KULTURNI DAN PO MERI na OŠ Šmartno pri Kopru!

Ana Monro, 21. maj 2021 ― Ana Monro spet v šoli ali tole je skupina učencev OŠ Šmartno pri Kopru, ki je v četrtek, 20. maja, prvič preživela šolski dan z uličnimi umetniki. Goro Osojnik, Tea Vidmar, Sara Šabec in Silvia Viviani so jim v okviru 5-urnega programa KPM – Kultura po meri pripravili edinstveno in kreativno izkušnjo gledališke umetnosti, ki so ... The post KULTURNI DAN PO MERI na OŠ Šmartno pri Kopru! appeared first on Ana Monro.
Terapija

Terapija

MMC Gledamo, 21. maj 2021 ― Dva kontroverzna ustvarjalca se znajdeta v zdravilišču v mestecu, ki je zaslovelo z Marcelom Proustom. Srečata se, se začneta družiti, ker nimata početi kaj boljšega – tako nekako bi lahko povzeli dogajanje filma Terapija.

Začenja se Teden ljubiteljske kulture, letos v živo in na spletu

Misli, 21. maj 2021 ― Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se danes začenja osmi Teden ljubiteljske kulture, ki bo potekal v duhu vrnitve kulturnega ustvarjanja. Letošnji poudarek bo na instrumentalni glasbi ter literaturi in bralni kulturi, z dogodki v živo po Sloveniji in zamejstvu ter na spletu pa bodo obeležili tudi Jurčičevo in Ipavčevo leto.

Minister za kulturo in ljubljanski nadškof na ogledu obnovljene proštije na Blejskem otoku

Ministrstvo za kulturo, 21. maj 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti si je 21. maja 2021 v družbi ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta ogledal obnovljeno proštijo na Blejskem otoku. Po nedavno zaključenih konservatorsko-restavratorskih posegih so prostori proštije pripravljeni za postavitev stalne muzejske razstave.

INTERDISCIPLINARNO POVEZOVANJE ŠTUDENTOV FD V OKVIRU MEDNARODNEGA PROJEKTA GIDE 2020/FREEDOM

Fakulteta za dizajn, 21. maj 2021 ― Fakulteta za dizajn z interdisciplinarnimi, mednarodnimi projekti, ki se odvijajo vsako leto v okviru skupine za mednarodno izobraževanje v oblikovanju GIDE, sledi sodobnim trendom v visokošolskem izobraževanju. Tovrstni projekti omogočajo […] The post INTERDISCIPLINARNO POVEZOVANJE ŠTUDENTOV FD V OKVIRU MEDNARODNEGA PROJEKTA GIDE 2020/FREEDOM appeared first on Fakulteta za dizajn.

Mlado gledališče 2021, usposabljanje za strokovne delavce v šolstvu in kulturi

SLOGI, 21. maj 2021 ― V okviru osrednjega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje, bo, potekalo strokovno izobraževanje MLADO GLEDALIŠČE! Festival Borštnikovo srečanje se z jesenskega termina seli na prehod iz pomladi v poletje, z njim pa tudi uvodni programski sklop Mlado gledališče z usposabljanjem za strokovne delavce v šolstvu in kulturi. Letos bo usposabljanje potekalo med 14. in 16. junijem 2021. […] The post Mlado gledališče 2021, usposabljanje za strokovne delavce v šolstvu in kulturi appeared first on SLOGI.

Ljubljanska Drama s spletno premiero igre Mati

SiGledal Novice, 21. maj 2021 ― V ljubljanski Drami bodo prek spleta ponudili prvo slovensko uprizoritev igre Mati Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Juša Zidarja. Spletni premieri dela provokativnega poljskega avtorja bo sledila še premiera v živo, ki jo bodo v skladu z odlokom vlade uprizorili pred polovično zasedeno dvorano velikega odra.

INTERDISCIPLINARY COOPERATION OF THE FACULTY OF DESIGN STUDENTS WITHIN THE INTERNATIONAL PROJECT  GIDE 2020/FREEDOM

Fakulteta za dizajn, 21. maj 2021 ― The Faculty of Design follows modern trends in higher education with international, interdisciplinary projects that take place every year within GIDE, the group for international education in design. Such projects […] The post INTERDISCIPLINARY COOPERATION OF THE FACULTY OF DESIGN STUDENTS WITHIN THE INTERNATIONAL PROJECT  GIDE 2020/FREEDOM appeared first on Fakulteta za dizajn.
V SSG v Trstu drevi premiera predstave o modni ikoni Coco Chanel

V SSG v Trstu drevi premiera predstave o modni ikoni Coco Chanel

Misli, 21. maj 2021 ― V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo drevi premierno uprizorili predstavo Maje Gal Štromar z naslovom Kdo je videl Coco? Moi, Gabrielle Chanel v režiji Yulie Roschina. Uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji z ljubljanskim gledališčem ŠKUC, prinaša zgodbo o modni ikoni in najbogatejši poslovni ženski 20. stoletja.
Etnološke pripravnice na Krasu 2021

Etnološke pripravnice na Krasu 2021

SEM, 21. maj 2021 ― Slovenski etnografski muzej vabi študentke in študente Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo na etnološke pripravnice UREJANJE ZBIRKE FABIANIJEVE MUZEJSKE TRGOVINE, ki bodo potekale od 13. do 15. julija 2021 v vasi Lokev na Krasu.  Program: Uvodni sestanek v SEM pred odhodom na teren, seznanitev z delom in priprave na terensko delo; 13. 7. 202115. 7. 2021: seznanjanje z muzeološkimi metodami dela pri evidentiranju, dokumentiranju in inventariziranju predmetov; popis, opis in fotografiranje predmetov zbirke Fabianijeve muzejske trgovine, oblikovanje zbirke podatkov; zaključni sestanek in urejanje zbranega gradiva v SEM Število študentk/študentov: 4 Prevoz, nastanitev in prehrano krijeta organizator in soorganizator. Etnološke pripravnice se vam priznajo kot obvezna delovna praksa. Vodja in mentorica etnoloških pripravnic 2021: mag. Adela Pukl, muzejska svetovalka tel. (01)3008 786, e-pošta: adela.pukl@etno-muzej.si Soorganizator etnoloških pripravnic 2021: Miro Slana, Fabianijeva muzejska trgovina Prijave zbiramo do 15. junija 2021 oz. do zapolnitve mest na elektronski naslov: adela.pukl@etno-muzej.si  

E-Odprti horizonti v spomin na pekrske dogodke maja 1991

Kamra.si, 21. maj 2021 ― S spominom na pekrske dogodke, ki so predstavljali uvod v osamosvojitveno vojno, v Mariborski knjižnici pričenjamo prvi sklop pogovorov ob trideseti obletnici slovenske osamosvojitve. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Andrej Kocbek, Magdalena Tovornik, Goran Vidrih, Bojan Lunežnik, Stojan Ledinek, Alojz Kovačič in Silvo Komar. Vodil jo bo Stanislav Kocutar. Posnetek pogovora bo prvič na ogled na samo obletnico pekrskih dogodkov, 23. maja 2021, od 17. ure naprej na YouTube kanalu Mariborske knjižnice na povezavi: https://www.youtube.com/channel/UCOmwfUOn7P4jfwOK1xR5sKg/videos Prijetno virtualno druženje!
Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki, mednarodna znanstvena konferenca

Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki, mednarodna znanstvena konferenca

SEM, 21. maj 2021 ― Četrtek, 27. maj 2021, od 12.45 dalje, Cankarjev dom. Dogodek za slušatelje poteka na spletu, pridružite se na https://us02web.zoom.us/j/85104510967 Ob razstavi La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, ne spreglejte mednarodne znanstvene konference Dr. Branislava Sušnik in sodobniki, ki bo potekala v Cankarjevem domu. Ogled konference bo brezplačno omogočen na spletni strani in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma. Tolmačenje bo zagotovljeno. Na konferenci bodo predstavljeni rezultati istoimenskega ciljno raziskovalnega projekta, ki ga je v letu mednarodnega obeleževanja stote obletnice rojstva dr. Branislave Sušnik vodil Inštitut za medkulturne študije UP FHŠ, v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Cilj je bil ovrednotiti znanstveni prispevek slovenske raziskovalke k antropologiji in etnolingvistiki Južne Amerike in ga predstaviti slovenski strokovni in širši javnosti. Poleg tega konferenca vključuje raziskovalne prispevke drugih slovenskih in mednarodno priznanih raziskovalcev življenja in dela dr. Branislave Sušnik, veliko pozornost pa posveča muzeološkim dosežkom te znanstvenice, saj v istem času v Slovenskem etnografskem muzeju poteka razstava La Doctora, življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju. Med povabljenimi gosti bosta nastopili Adelina Pusineri, njena dolgoletna sodelavka v Etnografskem muzeju Andresa Barbere v Asunciónu in mag. Raquel Salazar, visokošolska predavateljica in kustosinja ter nekateri raziskovalci iz Južne Amerike: Marylin Rehnfeldt, Diego Villar, Federico Bossert. Več na spletni strani Cankarjevega doma.

Umrla je kostumografinja Cveta Mirnik

SiGledal Novice, 21. maj 2021 ― V 70. letu se je poslovila kostumografinja in dolgoletna članica Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) Cveta Mirnik, so sporočili iz društva. Sodelovala je s skoraj vsemi slovenskimi gledališči in kostumografsko opremila 50 uprizoritev, za film in televizijo pa je ustvarila kostumografiji za film Deseti brat in za TV igro Vehovčev Jurij.

Miloš Kosec: Vila Zlatica in interier »jedinega pravega radikalca slovenskega«

OUTSIDER, 21. maj 2021 ― Je bil Ivan Hribar izjemen ali tipičen človek svojega časa? Glede na to, da je verjetno edini župan in lokalni politik izpred več kot sto let, ki je še danes del živega izročila, je nedvomno izjemen. Slovenski self-made man, »jedini pravi radikalec slovenski«, podjetnik in trden liberalec, ki pa ni bil malenkosten spodbujevalec kulturnega boja,… The post Miloš Kosec: Vila Zlatica in interier »jedinega pravega radikalca slovenskega« appeared first on OUTSIDER.
Ljubljanska Drama drevi s spletno premiero igre Mati

Ljubljanska Drama drevi s spletno premiero igre Mati

Misli, 21. maj 2021 ― V ljubljanski Drami bodo drevi prek spleta ponudili prvo slovensko uprizoritev igre Mati Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Juša Zidarja. Nocojšnji spletni premieri dela provokativnega poljskega avtorja bo v ponedeljek sledila še premiera v živo, ki jo bodo v skladu z odlokom vlade uprizorili pred polovično zasedeno dvorano velikega odra.
Umetnica Jasmina Cibic z razstavo Palace na Poljskem

Umetnica Jasmina Cibic z razstavo Palace na Poljskem

Misli, 21. maj 2021 ― Slovenska umetnica Jasmina Cibic se tokrat predstavlja na Poljskem. V muzeju Sztuki v Lodžu danes odpirajo njeno samostojno razstavo z naslovom Palace. Kot so zapisali v muzeju, bo vizualna umetnica v galeriji nekdanje palače "uprizorila" igro o solidarnosti v času krize in manipulaciji umetnosti skozi film, fotografijo, skulpturo in zvok.

V Gledališču Celje spletna premiera glasbeno-gledališke predstave Branka Završana in ansambla Bodi gledališče

SiGledal Novice, 21. maj 2021 ― V Gledališču Celje bo 21. 5. ob 20. uri s spletno premiero zaživela krstna uprizoritev glasbeno-gledališke predstave Branka Završana in ansambla Bodi gledališče v režiji Ivane Djilas. Gre za glasbeno-gledališko predstavo, ki skozi songe spregovori o temah, ki so relevantne za usodo gledališča, in ošvrkne tudi vsakdan.

Video pogovor: Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh

Asociacija, 21. maj 2021 ― Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor na temo Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh. Predstavljeni so bili ključni vidiki uspešne komunikacije in izboljšave le-te.  V sklopu projekta bomo z izbranimi mentoricami skozi video pogovore … Preberi več o Video pogovor: Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh

Obvestilo uporabnikom arhivske čitalnice

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 21. maj 2021 ― Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije na 213. dopisni seji dne 20. 5. 2021 sprejela Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, ki spreminjajo začasni ukrep ponujanja storitev arhivov v zaprtih prostorih. Čitalnica Zgodovinskega arhiva Celje je odprta v običajnem delovnem času, vsak delovnik od 8:00 […] The post Obvestilo uporabnikom arhivske čitalnice first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Kaj so jedli koliščarji?

Medobčinski muzej Kamnik, 21. maj 2021 ― Nadaljujemo z zgodovino razvoja hrane skozi tisočletja. Danes vam ponujamo dva recepta koliščarske hrane z Ljubljanskega barja. Nenazadnje pa jih pripravljamo še danes. Dober tek in sporočite, kako so vam jedi uspele. The post Kaj so jedli koliščarji? appeared first on MM:K.

Začenja se Teden ljubiteljske kulture, letos v živo in na spletu

Misli, 21. maj 2021 ― Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se danes začenja osmi Teden ljubiteljske kulture, ki bo potekal v duhu vrnitve kulturnega ustvarjanja. Letošnji poudarek bo na instrumentalni glasbi ter literaturi in bralni kulturi, z dogodki v živo po Sloveniji in zamejstvu ter na spletu pa bodo obeležili tudi Jurčičevo in Ipavčevo leto.

Svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj

Kamnik.info, 21. maj 2021 ― “V čast in obeležitev Svetovnega dne kulturne raznolikosti za dialog in razvoj (21.maja) se je nekaj članic mednarodne mreže nevladnih organizacij, med katere sodi tudi kamniški mladinski center Kotlovnica, odločilo, da tega dne premostijo prostor lokalnega okolja in vas torej danes zvečer povabijo k predstavitvi dogodka, ki so ga poimenovali “YOUTH LOCALITIES GO INTERNATIONAL”. Kar ... Prispevek Svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Sproščanje omejitev pri kolektivnem uresničevanju verske svobode

Ministrstvo za kulturo, 21. maj 2021 ― Poleg podaljšanja veljavnosti odloka o kolektivnem uresničevanju verske svobode v Republiki Sloveniji novela odloka kot izjemo od obveznega testiranja za osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, dodaja enkratno cepljene prebolevnike. Novela odloka, ki začne veljati dne objave v Uradnem listu, podaljšuje veljavnost odloka do vključno 30 maja 2021.

Sproščanje omejitev na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode

Ministrstvo za kulturo, 21. maj 2021 ― Veljavnost odlokov, z nekaterimi spremembami, je podaljšana do vključno 30. maja 2021. Za javne kulturne prireditve in druge kulturne storitve ne veljajo več določbe odloka, ki ureja začasno prepoved zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb SARS-CoV-2. Dopolnjen je pogoj pri omejitvi zasedenosti sedišč v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Kot izjema od obveznega testiranja so dodani enkratno cepljeni prebolevniki.

Neža Dvorščak bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 21. maj 2021 ― Neža Dvorščak prisega na jutranjo kavo in posedanje na sončni terasi. Njena duša je prodana gledališču oz. umetnosti mnogih oblik, zato tudi njen srček najlepše zapoje, kadar se giblje na dvignjenih lesenih deskah gledališča. V branje priporoča dramski tekst Evropa avtorja Vinka Möderndorferja.
Borštnikovo srečanje tudi letos v živo in z mednarodno razsežnostjo

Borštnikovo srečanje tudi letos v živo in z mednarodno razsežnostjo

Misli, 21. maj 2021 ― Programsko jedro 56. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 14. do 27. junija v živo v Mariboru, ostaja lani neizvedeni tekmovalni program po izboru selektorja Roka Bozovičarja. "Kljub negotovim časom ohranjamo mednarodno razsežnost. Gostimo kar osem tujih predstav in številne goste iz tujine," je sporočil umetniški direktor Aleš Novak.

Enkrat cepljeni prebolevniki odslej izjema tudi po odloku o kulturnih prireditvah in uresničevanju verske svobode

SiGledal Novice, 21. maj 2021 ― Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom in odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji. V oba odloka je med drugim kot izjemo od obveznega testiranja dodala enkratno cepljene prebolevnike, so sporočili po seji vlade.
Postaja DIVA na Kiblixu (2021-05-20)

Postaja DIVA na Kiblixu (2021-05-20)

DIVA video arhiv, 21. maj 2021 ― V nizu štirih dogodkov na festivalu Kiblix pripravljamo serijo spletnih video projekcij in pogovorov na temo raÄ�unalniške in spletne umetnosti, dojemanja telesnosti v virtualnem okolju in posredovanih obÄ�utkov. Na zadnjem dogodku Iz arhiva Postaje DIVA: Telo in identiteta se bomo sprehodili od mikro pogleda na delce telesa Bodyfraction (2020) Uršule Berlot in SunÄ�ane Kuljiš, preko možnosti izkušnje razpršene identitete v VR prostoru Lim...

20. maja 1734 se je v Breznici na Gorenjskem rodil Anton Janša, slovenski slikar in čebelar

Kamra.si, 21. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maja 1734 se je v Breznici na Gorenjskem rodil Anton Janša, slovenski slikar in čebelar. Umrl je 13. septembra 1773 na Dunaju.  O mladosti Antona Janše ne vemo veliko. Doma se je bavil s slikarstvom in čebelarstvom. Po njegovem pričevanju, naj bi doma imel 100 panjev.Leta 1752 je postal grajski vrtnar v Radovljici. Leta 1766 je odšel na Dunaj. Vpisal se je v bakrorezno-risarsko šolo. Preživljal se je s štipendijo in deloma tudi z risanjem. Leta 1769 se je prijavil na razpis Nižje avstrijske ekonomske družbe in dobil službo čebelarja. Najprej je delal v Meidlingu, potem se je preselil v Augarten.Leta 1770 je dobil naslov cesarsko-kraljevega učitelja čebelarstva. Avgusta istega leta je dobil nalogo potovati po avstrijskih deželah in poučevati čebelarstvo. Čebelariti je začel s 16 panji. Že leta 1772 je imel čez 300 panjev. Od leta 1773 dalje so čebelarji v okolici Dunaja morali čebelariti po njegovem vzoru.
še novic