Januarsko bralno druženje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. januar ― Nobenega krepčilnega okrevanja po novem letu si nismo dovolili, že četrti dan v januarju smo se z obdarjeno energijo dobili na prvem bralnem druženju v letu 2024. Z nami so bile slikanice, ki prinašajo prijetne in neprijetne dogodke v življenju, posebne ljudi, nenavadne lastnosti posameznikov in podobno. Vsaka zgodba je bila navdih za klepet, za onemelost, koliko dobrih slikanic nam je lahko v pomoč, da otrokom pomagamo razumeti karkoli v življenju. Zadovoljni smo lahko, da smemo tako brezpogojno izbirati iz zakladnice zgodb v knjižnici, le člani moramo postati. Imeli smo veliko ...
100 podarjenih del Gerharda Richterja

100 podarjenih del Gerharda Richterja

MMC Drugo, 4. januar ― Prva oddaja v novem letu prinaša nekaj pregledov kulturnega dogajanja iz Slovenije, Avstrije, Italije in Nemčije. Od naslednjega tedna vas bosta voditeljici oddaje Osmi dan Melita Kontrec in Teja D. Kunst pozdravili ob ponedeljkih.

BUMfest 16

SIGIC - Izpostavljeno, 4. januar ― BUMfest tudi v letu 2024 nadaljuje svoje poslanstvom. BUMfest je in ostaja edini slovenski mednarodni festival tolkalnih skupin. Med 19. in 21. januarjem se bo odvijal v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu.
Umrl likovni umetnik Nejč Slapar

Umrl likovni umetnik Nejč Slapar

Planet Siol.Net, 4. januar ― V 79. letu starosti je umrl likovni umetnik Nejč Slapar, so sporočili iz Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije (ZDSLU), kjer je bil dolgoletni član. Slikar in grafik je bil simbol kranjskih likovnikov ter gorenjske konceptualne umetniške scene iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja.

Umrl likovni umetnik Nejč Slapar

Misli, 4. januar ― V 79. letu starosti je umrl likovni umetnik Nejč Slapar, so sporočili iz Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije (ZDSLU), kjer je bil dolgoletni član. Slikar in grafik je bil simbol kranjskih likovnikov ter gorenjske konceptualne umetniške scene iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja.

Dejmo se zavrtet al pa vsaj premaknt (26.1.2024 20:00)

Španski borci, 4. januar ― z gosti: Loup Abramovici, Kristina Aleksova, Leon Curk, Vid Drašler, Tomaž Grom, Polett Kasza, Jurij Konjar, Thomas Claude Kombia, Ana Kravanja, Samo Kutin, Boris Magdalenc, Anja Novak, Ana Pepelnik, Irena Preda, Eduardo Raon, Dejan Srhoj, Matej Stupica, Špela Škulj, Irena Z. Tomažin, Špela Trošt, Anita Wach, Tanja Podobnik Zec, Mario Zec, Mateja Železnik, Nataša Živković …
Decembrski koncert tamburašev: Slak, Queeni in - tamburaši

Decembrski koncert tamburašev: Slak, Queeni in - tamburaši

Štajerski tednik, 4. januar ― »Danes praznujemo glasbo, ustvarjanje, dobro voljo in življenje,« je v Majšperku dejala Branka Vedlin, predsednica KUD Majšperk. In res, koncert Tamburaškega orkestra KUD Majšperk v prednovoletnem času je bil praznik vsega naštetega. V dobri uri so tamburaši pod vodstvom Draga Kleina s solisti obiskovalcem podarili glasbeno darilo za prav vsak okus – od Slaka do Queenov.
Sketch Design Studio: Hibridna hiša

Sketch Design Studio: Hibridna hiša

OUTSIDER, 4. januar ― Sketch Design Studio je indijski arhitekturni biro, ki se osredotoča na gradnjo z naravnimi materiali (kot so ilovica, apno, bambus in drugi). Njihov največji projekt do sedaj na tem področju je počitniška vila v bližini mesta Alwar v indijski zvezni državi Radžastan. Naročnika večino časa živita v Singapurju, v domačem kraju pa sta si želela […]
Eva Baltasar o osamljenih ženskah pod večnim ledom – ki pa včasih razpoka

Eva Baltasar o osamljenih ženskah pod večnim ledom – ki pa včasih razpoka

Airbeletrina, 4. januar ― »Živela sem v podobnem stanovanju in oddajala sobe še drugim, podobno kot protagonistka v romanu Permafrost. Pri Boulderju sem črpala iz svojih doživetij, ko sem potovala z ladjo, tako kot na začetku romana potuje protagonistka, podobno izkušnjo imam tudi z materinstvom in lezbičnim razmerjem.« Tako v intervjuju za AirBeletrino pripoveduje katalonska pisateljica in pesnica Eva Baltasar. V letu, ki smo ga pravkar pustili za sabo, smo v prevodu dobili njena romana Permafrost in Boulder, letos jima bo sledil še Mamut, sklepni del trilogije. Kako se razumeta katalonščina in slovenščina, pa nam je zaupala prevajalka Veronika Rot. The post Eva Baltasar o osamljenih ženskah pod večnim ledom – ki pa včasih razpoka appeared first on AirBeletrina.
Tržaški filmski festival bosta odprla dva filma

Tržaški filmski festival bosta odprla dva filma

Revija Primus, 4. januar ― Avtor: STA, uredništvo Filmski festival v Trstu bo v 35. izdaji, ki bo potekala od 19. do 27. januarja, na dveh tradicionalnih glavnih prizoriščih prikazal dva otvoritvena filma ob različnih dnevih. V Teatru Miela bo prvi dan na sporedu film Ne pričakuj preveč od konca sveta Raduja Judeja, v gledališču Politeama Rossetti pa 23. januarja ...
Gledališče Möderndorfer, tržaška postavitev razstave

Gledališče Möderndorfer, tržaška postavitev razstave

SLOGI, 4. januar ― Potujoča razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana, od 16. februarja 2023 do 31. marca 2024 gostuje v avli SSG v Trstu. Razstava vključuje izbor fotografij iz različnih obdobij in prizorišč/gledališč ustvarjanja režiserja Vinka Möderndorferja. The post Gledališče Möderndorfer, tržaška postavitev razstave appeared first on SLOGI.

Slovenska dramatika v prevodih od 8. februarja 2024 na enem mestu

SLOGI, 4. januar ― Na spletnem portalu uprizoritvene dejavnosti SiGledal je zaživel portal Slovenska dramatika v prevodih (Slovene Drama in Translation), ki smo ga zasnovali po vzoru nekaterih drugih evropskih držav (npr. Nemčije, Finske) kot referenčno točko za seznanjanje strokovne publike s sodobno dramsko pisavo. The post Slovenska dramatika v prevodih od 8. februarja 2024 na enem mestu appeared first on SLOGI.
12. januarja ob 19. uri: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini; Kulturni dom Slovenski Javornik

12. januarja ob 19. uri: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini; Kulturni dom Slovenski Javornik

Gornjesavski muzej Jesenice, 4. januar ― V Gornjesavski dolini so se prebivalci od vekomaj borili z naravo za svoj košček kruha. Na poljih so pridelali, kolikor so jim dopuščali pogoji, a vendarle so naravne danosti s pridom izkoriščali. Kar jim niso dala polja, so dobili od živine. Zato se je v teh krajih razvila posebna oblika pašne živinoreje – planšarstvo. Vabljeni [...] The post 12. januarja ob 19. uri: Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini; Kulturni dom Slovenski Javornik appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
še novic