20.00, se nam bosta v njunem prav tako drugem live act set-u predstavila mlada Anja G. & Dr. Obi iz Zagreba.Raziskujeta različne sloge dub reggae-ja; od rootsa do digitalnega, navdih za glasbo pa črpata iz družbenih, političnih in gospodarskih razmer, kakor tudi […] The post Anja G. & Dr. Obi – CMAKoncert live act stream appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Za koga dela minister za kulturo?

Koridor, 20. december 2020 ― Zaskrbljujoča poteza ministra posega tudi v jedro (sodobne) umetnosti v Slovenji z imenovanjem direktorja Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti. The post Za koga dela minister za kulturo? appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
MITJA KONIĆ: AMOR FATI

MITJA KONIĆ: AMOR FATI

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 20. december 2020 ― Mitja Konić se je v preteklosti predstavil na številnih skupinskih razstavah po Sloveniji, vendar je trenutno bolj prisoten in prepoznaven v mednarodnem prostoru. Kot ustvarjalec, živeč v Münchnu, dojema svoje poslanstvo neposredno iz slikarskega rituala in ustvarja onstran političnih delitev, potrošništva, digitalnih medijev ter novodobnih trendov v vizualni umetnosti. Osredotoča se na filozofski in intelektualni odnos med človekom, naravo in stvarmi. Svojo kontemplativno govorico artikulira s formalnimi, semiotičnimi in pomenskimi elementi ter večino napora posveča sebi lastnim tipologijam. Razstava v nekdanji samostanski cerkvi, kjer prevladujejo monumentalna platna, razgalja jedro Konićeve poetike. Osrednji pojem njegovega razumevanja ustvarjalnosti je tokrat definiran že v naslovu in je hkrati vodilni motiv nekaterih del. Konić namreč vso dogajanje med sabo in platnom, med avtorefleksijo in zunanjo stvarnostjo dojema kot usodo. Ves kreativni proces od ideje prek mišljenja do izbire oziroma kombinacije materialov je zanj alkimija. Rezultat je slika kot osupljivo presečišče različnih svetov oziroma Konićev vmesni svet. V njem se z vidika tradicionalnega, (post)modernističnega in sodobnega slikarstva stapljajo nasprotja. Konićeva platna v prepletu figuralnega in abstraktnega združujejo risarske in slikarske prvine, obenem pa razkrivajo kontrapunkt med ustvarjanjem iluzije gibanja in občutkom zamrznjenosti. Posamezna dela se v detajlih spogledujejo z minulimi umetnostnimi obdobji, kot so denimo aluzije na draperije renesančnih mojstrov ali na baročne angele. Kustos razstave je dr. Robert Simonišek

Severjevi nagradi za dosežke v poklicnih gledališčih Jette Ostan Vejrup in Vladimirju Vlaškaliću

SiGledal Novice, 20. december 2020 ― Severjevi nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih gresta letos v roke Jette Ostan Vejrup in Vladimirja Vlaškalića. Nagrado za stvaritev študenta dramske igre sta si prislužila Gaja Filač in Klemen Kovačič. Nagrada za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa bo na nocojšnji podelitvi pripadla Bojanu Visterju.
Death of the gene poolls

Death of the gene poolls

Smetnjak, 20. december 2020 ― Šele ob pogledu na zgornjo sliko nam je naposled kapnilo, kaj povezuje ključnika leta, žabo in bazen. Seveda, gene pool! Učbeniška definicija genskega sklada – ki je, mimogrede, koncept sovjetskega genetika Aleksandra Sergejeviča Serebrovskega – gre takole: – Posamezniki iste … Continue reading → The post Death of the gene poolls first appeared on Smetnjak.
Noč kratkih filmov od sončnega zatona pa do vzhoda

Noč kratkih filmov od sončnega zatona pa do vzhoda

Društvo slovenskih režiserjev, 20. december 2020 ― Fotografija iz filma Jogi in škatla, Áron Horváth Botka, 2016 Na najdaljšo noč, ki povezuje 21. in 22. december (od sončnega zahoda do sončnega vzhoda, to je od 16.19 v ponedeljek do 7.41 naslednjega jutra), si boste lahko na portalu Baze slovenskih filmov ogledali kuriran program animiranih filmov za otroke in družine in tematski program za odrasle „Kje je pot med […]

Razširjena Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje svetaExpanded Cirkulacija 2: World Improvement Machine

Cirkulacija 2, 20. december 2020 ― OMNIBUS chapter 1: CONSTRUCTION & DEMOLITION Ryuzo Fukuhara, Borut Savski, Stefan Doepner Take two of the improvised performance scene. Ryuzo moves and Borut plays guitar to make a narrative. Stefan’s measures time uniformly, Borut’s mosaic algorythm follows Ryuto’s movement and tries to make some order in projection. chapter 2: FEEDBACK MACHINE Stefan Doepner, Ryuzo Fukuhara A poetic scenery made from 3 turning loudspeakers – one with microphone – in acoustic computer mo...

V LGL premiera Najprisrčnejšega velikana

SiGledal Novice, 20. december 2020 ― Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo danes na spletu premiera uspešnica priznane škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axlla Schefflerja Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca, dramatizaciji Jureta Karasa in z avtorsko glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.
V LGL premiera Najprisrčnejšega velikana

V LGL premiera Najprisrčnejšega velikana

Misli, 20. december 2020 ― Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo danes na spletu premiera uspešnica priznane škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axlla Schefflerja Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca, dramatizaciji Jureta Karasa in z avtorsko glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.

Pismo Golemu življenju

SiGledal Novice, 20. december 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Neža Vengust piše ustvarjalkam performansa Golo življenje.

Gledališki festivali v letu 2020

SiGledal Novice, 20. december 2020 ― Epidemija koronavirusa, ki je zaznamovala iztekajoče se leto, je dodobra pretresla tudi festivalsko dogajanje na področju uprizoritvenih umetnosti. Zaradi sprejetih ukrepov in omejitev za zajezitev epidemije so bili nekateri festivali odpovedani oziroma prestavljeni, spet drugi pa so se odvijali v spremenjenih oziroma prilagojenih oblikah.
1961 Stari trg – Ena od prvih, če ne kar prva skupina starotrških vrtičkarjev

1961 Stari trg – Ena od prvih, če ne kar prva skupina starotrških vrtičkarjev

Stare slike (Cerknica), 20. december 2020 ―   Otroški vrtec v Starem trgu je začel delovati leta 1960. O tem je bilo tudi pri nas že nekaj napisanega. To sliko pa nam je posodil Branko Bavec iz Kozarišč in glede na vsebino omenjenega prejšnjega prispevka, je na njej verjetno kar prva skupina vrtičkarjev, ki jih je na sprehodu na Ulako posnel najverjetneje […]
Krik kulture v kriznem letu

Krik kulture v kriznem letu

MMC Drugo, 20. december 2020 ― Letos je kulturniški upor dobil novo ime – akcija za kulturo. Nestrinjanje s trenutno kulturno politiko so kulturniki na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi izražali s protesti, ki so jih zasnovali v prepletu gledališča, literature in performansa.

20. decembra 1990 je v Ljubljani umrl France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist

Kamra.si, 20. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. decembra 1990 je v Ljubljani umrl  France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist. Rodil se je 10. septembra 1912 v Ljubljani.  Bil je dramatik, pisatelj, režiser. Živel je na Strojni in Prevaljah (1933-1936) in v Ljubljani, kjer je pokopan. Poročen je bil s pisateljico, prevajalko in urednico Kristino roj. Vrhovec; sinova psiholog Klas in urednik Lan. V Ljubljani je končal Učiteljišče (1933) in diplomiral na Pedagoškem oddelku Filozofske fakultete v Ljubljani (1937).

20. decembra 1908 je v Gradcu umrl Benjamin Ipavec, slovenski skladatelj in zdravnik

Kamra.si, 20. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. decembra 1908 je v Gradcu umrl Benjamin Ipavec, slovenski skladatelj in zdravnik. Rodil se je 24. decembra 1829 v Šentjurju. Benjamin Ipavec, po nekaterih virih tudi Benjamin Ipavic je bil iz znane družine zdravnikov in glasbenikov, ki so pustili pomembne sledi v slovenski glasbeni kulturi. Medicino je študiral v Gradcu in na Dunaju, glasbo pa v Gradcu, kjer je bil med letoma 1871 in 1898 zaposlen kot zdravnik. Je brat skladatelja in zdravnika Gustava Ipavca. Benjamin je po skladateljskem slogu romantik, čeprav se naslanja tudi na klasicistične glasbene elemente. Najbolj znana je njegova Serenada za godalni orkester (ki služi kot aviso na programu Ars Radia Slovenije pri »Glasbeni jutranjici«), sicer pa je avtor mnogih vokalnih in klavirskih skladb, opere Teharski plemiči in operete Tičnik.
Evroradijski božični dan

Evroradijski božični dan

SIGIC - Novice, 20. december 2020 ― Tretja decembrska nedelja je vsako leto rezervirana za praznik božične glasbe – Evroradijski božični dan. Ponudba je letos obsegala 14 koncertov iz Evrope in Kanade. Na ARS-u – 3. programu Radia Slovenija so odbrali 11 najzanimivejših, v katerih se duh božičnega časa na različne načine kaže skozi prizmo starodavne in novejše, resne in popularne ter vokalne in instrumentalne glasbe.
še novic