Aretirana na protestu za Palestino

Vrabec Anarhist, 28. maj 2021 ― Dobesedno se je kordon robokopov spotikal eden čez drugega in v stampedu so padali eden čez drugega, medtem ko so poskušali dva pesnika zvleči za noge izpod tega kupa, zraven pa so prevrnili še neko starejšo gospo. The post Aretirana na protestu za Palestino appeared first on Vrabec Anarhist.

Aretirana na protestu za Palestino

Vrabec Anarhist, 28. maj 2021 ― Dobesedno se je kordon robokopov spotikal eden čez drugega in v stampedu so padali eden čez drugega, medtem ko so poskušali dva pesnika zvleči za noge izpod tega kupa, zraven pa so prevrnili še neko starejšo gospo. The post Aretirana na protestu za Palestino first appeared on Vrabec Anarhist.

Alto design studio: Adaptacija stanovanja Ž7

OUTSIDER, 28. maj 2021 ― Prenovljeno stanovanje, poimenovano Ž7, najdemo v večstanovanjski meščanski hiši v središču Ljubljane. Projekt zajema eno od dveh enot, ki sta nastali z delitvijo sicer večjega stanovanja. Razcep je bil še posebno očiten v tlorisu, kjer se je pojavil očitno okrajšan hodnik. Ta v tipologiji staromeščanskih stanovanj sicer pomeni glavno komunikacijsko žilo, ob kateri se nizajo… The post Alto design studio: Adaptacija stanovanja Ž7 appeared first on OUTSIDER.

V Ljubljani in Mariboru tretji Trigger

SiGledal Novice, 28. maj 2021 ― V Ljubljani in Mariboru bo od 29. maja do 2. junija potekal tretji festival sodobnih neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Trigger, s katerim želijo umetnikom ponuditi možnosti za sodelovanja na mednarodnem trgu. Program obsega 12 uprizoritev različnih neodvisnih producentov, pogovore in izobraževalni del.
Nova razstava v galerijski izložbi: GOREČE SPOROČILO

Nova razstava v galerijski izložbi: GOREČE SPOROČILO

Galerija Murska Sobota, 28. maj 2021 ― Ob Svetovnem dnevu brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, je Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota pripravil razstavo likovnih izdelkov učencev in dijakov pomurskih osnovnih šol na osnovi zdravstveno-vzgojne aktivnosti na temo spodbujanja nekajenja med mladimi.   Razstava z naslovom »Goreče sporočilo!« bo v izložbi Galerije […]
Terminološko-konceptualne metastaze

Terminološko-konceptualne metastaze

Radio Študent, 28. maj 2021 ― Prispevek, ki sledi, bi bržkone obveljal za bizarno, če ne kar obskurno zadevščino, če se tako imenovani etični obrat v literarni vedi s konca osemdesetih in začetka devetdesetih let minulega stoletja ne bi zgodil ali – previdneje rečeno – razglasil v ameriških akademskih krogih, ampak v statusno manj privilegiranih in posledično globalno manj vplivnih krožkih učenjakov po svetu.

Kultura e–novice, 28. maj 2021

CED, 28. maj 2021 ― Pozdravljeni, Evropska komisija je 26. maja 2021 sprejela letni delovni načrt programa Ustvarjalna Evropa (2021), s čimer je začela izvajati nove ukrepe za podporo evropskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Zelo kmalu sledi objava prvih razpisov. Centri Ustvarjalne Evrope, med njimi tudi CED Slovenija, v sodelujočih državah ponujajo informacije o programu, spodbujajo sodelovanje z organizacijami v[...]

Nonument Group za STA: O nonumentih znotraj izmuzljive meje med umetnostjo in raziskovanjem

Misli, 28. maj 2021 ― V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je na ogled Razstava je na terenu raziskovalno-umetniškega kolektiva Nonument Group. Trije od štirih stalnih članov skupine - Nika Grabar, Neja Tomšič in Martin Bricelj Baraga - so za STA spregovorili o fenomenu nonumenta ter predstavili svoje delo skozi minule in aktualne projekte. "Nonumentov je toliko, kolikor je ljudi, ki v nečem nekaj vidijo in o tem razmislijo," je dejala Nika Grabnar.
Mednarodni muzejski dan

Mednarodni muzejski dan

Loški muzej, 28. maj 2021 ― Letošnji mednarodni muzejski dan smo v Loškem muzeju obeležili z brezplačnim vstopom, tremi novimi videopredstavitvami izbranih del iz umetnostnozgodovinskih zbirk in sodelovanjem na urbani razstavi plakatov po Ljubljani.

Marino Kranjac iz Vruje za STA: Želimo ohraniti bistvo ljudske glasbe

Misli, 28. maj 2021 ― Skupina Vruja se 20 let posveča glasbeni tradiciji istrskega polotoka. Dediščino, ki jo prelivajo v lasten glasbeni izraz, so zabeležili na petih ploščah, zadnjo, Ljubezen, vojna... in življenje, bodo nocoj predstavili na festivalu Godibodi. Kot je v dopisnem pogovoru za STA povedal njen član Marino Kranjac, želijo ohraniti bistvo ljudske glasbe.

Sol – belo zlato

Medobčinski muzej Kamnik, 28. maj 2021 ― Poznamo morsko, kameno in evaporirano sol (pridobiva se iz podzemnih solnih komor, ki jih zalijejo s sladko vodo. Ko voda izpari, v komorah ostane namizna sol). Sol je bila že v prazgodovini pomemben akter svetovne zgodovine, bila je vtkana v nešteto civilizacij. Egipčani si jo uporabljali pri verskih daritvah, umrle pa so pred mumifikacijo prekrili […] The post Sol – belo zlato appeared first on MM:K.

V Kinu Šiška drugi del CoFestivala v živo z občinstvom

SiGledal Novice, 28. maj 2021 ― V živo z omejenim številom občinstva bo v Kinu Šiška od 28. do 31. maja potekal drugi del lanske izdaje mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, ki ga novembra zaradi pandemije niso mogli izvesti. Festival, ki so mu nadeli temo Ojačevalci glasov, bo odprla predstava Posebna izdaja IV Andreje Rauch Podrzavnik, so sporočili iz Kina Šiška.

Mojca Radkovič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 28. maj 2021 ― Mojca Radkovič je študentka filozofije, aktivistična vpletenka, novinka glasbene kritike in filmofilka, ki je štafeto branja sodobne slovenske dramatike prejela iz rok kolega Gašparja Mariniča. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala priporoča dvojico besedil, Sen 59 Tiborja Hrs Pandurja in Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.
1952 Trst – Anton Avsec z mladinci na obisku v slovenskih vaseh

1952 Trst – Anton Avsec z mladinci na obisku v slovenskih vaseh

Stare slike (Cerknica), 28. maj 2021 ― Bilo je ob obisku predstavnikov slovenske mladine v Trstu, ko je 20. 6. 1952 domačin slikar Bambič napravil to risbo učitelja Antona Avsca, ki je z drugimi mladinci prišel v tržaško Cono A, potem ko je po zaključku šolanja v okviru mladinskih delovnih akcij že delal v Ljubljani na Strelišču in čistil predel na Barju, šele potem pa prišel s […]
še novic