Recenzija: Inmate - The Salt

Recenzija: Inmate - The Salt

SPRP, 13. maj 2021 ― Mineva že več kot dva meseca od uradnega izida albuma "The Salt" velenjskih Inmate. Bil sem med srečneži, ki so material v posluh dobili že kakšen mesec pred izidom. Glasba take oz. drugačne metal skupine Inmate "The Salt" me osebno ne navdušuje pretirano. Nosim vsebino recenzije že dalj časa v mislih, odkar sem prvič poslušal album, vsak dan v mislih dodam stvar, ki se mi jo zdi pametno omeniti. Že tako se zadnja leta zelo težko spravim k pisanju daljšega sestavka na bilo kakšno temo, trenutno pa imam popolno blokado v mislih. The Salt by INMATE         Zgodba Inmate se začne leta 2005. "The Salt" je njihov že četrti dolgometražni album, vse štiri se da dobiti na njihovem bandcampu, poleg tega pa so lansko leto izdali še EP "A Small Measure of Peace", ki ga na bandcampu ni, se ga pa da dobiti na uradni strani benda. Skupina se že od začetka predstavlja kot metalcore in melodični death metal. Tukaj naj nadaljujem z dejstvom, da sem, kar se tiče metala, dosti analfabet. Čeprav zadnje čase naročujem merch, beri CD-je in kasete, od francoske Nihilistic Distro, mi je težko govoriti o metalu in njegovih podžanrih. Zgodi se, da več ko poslušam muske, manj znam okarakterizirati žanr, isto se mi dogaja s pankom oz. hardkorom. Toda meni se glasba Inmate ne sliši dovolj underground, mogoče prvi album "Free At Last" iz leta 2012. Kar se tiče metalcora, naj navedem domače Decair in njihov letošnji album "Through Distance". Kar se tiče melodičnega death metala, pa naj navedem prav tako domače Guattari in njihov letošnji album "Breathe Through Wounds". Glasbi Inmate pa bi jaz rekel kar in samo popoidni metal(core).   Naj nadaljujem z opazko, da se je skupina lotila promocije albuma zelo visokopotezno. Jaz tako dobre in obsežne akcije oz. promocije alternativnega benda še nisem videl. Kar se tega tiče, res pohvala in poklon. Sicer sem jo spremljal samo na facebooku, pa je že tam bila epska. Inmate so se znašli tudi na dveh kompilacijah; Punk Rock Val 20 in 19 Založ

Začenja se gledališki festival Theatertreffen

Borštnikovo srečanje, 13. maj 2021 ― Eden najpomembnejših nemških gledaliških festivalov Theatertreffen se bo letos odvil na spletu. Spremljali ga bomo lahko prek digitalne platforme Berliner Festspiele Digital (eksperimentalni digitalni oder). Uvodnim pozdravom nemške ministrice za kulturo Monike Grütters terdirektorjev festivala Yvonne Büdenhölzer in Thomasa Oberenderja bo nocoj sledil live streaming uprizoritve Preprosto konec sveta v režiji Christopherja Rüpinga iz zuriškega Schauspielhausa. To je prva v nizu desetih uprizoritev, ki bodo v naslednjih desetih dneh prikazane v neposrednih spletnih prenosih ali kot posnetki.  Ob predstavah v tekmovalnem sporedu bodo letos predstavili tudi pionirske digitalne gledališke formate, ki se posvečajo položaju gledaliških ustvarjalcev v pandemiji. Dodali bodo serijo strokovnih pogovorov, osredotočili pa se bodo tudi na temo spola (neenakosti) ter zlorabe moči v gledališču.  Theatertreffen se je uveljavil kot srečevališče gledaliških ustvarjalcev in gledaliških navdušencev z vsega sveta, platforma za mreženje in pogovore ter odprt prostor za gledališko umetnost. Sklenil se bo 24. maja.     Več na: https://www.berlinerfestspiele.de/de/theatertreffen/start.html  
Zlati medvedi

Zlati medvedi

Kinodvor, 13. maj 2021 ― Ob predvajanju filma Zlo ne obstaja priložnost za ogled paketa treh zmagovalcev Berlinala: O telesu in duši, Odprto morje, Sinonimi. Samo od 20. maja do 16. junija.

ANINI DVIŽNICI smo pomahali v slovo!

Ana Monro, 13. maj 2021 ― Tole je ekipa, ki je od 26. januarja do 4. maja ustvarjala Anino dvižnico, kratek in zabaven vadbeno-motivacijski program, s katerim smo (skoraj) vsak torek dopoldan sebi in vam krepili telo in moralo v težkem obdobju, imenovanem drugi val epidemije. Kljub omejitvam smo vas med drugim ”peljali” na pustni karneval, na morje in na smučišče. ... The post ANINI DVIŽNICI smo pomahali v slovo! appeared first on Ana Monro.

Postani del festivalskega dogajanja 56. FBS

Borštnikovo srečanje, 13. maj 2021 ― Festival Borštnikovo srečanje je osrednja slovenska prireditev na področju predstavitve gledališke ustvarjalnosti, ki na mariborskih gledaliških odrih in drugih mestnih prizoriščih vsako leto gosti najbolj kakovostne, zanimive in izzivalne gledališke predstave, koncerte, filmske projekcije, strokovni program in še kaj.  Priprava in izvedba prireditve ponujata številne priložnosti za pridobivanje izkušenj in novih znanj, spoznavanje novih vsebin in ljudi, z vsem tem pa tudi razvoj osebnih kompetenc. Zato tudi letos k sodelovanju vabimo prostovoljke in prostovoljce, ki bi bili pripravljeni postati del festivalskega dogajanja in okrepiti festivalsko ekipo, s tem pa dobiti vpogled v skrivnosti zaodrja ter festivalskih priprav in izvedbe.  Letošnji festival se bo odvijal med 14. in 27. junijem 2021, na različnih lokacijah po Mariboru, področja, na katerih boste lahko prostovoljci pomagali, pa se med seboj razlikujejo tako po naravi dela kot po času dela (npr. delo v dopoldanskem času, delo v večernem času, delo na info točki festivala, spremljanje in pomoč gostov festivala, pomoč pri pripravi prizorišč, pomoč strokovni žiriji festivala, skrb za razstavo ...), pri tem pa bomo kolikor se da upoštevali želje vključenih prostovoljcev.  Pogoj za sodelovanje je starost 18 let na dan prijave ter sodelovanje pri vsaj šestih aktivnostih festivala (številka se lahko do usposabljanja spremeni, saj je odvisna od števila vključenih prostovoljcev).  Prostovoljcem ponujamo: sklenjen dogovor o prostovoljskem delu,  zavarovanje v času opravljanja prostovoljskega dela, potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu z navedbo ur in opisa del, ki ga lahko uporabite kot referenco,  mentorsko podporo in pomoč, povrnjene potne stroške v višini mesečne vozovnice za mestni avtobusni prevoz (30,00 €),  povrnjene stroške za prehrano v primeru več kot strnjenega 4 urnega prostovoljskega dela na dan v višini 3,99 €/dan,  brezplačen ogled nekaterih gledaliških pre
Tanja Tuma: Zamolčane zgodbe

Tanja Tuma: Zamolčane zgodbe

Vrabec Anarhist, 13. maj 2021 ― In čeprav so dogodki in osebe naše preteklosti pozabljeni, ali pa prav zaradi tega, je o njih treba pisati, govoriti, brati. Tanja Tuma obljublja, da bo pod preprogo gledala tudi v naslednjem romanu. The post Tanja Tuma: Zamolčane zgodbe appeared first on Vrabec Anarhist.

Vodje kulturnih ustanov sproščanje ukrepov preučujejo, v Mariboru že konec tedna dve premieri

SiGledal Novice, 13. maj 2021 ― Vodje kulturnih ustanov preučujejo sproščanje ukrepov za kulturne prireditve, kot jih je v sredo sprejela vlada, zato jih po besedah Mateja Šarca iz Slovenske filharmonije in Uroša Korenčana iz Lutkovnega gledališča Ljubljana še ni mogoče komentirati. Oba sta sicer ta korak pozdravila. V SNG Maribor pa bodo že konec tedna ponudili dve premieri.

Prostornina: Družinsko drevo

OUTSIDER, 13. maj 2021 ― V Domžalah je izpod rok ekipe studia Prostornina nastal nov projekt zasnove notranje opreme. Rdeča nit, kot opisujejo avtorji, sledi že obstoječim nežnim polkrožnim oblikam in arhitekturnim pogojem, ki so jih z interierjem želeli le dopolniti, in ne prostorsko nadvladati. Oblikovanje je vodil koncept elegantnega, klasičnega sloga, ki ga ob vstopu določata že izčiščena prostornost… The post Prostornina: Družinsko drevo appeared first on OUTSIDER.

Slovensko narodno gledališče Maribor ponovno odpira svoja vrata

SNG Maribor, 13. maj 2021 ― S sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve Slovensko narodno gledališče Maribor ponovno na široko odpira svoja vrata in v soboto, 15. maja 2021, ob 20. uri najavlja premiero kultne ameriške drame Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja, dan kasneje, v nedeljo, 16. maja 2021, ob 21. uri pa premiero monumentalnega plesno-glasbenega projekta Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Simona Krečiča, ki si ga bo ob občinstvu v dvorani mogoče ogledati v neposrednem televizijskem prenosu na 2. programu Televizije Slovenija.

Vlada dopolnila načrt sproščanja ukrepov tudi s pogojem PCT

Ministrstvo za kulturo, 13. maj 2021 ― Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Na ministrstvu za kulturo pozdravljajo sproščanje kulturnih prireditev v večjem obsegu

SiGledal Novice, 13. maj 2021 ― Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je na novinarski konferenci vlade povedala, da na ministrstvu pozdravljajo izboljšanje epidemiološke slike in možnost sproščanja kulturnih prireditev v večjem obsegu. Na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih bo možna 50-odstotna zasedenost sedišč ob izpolnjenih določenih pogojih.
V soboto premiera Mačke na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja

V soboto premiera Mačke na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja

SNG Maribor, 13. maj 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. maja 2021, v Stari dvorani premierno uprizorila kultno ameriško dramo Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja. Nastopili bodo Liza Marijina, Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vladimir Vlaškalić, Mateja Pucko, Blaž Dolenc, Minca Lorenci in Kristijan Ostanek.

ŠTUDENTSKA NAGRADA USTANOVE MAKS FABIANI 2021

OUTSIDER, 13. maj 2021 ― Ustanova Maks Fabiani bo v letu 2021 prvič podelila študentsko nagrado v višini 1.500 € študentki/študentu zadnjega letnika arhitekture ali urbanizma. Namen nagrade Nagrada je namenjena spodbujanju, razvoju in nadaljevanju arhitekturne urbanistične in filozofske misli Maksa Fabianija. Območje zastavljene naloge naj se giblje znotraj srednjeevropskega kulturnega prostora oziroma Mitteleurope, ki je bila tudi prostor delovanja… The post ŠTUDENTSKA NAGRADA USTANOVE MAKS FABIANI 2021 appeared first on OUTSIDER.
TOBIAS PUTRIH: PERCEPTRON

TOBIAS PUTRIH: PERCEPTRON

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. maj 2021 ― Tobias Putrih se v konceptualnih in materialno efemernih projektih giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo ter se ukvarja z avantgardami 20. stoletja, zlasti z utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora. Njegova dela so največkrat predlogi, makete oziroma modeli obstoječih arhitekturnih zasnov in historičnih idej. Navdihujoč se pri dediščini eksperimentiranja, med drugim v opusih Buckminsterja Fullerja, Friedricha Kieslerja in Yona Friedmana, Putrih uresničuje arhitekturne spremembe javnih prostorov – kinodvoran, knjižnic, galerij in univerz – ter gradi začasna okolja iz običajnih, industrijskih ali nematerialnih materialov: papirja, kartona, lesa in svetlobe. Lomljene oblike ter spremembe nivojev prostora in osvetlitve uporablja za gradnjo pripovedne poti, na kateri obiskovalce potaplja v notranjosti prostorskih postavitev. Svoje instalacije snuje kot družbene prostore, strukture za ustvarjanje in ohranjanje občutka skupnosti. Na njegove minimalistične rešitve vplivajo modernistične strukture, še zlasti v delih, ki poudarjajo preproste zgradbe, mehanizme projiciranja, bele ploskve in čist prostor. Modernistična zaznavna arhitektura je za Putriha, ki raziskuje njene oblike zatopljenosti v ambient, generativna umetniška paradigma. Umetnik se v delu še zlasti tesno navezuje na razvijajočo se zgodovino arhitekture kinodvoran, zato njegove instalacije v svojih površinah združujejo tako povsem zaznavne konstrukcije kot bolj zapletene atmosferične oblike nekdanjih kinodvoran. S takim poustvarjanjem socialne arhitekture projiciranja pokaže spremenljive geometrije in variabilne arhitektonike. Umeščene v kiparsko formo v začasnih, prilagodljivih arhitekturah, podobnih zaslonskim pregradam, postanejo Putrihove zamišljene površine same prosojni teksturni objekti. In his conceptual, materially ephemeral projects that move between sculpture, architecture, and science, Tobias Putrih engages 20th century avant-gardes, in particular their utopian and visionar

1873 – Umre Gašpar Mašek

Zgodovina na dlani, 13. maj 2021 13. maja leta 1873 je v Ljubljani umrl skladatelj, dirigent in glasbeni pedagog Gašpar Mašek. Prve korake v glasbo ga je na rodnem Češkem popeljal že oče, plodovit skladatelj in glasbenik, kasneje pa je študiral na praškem konservatoriju. Leta 1819 je postal kapelnik stanovskega gledališča v Gradcu in se poročil… Preberi The post 1873 – Umre Gašpar Mašek appeared first on Zgodovina na dlani.

Razstava Papirnati cveti in makrame prepleti

Knjižnica Postojna, 13. maj 2021 ― V knjižnici od sredine maja do sredine junija predstavljata svoje izdelke dve domači ustvarjalki. Katica Čuk je pripravila razstavo ročno izdelanih papirnatih cvetov in raznih aranžmajev, ki jo je poimenovala Povej s cvetjem, Mojca Smajila pa najrazličnejše dekorativne in uporabne izdelke v makrame tehniki prepletanja vrvi z naslovom Linija Mačiko. Slikovita razstava je vpogled v ustvarjalnost ljubiteljske dejavnosti, ki ohranja in nadaljuje tradicijo in ljudsko izročilo ročnih del v sodobnem času.

Izmenjava semen in sadik

C.M.A.K. Cerkno, 13. maj 2021 ― Pandemija je tudi nam kar pošteno zagodla z izvedbo mnogih dogodkov, zato vas z velikim veseljem vabimo na izmenjavo semen in sadik, ki bo potekala v nedeljo, 16. 5., od 9:oo do 14:oo na “Starem placu” pri fontani v Cerknem, v živo! Namen dogodka je preprost: če ste posejali preveč semen neke zelenjave, jih prinesite […] The post Izmenjava semen in sadik appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
V Galerija Škuc letna razstava šole Svet umetnosti

V Galerija Škuc letna razstava šole Svet umetnosti

Misli, 13. maj 2021 ― V Galeriji Škuc je od danes na ogled letna razstava šole Svet umetnosti. Pod naslovom Naslednjih 21 dni bo ključnih se predstavljajo umetnice in umetniki Beli sladoled, Nataša Berk, Aldo Giannotti, Adrijan Praznik, Simona Semenič & Nada Žgank in Small but dangers.
Od 18. maja: Odprava Lotse 1981: južna stena

Od 18. maja: Odprava Lotse 1981: južna stena

Gornjesavski muzej Jesenice, 13. maj 2021 ― Medinstitucionalna razstava Odprava Lotse 1981: južna stena je nastala kot plod sodelovanja med alpinisti - člani odprave in muzeji, ki hranijo z odpravo povezano gradivo. Tako so oživele fotografije in zasijali predmeti kot sled dosežka, ki se je zgodil mnogo prej, kot je bilo pričakovano. Veličastna južna stena osemtisočaka Lotse je bila preplezana. "Padel je tabu." Vabljeni v [...]
Poljska namerava kupiti pariški poletni dom Marie Curie

Poljska namerava kupiti pariški poletni dom Marie Curie

Misli, 13. maj 2021 ― Poljska vlada namerava kupiti pariški poletni dom znanstvene raziskovalke Marie Curie. Kemičarka, fizičarka in prva dobitnica Nobelove nagrade je poletja preživljala na posesti v pariškem predmestju Saint-Remy-les-Chevreuse, ki je sedaj naprodaj. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v ponedeljek tvitnil, da je hiša del poljske zgodovine.

13. maja 1917 se je v Zadru rodil Karel Bačer, bibliotekar, leksikograf, literarni zgodovinar in šolnik

Kamra.si, 13. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. maja 1917 se je v Zadru rodil Karel Bačer, bibliotekar, leksikograf, literarni zgodovinar in šolnik. Umrl je 5. avgusta 2008 v Šmarjeti. Njegov oče Viktor iz je bil doma iz danes zamejskega Zagraja, mati Štefanija Pelikan pa iz Mirna pri Gorici. Bil je mož dolgoletne novinarke Dolenjskega lista Rie Bačer. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani in maturiral leta 1935. Leta 1940 je diplomiral iz slavistike na Univerzi v Ljubljani. Kot profesor je služboval na klasični gimnaziji v Ljubljani, na gimnaziji, učiteljišču in osnovni šoli v Novem mestu, bil od leta 1964 do leta 1970 svetovalec Zavoda za prosvetno pedagoško službo v Novem mestu, nato pa od 1. novembra 1970 do upokojitve 30. avgusta 1984 bibliotekarski svetovalec – bibliograf v takrat imenovani Študijski knjižnici Mirana Jarca. Objavljal je članke literarnozgodovinske in etnografske vsebine v Sodobnosti, Jutru, Razgledih, Slovenskemu etnografu, Domu in svetu, Dolenjskem listu, Tržaških razgledih, v knjigi Iz dolenjske preteklosti (1991) idr. Njegovi pomembnejši članki so: Mladost S. Gregorčiča (1944), Še neobjavljene Gregorčičeve prigodnice (1944), Iz pisem Stanka Vuka (1950), Novomeške razmere pred sto leti (1954), Dolenjski ljudski pesnik in godec Iv. Rupnik-Može (1956), Kako so pred 80 leti uvajali novo mero in vago (1954), Ob 10-letnici smrti zaslužnega trdinoslovca dr. Al. Turka (1954). V Študijski knjižnici Mirana jarca je vodil oddelek domoznanske bibliografije Dolenjske. Na njegovo pobudo se je leta 1978 začela izdelovati tudi selektivna splošna bibliografija aktualnih člankov na kratko BAČ. Ta katalog se je opustil šele z avtomatizacijo knjižnice leta 1992. Zasnoval je še en informacijski vir: Alfabetarij dolenjskih krajev in naselij, ki obsega 1964 listkov, v njem so upoštevana tudi imena krajev med 2. svetovno vojno. Njegov inovativen prispevek je, da je začel sestavljati Register javnih delavcev Dolenjske, ki je v času pred informatizacijo pom
Pop plesna melanholija v dežju 80-ih

Pop plesna melanholija v dežju 80-ih

Odzven, 13. maj 2021 ― Cel dan je namreč lilo. Lilo, dež – regen. Kjerkoli v Sloveniji ste že bili, je lilo. V času, ko naj bi se počasi vse odprlo in ko se že prepeva z balkonov. Ko imamo že res dovolj, da na koncerte hodimo na kavč. Potem pa pride nastop skupine Regen v Kinu Šiška.
še novic