Letošnji recital Prešernove poezije v Ljubljani s pozivom k skrbi za drugega in skupno

SiGledal Novice, 8. februar 2023 ― Na ljubljanskem Prešernovem trgu je Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) tudi ob letošnjem kulturnem prazniku tradicionalno pripravilo recital Prešernove poezije. Recital Prešernovih pesmi v interpretaciji igralcev je bil že 37. po vrsti. Slišati je bilo tudi pozive k skrbi za druge in skupno ter izboljšanju razmer v slovenski kulturi.

Proslava v čast Prešernu

Kamnik.info, 8. februar 2023 ― Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne, so se v Godiču odprla vrata prenovljene dvorane Doma krajanov. Na povabilo predsednice krajevne skupnosti, gospe Mire Potokar, so Brezjančki pripravili dobro uro trajajoč kulturni program. Rdeča nit večera se je vila okrog življenja in dela Franceta Prešerna. Komorni pevski zbor Šutna je v uvodnem delu zapel himno, ... Prispevek Proslava v čast Prešernu je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Bronasta Plavalka se bo vrnila na mesto, kjer so ukradli original

Bronasta Plavalka se bo vrnila na mesto, kjer so ukradli original

Planet Siol.Net, 8. februar 2023 ― Konec junija 2007 so neznanci iznad vhoda v kopališče Ilirija v Ljubljani odnesli bronasti kip Plavalka, ki ga je leta 1942 izdelal kipar France Gorše. Kot vse kaže, bo 14 let po kraji, ki še ni dobila epiloga, policija ni našla niti storilcev niti kipa, Plavalka spet "opazovala" Ljubljančane. Mlada kiparja Denis Vučko in Denis Dražetić sta namreč pod mentorstvom profesorja Matjaža Počivavška izdelala repliko ukradenega kipa, ki jo bodo na vhod prenovljene Ilirije postavili prihodnje leto, ko bo na mestu prejšnjega kopališča zrasel sodoben športni center s pokritim olimpijskim bazenom.
Prešernova nagrada za življenjsko delo Celjanki, ki je orala ledino na več področjih

Prešernova nagrada za življenjsko delo Celjanki, ki je orala ledino na več področjih

Celje.info, 8. februar 2023 ― Na sinočnji podelitvi Prešernovih nagrad za leto 2023 je čast za najvišje državno priznanje na področju kulture poleg slikarja Hermana Gvardjančiča doletelo multidisciplinarno umetnico Emo Kugler, ki izhaja iz Šmartnega ... Beri dalje The post Prešernova nagrada za življenjsko delo Celjanki, ki je orala ledino na več področjih appeared first on Celje.info.
Prešernov smenj v Kranju zavrtel čas nazaj v 19. stoletje

Prešernov smenj v Kranju zavrtel čas nazaj v 19. stoletje

Misli, 8. februar 2023 ― Na današnji slovenski kulturni praznik se v Kranju znova odvija Prešernov smenj, ki letos praznuje okrogli jubilej, saj mineva 20 let od prve izvedbe. Pestro dogajanje je mesto znova vrnilo v čase, ko je v njem živel in delal France Prešeren, kar bo preko dneva v gorenjsko prestolnico privabilo več tisoč obiskovalcev.
Nova pojavnost žlehtne kozmonavtike

Nova pojavnost žlehtne kozmonavtike

Odzven, 8. februar 2023 ― Zhlehtet s Portals Vol. 1 temeljno pozornost nameni melodični in pretežno tonalni generaciji v Zalokarjevih skladateljskih okvirih in formalnih izhodiščih, se s tem izrazno prelevi v organsko, muzikalno gibčno tvarino, ne da bi izgubil kozmični estetski temelj.

Znani prvi dobitniki nagrade Nike Bohinc za filmsko kritiko

Misli, 8. februar 2023 ― Društvo slovenskih filmskih publicistov in publicistk Fipresci in revija Ekran bosta na današnji kulturni praznik prvič podelila strokovne nagrade za najboljše prispevke na področju filmske kritike in publicistike. Prvi dobitniki nagrade Nike Bohinc so Anže Okorn, Oskar Ban Brejc in Marina Gumzi.

Državna proslava pred kulturnim praznikom: Za umetnost kot najresnejšo človeško kreacijo

SiGledal Novice, 8. februar 2023 ― V CD je z naslovom Svet se nagnil je naprej potekala proslava s podelitvijo najvišjih nagrad v umetnosti. Slavnostni govornik, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič, je poudaril, v čem se umetnost in umetniki razlikujejo od vsakdana in mimobežnosti, "zmožni so širiti razglede, poglabljati uvide in gojiti forme in vsebine".
Kulturni praznik v SEM je v izteku ...

Kulturni praznik v SEM je v izteku ...

SEM, 8. februar 2023 ― Bilo je pestro, družabno, polno pozitivnih vtisov. Zjutraj smo pričeli s kamišibaj predstavami - poezijo dr. Franceta Prešerna, nadaljevali s prebiranjem Prešernove poezije na odprtem mikrofonu. Ob 12h smo odprli novo priložnostno pustno razstavo Vrbišće šjme, ki so jo bučno pospremili tudi pustni liki, ki so prišli iz Vrbice, obiskovalci pa so se lahko posladkali s krofi, ki jih je doniral Žito d.d.. Ob 15h smo ustvarjali pustne šeme in konje na ustvarjalni delavnici Malega mojstra. Vmes pa se veliko družili z vami po vseh nadstropjih SEM, na mnogih aktualnih razstavah. Hvala, da ste z nami preživeli slovenski kulturni praznik! Podrobno foto poročilo z odprtja pustne razstave sledi ...
Prešernove nagrade 2023 so podeljene!

Prešernove nagrade 2023 so podeljene!

Društvo slovenskih režiserjev, 8. februar 2023 ― Fotografija s sinočnje podelitve Prešernovih nagrad /vir: MMC (foto BoBo)/ Sinoči so na slovesnosti ob kulturnem prazniku v Cankarjevem domu podelili Prešernovi nagradi in Nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju ustvarjalnosti. Med nagrajenci so tudi režiserka Ema Kugler, prejemnica Nagrade Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije, ki jo […]

Video nagovor ministrice dr. Aste Vrečko ob slovenskem kulturnem prazniku

Ministrstvo za kulturo, 8. februar 2023 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je v video nagovoru ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, med drugim dejala: "Kultura je temelj za razvoj družbe. Kultura in umetnost v vseh svojih najrazličnejših pojavnih oblikah prepoznavata raznolikost. Zagotavljata svobodo izražanja. Ob kulturnem prazniku vam želimo, da bi s kulturo živeli vsak dan."
1936 Selšček – Skednji

1936 Selšček – Skednji

Stare slike (Cerknica), 8. februar 2023 ― Selšček – pogled na skednje in kozolce z južne strani. Prva na levi je stara Mivča (danes Švigelj) kamnita pajšteba – sušilnica sadja. To je prava hiška, v kateri se je spodaj kurilo, na vrhu pod streho pa se je sušilo sadje. Mivč vrt je bil in je še danes zelo bogato zasajen s češpami, […]

O muzeju: Piškotki

Tolminski muzej, 8. februar 2023 ― Spletna stran deluje s pomočjo t.i. piškotkov (angl. cookies). Piškotek je datoteka, ki shrani nekatere nastavitve spletne strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi le-ti dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, v kolikor je uporabnik že obiskal spletno mesto. Pri naprednih ...
še novic