Beletrinin trubadur Feri Lainšček

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. oktober 2023 ― Beletrinini trubadurji nadaljujejo svoje popotovanje po slovenskih knjižnicah, tudi naši. V sredo, 4. oktobra 2023, se je v Občinski knjižnici Žalec ustavil pesnik, pisatelj, scenarist in dramatik Franc Feri Lainšček. V pogovoru z direktorico Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolando Železnik je tekla beseda o njegovem pisanju in delu s poudarkom na drugem delu trilogije Kurji pastir Petelinje jajce, v kateri pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo, magično doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja. Pisatelj je med drugim poudaril, da romane v prvi vrsti piše zase. Kot ...
Umrl je skladatelj Avgust Ipavec

Umrl je skladatelj Avgust Ipavec

MMC Glasba, 4. oktober 2023 ― V 83. letu starosti je na Dunaju umrl duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec, znan po svojih vokalno-instrumentalnih delih, ki jih je pisal predvsem za velike zasedbe. Za svoje glasbene stvaritve je leta 2018 prejel državno medaljo za zasluge.

V družbi ljudi, ki so v kinu doma

Kinodvor, 4. oktober 2023 ― Prvi oktobrski ponedeljek smo preživeli v družbi ljudi, ki so v kinu doma. Ogledu filma O ljudeh, ki so v kinu doma, ki je posvečen kinooperaterjem, je sledil pogovor z avtorjema filma Tino Lagler in Blažem Mikličem ter nastopajočimi v filmu.

RAZPIS ZA TUTORJE ŠTUDENTE 2023/2024

Fakulteta za dizajn, 4. oktober 2023 ― Dragi študenti, veseli nas, da objavljamo razpis za tutorstvo na naši fakulteti. Tutorji igrajo ključno vlogo pri podpori in mentoriranju svojih kolegov študentov ter prispevajo k uspešnemu izobraževanju in skupnosti. […] The post RAZPIS ZA TUTORJE ŠTUDENTE 2023/2024 appeared first on Fakulteta za dizajn.

MALI SAVINJČANI BEREMO 2023/24

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. oktober 2023 ― Spoštovani starši, babice, dedki, skrbniki, vzgojitelji … V branje vam ponujamo vsebine, ki vam bodo pomagale ustvariti bližino z vašim otrokom, vnukom, varovancem oz. z vsemi otroki v starosti od 4 do 6 let. V projektu branja predšolskih otrok Mali Savinjčani beremo 2023/2024 že enajsto sezono sodelujemo vsi, ki nam je mar, kam poleti otroška duša, ko dobi krila. Z bogatim izborom zgodbic, pesmic in poučnih vsebin ponujamo svetove, v katere boste odšli z roko v roki in se vrnili bližji, kot ste si pred tem bili. Otroci vam bodo hvaležni, ...

Opolnomočimo pedagoge, da bodo vodili iniciative medijske pismenosti po Evropi

Računalniški muzej, 4. oktober 2023 ― Pedagogi po svetu nase privzemajo vodilno vlogo pri ozaveščanju o prednostih in morebitnih pasteh uporabe digitalnih tehnologij. Od šol in knjižnic do skupnostnih centrov, se izbraževalci tudijo opremiti učeče vseh starosti z znanjem in veščinami, ki jih potrebujejo za lažjo navigacijo po digitalni krajini. Preko poučevanja o tem, kako digitalna tehnologija obilkuje njihova življenja,  pedagogi […] The post Opolnomočimo pedagoge, da bodo vodili iniciative medijske pismenosti po Evropi first appeared on Računalniški muzej.
V dunajskem Dorotheumu na dražbo ponovno odkrita Rafaelova risba

V dunajskem Dorotheumu na dražbo ponovno odkrita Rafaelova risba

Revija Primus, 4. oktober 2023 ― Avtor: STA, uredništvo V dunajskem Dorotheumu bodo 25. oktobra na dražbi ponudili ponovno odkrito študijo italijanskega renesančnega umetnika Rafaela. V Dorotheumu so upodobitev konja z jezdecem opisali kot eno od zelo redkih znanih Rafaelovih risb iz umetnikovega poznega obdobja. Stroka pričakuje, da bodo za risbo iztržili več kot milijon evrov. Po navedbah dražbene hiše je ...

Poročilo dobrodelne dražbe in prodaje likovnih del

Medobčinski muzej Kamnik, 4. oktober 2023 ― In še zelo lepa informacija o zbranih sredstvih dobrodelne dražbe likovnih del in prodaje likovnih del v Galeriji Miha Maleš za, v avgustovskih poplavah prizadeto, Gorsko reševalno službo Kamnik. Zbralo se je skupaj 10.150 €. Še enkrat zahvala vsem umetnikom, ki ste se v izjemnem številu (90 del) odzvali povabilu k dražbi in prodaji likovnih […] The post Poročilo dobrodelne dražbe in prodaje likovnih del appeared first on MM:K.

Iščemo nove sodelavce!

Koridor, 4. oktober 2023 ― Koridor je mlad kolektiv raznolikih posameznic_kov, ki jih tako ali drugače zanima dogajanje na kulturni sceni. Kot vsako jesen, tudi […] The post Iščemo nove sodelavce! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ana Stanovnik Perčič: Sirene

Foto klub Kamnik, 4. oktober 2023 ― O razstavi Fotografije Ane Stanovnik Perčič ne prinašajo kronološkega vpogleda v delovanje zbora, kot je to v navadi, ko obeležujemo podobne življenjske in druge mejnike. Ni nabor fotografij z nastopov in pevskih revij, ki so se zvrstili v letih od ustanovitve in bi bržkone zunanjega opazovalca pustile precej brezbrižnega. Razstava prinaša precej več. Odstira namreč […] The post Ana Stanovnik Perčič: Sirene appeared first on Foto klub Kamnik.

Podobe priporočajo za jesen

Koridor, 4. oktober 2023 ― Pri redakciji Podobe sva vam urednika Jernej Čuček Gerbec in Maša Žekš pripravila nekaj priporočil za tole jesen. Obetajo se […] The post Podobe priporočajo za jesen appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju prinaša ustvarjalne načine spoznavanja s programiranjem tudi za otroke in mladino, ki “niso dobri v matematiki”

Računalniški muzej, 4. oktober 2023 ― Izjava za medije Računalniški muzej  Ljubljana, 4.10.2023, za takojšnjo objavo Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju prinaša ustvarjalne načine spoznavanja s programiranjem tudi za otroke in mladino, ki “niso dobri v matematiki” Na spletni strani Evropskega tedna programiranja (EU Code Week) je zapisano, da pred sto leti programski jeziki še niso obstajali. Da so danes […] The post Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju prinaša ustvarjalne načine spoznavanja s programiranjem tudi za otroke in mladino, ki “niso dobri v matematiki” first appeared on Računalniški muzej.

Erik Rak: Bliskavice skozi okno

Foto klub Kamnik, 4. oktober 2023 ― Predstavljam svojo prvo samostojno fotografsko razstavo Predstavljam vam svoje delo, ujeto skozi okno v projektu, ki sem ga poimenoval Bliskavice skozi okno. Na ogled bo od  11. 10. do 18.10. med 19. in 21. uro v galeriji Foto kluba Kamnik. Na tej razstavi sem se osredotočil na fotografije strel, ki so se v svoji nepredvidljivi […] The post Erik Rak: Bliskavice skozi okno appeared first on Foto klub Kamnik.

Obročarstvo – iščemo fotografije

Stare slike (Cerknica), 4. oktober 2023 ― Skupina Stareslike in društvo Mozaičarji z Rakeka iščemo fotografije o obročarstvu. Zaenkrat nam je znana samo ena fotografija, ki smo jo uporabili v prispevku 1959 Slivice – Obročarstvo. V arhivu fotografij Stareslike in ostalih virih, ki so nam na voljo, nismo našli nobene druge. Prosimo obiskovalce strani Stareslike, še posebej tiste, ki so jim na […]
Do 20. oktobra 2023: Jeseniški Sokol in Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem, povabilo na ogled razstav, Muzej Kosova graščina

Do 20. oktobra 2023: Jeseniški Sokol in Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem, povabilo na ogled razstav, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 4. oktober 2023 ― Ali veste, kdo je bil prvi celoviti slovenski strokovnjak s področja telesne kulture, oziroma  oče slovenske telesne kulture? To je bil dr. Viktor Murnik (1874-1964), sokolski »preporoditelj«, načelnik in starosta Ljubljanskega Sokola. Po izobrazbi je bil pravnik in je deloval v gospodarstvu, obenem pa je bil tudi telovadec, vodnik-trener, sodnik, predavatelj, manager, založnik, jezikoslovec, filozof, [...]
Nina Pušlar in čarovnice v Portorožu

Nina Pušlar in čarovnice v Portorožu

Planet Siol.Net, 4. oktober 2023 ― Jesen na obali še vedno prinaša blagodejne temperature, ki so ravno pravšnje za uživanje ob nežnih sončnih žarkih, mestne plaže si odpočijejo od poletne gneče in čakajo na slučajne sprehajalce. Čas za obisk Portoroža je vedno pravi, saj mesto zaradi hotelov z bogato wellness ponudbo živi v vseh letnih časih.
Več ljubljanskih prizorišč bo zavzel festival stripa Tinta

Več ljubljanskih prizorišč bo zavzel festival stripa Tinta

Misli, 4. oktober 2023 ― V Ljubljani se bo danes začel mednarodni festival stripa Tinta, ki bo do nedelje ponudil razstave, pogovore, delavnice, mojstrske tečaje, konferenco in otroški program. Odprli bodo tudi sejem stripov in podelili nagrade zlatirepec. V Slovenski kinoteki se bodo danes s filmom Perzepolis poklonili striparju Vincentu Paronnaudu - Winshlussu.
1955 Cerknica – Naročnina za radio

1955 Cerknica – Naročnina za radio

Stare slike (Cerknica), 4. oktober 2023 ― Naročnini za radio (zdaj za televizijo) smo rekli prostovoljni mus. Vsak, ki je imel radijski sprejemnik še izpred vojne ali ga je kupil kasneje, ga je bil dolžan prijaviti in plačevati mesečno naročnino. Z razmahom televizijskih sprejemnikov je gledalce doletela še naročnina za gledanje. Nekaj časa je bilo treba plačevati TV prispevek, radijski prispevek in […]
V Cukrarni se bo začel osmi festival Indigo

V Cukrarni se bo začel osmi festival Indigo

Misli, 4. oktober 2023 ― V Cukrarni se bo danes začel osmi festival Indigo, na katerem se bodo do petka zvrstili pogovori, predstavitve, glasbeni performansi in DJ seti domačih in tujih gostov. Petkov glasbeni večer bo posvečen berlinski založbi PAN, ki si je festival Indigo izbrala kot eno izmed etap praznovanja svoje 15-letnice delovanja.
Festival Indigo 2023

Festival Indigo 2023

SIGIC - Novice, 4. oktober 2023 ― Festivalska platforma sodobnih tokov v oblikovanju, glasbi, vizualni umetnosti in performansu Indigo festival organizira tridnevni program prezentacij, pogovorov, glasbenih performansov in DJ setov.
še novic