Summer music camp 2024

Glasbena mladina, 14. junij ― Murska Sobota, Slovenia, july 2024 In 2024, Jeunesses Musicales Slovenia is preparing the 30th edition of Summer Music Camp. This year’s Camp will take place between July 6 and 13 in Murska Sobota and it will be dedicated to young composers, accordionists, violists, singers and individuals interested in interpretation of the 20th and 21st century […] The post Summer music camp 2024 first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Novičnik: Prijavi se na Outsider novice

OUTSIDER, 14. junij ― Elektronski naslov bomo uporabljali le za pošiljanje elektronskih sporočil in novičk. Od teh sporočil se lahko kadar koli odjavite. Če želite več informacij o odjavi, naših praksah varovanja zasebnosti ter kako smo zavezani k varovanju in spoštovanju vaše zasebnosti, preberite splošne pogoje ter varovanje osebnih podatkov.

Umrl igralec Janez Klasinc

SiGledal Novice, 14. junij ― Umrl je igralec Janez Klasinc, so sporočili iz družinskega kroga. Deloval je v Gledališču za slovensko Primorje v Kopru, zatem krajši čas v Okrajnem gledališču na Ptuju, najdlje pa v mariborski Drami. Tam je v 30 letih umetniškega ustvarjanja pripravil okoli 130 vlog, nastopal je tudi v opernih uprizoritvah in na filmu. Umrl je star 95 let.

Urška Jež predlagana za članico Upravnega odbora Prešernovega sklada

Asociacija, 14. junij ― Vlada Republike Slovenije je članico urpavnega odbora Društva Asociacija in dolgoletno delavko v nevladni kulturi Urško Jež predlagala za eno izmed članic Upravnega odbora Prešernovega sklada. Njen predlog zdaj čaka na potrditev s strani Državnega zbora, kjer pa smo v društvu prepričani v njeno potrditev. Dosedanjemu upravnemu odboru se mandat izteče septembra letos, ko bo … Preberi več o Urška Jež predlagana za članico Upravnega odbora Prešernovega sklada

Najava novega javnega razpisa za zeleni prehod v kulturi

Ministrstvo za kulturo, 14. junij ― Ministrstvo za kulturo bo predvidoma 21. junija 2024 objavilo nov javni razpis za zeleni prehod v kulturi. Z njim bo podprlo uvajanje zelenih praks v kulturi in spodbudilo razvoj inovativnih zelenih pristopov. S tem bo omogočilo spremembe pri upravljanju organizacij, prizorišč in kulturnih dogodkov, posredno pa o pomenu zelenega prehoda ozaveščalo tudi širšo javnost.

V Notranjskem muzeju razstava o plemstvu na Postojnskem

Misli, 14. junij ― V Notranjskem muzeju so danes odprli razstavo z naslovom Kamen na kamen - palača! Plemstvo na Postojnskem, ki so jo pod mentorstvom kustosinje Ane Čič pripravile štiri nadobudne udeleženke muzejskega andragoškega programa Muzej za zelence, ki je potekal v sodelovanju z Ljudsko univerzo Postojna. Temo so si "raziskovalke" izbrale same.

Novi slovenski triler: Ženske se rešijo same

Misli, 14. junij ― V sklopu 20. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina je bil v četrtek zvečer prvič na ogled slovenski triler Pa tako lep dan je bil, celovečerni prvenec Perice Raia. Kot je ob filmu povedal režiser, je želel, da se po več kot 20 letih, kolikor je minilo od Varuha meje, v žanr vrnejo protagonistke in se na koncu rešijo same.

NAPOVEUJEMO: Filmi pod lipo – filmski večeri na dvorišču Liznjekove domačije v Kranjski Gori

Gornjesavski muzej Jesenice, 14. junij ― Filmske projekcije pod Liznjekovo lipo v sodelovanju s SAGAR kolektivom organiziramo že četrto leto. Trije slovenski dokumentarci uveljavljenih režiserjev nam bodo v juniju, juliju in septembru odstrli raznolike tančice: naj vas prvi večer devetih animiranih filmov ne zavede – rezerviran je za odrasle, Petra Seliškar nam bo razkrila najgloblje skrivnosti človeškega telesa, Maja Prettner pa [...] The post NAPOVEUJEMO: Filmi pod lipo – filmski večeri na dvorišču Liznjekove domačije v Kranjski Gori appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Potres, strah in nemoč

MNZS, 14. junij ― Pred petdesetimi leti 20. junija 1974 so Kozjansko, tedaj razvojno eno najšibkejših slovenskih pokrajin, v popoldanskem času prizadeli trije potresni sunki z magnitudo do 4,8 in intenziteto do VII. stopnje po Evropski potresni lestvici. Prizadetih je bilo več kot 15.000 ljudi, večinoma v tedanjih občinah Šmarje pri Jelšah in Šentjur pri Celju, manj pa v […]

O dobitnikih zlatih globusov poslej tudi Popek in Majcen

Misli, 14. junij ― Programski direktor Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe Simon Popek in Večerov filmski kritik Matic Majcen sta bila kot prva predstavnika iz Slovenije izbrana za glasovalna člana za nagrado zlati globus, ki jo v ZDA podeljujejo filmski in televizijski produkciji. Po spremembi pravil bo za zlate globuse 2025 glasovalo 337 članov.

Grossmann Tales - 20 intervjujev kot osebna izkaznica festivala

Misli, 14. junij ― Ena od paradnih disciplin pravkar potekajočega 20. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina so častni gostje. Skoraj vse od začetka v Ljutomer prihajajo legende, ki navdušenje nad žanrom delijo z organizatorji in občinstvom. Njihova razmišljanja so zdaj izšla v knjigi Grossmann Tales, 20 years - 20 interviews Dejana Ognjanovića.

Kaj vse ponuja Poletna muzejska noč 2024 v Celju

Celje.info, 14. junij ― V soboto bodo s Poletno muzejsko nočjo znova tudi v Celju svoja vrata odprle različne kulturne institucije. Poletna muzejska noč je skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij, ... Beri dalje The post Kaj vse ponuja Poletna muzejska noč 2024 v Celju appeared first on Celje.info.

1969 Rakek – Vaje iz matematike

Stare slike (Cerknica), 14. junij ― Vaje in naloge iz matematike za sedmi osmi razred osnovne šole je napisal Jože Žabkar. To je že višja matematika. Izhaja iz dejstva, da smo se do sedmega razreda že naučili osnovnih računskih operacij, kot so seštevanje, odštevanje, deljenje in množenje. Moram priznati, da imam s poštevanko še vedno težave. Pravzaprav jih imam vedno več. […]
še novic