KULTURNI UGRIZ VI: TUDI UMETNOST JE TREBA PRODAJATI

KULTURNI UGRIZ VI: TUDI UMETNOST JE TREBA PRODAJATI

Revija Primus, 7. september 2021 ― Piše: Aleš Jelenko     *** Kultura ima pogosto težave, saj veste, splošna javnost kulturnikov (takšnih in drugačnih umetnikov, pisateljev, pesnikov, slikarjev …) ne ceni kot nekoč, še več, na trenutke se ji zdijo celó odveč(ni) in nepotrebni, pijavke, ki sesajo državni denar, da lahko posedajo, kofetkajo ter tu in tam spišejo kakšno knjigo. In ...

Društvo oseb z okvaro sluha celjske regije v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. september 2021 ― Pred dvema letoma je Občina Prebold kot invalidom prijazna občina pridobila listino »Občina po meri invalidov« in se s tem pridružila lokalnim skupnostim, ki si prizadevajo za odgovorno obnašanje do najranljivejših posameznikov v družbi. Z namenom obveščanja in ozaveščanja, kako nujno je ustvarjati kakovostno vključevanje ljudi s posebnimi potrebami v sleherna področja življenja, je v torek, 7. septembra 2021, v Občinski knjižnici Prebold potekal pogovorni večer s člani Društva oseb z okvaro sluha celjske regije. S predsednikom društva Alešem Peperkom in sekretarko društva Sibilo Čater se je pogovarjala knjižničarka Lea ...

V MGL sezono 2021/2022 poimenovali Velika pričakovanja

SiGledal Novice, 7. september 2021 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem so sezono 2021/2022 poimenovali Velika pričakovanja. Ponudila bo 12 premiernih uprizoritev - pet na velikem odru in štiri na Mali sceni ter tri monoprojekte njihovih igralcev. Prejšnja sezona je pustila nekaj dolgov, v začetku nove napovedujejo premieri dveh uprizoritev sezone Zamujenih priložnosti.

Prejemnik pisateljske nagrade SEP Stefan Bošković

Misli, 7. september 2021 ― Z mednarodnim komparativističnim kolokvijem na temo Literatura in vojna: problemi, teksti, konteksti se je v Ljubljani začel 36. mednarodni literarni festival Vilenica. Preko spleta pa so ob 14. uri razglasili tudi prejemnika pisateljske nagrade SEP za mlade avtorje. Gre za črnogorskega prozaista, dramatika in scenarista Stefana Boškovića.
Brina Svit: Ne želi si lahke poti

Brina Svit: Ne želi si lahke poti

MMC Knjige, 7. september 2021 ― Brina Svit oz. Brina Švigelj Merat, pisateljica, ki že štirideset let živi v Parizu, je avtorica knjige esejev, dveh knjig kratke proze in sedmih romanov. Od romana Moreno naprej je vsako delo napisala najprej v francoskem jeziku, nato pa še v slovenskem.

Časovni stroj bomo spet zagnali 10.9.!

Ana Monro, 7. september 2021 3. septembra se je začela nova sezona atraktivne interaktivne pohodne ulične predstave Ljubljanske zgodbe. Dogodivščina potovanja skozi čas se bo nadaljevala 10., 17. in 24.9. ter 1.10 ob 18.00. Zagotovite si svoje mesto v našem časovnem stroju! VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA                   The post Časovni stroj bomo spet zagnali 10.9.! appeared first on Ana Monro.
Gibanica ponovno z vso raznolikostjo slovenske sodobne plesne scene

Gibanica ponovno z vso raznolikostjo slovenske sodobne plesne scene

Misli, 7. september 2021 ― V Ljubljani bo od 15. do 18. septembra potekal bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki bo ponudil pregled dogajanja na tem področju v zadnjih dveh letih. Ob glavnem programu plesnih predstav bo ponudil tri diskurzivne dogodke. Na odprtju bodo podelili nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo 2021 Marku Mlačniku.

Programska knjižica sezone 2021/22

Glasbena mladina, 7. september 2021 ― Spoštovane kolegice in kolegi, glasbenice in glasbeniki, učiteljice in učitelji ter vse in vsi, ki organizirate glasbene prireditve, pred vami je program nove, 52. sezone Glasbene mladine Slovenije. Koronski čas je tako glasbene dogodke kot tudi šolski vsakdan ob preteklih pandemičnih plimah v celoti potisnil na splet, ob vmesnih osekah pa močno omejil število obiskovalcev […] The post Programska knjižica sezone 2021/22 first appeared on Glasbena mladina Slovenije.
Hiša Mandrova – lesena hiša, ki izboljšuje okolje

Hiša Mandrova – lesena hiša, ki izboljšuje okolje

Gornjesavski muzej Jesenice, 7. september 2021 ― ZARADI BOLEZNI ODPOVEDANO! V petek, 10. septembra, ob 19. uri, se nam bo na muzejskem večeru pridružil Aljaž Celarc, ki nam bo predstavil projekt Hiša Mandrova - lesena hiša, ki izboljšuje okolje. Multimedijska umetnika in kreatorja projekta Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert sta leta 2017 zapustila udobje Nizozemske metropole Rotterdam in se preselila v [...]
Ipavci se vračajo … v Pivolo

Ipavci se vračajo … v Pivolo

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 7. september 2021 ― Od 19. avgusta do 22. septembra 2021 gostuje v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru v Pivoli pri Hočah razstava “To je krasna obitelj, ti Ipavci!”: Franc, Benjamin, Gustav in Josip Ipavec v arhivskem gradivu. Gre za drugo iz serije gostovanj razstave ob svečanem Ipavčevam letu, ki smo jo premierno podrobneje predstavili že v Šentjurju in se […] The post Ipavci se vračajo … v Pivolo first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Tresk #12 x Dora Tomori

Tresk #12 x Dora Tomori

Radio Študent, 7. september 2021 ― V intervjuju smo spregovorili z 18-letno Doro Tomori, nadobudno kantavtorico, ki si je prislužila mesto med nastopajočimi na festivalu Tresk v soboto, 18. septembra, pred Kinom Šiška. Izrazoslovje njenega melosa je blizu indie pop avtoric, kot so Julien Baker, Phoebe Bridgers ali Clairo.

Simpozij “malih umetnosti” bo pretresal in afirmiral sodobne uprizoritvene prakse

SiGledal Novice, 7. september 2021 ― V prostorih Slovenskega gledališkega inštituta bo med 9. in 11. Septembrom potekal Simpozij “malih umetnosti”. Udeleženci in gostje strokovnega simpozija si bodo prizadevali osvetliti nastajajočo in aktualno, vendar razpršeno in slabo vidno izveninstitucionalno produkcijo hibridnih odrskih praks ter predstaviti umetniške skupine, akademike in producente, ki delujejo znotraj žanrov »malih umetnosti« v Sloveniji in tujini.

Na spletu zaživel novi portal Kritika

Misli, 7. september 2021 ― Slovenski gledališki inštitut (Slogi) je na spletu vzpostavil prostor za referenčno slovensko gledališko kritiko (predvsem) institucionalne produkcije in tudi tako stopil v konstruktivni dialog z gledališko umetnostjo. Portal Kritika je zaživel danes, vzpostavljen je kot samostojna enota slovenskega gledališkega portala SiGledal.

Odprtje razstave Kaša, žganci, zelje

Gorenjski muzej, 7. september 2021 ― Gorenjski muzej Vas vljudni vabi, na ogled razstave Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo, ki smo jo odprli v četrtek, 16. september 2021, ob 19. uri v gradu Khislstein.  Pogoj za ogled je PCT. Potrdilo ... Read More

OBVESTILO ZA OBISKOVALCE

Medobčinski muzej Kamnik, 7. september 2021 ― V skladu z Odlokom o spremembah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 51/22), ki je začel veljati 14. aprila 2022, uporaba zaščitnih mask tudi v zaprtih javnih prostorih pri opravljanju dejavnosti s področja kulture ni več obvezna. Uporaba zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ostaja kot […] The post OBVESTILO ZA OBISKOVALCE appeared first on MM:K.
Teden odprtih vrat za učitelje in vzgojitelje v SEM

Teden odprtih vrat za učitelje in vzgojitelje v SEM

SEM, 7. september 2021 ― Od torka 14. do petka 17. septembra 2021 od 13.00 – 18.00 Učitelje in vzgojitelje vabimo v Slovenski etnografski muzej, da v družbi muzejskih pedagoginj Sonje Kogej Rus in Špele Regulj spoznate programe Slovenskega etnografskega muzeja namenjene vrtčevskim in šolskim skupinam.   Muzej med 13. in 18. uro raziskujte samostojno ali z muzejskimi informatorji. Ob 14.00: Predstavitev programov SEM za vrtčevske in šolske skupine: Muzej v šoli Virtualna javljanja iz muzeja. Ob obisku prejmete darilo za skupino / razred. Sporočite nam dan, ki vam najbolj ustreza in nas boste obiskali. Učitelji in vzgojitelji lahko v Slovenskem etnografskem muzeju vedno: Brezplačno spoznavate muzej in razstave (po predhodni najavi). Poiščete informacije o razstavah in programih na spletni strani muzeja. Se o razstavah, programih in napotkih pogovorite  z muzejsko pedagoginjo. Kontakt in informacije: Sonja Kogej Rus T. 031 728 955, 01 3008 750 E. sonja.kogej-rus@etno-muzej.si PCT pogoj je potreben za vse obiskovalce, starejše od 12 let.  

Portal Kritika

Borštnikovo srečanje, 7. september 2021 ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vzpostavlja nov spletni prostor za referenčno kritiko, recenzije in refleksijo uprizoritvenih umetnosti – kot samostojna enota slovenskega gledališkega portala SiGledal je zaživel portal Kritika, ki želi ponuditi strokovno, konsistentno, ažurno, prodorno in neodvisno kritiško misel, ki služi tako (samo)refleksiji uprizoritvenih umetnosti kot tudi zgodovinjenju (minljivih) uprizoritev. Na osrednjem delu portala so objavljene kritike posameznih predstav profesionalnih slovenskih gledaliških ustvarjalcev, predvsem institucionalnih in vidnejših neinstitucionalnih producentov, podstran Mnenja je namenjena daljšim mnenjskim zapisom, intervjujem, pregledom sezon, odmevom z gostovanj slovenskih gledališčnikov v mednarodnem prostoru in odmevom z gostovanj tujih presežnih gledaliških dogodkov v Sloveniji, poročilom s tujih gledaliških festivalov, esejističnim zapisom o slovenskem gledališču in gledališki produkciji. Svoj prostor pa so našli tudi mladi kritiki, saj je podstran Mala šola kritike namenjena objavi kritiških zapisov mladih kritikov, ki nastajajo v okviru delavnic in seminarjev kritiškega pisanja. Namen te podstrani je vzpostaviti prostor za javno objavo in s tem tudi za primerjavo, pridobivanje izkušenj in razvoj mladega pisca. Pomembna poslanstva Kritike so: konstruktiven dialog z uprizoritvenimi umetnostmi, strokovna presoja, izhodišča za samopremislek in razvoj, usmerjanje in vzgoja gledalca, odpiranje drugačnih pogledov na videno/doživeto. Predvsem pa portal Kritika stroki ponuja prostor, kjer lahko neodvisno in prostorsko neomejeno razvija kritiško misel o sodobni uprizoritveni umetnosti. Različni formati, načini spremljanja, kriteriji, pristopi, pogledi, tudi ob istih predstavah, bodo bistveno prispevali k odpiranju prostora dialoga ter k razvoju ne le področja kritike, temveč celotnega gledališkega področja.  Pogovor z Rokom Adresom, dramaturgom in ter glavnim in odgovornim urednikom Kritike
Ministrstvo umaknilo razpis za miniserijo po Jančarjevem romanu

Ministrstvo umaknilo razpis za miniserijo po Jančarjevem romanu

Misli, 7. september 2021 ― Ministrstvo za kulturo je pred dnevi objavilo razpis za mini serijo po romanu Draga Jančarja To noč sem jo videl. Vrednost razpisa je bila dva milijona evrov, namenjen pa je bil obogatitvi predstavitve Jančarja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023. V torek zvečer so z ministrstva sporočili, da razpis na željo avtorja umikajo.
Drugačni svetovi 2021

Drugačni svetovi 2021

Galerija Photon, 7. september 2021 ― 9. Mednarodni natečaj za mlade fotografe/inje iz Srednje in Vzhodne Evrope (CEE). Natečaj za mlade in uveljavljajoče se ustvarjalce na področju sodobne avtorske fotografije, ki ga organizira Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo iz Ljubljane, letos poteka že devetič zapored. Natečaj je odprt za avtorice in avtorje do 35. leta starosti (vključujoč ...
Pasja sreča

Pasja sreča

Literatura v živo, 7. september 2021 ― Danes je pust in potrebujem en dober kostum. Že nekaj dni premišljujem, kaj bi bil, zdaj sem se pa odločil, da bom mušnica. Uporabil bom to, kar imam doma, da mi ni treba še po trgovinah letati, zdaj res ne veš več, kje imajo kaj.
Na Fabuli v teoriji italijanski sodobni filozof Umberto Galimberti

Na Fabuli v teoriji italijanski sodobni filozof Umberto Galimberti

Misli, 7. september 2021 ― Cankarjev dom bo drevi gostil drugi pogovor v sklopu teoretskega fokusa Fabula v teoriji z naslovom Misliti skupnost prihodnosti, na katerem bodo gostili enega najpomembnejših italijanskih sodobnih filozofov Umberta Galimbertija. Spregovoril bo o izzivih prihodnjih skupnosti oziroma gradnji novih družbenih tvorb utopične ali distopične prihodnosti.
Free Forms Preddvor 2021

Free Forms Preddvor 2021

SIGIC - Novice, 7. september 2021 ― Mednarodni festival improvizirane glasbe, eksperimentalne zvočnosti in svobodnih umetniških oblik Free Forms Preddvor tudi v svoji četrti izvedbi 9. in 10. septembra ponuja presežek svoje osnovne vsebinske naravnanosti in kot novost na prizorišče odrskega dogajanja vrača komponirano elektroakustično glasbo.
Vikend s slovenskim filmom v Rimu

Vikend s slovenskim filmom v Rimu

BSF, 7. september 2021 ― Casa del cinema ali po naše Filmska hiša je osrednja kinodvorana v Rimu, saj se nahaja v Vili Borghese, na naslovu, ki nosi ime po slavnem italijanskem igralcu Marcellu Mastroianniju. Kinodvorana in poleti tudi zunanji amfiteater gostita številne predstavitve nacionalnih kinematografij.
še novic