MATTADOR International Screenwriting Award / MATTADOR mednarodna scenaristična nagrada

MAF - Mad About Film, 20. februar 2021 ― Mad About Film (MAF) MATTADOR International Screenwriting Award / MATTADOR mednarodna scenaristična nagrada Rok prijave: 15. april 20201 Dvanajsta edicija Mattador International Screenwriting Award, ki je posvečena Matteu Caenazzu, se je uradno pričela. The Mattador tekmovanje sprejema tako domače kot tuje nadobudne scenariste, stare od 16 do 30 let, zato skrbno preberite nadovila, … MATTADOR International Screenwriting Award / MATTADOR mednarodna scenaristična nagrada

Vloga kinoteke

MAF - Mad About Film, 20. februar 2021 ― Mad About Film (MAF) Vloga kinoteke Živimo v času, ko nam avdiovizualna in računalniška tehnologija omogočata hiter in učinkovit dostop do ogromnega dela filmske produkcije, od najnovejših hollywoodskih uspešnic do pozabljenih, črno-belih predstav prejšnjega stoletja. Ker pa pri filmskem občinstvu poleg neusahljivega apetita za vsebine obstaja … Vloga kinoteke

Seznam: Kinoteke po Evropi

MAF - Mad About Film, 20. februar 2021 ― Mad About Film (MAF) Seznam: Kinoteke po Evropi Ko boste naslednjič potovali, preverite, ali lahko pokukate v kakšno tujo kinoteko. Naštete kinoteke so del Asociacije evropskih kinotek (ACE Contacts – Association des Cinémathèques Européennes): Arhiva Nationala de Filme – Jilava, Romunija: http://www.anf-cinemateca.ro/ Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit / … Seznam: Kinoteke po Evropi

Nadja Šičarov: “Nekoč so kinoteke filme prikazovale, danes jih zbirajo in arhivirajo”

MAF - Mad About Film, 20. februar 2021 ― Mad About Film (MAF) Nadja Šičarov: “Nekoč so kinoteke filme prikazovale, danes jih zbirajo in arhivirajo” Nadja Šičarov je filmska restavratorka, ki je takoj po študiju najprej delovala v Slovenski kinoteki, nato pa jo je pot zanesla na Dunaj v Filmski muzej. V intervjuju sva se pogovarjali o njenem delu v arhivskem oddelku in pomenu ohranjanja … Nadja Šičarov: “Nekoč so kinoteke filme prikazovale, danes jih zbirajo in arhivirajo”
Zlato povezuje

Zlato povezuje

Loški muzej, 20. februar 2021 ― Loški muzej se bo na jubilejni razstavi Narodnega muzeja Slovenije ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko in začetka muzejstva na Slovenskem predstavil s kiparskim okrasjem zlatega oltarja sv. Ingenuina.

Zapustil nas je Danilo Benedičič

Borštnikovo srečanje, 20. februar 2021 ― V 88. letu je umrl vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989. Skoraj štiri desetletja je bil član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, delo v gledališčih pa je nadaljeval tudi po upokojitvi in tako nanizal skoraj 150 odigranih gledaliških vlog. Prejel je številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997). Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je Danila Benedičiča opisal kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija odrskih likov in značajev. "Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše dramske družine," so ob njegovi smrti zapisali v ljubljanski Drami. Fotografije iz njegovih naopaznejših vlog si je moč ogledati tudi kot del digitalne razstave Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, ki je nastala ob 50-letnici Festivala Borštnikovo srečanje.

Hommage vojščaku s kmečkim srcem

Vrabec Anarhist, 20. februar 2021 ― Vedno je bil ob meni, ko mi je bilo težko in ko sem bil srečen, ko sem bil zaljubljen in ko sem bil osamljen, vedno me je prijel s svojo nežno roko in me varno vodil med čermi in pastmi življenja. The post Hommage vojščaku s kmečkim srcem appeared first on Vrabec Anarhist.
Kako se zgradi kulturni most in zmeša molotovko?

Kako se zgradi kulturni most in zmeša molotovko?

Radio Študent, 20. februar 2021 ― Pred dobrim letom smo na filmskem festivalu v Trstu spoznali ukrajinsko režiserko in snemalko Yelizaveto Smith. Yelizaveta je leto dni starejša od svoje države in je odraščala na jugozahodu Ukrajine, v multikulturni Odesi, pristanišču ob Črnem morju. Najprej je študirala matematiko, kasneje pa je na kijevski univerzi diplomirala kot filmska režiserka.

Izdajalci z veliko začetnico P

Vrabec Anarhist, 20. februar 2021 ― Kako se piše »poslanci«? Z veliko začetnico P? So to Zakonodajalci? Ne, zgolj izdajalci. Zgolj izdajalci z veliko začetnico P – Pizdajalci, Pizdajalci, Pizdajalci … The post Izdajalci z veliko začetnico P appeared first on Vrabec Anarhist.
STAŠ KLEINDIENST in ANŽE SEVER: PREDSTAVA

STAŠ KLEINDIENST in ANŽE SEVER: PREDSTAVA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 20. februar 2021 ― Staš Kleindienst slike in Anže Sever objekti. Galerija Equrna, Ljubljana. Staš Kleindienst svojo slikarsko prakso razume kot način soočanja z družbenimi in kulturnimi vprašanji. Naslikane krajine sicer izvirajo iz geografskih značilnosti našega širšega prostora ter impresij mimobežnih pejsažev in pogledov, ki mu skozi čas preoblikuje spomin, v resnici pa prikazujejo prostor kolektivne podzavesti, ki ga prek družbenih ritualov gradi oblast. Krajina ga zanima tudi kot pastoralni slikarski žanr, ki na arhaičnih ruševinah nostalgije uspe partikularno preoblikovati v univerzalno, politično v naravno. To specifiko, to vzvišeno samoumevnost, skuša zaobračati in jo prenašati v današnjost, da sestopi v polje banalnega sveta, ki je v procesu nenehne preobrazbe, še nedokončan, a že zastarel, razklan med silnicami prikritih interesov, umišljenih predstav ter golega preživetja. S poseganjem v te silnice pa v določenih momentih Kleindienst naslavlja tudi vprašanja o (ne)možnosti reza, prekinitve. V tem pogledu ga še posebej privlači noč kot metafora za nekakšen psihološki prostor, skrit pod slepečo svetlobo reprezentacije, a odprt ranljivosti in dvomu, ki lahko vodita v preizpraševanje naših družbenih vlog in pozicij. "Prostor, ki ni nikoli domačen, je prostor, v katerem preživim čas", pravi Anže Sever. "Vedno je prostor, ki ne obstaja brez mene v njem. Je narejen za vsakdan in skozi svojo ponudbo ustvarja svojo mnogoterost obstoja. Svoje pogoje, svoje obstoje. Je matrica za ustaljene procese in njihove navzven obrnjene potencialnosti. Je dnevna soba in je najmanj dnevna soba, je najmanj prostor". Anže Sever želi nagovarjati, kako bo živel znotraj tega prostora, ki mu hoče ukazovati, kaj naj počne. Ima lastno voljo, čeprav je nima. Sam o sebi govori. Njegovo ime zavaja. "Čuden prostor, ki je muhav, čeprav mu to pripišem jaz. Je v neprestanem dialogu z odločitvami, ki jih sprejemam izven njega. Je matrica za obstoj človečnih interakcij, je najbližji in najbolj oddaljen. Svojo bliž
GoingGreenGlobal Design Week

GoingGreenGlobal Design Week

Fakulteta za dizajn, 20. februar 2021 ― GoingGreenGlobal Design Week Schedule FRIDAY 19.2.2021 10.00 Prof. Nada Rožmanec Matičič, dean of Faculty of Design, associated member of University of Primorska Opening speech of GGG DESIGN WEEK OF FACULTY […] The post GoingGreenGlobal Design Week appeared first on Fakulteta za dizajn.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. februar 2021 ― Pri založbi Učila International so izdali kriminalko Dekle A ameriške pisateljice Abigail Dean, pri Mohorjevi Celovec v sozaložništvu Mladinske knjige delo Epidemija pametnih telefonov nemškega raziskovalca Manfreda Spitzerja, pri LUD Literatura pa stripovsko priredbo romana Josepha Conrada Srce teme, ki jo podpisuje Peter Kuper.
1924 Rakek – Krojaški mojster Miroslav (Mirko) Juvančič

1924 Rakek – Krojaški mojster Miroslav (Mirko) Juvančič

Stare slike (Cerknica), 20. februar 2021 ― Po končani dvorazredni meščanski šoli na Rakeku se je pričel učiti krojaške obrti pri krojaškem mojstru Janku (Ivanu) Vivoda, in sicer od leta 28. 9. 1921 do 18. 9. 1924 in si s tem pridobil potrebno strokovno izobrazbo za »izučenega krojaškega pomožnega delavca«. Učno spričevalo, ki ga je prejel ob zaključku izobraževanja za pomožnega krojaškega […]

20. februarja 1920 je v Gradcu umrl Josip Savinšek, od leta 1871 Jožef vitez pl. Savinschegg, kranjski pravnik, politik in graščak v Metliki.

Kamra.si, 20. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. februarja 1920 je v Gradcu umrl Josip Savinšek, od leta 1871 Jožef vitez pl. Savinschegg, kranjski pravnik, politik in graščak v Metliki. Rodil se je 10. novembra 1831.  Bil je sin Andreja Savinška, graščaka v Metliki. Na Dunaju je doktoriral iz prava. Nekaj časa je bil aktiven v vojski in je leta 1870 postal nadporočnik v konjenici Kranjske deželne brambe. Imel je velik vpliv na dogajanje v Beli krajini v drugi polovici 19. stoletja. Leta 1865 je sodeloval pri ustanovitvi Narodne čitalnice v Metliki. Na njegovo pobudo so leta 1869 v Metliki ustanovili prvo požarno obrambo na Slovenskem. Od leta 1867 do 1882 je bil poslanec v kranjskem deželnem zboru v kuriji veleposestnikov. Kot poslanec si je še posebej prizadeval, da bi po ukinitvi vojne krajine Žumberk vrnili Kranjski. Na deželnozborskih volitvah leta 1895 je nastopil kot kandidat Katoliško narodne stranke za poslanca dolenjskih mest v kmečki kuriji, a je premočno izgubil proti liberalcu Ivanu Tavčarju. Leta 1899 je moral zaradi dolgov družinski grad Metlika prodati in se je za stalno preselil na Dunaj. Leta 1871 mu je cesar podelil plemištvo s stopnjo viteza. Postal je vitez pl. Savinschegg. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Jo%C5%BEef_Savin%C5%A1ek Priporočamo tudi: https://belokranjski-muzej.si/post/491647/vsa-cast-in-slava-josipu-savinsku-ustanovitelju-pozarne-brambe-in-zadnjemu-metliskemu-grascaku
še novic