Speech at the Frankfurt Book Fair 2023

KUD Logos, 28. oktober 2023 ― Distinguished guests, dear colleagues, lovers of literature and poetry, Poems are born in solitude. You can travel long roads, experience much, love and leave many things behind – but before every poem you stand alone. Hilde Domin has described this: “All the birds are silent. / You hear only your own footstep / and the Prispevek Speech at the Frankfurt Book Fair 2023 je bil najprej objavljen na KUD Logos.

Govor na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023

KUD Logos, 28. oktober 2023 ― Spoštovane visoke gostje, spoštovani visoki gosti, drage kolegice in kolegi, ljubiteljice in ljubitelji literature in poezije. Pesem se rodi v samoti. Človek lahko prehodi dolge poti, veliko doživi, ljubi in zapušča – a pred vsako pesmijo bo sam. Hilde Domin je o tem občutju zapisala: »Ptice molčijo, / slišiš samo lasten korak / in tiste, Prispevek Govor na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023 je bil najprej objavljen na KUD Logos.
Frankfurt je naš!

Frankfurt je naš!

Radio Študent, 28. oktober 2023 ― Frankfurt je mesto, kjer dehti po vonju zelenih bankovcev in ožganem kreku. Finančna prestolnica Evrope se v zadnjih letih spopada s porastom odvisnosti, strmo ekonomsko rastjo, pa tudi z begunci, ki se nočejo asimilirati.

POZIV za umetniško REZIDENCO na ŠKOTSKEM!

Ana Monro, 28. oktober 2023 ― Na Škotskem, v okviru Surge festivala, v januarju razpisujejo rezidenco za uveljavljene umetnike! Tokrat za gibalce (se pravi plesalce, fizikalce, cirkusante in druge take, ki jih ščemijo pete). Namenjena je razvoju idej za nove predstave. Poteka v idiličnem ambientu škotskega podeželja, pod vodstvom kvalitetnih mentorjev. Stroški so kriti, treba je samo do mesta Glasgow priti. ... The post POZIV za umetniško REZIDENCO na ŠKOTSKEM! appeared first on Ana Monro.

Richard Wright: Wet Dream

Koridor, 28. oktober 2023 ― Plošča Wet Dream svetu končno razkriva, da Pink Floyd v skladateljskem smislu nista samo David Gilmour in Roger Waters, ampak tudi Richard Wright. The post Richard Wright: Wet Dream appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Perpetuum Jazzile ob 40-letnici s štirimi koncerti v CD

Perpetuum Jazzile ob 40-letnici s štirimi koncerti v CD

Misli, 28. oktober 2023 ― V Cankarjevem domu (CD) bo nocoj na sporedu prvi od štirih zaporednih koncertov, s katerimi bo vokalna skupina Perpetuum Jazzile proslavila 40-letnico delovanja. V svoji značilni a cappella izvedbi so po napovedih pripravili preplet slovenskih in svetovnih uspešnic najrazličnejših žanrov. Koncerti se bodo vrstili do torka v Gallusovi dvorani.

Ustvarjalna delavnica ob noči čarovnic

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. oktober 2023 ― V soboto, 28. oktobra 2023, je v Občinski knjižnici Prebold tik pred nočjo čarovnic potekala ustvarjalna delavnica z naslovom Duhec, ki sta jo vodili Mojca Škrabl in Ana Ajdič iz Kulturno-umetniškega društva Svoboda Prebold. Knjižnico je do zadnjega kotička napolnil otroški vrvež, ki pa se je kaj hitro spremenil v ustvarjalno vnemo. Male in malo večje roke so domišljiji pustile prosto pot, kajti na strašljivi praznik se je bilo treba dobro pripraviti. Ob prijetnem druženju so nastali zanimivi izdelki, pričakovanje pa je udeležence delavnice vleklo naprej, do novih prigod, ko ...
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 28. oktober 2023 ― Pri KUD Police Dubove so izdali roman češkega pisatelja Karla Čapka Tovarna Absolutnega, pri Beletrini pa delo raziskovalke Mateje Ratej z naslovom Rožengrunt: Žensko nasilje v štajerskih kočarskih družinah med svetovnima vojnama. Pri založbi Primus je izšla knjiga Navidezna normalnost, ki jo je spisal madžarsko-kanadski zdravnik Gabor Mate.
M. Paller: Hodim, dokler ne dosežem površja

M. Paller: Hodim, dokler ne dosežem površja

Hiša kulture v Pivki, 28. oktober 2023 ― osebna razstava Mia Paller Hodim, dokler ne dosežem površja3. – 23. 11. 2023 otvoritev 3. 11. ob 19. uri kustosinja Mojca Grmek Mia Paller ustvarja na področju slikarstva, grafike, gibljive slike in analogne fotografije, pri čemer uporablja metode kolažiranja, prehajanja med mediji in vizualnih analogij. Izhodišče njenega ustvarjanja je že vseskozi sled, ki jo razume kot dokaz, da je nekaj bilo ali da se je nekaj zgodilo, kot stezo, neposredni odtis, posledico zoba časa. Sledi običajno najde na javnih površinah v urbanih naseljih med vsakodnevno hojo po opravkih. Tiste, ki jo pritegnejo, zabeleži s pomočjo fotografij, zapisanih misli in risb, te vizualne dnevniške zapiske pa uporablja kot skicirko, iz katere črpa navdih za svoja dela. Z ozirom na to svoje ustvarjanje razume kot popis določenega prostor-časa skozi sledi njegove obrabe. Na tokratni razstavi predstavlja novo grafično serijo z naslovom Hodim, dokler ne dosežem površja. Serija je nastala v Rotterdamu, kjer umetnica trenutno živi in dela, navdihnil pa jo je specifičen mestni predel z oznako M4H, nekdanje pristanišče ob izlivu reke Maas v morje, danes pa kreativno središče, kjer raznovrstni umetniški ateljeji in mlada podjetja sobivajo z industrijsko proizvodnjo. Soseska je spričo svoje ustvarjalne strukture že sama po sebi polna najrazličnejših vizualnih dražljajev, k njeni slikovitosti pa pripomore tudi bogastvo industrijskih zvokov in morskih oziroma rečnih vonjav. Umetnica je na svojih vsakdanjih poteh množico teh vtisov na različne načine dokumentirala s fotografijo in risbo, iz tako nastalih podob pa izbrala nekatere najbolj zanimive in jih uporabila kot navdih za zasnovo grafik. Skozi ustvarjalni proces, ki ne odraža le vizualne kompozicije določenega vtisa, pač pa tudi način njegovega nastanka (npr. osnova za grafiko Serpentine je fotografija odluščene barve na kovinski ograji; umetnica jo je pretvorila v tribarvni lesorez, ki odraža zaporedje barv, s katerimi je bila ograja nekoč pobarvana; pri t
M. Sajn: Hibridi

M. Sajn: Hibridi

Hiša kulture v Pivki, 28. oktober 2023 ― osebna razstava Marko Šajn Hibridi24. 11.22. 12. 2023 otvoritev 24. 11. ob 19. uri kustosinja Mojca Grmek Marko Šajn deluje na področju slikarstva, grafike, risbe in umetniških publikacij. Osrednji motiv v njegovih delih je človeška figura, ki je skrajno stilizirana, celo tipizirana, saj se vselej pojavlja brez obraznih potez, z enako pričesko in v enakih oblačilih. Figura je postavljena v nedefiniran prostor, ekvivalenten platnu, kjer zavzema različne položaje, iz katerih razbiramo njena čustva in razpoloženja, izražena zgolj z držo telesa, s kretnjami ali gibi. Ko se ji pridruži še ena ali več figur, skupaj vzpostavijo različne kompozicije, v katerih se skozi vizualno govorico teles odražajo njihova medsebojna razmerja, (skupne) težnje in delovanja. V teh kompozicijah umetnik ohranja koreografijo gibov dovolj nedorečeno, da pušča interpretacijo odnosov odprto – ni namreč vselej jasno, ali so figure med seboj prijateljske ali sovražne, ali se igrajo ali ruvajo, rokujejo ali merijo moči, objemajo ali dušijo... Spričo te dvoumnosti se zdi, da je umetnik skuša prikazati predvsem šum v komunikaciji med upodobljenimi figurami, kot se to pogosto dogaja tudi v našem vsakdanu. Ta proces se v najnovejših delih, predstavljenih na tokratni razstavi, še stopnjuje. Na teh slikah so figure tako tesno povezane in prepletene med seboj, da tvorijo nekakšno gmoto, iz katere ni več mogoče razbrati logičnega poteka posameznih teles. S tem namesto posameznika in njegovih odnosov z drugimi stopi v ospredje kolektiv, človeška gmota, v kateri posameznik izgubi obliko. Ni naključje, da je umetnika do teh upodobitev pripeljal ovinek preko spleta. Razstavljena dela so namreč nastala kot plod njegovega »sodelovanja« z umetno inteligenco, natančneje, s spletno platformo gencraft.com. Platforma je na podlagi vnesenih navodil (npr. »3 človeške figure, ki se tolažijo«) in vzorov, ki jih je našla na spletu, pripravila podobo, ki jo je umetnik nato uporabil kot osnovo za svojo sliko. Pri tem je

»Pisanje je zame gesta radikalne svobode«

SiGledal Novice, 28. oktober 2023 ― Mladi ustvarjalec Jan Krmelj deluje na različnih umetniških področjih. Je režiser, pesnik, scenograf, novembra se bo predstavil kot avtor glasbe za predstavo Šolski zvezek v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Letos je pri Beletrini izdal svojo drugo pesniško zbirko z naslovom Uho, ki se spogleduje s temačnostjo, eksistencializmom in filozofijo.
1956 Ivanje selo – Obročarstvo 5.

1956 Ivanje selo – Obročarstvo 5.

Stare slike (Cerknica), 28. oktober 2023 ― Koretele so pripravljene za trg Obročar Vesel iz Ivanjega sela narejeno koretelo jemlje iz obročarskega stola, zložil jo bo k ostalim koretelam pred hišo. Za prodajo ni imel skrbi, kupci so prišli sami. Tedaj, leta 1956, je koretele odkupovala Kmetijska zadruga Unec. Po vojni, ko ni bilo več zasebne trgovine, je obroče odkupoval posebej za […]
V Muzeju Barberini kmalu več kot sto del norveškega slikarja Muncha

V Muzeju Barberini kmalu več kot sto del norveškega slikarja Muncha

Misli, 28. oktober 2023 ― V Muzeju Barberini bodo 18. novembra odprli razstavo Edvard Munch. Lebenslandschaft (Munch. Pokrajina življenja), ki bo združila približno 110 del norveškega umetnika. Kot so zapisali, je Munch znan po upodabljanju človeških čustev, v slikarjevi umetnosti pa ima enako pomembno vlogo tudi njegovo navdušenje nad naravo, ki je tema pričujoče razstave.
še novic