Memento mori po Ihanovo

Memento mori po Ihanovo

Literatura v živo, 8. junij 2017 ― Ko si želimo nesmrtnosti, si baje želimo v neskončnost podaljševati zavedanje samega sebe. To zavedanje je locirano v naših možganih, zato se tisti, ki bi se dal po smrti zamrzniti, lahko odloči za zamrznitev celotnega telesa ali pa samo svojih možganov.
Bill Morrison na Kino Otoku - intervju

Bill Morrison na Kino Otoku - intervju

Radio Študent, 8. junij 2017 ― Bill Morrison, filmski režiser iz New Yorka, je svojo pot začel kot slikar. Že kot slikarja sta ga zanimali predvsem površina in plastičnost platna. Zdaj v svojih filmih pogosto združuje redek arhivski material z vrhunsko sodobno glasbo. Če je pri sliki gledalec neomejen pri času ogledovanja, pa je pri filmu ta čas določen. Morrison je pri filmu odnos gledalca do gledanja obogatel s tem, da je na filmsko platno vnesel dimenzijo časa, kateri se je tekom desetletij na sam material odtisnil in ga organsko spremenil. Arhivski materiali s katerimi dela, so namreč izpred leta 1940. Plastičnost filma je posledica kemijskih in mehanskih procesov na starem posnetku. S to avtentično časovno komponento, ki ji ne umanjka Morrisonov izostren glasbeni čut, pa film zavzame položaj sodobnega umetniškega izdelka. Za svoje delo je bil nedavno nagrajen z retrospektivo v Muzeju moderne umetnosti (MOMA) v New Yourku. Morrison je sodeloval z nekaterimi najsijajnejšimi skladatelji in performerji sedanjega časa. Med njimi so zveneča imena kot so: John Adams, Maya Beiser, Gavin Bryars, Dave Douglas, Richard Einhorn, Erik Friedlander, Philip Glass, Michael Gordon, David Lang, Aleksandra Vrebalov, Julia Wolfe in drugi. Z Morrisonom smo se pogovarjali na filmskem festivalu Kino Otok, tik po projekciji njegovih štirih znamenitih kratkih filmov: Svetloba Kliče/Light is Calling (2004), Samo Starodavne Zanke/Just Ancient Loops (2012), Onkraj točke nič/ Beyond Zero (2014) in Sanje ladjedelniškega delavca/The Dockworker's Dream (2016). (sledi posnetek intervjuja)
Vse njene poti

Vse njene poti

Slovenci.si, 8. junij 2017 ― Draga Gelt, vsestranska slovenska kulturna delavka iz Avstralije, bo v sredo, 14. junija 2017, ob 11. uri, gostja Združenja Slovenska izseljenska matica v Ljubljani. Pogovor z naslovom Vse njene poti bo vodila Helena Janežič, njene pesmi pa bosta brala Jasmina Ilić in Boris Rifl.  The post Vse njene poti appeared first on Slovenci.
Vabljeni v Gledališče na ocvrtem

Vabljeni v Gledališče na ocvrtem

Slovenci.si, 8. junij 2017 ― Dramska družina SKPD F. B. Sedej iz Števerjana pod pokroviteljstvom ZSKP Gorica, v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS, Svetom slovenskih organizacij in Vinoteko Števerjanski griči prireja niz gledaliških večerov v Veliki dvorani Župnijskega doma F. B. Sedej (Trg svobode 6, 34070 Števerjan, Italija). Zakaj na ocvrtem? Na razgledni točki bo deloval kiosk […] The post Vabljeni v Gledališče na ocvrtem appeared first on Slovenci.
Osemdeseta

Osemdeseta

ARS Likovni odmevi, 8. junij 2017 ― V Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova sta na ogled zadnji dve od štirih razstav v okviru projekta, ki je raziskoval umetnost, prostore in diskurze osemdesetih let prejšnjega stoletja. Razstava Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča v MSUM se osredinja predvsem na alternativno in subkulturno produkcijo 80tih let. Razstava Dediščina 1989 v Moderni galeriji pa […]
Ženska, ki je odšla

Ženska, ki je odšla

ARS Gremo v kino, 8. junij 2017 ― V naših kinodvoranah je zmagovalni film lanskega beneškega filmskega festivala, Ženska, ki je odšla, filipinskega režiserja Lava Diaza. Z njim se je režiser, ki v svojih črno-belih zgodbah, za katere si vzame veliko časa, analizira filipinsko družbo, končno uvrstil med prvake velikih festivalov. Govorili pa bomo tudi o filmu Mumija in festivalu Kino Otok, ki […]
Trubarjev dan

Trubarjev dan

ARS Svet kulture, 8. junij 2017 ― Danes praznujemo dan Primoža Trubarja; ob letošnji 500-letnici reformacije po vsej Sloveniji poteka več prireditev. Na Trubarjevi domačiji v Velikih Laščah tradicionalno pripravljajo literarni večer Društva slovenskih pisateljev, naslovljen Dom v jeziku, ki ga bomo prenašali na našem programu. V oddaji tudi o festivalu Junij v Ljubljani ter koncertu Vite Mavrič ob 30-letnici njenega ustvarjanja.

Zanikanje globalnega segrevanja – lažni skepticizem

Razpotja, 8. junij 2017 ― Bojan Dolinar Kmalu po zmagi liberalcev na parlamentarnih volitvah v Avstraliji sem znanca, za katerega sem vedel, da simpatizira s stranko, podrezal z novico o neverjetnem preobratu strankinega vodje Tonyja Abbotta. Ko je bil še v opoziciji in se je zavzemal za omilitev davka na ogljične izpuste, je trdil, da je klimatološka znanost »en kup dreka«. Še ne dva meseca kasneje, ko so po izredno topli in suhi zimi v Avstraliji že kar oktobra, med avstralno pomladjo torej, divjali siloviti požari in je Avstralija ravno končala rekordno toplo 12-mesečno obdobje in rekordno topli september, je Abbott naznanil, da je globalnega segrevanje dejstvo – kar je menda trdil že od začetka – in da bo potrebno ukrepati.
Kaj še piše Igor Omerza o dr. Jožetu Pirjevcu

Kaj še piše Igor Omerza o dr. Jožetu Pirjevcu

Marijan Zlobec, 8. junij 2017 ― Zapisi o knjigi Igorja Omerze Boris Pahor V žrelu Udbe vzbujajo zelo veliko zanimanje, saj gre za teme, ki razkrivajo tajno delovanje mnogih znanih ljudi proti osnovnim sočlovekovim pravicam, kot jih je desetletja dolgo izvajala tajna politična policija Udba, poleg seveda številnih drugih tajnih služb, med njimi italijanska  DIGOS. Jože Pirjevec, foto MMC Objavili smo […]

Pigs Parlament video Je blo zadost | Novica

13. brat, 8. junij 2017 ― Pigs Parlament so na poseben dan 7. junija lansirali videospot za pesem Je blo zadost. Poseben zato, ker v videospotu omenjajo tudi Ivana Krambergerja, ki je preminil na točno ta dan pred 25-imi leti.     Pesem najdete na albumuSlovenska Svinjska Stranka, ki je izšel aprila. Video si oglejte spodaj.
Shekaj svojo prehrano!

Shekaj svojo prehrano!

PIFcamp, 8. junij 2017 ― Torej, pravijo nam, da najboljša hrana raste na policah v superhiperultramegamarketih, kajne? In da je eko/bio/organsko hrana najboljša? No, vse ostalo, česar nam ne povejo, je: dobesedno obkoljeni smo s prehrambeno celostnimi in užitnimi divjimi rastlinami, ki se jih da pripraviti na številne načine, a velja pravilo, da je najboljša priprava vedno najbolj preprosta. Tokrat bomo … Continue reading Shekaj svojo prehrano! The post Shekaj svojo prehrano! appeared first on PIFcamp.
še novic