Cmakov štant 2022 vabi k sodelovanju!

C.M.A.K. Cerkno, 16. november 2022 ― Mladinski center C.M.A.K. Cerkno vse ustvarjalce in ustvarjalke vabi k sodelovanju pri projektu Cmakov štant, ki bo potekal od 16. do 27. decembra na »starem placu« pri fontani v centru Cerknega. Cmakov štant je tradicionalni večdnevni projekt, katerega namen je predstavitev in spodbujanje mladih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki delujejo na več področjih kot so likovna, glasbena in […] The post Cmakov štant 2022 vabi k sodelovanju! appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Prostori Studia AUTORI v Beogradu

Prostori Studia AUTORI v Beogradu

OUTSIDER, 16. november 2022 ― Ekipa srbske arhitekturne pisarne Studio AUTORI je prenovila historično stanovanje iz leta 1926 v središču Beograda in ga preoblikovala v prostoren arhitekturni studio za potrebe lastne ustvarjalne dejavnosti. »Ko smo se lotili načrtovanja lastne pisarne, smo želeli, da odraža našo ekipo in njene vsakodnevne dejavnosti, predvsem pa smo želeli ustvariti prostor, v katerem se bomo […]

Predlog pravilnika o načinu izračuna plačil iz 38. člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah

Ministrstvo za kulturo, 16. november 2022 ― Ministrstvo za kulturo daje v javno obravnavo predlog pravilnika o načinu izračuna plačil iz 38. člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS) oziroma predlog pravilnika v zvezi z letnimi plačili izdajateljev in ponudnikov za kritje stroškov Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS).

Pogovor po filmu Moja Vesna

Kinodvor, 16. november 2022 ― Po projekciji filma v okviru festivala LIFFe, je sledil pogovor z režiserko in scenaristko Saro Kern in glavno igralko Loti Kovačič. Pogovor je vodila Varja Močnik.
Od skupnega do WTF-jev

Od skupnega do WTF-jev

Radio Študent, 16. november 2022 ― V nedeljo so se v Kinu Šiška zbrale umetnice, aktivisti, programerke, raziskovalci in vsesplošni piflarji. Privabila jih je konferenca Od skupnega do NFT-jev, ki jo je v okviru programa Taktike in prakse organizirala Aksioma.
Kiblix prikazuje produkcijo treh laboratorijev Mreže RUK

Kiblix prikazuje produkcijo treh laboratorijev Mreže RUK

Misli, 16. november 2022 ― V Kibla Portalu, ki letos praznuje deseto obletnico vzpostavitve, bo do konca leta potekala 20. edicija festivala umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix. Pričel se bo z današnjim odprtjem mednarodne skupinske razstave in avdio-vizualnim performansom Marka Batiste in Žige Palčarja.
Igrišče

Igrišče

MMC Film, 16. november 2022 ― Belgijska scenaristka in režiserka Laura Wandel v svojem dolgometražnem prvencu na izrazito senzoričen način prikaže nasilnost otroškega sveta. Konflikte otrok, ki jih odrasli pogosto odpišejo kot banalne zdrahe, dojema kot formativne, prelomne izkušnje.
Senčna meja

Senčna meja

Literatura v živo, 16. november 2022 ― Pomislila je na travnik pri cerkvi svetega Mihaela na Barju in zazdelo se ji je, da sliši mojstra, kako se blago sklanja k njej in ji tiho pravi: »Veste, umetnost je spomin na paradiž.«
1970 Rakek – Steklenička 4711

1970 Rakek – Steklenička 4711

Stare slike (Cerknica), 16. november 2022 ― Na sliki je steklenička kolonjske vode 4711 originalno zapakirana, še nerabljena. V njej je 170 ccm dišave. Ker me je zanimalo, kako pravzaprav diši, sem odprla svojo stekleničko, ki drži 3 mililitre. Enkrat je šel naš direktor službeno v Köln in je tajnici in meni, njeni prijateljici in namestnici, prinesel mali spominek. Je res mali. […]
Mineva 100 let od rojstva portugalskega nobelovca Joseja Saramaga

Mineva 100 let od rojstva portugalskega nobelovca Joseja Saramaga

Misli, 16. november 2022 ― Pred 100 leti se je rodil portugalski pisatelj Jose Saramago, prvi Nobelov nagrajenec za književnost, ki je pisal v portugalskem jeziku. V utemeljitvi nagrade je pisalo, da je Saramago, najbolj znan po Eseju o slepoti, "pisatelj z metaforami, ki temeljijo na fantaziji, sočutju in ironiji, bežno dejanskost vedno znova skušal narediti oprijemljivo".
Lutkar in glasbenik Matija Solce na jesenski turneji obšel deset mednarodnih festivalov

Lutkar in glasbenik Matija Solce na jesenski turneji obšel deset mednarodnih festivalov

SIGIC - Novice, 16. november 2022 ― Matija Solce, režiser, igralec, glasbenik, profesor ter prvi doktor lutkarstva pri nas, je samo v oktobru s svojimi produkcijami nastopil kar petindvajsetkrat ter navdušil raznotero občinstvo mednarodnih festivalov na Norveškem, Švedskem, Danskem, Češkem, Nizozemskem, v Nemčiji in v Italiji. Novembra je nadaljeval svojo turnejo v Pragi, kjer je na Festivalu Nekropolis gostoval s štirimi različnimi zasedbami.
še novic