Dve pesmi

Vrabec Anarhist, 3. oktober 2021 ― Seksal si, kot da se bojiš streti jajčno lupino, drugim pa si, ko so ugasnile božične luči, predrl vse membrane. The post Dve pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.
Lina Rica: Zmerno do pretežno spremenljivo

Lina Rica: Zmerno do pretežno spremenljivo

Koridor, 3. oktober 2021 ― S tem preprostim, toda interaktivnim elementom – ogledalom – postane obiskovalec vsakokratni sestavni element, unikum umetniške postavitve The post Lina Rica: Zmerno do pretežno spremenljivo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Lina Rica: Zmerno do pretežno spremenljivo

Lina Rica: Zmerno do pretežno spremenljivo

Koridor, 3. oktober 2021 ― S tem preprostim, toda interaktivnim elementom – ogledalom – postane obiskovalec vsakokratni sestavni element, unikum umetniške postavitve The post Lina Rica: Zmerno do pretežno spremenljivo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V Mariboru nov glasbeni festival Minoriti

SiGledal Novice, 3. oktober 2021 ― V mariborski Minoritski cerkvi se začenja prvi Glasbeni festival Minoriti, ki obljublja raznobarvno paleto koncertov. Pripravljata ga glasbeno društvo Saksofonija in Društvo ljubiteljev rock glasbe BOOM v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor. Letošnji častni gost je Brane Rončel.

V sklopu Mesta žensk v Kinodvoru film Slava kraljici!

SiGledal Novice, 3. oktober 2021 ― V sklopu festivala Mesto žensk bo v Kinodvoru dopoldne projekcija filma Slava kraljici!. Dokumentarec o štirih legendarnih šahistkah iz Gruzije, ki so v času hladne vojne sprožile svetovno revolucijo v ženskem šahu in postale sovjetske ikone ženske emancipacije, je režirala Tatia Skhirtladze. Projekciji filma bo sledil pogovor z režiserko.
Na Bogenšperku nova stalna razstava Valvasoriana

Na Bogenšperku nova stalna razstava Valvasoriana

Misli, 3. oktober 2021 ― Na gradu Bogenšperk je na ogled nova stalna razstava o življenju in delu Janeza Vajkarda Valvasorja (1641-1693), ki so jo poimenovali Valvasoriana. Po besedah direktorja Javnega zavoda Bogenšperk Petra Avblja odprtje stalne razstave Valvasoriana pomeni največji muzejski projekt, ki se je na gradu Bogenšperk zgodil v zadnjih treh desetletjih.

V družbi hudičev in angelov začetek drugega dela 24. Pripovedovalskega festivala

SiGledal Novice, 3. oktober 2021 ― S predstavo Hudiči pa z angeli plešejo se drevi v Cankarjevem domu (CD) začenja drugi del 24. Pripovedovalskega festivala. Ljudske zgodbe o angelih in hudičih bosta pripovedovala Tamara Avguštin in Janez Škof, z glasbo ju bo pospremil Samo Kutin. V prihodnjem tednu bosta na sporedu še predstavi Zidanje Skadra in Tristo zajcev, so sporočili s CD.
V Mariboru nov glasbeni festival Minoriti

V Mariboru nov glasbeni festival Minoriti

Misli, 3. oktober 2021 ― V mariborski Minoritski cerkvi se danes začenja prvi Glasbeni festival Minoriti, ki obljublja raznobarvno paleto koncertov. Pripravljata ga glasbeno društvo Saksofonija in Društvo ljubiteljev rock glasbe BOOM v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor. Letošnji častni gost je Brane Rončel.
1915 Enneberg – V Dolomitih

1915 Enneberg – V Dolomitih

Stare slike (Cerknica), 3. oktober 2021 ― Slika je iz zbirke Jerneja Malovrha. Pokrajino je okrog leta 1910 naslikal Karl Ludwig Prinz, avstrijski slikar in scenograf (1875 – 1944). Znan je po mnogih slikah pokrajin Dunajskega gozda, alpskega vznožja in južnotirolskih Dolomitov. Bil je samouk in član Dunajske likovne zadruge. Ustvarjal je scenografije za dvorno opero na Dunaju in gledališča v Münchnu, […]

3. oktobra 1910 se je na Ravnah na Koroškem rodil Maks Dolinšek, učitelj, fotograf ...

Kamra.si, 3. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. oktobra 1910 se je na Ravnah na Koroškem rodil Maks Dolinšek, učitelj, fotograf ... Umrl je 11. aprila 1987 na Ravnah na Koroškem. Starša sta izvirala iz slovenske Koroške v Avstriji, vendar sta se že pred letom 1910 preselila na Ravne, takratni Guštanj. Ljudsko šolo je obiskoval v Črni na Koroškem od leta 1917. Kasneje so se z družino spet vrnili na Ravne. Maks je nadaljeval šolanje na dvorazredni ljudski šoli na Tolstem Vrhu in v letu 1924 končal osnovno šolo na Ravnah. Obiskoval je Državno deško meščansko šolo v Slovenj Gradcu, ki jo je zaključil junija 1928. Zelo željan znanja je šolanje nadaljeval na Državnem moškem učiteljišču v Mariboru, kjer je študij uspešno končal leta 1932/33. Kasneje v letu 1937 je opravil še praktični učiteljski izpit. Takoj po zaključku šolanja so ga vpoklicali v vojsko in leta 1934 se je vrnil v domače kraje. Prvo zaposlitev je dobil v Ribnici na Pohorju, kjer je začel poučevati septembra istega leta. Tu je ostal do julija 1938. Na njegovo željo željo je bil premeščen v ljudsko šolo v Šentjanžu. Njegovo službovanje je prekinila druga svetovna vojna, saj je moral ponovno v vojsko. Po vojni je dobil službo na osnovni šoli Ravne, kmalu zatem pa na gimnaziji na Ravnah. V letu 1946 je honorarno učil še na strokovni šoli na Ravnah. Leta 1958 je bil Maks Dolinšek premeščen na osnovno šolo Prežihovega Voranca na Ravnah, kjer je ostal do upokojitve. Leta 1967 je diplomiral na Pedagoški akademiji v Mariboru na smeri zgodovina in geografija. Ob zahtevnem pedagoškem delu in študiju je bil navdušen športnik in fotograf. Aktivno je sodeloval v številnih športnih društvih. Poklicno in ljubiteljsko se je ukvarjal s kulturnim delom. Od leta 1957 pa vse do leta 1979 je bil honorarni upravnik Koroškega muzeja na Ravnah. Tam je postavil večino zbirk. V petih desetletjih je ustvaril številne posnetke, fotografije, diapozitive, ki se jih je v Koroškem muzeju nabralo več kot deset tisoč. S pomočjo filma je dokument
še novic