OFIS Arhitekti: Stekleni paviljon

OUTSIDER, 5. marec 2018 ― OFIS arhitekti so v navezi z britanskim podjetjem AKT II in nemškimi Transsolar zasnovali stekleni paviljon, ki s krhko eleganco stoično kljubuje negostoljubni okolici. Vedno hitrejše spremembe podnebja tudi arhitekturi postavljajo nova in nova vprašanja. V svetu, kjer so klimatska nihanja vedno pogostejša in vedno ostrejša, stroka razmišlja o novih načinih bivanja, ki za ceno…
Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?

Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?

Deseta umetnost, 5. marec 2018 ― Mehiški režiser Guillermo del Toro je s filmom Oblika vode glavni zmagovalec 90. podelitve oskarjev. Akademija je fantazijski romantični drami, ki hkrati odkrito in prispodobno tematizira rasizem in druge oblike nesprejemanja drugačnosti, podelila štiri oskarje. Oblika vode je sicer ob kar 13 nominacijah vendarle prejela zgolj štiri zlate kipce, a poleg nagrade za glasbo in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Frank (2014)  [Pozor, hud prizor] – Incendies (2010)  Inside Llewyn Davis (2013)  Wonder Woman (2017)  The BFG (2016) Copyright © Deseta umetnost [Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?], All Right Reserved. 2018.
Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Smetnjak, 5. marec 2018 ― Odnos z etablirano lokalno kulturo je odnos vzajemnega ignoriranja. Mi ne obstajamo zanjo in ona ne obstaja za nas. Osnovni nesporazum je že v definiciji kulture: če je po naše to definicija Raymonda Williamsa, po kateri gre za način življenja … Continue reading →
Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Smetnjak, 5. marec 2018 ― Odnos z etablirano lokalno kulturo je odnos vzajemnega ignoriranja. Mi ne obstajamo zanjo in ona ne obstaja za nas. Osnovni nesporazum je že v definiciji kulture: če je po naše to definicija Raymonda Williamsa, po kateri gre za način življenja … Continue reading →
Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting (1997)

Deseta umetnost, 5. marec 2018 ― Se še spomnite, ko sta mladeniča Matt Damon in Ben Affleck pod okriljem Harveyja Weinsteina osvojila oskarja za najboljši originalni scenarij? Neverjetna zgodba, ki ju je ponesla v svet slavnih, gledalcem pa ponudila iskreno dramo o prijateljstvu med nemirnim matematičnim genijem in njegovim neobičajnim terapevtom. Eden bolj odmevnih filmov 90. let, ki se je upal […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Darjeeling Limited (2007)  Wolfpack (2015)  On the Milky Road (2016)  The Witch (2015) Copyright © Deseta umetnost [Good Will Hunting (1997)], All Right Reserved. 2018.

Razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 3

Center arhitekture Slovenije, 5. marec 2018 ― Ponedeljek 5. marca 2018 Odprtje razstave V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 3 v galeriji Dessa v Ljubljani v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU. Razstava bo na ogled do 12. aprila 2018. Po dveh razstavah V ospredje, ki smo jih v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU v letih 2016 [...] The post Razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 3 appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Rezultati naročniške nagradne igre

Razpotja, 5. marec 2018 ― Znani so dobitniki knjižnih nagrad, ki smo jih izžrebali med prvimi naročniki! V letu 2018 pri Razpotjih uvajamo celoletno naročnino. Odločili smo se, da naročniško akcijo pospremimo z nagradno igro v sodelovanju z založbama Totaliteta in Beletrina. Med vsemi prvimi naročniki smo izbrali 6 srečnežev, ki bodo na dom prejeli knjige O tiranji Timothyja Snyderja, Mileva Einstein. Teorija žalosti Slavenke Drakulić in Upanje brez optimizma Terryja Eagletona. Knjižne nagrade prejmejo: Slavenka Drakulić: Mileva Einstein. Teorija žalosti Neža Lipanje iz Ljubljane Terry Eagleton: Upanje brez optimizma Pia Magister iz Dola pri Ljubljani Aleš Zavec iz Postojne Timothy Snyder: O tiraniji Boštjan Hvala iz Nove Gorice Alojz Suban iz Dobrovega Alja Plut iz Ljubljane Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Duh hodi po Italiji

Razpotja, 5. marec 2018 ― pomlad 2013  Francesco Condello Na februarskih (2013, op.ur.) volitvah v Italiji so si vstop v parlament izborile štiri liste. Trideset odstotkov (skoraj 3 milijone glasov manj v primerjavi z letom 2008) je prejela levosredinska koalicija pod vodstvom Demokratske stranke (Partito Democratico, PD), ki je bila tako prepričana o svoji zmagi, da je skorajda pozabila voditi volilno kampanjo in tako na koncu malodane izgubila volitve. Devetindvajset odstotkov (več kot 6 milijonov glasov manj kot leta 2008) je dobila desnosredinska koalicija pod vodstvom Silvia Berlusconija, ki je vse bolj zaseden z iskanjem izhoda iz sodnih zagat, zaradi katerih trenutno tvega zaporno kazen že v treh različnih sodnih postopkih.

Poročilo žirije za Grumovo nagrado 2018

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― Znana sta letošnja nominiranca za Grumovo nagrado: Vinko Möderndorfer za besedili Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre in Rok Vilčnik za delo Večja od vseh. Objavljamo zapis dr. Mateje Pezdirc Bartol, predsednice žirije za Grumovo nagrado in nagrado za mladega dramatika. Ostali predstavniki žirije so še Tomaž Gubenšek, Vilma Štritof, Klavdija Zupan in Igor Žunkovič.
še novic