Fragmentarno o svetu, ki ga ni več

Fragmentarno o svetu, ki ga ni več

Vrabec Anarhist, 19. april 2021 ― Kot v nekakšnem Malickovem filmu drsijo oddaljene, lirične pasaže skozi bralčev horizont, kjer se tu in tam zataknejo ob prepoznani občutek »mimobežno« posejane metafore ali izkušnje. The post Fragmentarno o svetu, ki ga ni več appeared first on Vrabec Anarhist.

UNIVERZA 2025

AKTV, 19. april 2021 ― Soočenje kandidatov za rektorja Univerze v Ljubljani med prof. dr. Gregorjem Majdičem in prof. dr. Igorjem Papičem je vodil izr. prof. dr. Aldo Milohnić. Oddajo so pripravili študenti 3. letnika oddelka za film in...

Mojca Petaros: Tako drugačno, pa vendar vedno enako

Koridor, 19. april 2021 ― »Dobro jutro, dragi kolegi,« je zažvrgolel dobro znani glas profesorice, ki je v živo še nikoli ni videl. Večkrat se je že vprašal, ali bi jo, če bi jo kdaj srečal na cesti, sploh prepoznal. The post Mojca Petaros: Tako drugačno, pa vendar vedno enako appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Kar je med filmom in gledalcem

Kar je med filmom in gledalcem

Radio Študent, 19. april 2021 ― V današnjem intervjuju kulturne redakcije smo se pogovarjali s scenaristom in režiserjem Matjažem Ivanišinom. Avtorja smo poklicali v času, ki z vseh strani vabi k pogledu nazaj na njegov dosedanji opus.
Otvoritveni film festivala v Cannesu bo Caraxova Annette

Otvoritveni film festivala v Cannesu bo Caraxova Annette

Misli, 19. april 2021 ― Annette, prvi film, ki ga je priznani francoski režiser Leos Carax posnel v angleščini, bo 6. julija odprl letošnji 74. filmski festival v Cannesu. Film je postavljen v sodobni Los Angeles, Annette pa v njem pripoveduje zgodbo o navidezno popolnem paru, ki ga tvorita Henry, stand-up komiku z ostrim smislom za humor, ter priznana pevka Ann.
V Pavlovčevi galeriji razstavljajo bistriški slikarji

V Pavlovčevi galeriji razstavljajo bistriški slikarji

Notranjsko primorske novice » Kultura, 19. april 2021 ― Ilirska Bistrica, 19. april – Leto je mimo in člani Likovnega društva Franceta Pavlovca iz Ilirske Bistrice so v Pavlovčevi galeriji postavili na ogled svoje umetnine, nastale v zadnjem obdobju. Razstavo so odprli 19. aprila, dela dvanajstih ustvarjalcev pa bodo na ogled do 13. maja. Skupinska razstava, Likovno društvo France Pavlovec, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 19. april–13. maj 2021 Foto: Petar Nikolić     Dvanajst ljubiteljskih slikarjev je prispevalo po eno, dve, nekateri celo tri slike po lastnem izboru. Vseh dvajset del so ustvarili doma, v svojih ateljejih. Tematika je različna, prav tako tudi tehnika. V tem pomladnem času prevladujejo rožice in krajinski motivi, najdemo pa tudi drugo, njim ljubo tematiko. Likovno društvo Franceta Pavlovca je delovalo je med letom 1970 in 1994, po ponovni oživitvi pa je aktivno že 19 let. V tem času je število članov zelo nihalo, trenutno jih društvo združuje 16, 14 slikarjev, eno podporno članica in enega častnega člana. Vsako leto del aktivnosti projektno posvetijo tematiki, aktualni na zgodovinskem, kulturnem ali družbenem področju. Leto 2020 jim je korona onemogočila realizacijo vseh zastavljenih ciljev, uspešno so izvedli projekt Voda, vir življenja z likovno delavnico, seminarjem, slikarsko kolonijo in slikanjem na terenu ter postavili tri razstave. V tekočem letu nameravajo poglobiti likovna znanja na delavnicah, seminarjih, izobraževanjih in koloniji ter ustvarjati na temo kulturne dediščine (stari predmeti, arhitektura z elementi). Končni izdelek bo vsaj še ena ali celo dve likovni razstavi. Petar Nikolić The post V Pavlovčevi galeriji razstavljajo bistriški slikarji first appeared on Notranjsko primorske novice.

Prapor Narodne čitalnice v Kamniku, 1873

Medobčinski muzej Kamnik, 19. april 2021 ― Prapor Narodne čitalnice je izdelan iz dvojne plasti svile. Izvezena motiva sta na obeh straneh prapora: na eni strani je v  vencu izvezen napis Narodna čitalnica kamniška, na drugi strani je v ovalu kamniški mestni grb s sveto Marjeto, okoli katerega je napis Vse za narodov blagor. Prapor so izvezle kamniške narodne dame, slovesno pa […] The post Prapor Narodne čitalnice v Kamniku, 1873 appeared first on MM:K.
Veličasten razgled z balkona

Veličasten razgled z balkona

Literatura v živo, 19. april 2021 ― Besedila za antologijo najkrajše slovenske pripovedi Na balkon visoke hiše je izbrala, uredila in s spremno besedo opremila ena največjih strokovnjakinj za sodobno slovensko prozo, Alojzija Zupan Sosič, profesorica za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko ljubljanske Filozofske fakultete. Gre za prvo tovrstno antologijo v Sloveniji, ki jo določa kriterij kratkosti izbranih besedil.
Filmski paket Sinovi

Filmski paket Sinovi

Kinodvor, 19. april 2021 ― Vabljeni k ogledu paketa Sinovi s filmi Zbogom, sin moj, Lara in Naš vsakdan. Filmski paket smo pripravili ob priložnosti predvajanja novega filma bosanske režiserke Ines Tanović na spletnem Kinodvoru in bo na voljo do 12. maja.
Grahovo 1969/70 – 7. razred

Grahovo 1969/70 – 7. razred

Stare slike (Cerknica), 19. april 2021 ― V osnovni šoli Grahovo se je v šolskem letu 1969/70 v 7. razredu slikalo 24 učencev. Slikali so se na stopnicah pred spomenikom NOB, ki je postavljen pred šolo. Z njimi je njihova razredničarka Milena Brecelj, doma z Rakeka. Na tej sliki je pa že očitna sprememba. Niso več mali šolarčki, ampak že skoraj odrasle […]
Filmska tržnica v Cannesu preložena na junij

Filmska tržnica v Cannesu preložena na junij

Misli, 19. april 2021 ― Filmska tržnica, ki je del filmskega festivala v Cannesu, bo letos zaradi epidemije covida-19 potekala virtualno. Dogodek, ki je tradicionalno potekal v maju, so organizatorji po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prestavili za mesec dni oziroma v termin med 21. in 15. junijem.

19. aprila 1911 je v Ljubljani umrl Ivan Grohar, slovenski slikar

Kamra.si, 19. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. aprila 1911 je v Ljubljani umrl Ivan Grohar, slovenski slikar. Rodil se je 15. junija 1867 v Spodnji Sorici. Slovenski slikar, poleg Riharda Jakopiča najpomembnejši med slovenskimi impresionisti. Spada v sam vrh slovenske likovne umetnosti 20. stoletja. Vidno je vplival na razvoj slovenskega slikarstva, ko je skupaj z ostalimi impresionisti prelomil z realistično tradicijo 19. stoletja in utiral pot moderni umetnosti. Zapustil nam je nekaj vrhunskih del, povezanih s Škofjo Loko in okolico. 
Misliti žensko

Misliti žensko

Odzven, 19. april 2021 ― V sedemnajstih zgodbah spoznamo ženske, ki so bodisi kolateralna škoda družbenega, političnega, spolnega nasilja bodisi ekonomske odvisnosti.
še novic