Kulturna dediščina v Primorsko-notranjski regiji kot priložnost

Ministrstvo za kulturo, 11. februar 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v sklopu vladnega obiska v Primorsko-notranjski regiji obiskal Notranjski muzej Postojna, grad Prem in Park vojaške zgodovine Pivka. Ob obisku parka je prisostvoval podpisu sporazuma o sodelovanju med štirimi slovenskimi muzeji v letu 2022, ki predstavlja dober primer medmuzejskega sodelovanja.
120: 1991 – Peklenski val

120: 1991 – Peklenski val

FilmFlow, 11. februar 2022 ―   V 120. epizodi FilmFlowa se odpravimo v leto 1991. V leto, ko smo dobili samostojno državo, internet, album Nevermind in ultimativni poletni blockbuster: Peklenski val (Point Break). Peklenski val velja za enega od vizualno in tehnično najbolj impresivnih akcijskih filmov, ki so nastali v 90. letih, hkrati pa gre za film, ki poleg obilice […]
Marijan Rupert: Vila Kurnik, hiša Hinka Smrekarja

Marijan Rupert: Vila Kurnik, hiša Hinka Smrekarja

OUTSIDER, 11. februar 2022 ―  »Jaz, Hinko Smrekar, po božji milosti excentric-clown slovenskega naroda …« Hinko Smrekar se je v zanj značilni humorni samoironiji pod svoja likovna dela podpisoval tudi kot Henrik van Smeryger, Hendrik Brueghel, Don Henriquez Smerecara, pod svoje literarne sestavke običajno kot Žane z’Lblane; v kontekstu te zgodbe in glede na njegovo finančno stanje pa je brez […]

Han Kang: Vegetarijanka

Koridor, 11. februar 2022 ― Surov južnokorejski roman o dokončnem razkroju idealitet in mentalitet. The post Han Kang: Vegetarijanka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Utrip loškega Barbizona

Utrip loškega Barbizona

Loški muzej, 11. februar 2022 ― Škofji Loki zaradi njene bogate umetnostnozgodovinske dediščine rečemo tudi slovenski Barbizon. Zgodil se je na prehodu med 19. in 20. stoletjem, ko sta se v Loko naselila slikarja Ivan Grohar in Rihard Jakopič, za njima pa še Matej Sternen.
AA nanotourism: Letna rezidenca Dunajskih dečkov

AA nanotourism: Letna rezidenca Dunajskih dečkov

OUTSIDER, 11. februar 2022 ― Vrbsko jezero je največje jezero na avstrijskem Koroškem; dolgo je 16,5 km, široko pa od 0,5 do 1,35 km. Leži zahodno od Celovca. Na jezerski obali stoji vrsta turističnih krajev. Obala jezera je dolga kot najdaljša tekaška atletska disciplina – približno 42 km. 83 % obale je javnosti nedostopnih. V zadnjem stoletju se je Vrbsko jezero […]

Krožnik, beloprstena keramika, Wedgwood, 19. stoletje

Medobčinski muzej Kamnik, 11. februar 2022 ― Krožnik, jedilni, plitvi, iz jedilnega servisa, beloprsteno posodje. Na dnu znamka Wedgwood. Prepoznaven je motiv tovornih ladij z jadri pred pristaniščem, na robu krožnika cvetlični ornamenti v modri barvi. Najpomembnejša zvrst keramike od konca 18. stoletja do konca 20. stoletja, tudi na Slovenskem, je bila beloprstena keramika, ki se pogosto po izgledu zamenjuje s porcelanom. […] The post Krožnik, beloprstena keramika, Wedgwood, 19. stoletje appeared first on MM:K.
Florjan Lipuš: Zgode in nezgode

Florjan Lipuš: Zgode in nezgode

MMC Knjige, 11. februar 2022 ― Florjan Lipuš, naš koroški zamejski rojak, ves čas avtorsko prepoznavno izpisuje zgodbo svoje skupnosti, svojega komaj še kolektiva, saj so presahnile moči, ki bi ga držale skupaj, vse pa tako, da je kar najbolj neprizanesljiv do okolice.
Stoletnico Ele Peroci bo počastila nova zbirka pravljic

Stoletnico Ele Peroci bo počastila nova zbirka pravljic

Misli, 11. februar 2022 ― Pisateljica Ela Peroci je zaslovela z deli za otroke, kot sta Muca Copatarica in Moj dežnik je lahko balon. Ustvarila je izvirno različico sodobne pravljice, v kateri je resnični svet prepletala z otroško domišljijo. Danes mineva 100 let od njenega rojstva, kar bo Mladinska knjiga počastila z novo zbirko njenih pravljic Med pravljice.

Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v Primorsko-notranjski regiji

Ministrstvo za kulturo, 11. februar 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se skupaj z drugimi predstavniki Vlade Republike Slovenije mudi na delovnem obisku v Primorsko-notranjski regiji. Obiskal bo Notranjski muzej Postojna, grad Prem in Park vojaške zgodovine Pivka. Ob obisku regije predstavljamo nekatere projekte in program, ki jih v tej regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.
še novic