Vremenske ujme zopet prizadele Partizansko bolnico Franja

Ministrstvo za kulturo, 18. julij 2023 13. julija 2023 so vremenske ujme, ki so prizadele vso Slovenijo, poškodovale tudi Partizansko bolnico Franjo. Ožje spomeniško območje Franje so si danes ogledali ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, državni sekretar mag. Marko Rusjan, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel in državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade dr. Kaja Širok.

Ajda Milne: Skrolam, torej sem 

OUTSIDER, 18. julij 2023 ― V začetku meseca sva se z možem vrnila s počitnic na popularnem tropskem otoku. Pred odhodom sva si zadala en sam glavni cilj: da bova dva tedna dopusta preživela brez telefonov. Ko sva štirinajst dni kasneje na letališču čakala na let domov, sva se razočarano spogledala. Seveda nama je klavrno spodletelo. »Ja seveda, če si […]
Supersonic Festival: Lisa Meyer

Supersonic Festival: Lisa Meyer

Radio Študent, 18. julij 2023 ― Lisa Meyer je direktorica in ustanoviteljica organizacije Capsule v Birminghamu in programska vodja festivala Supersonic, ki letos obeležuje svojo dvajseto obletnico. Supersonic velja za enega bolj eksperimentalnih in nišnih britanskih festivalov težkokategorne muzike.
Büchnerjeva nagrada nemškemu pesniku in pisatelju Lutzu Seilerju

Büchnerjeva nagrada nemškemu pesniku in pisatelju Lutzu Seilerju

Misli, 18. julij 2023 ― Nemški pesnik in pisatelj Lutz Seiler je letošnji dobitnik Büchnerjeve nagrade, najprestižnejšega priznanja za literaturo v nemškogovoročem prostoru. V slovenščini je na voljo njegov roman Kruzo, ki ga je prevedel Štefan Vevar. Nagrado, ki je vredna 50.000 evrov, bodo podelili 4. novembra v nemškem Darmstadtu v bližini Frankfurta.

Na Goriškem se začenja festival Glasbe sveta

Misli, 18. julij 2023 ― S koncertom slovenskih predstavnikov imaginarnega folka Širom in francoskimi raziskovalci mediteranskega in sicilijanskega soula Crimi se danes ob 21. uri začenja festival Glasbe sveta, ki bo goriško čezmejno območje povezoval do 28. julija. Dvanajsta edicija čezmejnega festivala glasbenih raznolikosti bo letos še dodatno obogatena.

Skladateljska nagrada jazzon 2023 pianistu Maticu Štembergerju

Misli, 18. julij 2023 ― Skladateljsko nagrado jazzon, ki jo bodo na 23. mednarodni jazzovski delavnici s festivalom Jazzinty v Novem mestu podelili avgusta, je strokovna komisija za skladbo Catharsis dosodila pianistu Maticu Štembergerju. Drugo mesto je pripadlo skladbi Scapegoat Gala Goloba in tretje skladbi Bandulf Cantrip Luke Zabrica,so sporočili iz Zavoda Novo mesto.
Začeli z obnovo I. gimnazije v Celju

Začeli z obnovo I. gimnazije v Celju

Celje.info, 18. julij 2023 ― Po 110 letih, ko je bila zaključena gradnja stavbe, v kateri domuje Prva gimnazija v Celju, so začeli z obnovitvenimi deli. Ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, je ob tem zapisal naslednje: ... Beri dalje The post Začeli z obnovo I. gimnazije v Celju appeared first on Celje.info.

25.-28. julij: Kekčeve ustvarjalnice; Muzej Kranjska Gora

Gornjesavski muzej Jesenice, 18. julij 2023 ― POPRAVEK Ga. Violeta Smolej bo prijazno priskočila na pomoč pri peki. Pekli bomo jutri, v sredo in v četrtek. Juhu! OBVESTILO Drage ustvarjalke in ustvarjalci. Sporočamo, da bodo letošnje Kekčeve ustvarjalnice zaradi izredne odsotnosti glavne izvajalke delavnic letos potekale v nekoliko okrnjeni različici: delavnice BODO, žal pa se ne bomo sladkali s v krušni peči [...]
1950 Sv. Vid – Nabiranje zelišč za nakup šolskih potrebščin

1950 Sv. Vid – Nabiranje zelišč za nakup šolskih potrebščin

Stare slike (Cerknica), 18. julij 2023 ― Ne, niti v arhivu Stareslike ni fotografije, ki bi prikazovala zelišča, nabiranje zelišč ali vsaj regrat. Tudi to potrjuje, da vsakdanje stvari ne najdejo mesta v fotografiji. Fotografiramo v glavnem kaj izjemnega, dogodek, prizor, predmet. Ni šlo drugače, poiskal sem med svojimi fotografijami, ki sem jih napravil 1979, ko sem prišel do prvega resnega fotoaparata. […]
še novic