21. Festival Stična

21. Festival Stična

Festival Stična, 15. november 2022 ― Vabljeni na dogodke letošnjega Festivala Stična! Vstopnice bodo na voljo eno uro pred posameznim dogodkom v Kulturnem domu Stična. Rezervacija vstopnic: info@kd-sticna.si ali 041 543 444 (Petra). Rezervirane vstopnice je potrebno dvigniti najkasneje 30 min pred začetkom dogodka. Za rezervirane vstopnice velja...

Glas filozofskega incela

Vrabec Anarhist, 15. november 2022 ― Žličar vsekakor poseduje pripovedniški talent in miselni zamah, ki pa bi ga moral bolj disciplinirano realizirati. Njegovega doprinosa pa ne smemo spregledati, saj odstopa od modnih smernic in je eno redkih del, ki ponudi glas sodobnim osamljenim moškim. The post Glas filozofskega incela first appeared on Vrabec Anarhist.

Glas filozofskega incela

Vrabec Anarhist, 15. november 2022 ― Žličar vsekakor poseduje pripovedniški talent in miselni zamah, ki pa bi ga moral bolj disciplinirano realizirati. Njegovega doprinosa pa ne smemo spregledati, saj odstopa od modnih smernic in je eno redkih del, ki ponudi glas sodobnim osamljenim moškim. The post Glas filozofskega incela first appeared on Vrabec Anarhist.

Julija Lukovnjak: Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa

Koridor, 15. november 2022 ― Juliji Lukovnjak v Imaginarnih svetovih Edgarja Kaosa ne uspe povsem preseči žanrskega okvira, vendar pa njen roman predstavlja korak v pravo smer. The post Julija Lukovnjak: Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Brati Tujost kapitala

Razpotja, 15. november 2022 ― Primož Krašovec Tujost kapitala Spremna beseda: Vincent Le Sophia, Ljubljana 2021 Maks Valenčič »We have been told more than we should have been told, if we still want to pretend.«– Nick Land Kljub raznim poskusom in nedavni knjigi Tujost kapitala sociologa kulture Primoža Krašovca pri Založbi Sophia, akceleracionistična filozofija v Ljubljani ni bila nikoli dokončno izražena (ali razumljena). Tudi zato je treba Krašovčev knjižni prvenec, ki kljub sklicevanju na nekatere ključne predstavnike akceleracionistične misli še vedno deluje nekoliko preveč samostojno in avtorsko, umestiti v širši vektor logike postajanja ter se s tujostjo akceleracionistične filozofije spoprijeti na tovrsten način. The post Brati Tujost kapitala appeared first on Razpotja.
OD KNJIŽNEGA SEJMA V BEOGRADU DO EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE (NOVI SAD)

OD KNJIŽNEGA SEJMA V BEOGRADU DO EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE (NOVI SAD)

Revija Primus, 15. november 2022 ―   Avtorica: Miša Gams Mednarodni knjižni sejem v Beogradu v znamenju gostje Romunije in slogana “Vrnitev napisanih” Popotnik, ki se po več letih znajde v Beogradu, lahko le osuplo strmi nad novostmi, ki jih pred sabo zagleda. Na območju glavne avtobusne postaje se namreč razprostira cel kompleks visokih stavb, luksuzno naselje “Beograd na vodi”, ki ...

Ustvarjalna Evropa – podaljšan rok za oddajo vlog

Ministrstvo za kulturo, 15. november 2022 ― Ministrstvo za kulturo je rok za oddajo vlog za sofinanciranja projektov, izbranih na razpisih programa Ustvarjalna Evropa, podaljšalo do 21. novembra. Ministrstvo obenem podaja dodatno pojasnilo, da so do podpore upravičeni prejemniki, ki so prejeli podporo iz programa Ustvarjalna Evropa, za isti namen in iste stroške pa niso prejeli podpore iz drugih programov Evropske unije in nacionalnih podpornih shem.

Orkester Mandolina Ljubljana – Glasba iz risank (13.12.2022 19:30)

Španski borci, 15. november 2022 ― Tokrat smo si zaželeli vrniti v (našo in vašo) mladost in postreči z glasbo iz znanih in manj znanih risanih filmov (tako celovečernih, kot kratkih). Tako starejših, ki bodo nostalgično obarvale večer in morda orosile oči starejšim poslušalcem, kot novejšim skladbam, ki bodo znane predvsem mladim in njihovim staršem. Vsekakor za vsakogar nekaj.
33. LIFFe: Praznik dela (Praznik rada)

33. LIFFe: Praznik dela (Praznik rada)

Koridor, 15. november 2022 ― Film nadaljuje svojo tradicijo situacijske in karakterne komike, pomešane z vračanjem v bolečo polpreteklo zgodovino vojne na Balkanu. The post 33. LIFFe: Praznik dela (Praznik rada) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Fetdeterra: Iz katalonske zemlje

Fetdeterra: Iz katalonske zemlje

OUTSIDER, 15. november 2022 ― Na planotah zahodne Katalonije ima gradnja iz butane zemlje dolgo in bogato tradicijo. V izvirni obliki je skoraj izumrla, še vedno pa živi skozi skupine ustvarjalcev, ki iz nje izhajajo in na njeni podlagi inovirajo. Mednje spadata arhitektka Maite Sainz de la Maza in geoinženir Macari de Torres. Leta 2017 sta v domači Lleidi ustanovila […]
Povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta

Povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta

Inštitut za politike prostora, 15. november 2022 ― V Ljubljani je 8. in 9. novembra 2022 v organizaciji IPoP – Inštituta za politike prostora potekala mednarodna konferenca Moč povezanih skupnosti v mestih. Gosti z različnih koncev Evrope so spregovorili o pomenu sodelovanja med mesti in civilno družbo, ki je ključno za kakovost življenja in storitev v mestih ter za učinkovito odzivanje na izzive.... The post Povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Vabilo za posredovanje nominacij za Borštnikov prstan za leto 2023

Borštnikovo srečanje, 15. november 2022 ― Nagrada Borštnikov prstan je najvišje priznanje za igralsko ustvarjalnost v Republiki Sloveniji. Festival Borštnikovo srečanje prstan podeli vsako leto, in sicer izmenično igralki in igralcu, na sklepni prireditvi ob zaključku festivala. Prihodnje leto bo prejemnica igralka, letos ga je prejel Ivo Barišič. Nominacijo za Borštnikov prstan 2023 lahko podajo posamezniki in pravne osebe s področja uprizoritvenih umetnosti in s stalnim prebivališčem oziroma sedežem v Republiki Sloveniji ter SSG Trst, prav tako jo lahko na podlagi lastne presoje podajo člani vsakokratne žirije za podelitev Borštnikovega prstana.  Nominacija mora vsebovati:  •  podatke o kandidatki: ime in priimek, rojstni datum, naslov, telefon in e-naslov;  •  podatke o pobudniku nominacije: ime in priimek oziroma naziv pravne osebe, kontaktno osebo, naslov, telefon in e-naslov;  •  strokovno utemeljitev nominacije (z morebitnimi prilogami, kot so seznam vlog, kritike, dodatna strokovna mnenja ipd).     Nominacije za Borštnikov prstan za leto 2023 nam pošljite do vključno 15. januarja 2023 v zaprti ovojnici s pripisom "Nominacije za Borštnikov prstan 2023 – ne odpiraj!" na naslov: SNG Maribor, Festival Borštnikovo srečanje, Slovenska 27, 2000 Maribor. Za pravilno oddano bo štela tudi nominacija posredovana na e-naslov: info@borstnikovo.si. Aleš Novak, umetniški direktor FBS     Maribor, 14. november 2022
Vabijo na drugi koncert iz cikla U3nek

Vabijo na drugi koncert iz cikla U3nek

Notranjsko primorske novice » Kultura, 15. november 2022 ― Vabijo na drugi koncert iz cikla U3nek KULTURA Postojna – Mešani pevski zbor Postojna vabi na drugi letošnji koncert iz cikla U3nek, na katerem se bodo pevci prvič predstavili pod vodstvom novega zborovodje Klemna Miklavčiča. Koncert bo v nedeljo, 20. novembra, ob 20. uri v kulturnem domu v Orehku. V goste so tokrat povabili dolgoletne pevske prijatelje iz kranjskega komornega zbora Mysterium. Pevci napovedujejo zanimiv pevsko-instrumentalni program. Koncert ob kresni noči, Mešani pevski zbor Postojna, park pri Zeleni dvorani, Postojna, 23. junij 2018 Foto: Ladislao Torresan ČlanekVabijo na drugi koncert iz cikla U3nek se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#

Zdrava pamet (4.3.2023 20:00)

Španski borci, 15. november 2022 ― Zdrava pamet je najbolj nora monokomedija o možganih, naših mislih in vseh vragolijah, ki nam jih uganjajo. Na odru bo svoje možgane seciral Nik Škrlec, igralec in tv voditelj, ki si lahko zapomni tisoče decimalk števila pi in je hkrati vsaj enkrat na mesec na banki, ker pozabi PIN bančne kartice. Predstava je polna miselno-telesnih akrobacij in humorja, smeh je konec koncev eden boljših pokazateljev naše možganske forme! S predstavo potuje tudi posebna interaktivna razstava za vse...
Pujsa

Pujsa

MMC Film, 15. november 2022 ― Nas Carrie ni naučila, da ni pametno terorizirati introvertiranih najstnic? Pujsa je po eni plati klasičen film ženskega maščevanja, po drugi pa mračna parabola o tem, kako zelo lahko brezbrižna krutost zastrupi celo družbo, v kateri se je razbohotila.
še novic