Utrip domoznanstva: predstavitev otroških knjig Marjana Kukovca ter ilustratorjev Žige Hriberška in Mladena Melanška

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 8. april 2. aprila smo praznovali mednarodni dan knjig za otroke. In ker 23. aprila praznujemo še svetovni dan knjige, smo na aprilski Utrip domoznanstva v goste povabili savinjske, domače ustvarjalce otroške literature. Med nami sta bila pesnik Marjan Kukovec ter ilustrator, grafik in oblikovalec Žiga Hriberšek. Ilustrator Mladen Melanšek se je opravičil, saj so ga tik pred zdajci zadržale druge obveznosti. V pogovoru, ki ga je vodila Karmen Kreže, sta zanimivo pripovedovala o svoji ustvarjalni in umetniški poti, kako sta se povezala in kako sodelujeta. Pesmi Marjana Kukovca so našle pot do ...
S Pokrajinskim muzejem Celje na Rifniku spoznavali njegovo bogato zgodovino

S Pokrajinskim muzejem Celje na Rifniku spoznavali njegovo bogato zgodovino

Celje.info, 8. april ― V okviru Tedna zdravega mesta so v Šentjurju v soboto pripravili pohod na bližnjo vzpetino Rifnik, za predstavitev njegove zgodovine in voden ogled tamkajšnjega  𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐬̌𝐤𝐞𝐠𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐤𝐚 pa zaprosili Pokrajinski muzej ... Beri dalje The post S Pokrajinskim muzejem Celje na Rifniku spoznavali njegovo bogato zgodovino appeared first on Celje.info.
V ljubljanski Operi na oder postavili Puccinijevo La Boheme

V ljubljanski Operi na oder postavili Puccinijevo La Boheme

Misli, 8. april ― V SNG Opera in balet Ljubljana bo v četrtek premiera opere v štirih dejanjih skladatelja Giacoma Puccinija La Boheme. Režijo glasbenega dela, ki izpostavlja predvsem krutost in revščino umetniškega življenja v Parizu v 40. letih 19. stoletja, podpisuje Frederic Roels. Predstava je nastala v koprodukcijski z Opera Grand Avignon.

Mednarodni dan muzejev 2024

SLOGI, 8. april 18. maja praznujemo muzeji širom po svetu. Slovenski muzeji bomo skupaj z ICOM Slovenija ponovno obeležil mednarodni dan muzejev, ki se letos posveča temi Muzeji za izobraževanje in raziskovanje. Več >> Tudi v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju se obeležju mednarodnega dneva muzejev pridružujemo z dnevom odprtih vrat. Vstop prost! 10.00–16.00, v Slovenskem gledališkem […]

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje, razstava državnih muzejev Slovenije

SLOGI, 8. april ― Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije že tradicionalno obeležujemo mednarodni dan muzejev s postavitvijo skupne razstave, posvečene osvetlitvi vsakoletne izpostavljene teme. Tako se na letošnji skupni panojski razstavi vsak muzej predstavlja s svojimi aktualnimi programi in vsebinami, ki v središče postavljajo izobraževanje in raziskovanje. ODPRTJE: v petek, 17. maja, ob 12. uri na ogled […]
SKUPINSKA RAZSTAVA: DIMENZIJE

SKUPINSKA RAZSTAVA: DIMENZIJE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 8. april ― Avtorji/Avtorice: Arijel Štrukelj, Boris Beja, Boris Bradač in Vasja Bradač, Boštjan Drinovec, Brad Downey in Ana Žerjal, Brina Ivanetič, Damijan Kracina, Damjan Komel, Dragica Čadež, Jure Markota, Katja Smerdu, Kristina Rutar, Lea Culetto, Majda Gregorič, Mateja Kavčič, Nina Koželj, Rok Bogataj. Razstavni projekt Dimenzije v središče postavlja sodobne avtorje vizualnih umetnosti, ki ustvarjajo v kiparskem izraznem jeziku in oblikujejo nove dimenzije javnih in zasebnih prostorov. Razstavni projekt Dimenzije prevprašuje idejo in doživetje pojma dimenzij. Je dimenzija lahko razumljena samo kot fizikalni moment, ki v makrokozmosu zajeme prostorsko-časovni obseg? Ali se dimenzija razvija v polju, ki neobremenjeno prestopa ortogonalno strukturo? Prek sodobnih likovnih izraznih jezikov želimo posredovati sporočilo o oblikovanju likovnega jezika v prihodnosti. V odgovoru, kako opredeliti dimenzijo, se opiramo na umetniški akt, ki zastavlja čustveno-racionalno doživetje, v katerem je izražena določena sporočilnost. Dvajset sodobnih slovenskih avtorjev/avtoric v pričujoči postavitvi raziskuje in izpostavlja dimenzije nekdanjega skladišča soli in dimenzije svojega likovnega ustvarjanja. Likovni izraz odzvanja v volumnih, ploskvah, barvah, materialih, v raznoliki tonaliteti in občutkih materiala. Obiskovalca objamejo in vzpostavijo aktiven dialog med umetnino in uživalcem. Raziskovanje umetnosti prek dimenzij postane aktiven dvogovor, ki nagovarja s posameznim delom oziroma prek celotne postavitve. Vsak individualen delček celote kot kockica mozaiku ali pač košček sestavljanke na podobo postavlja sodoben izraz kiparske forme. Razstavo sta kurirala Dejan Mehmedovič in Vesna Pajić.
4 33

4 33

Radio Študent, 8. april ― Kaj dobimo, ko zastavimo internetu vprašanje, kdo je 4 33, gost nocojšnjega Radarja? Tune in.        
Romana Aniya Ercegović: „Naš resnični dar je tisto, kar nas veseli“

Romana Aniya Ercegović: „Naš resnični dar je tisto, kar nas veseli“

Štajerski tednik, 8. april ― Romana Aniya Ercegović, Ptujčanka, doktorica znanosti na področju dramaturgije, gledališka in literarna ustvarjalka, mama, je marca letos predstavila svojo novo slikanico z naslovom Travnik čarobne lepote, ki jo krasijo čarobne ilustracije Simone Čudovan. Skupaj sta ustvarili že veliko čarobnih dežel in nekaj gledaliških predstav. Za svoje knjižne stvaritve pa sta ustanovili založbo Srčne knjige.
Sejem v Bologni odprt: čas za zgodbe podob

Sejem v Bologni odprt: čas za zgodbe podob

Misli, 8. april ― V Bologni so dopoldne slovesno odprli letošnji 61. mednarodni sejem knjig za otroke in mladino, na katerem se kot častna gostja predstavlja Slovenija. Knjige so lahko gradniki in dajejo smisel mnogim mladim generacijam, je ob razstavljeni slovenski produkciji povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.
Iz naših zbirk – Dokumenti Slovenskega gledališkega muzeja (SGM)/Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI)

Iz naših zbirk – Dokumenti Slovenskega gledališkega muzeja (SGM)/Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI)

SLOGI, 8. april ― Naša najstarejša publikacija Dokumenti kontinuirano izhaja že šestdeset let. Ob jubileju smo pripravili razstavo Od gledališke revije do knjižne zbirke (7. marec–31. maj 2024). Naša želja je, da ob okrogli obletnici poudarimo pomen te publikacije za našo gledališko in širšo kulturno zgodovino ter se obenem spomnimo urednikov, piscev in drugih sodelavcev, ki so pripomogli, da je danes pred nami že več kot sto številk.
Peti drobec iz nastajajoče stalne razstave Mladost mesta rdečega prahu – poimenovanje ulic, Muzej Kosova graščina

Peti drobec iz nastajajoče stalne razstave Mladost mesta rdečega prahu – poimenovanje ulic, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 8. april ― Pomlad je čas za nove začetke. Zato smo prav pomlad izbrali  da vam predstavimo prva leta, ko so Jesenice postale mesto. Po več desetletjih v Muzeju Kosova graščina pripravljamo novo stalno razstavo: Mladost mesta rdečega prahu. Vsak teden, do odprtja razstave, vam razkrijemo drobec vsebine. Tokrat vam razkrivamo, kako so bile nekoč na Jesenicah poimenovane ulice. [...] The post Peti drobec iz nastajajoče stalne razstave Mladost mesta rdečega prahu – poimenovanje ulic, Muzej Kosova graščina appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

V Kinodvor prihajata Wil in pisatelj Jeroen Olyslaegers

Kinodvor, 8. april ― Jeroen Olyslaegers je kolumnist, dramatik in pisatelj, znan po svoji družbeni angažiranosti, za katero je leta 2014 prejel nagrado Ark za svobodo govora. Po njegovi večkrat nagrajeni knjižni uspešnici Wil, ki je postavljena v Antwerp leta 1942, v čas nacistične okupacije, pa so posneli tudi istoimenski film. Ogledali si ga bomo v torek, 16. aprila. Projekciji sledi pogovor s pisateljem, ki ga bo vodila Tadeja Krečič Scholten.

Stane Sever: Genij na gledališkem odru

SLOGI, 8. april ― Slovenski gledališki inštitut bo v četrtek, 18. aprila, ob 18.00 gostil predavanje Marka Koširja z naslovom Stane Sever: Genij na gledališkem odru. Knjiga, ki je izšla pri založbi Pivec, predstavlja pregled Severjevega življenja in njegovega ustvarjanja. Na predavanju bo Marko Košir predstavil vsebino knjige. V prvem poglavju z naslovom Mladost in prvi igralski začetki, opisuje Severjevo […]
Na Visokem po pozitivnih učinkih Tavčarjevega leta z novimi načrti

Na Visokem po pozitivnih učinkih Tavčarjevega leta z novimi načrti

Misli, 8. april ― Visoška domačija, na kateri je Ivan Tavčar ustvaril svoja najbolj znana dela, je vrsto let nezadržno propadala, Občina Gorenja vas - Poljane pa je s postopnimi investicijami v zadnjih 12 letih poskrbela, da ponovno živi. Za njeno večjo prepoznavnost je poskrbelo lansko Tavčarjevo leto, občina pa ima z domačijo še vrsto načrtov.
Naprej v preteklost

Naprej v preteklost

SLOGI, 8. april ― Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije ter Službe za premično dediščino in muzeje med 15. in 21. aprilom 2024 ponovno poteka skupna spletna promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij z naslovom Naprej v preteklost.
Zob časa: Depandansa hotela Jezero v Bohinju arhitekta Aleša Vodopivca

Zob časa: Depandansa hotela Jezero v Bohinju arhitekta Aleša Vodopivca

OUTSIDER, 8. april ― Članek spada v rubriko #Zob_časa, ki jo ureja arhitektka Eva Sušnik. V njej spremljamo, kako se starajo projekti, ki so pred desetletji pobirali arhitekturne nagrade. Vsak mesec se bomo posvetili enemu projektu. Leta 1991 je arhitekt Aleš Vodopivec prejel nagrado Prešernovega sklada1 za realizacijo depandanse hotela Jezero v Bohinju. Utemeljitev nagrade, ki sta jo povzela […]
Cerknica 1975/76 – Zadnje leto v vrtcu

Cerknica 1975/76 – Zadnje leto v vrtcu

Stare slike (Cerknica), 8. april ― Čepijo: Boštjan Zrimšek (Cerknica), Mojca Furlan (Cerknica), Jasna Baraga (Cerknica), Herman Zakrajšek (Cerknica), Gorazd Kebe (Cerknica) in Helena Šestanovič (Cerknica). Druga vrsta: Simon Kovačič (Cerknica), Uroš Žnidaršič (Cerknica), neprepoznan, Aleš Ris (Cerknica), Samo Zigmund (Cerknica), Aleš Križančič (Cerknica) in Borut Hren (Cerknica). Tretja vrsta: Irena Opeka (Cerknica), Valentina Zadnik (Cerknica), Veronika Pavlič (Cerknica), vzgojiteljica Marinka […]

Oblačilni pojmovnik za mlade

SiGledal Novice, 8. april ― V zbirki Pojmovnik je pri Založbi Aristej pred kratkim izšla že 15. knjiga. O zgodovini oblačil, tekstilu in poklicih povezanih z njim piše Belinda Radulović, Borštnikova nagrajenka za kostumografijo leta 2006 in 2012. Ilustracije za knjigo je pripravil Izar Lunaček.
še novic